کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز رشد بی‌رویه قیمت‌ها را بررسی می‌کند؛

گران‌فروش کیست؟

11 ارديبهشت 1398 ساعت 0:39

براساس آمار مرکز آمار در فروردین‌ماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) به طور میانگین برای خانوارهای کشور به ۵۱.۴ درصد رسید واستان کردستان با ۶۳.۴ درصد در صدر قرار گرفت.
در فروردین‌ماه ۹۸ عدد شاخص کل برای خانوارهای کشور (١٠٠=١٣٩۵) به ۱۷۰.۹ رسید که نسبت به ماه قبل ٤.٠ درصد افزایش نشان می‌دهد. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان اردبیل با ٧.٠ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان تهران با ٣.٠ درصد افزایش است.
درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای کشور ٥١.٤ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان کردستان (٦٣.٤ درصد) و کمترین آن مربوط به استان قم (٤٣.٢ درصد) است. یعنی خانوارهای ساکن استان کردستان به طور متوسط ١٢.٠ درصد بیشتر از میانگین کل کشور و خانوارهای ساکن استان قم به طور متوسط ٨.٢ درصد کمتر از میانگین کل کشور نسبت به فروردین ۹۷ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند.
نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به فروردین‌ماه ۹۸ برای خانوارهای کشور به عدد ۳۰.۶ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان کردستان (۳۶.۵ درصد) و کمترین آن مربوط به استان کرمان (۲۵.۴ درصد) است.


براساس اخبار و اطلاعات منتشر شده مقرر است تا به زودی شاهد افزایش قیمت بنزین باشیم بنزینی که تا پیش از این متولیان بر این مهم وعده داده بودند که مشمول گرانی و رشد قیمت نمی‌شود اما این وعده نیز مانند همه وعده‌هایی که وعید شده بود به زودی در کارنامه متولیان به عنوان وعده دیگر به سرانجام نرسیده؛ ثبت می‌شود.
نگاهی گذرا به آنچه که متولیان در طول سالیان اخیر داشته‌اند از این مساله پرده بر می‌دارد که قالب وعده‌های سر داده شده به خصوص آنچه که با معیشت مردم گرعه خورده است به سرمنزل مقصود نرسیده و همیشه مردم چشمانتظار به تحقق این وعده‌ها باقی مانده‌اند.
براساس آمار و مستندات مرکز آمار در حال حاضر تورم نقطه به نقطه کشور از مرز۵۰ درصدی فراتر رفته و این روند لجام‌گسیخته قیمت‌ها ادامه دارد و این در حالی است که متولیان امر از جمله رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور همواره نگاه دیگری به این دست پیش‌بینی‌ها داشته و دارد.
دی‌ماه سال گذشته بود که محمدباقر نوبخت با رد درست بودن رقم تورم۵۰ درصدی به این مساله اشاره کرد که تمام تلاش ما این است که اولا کلیه کالاهای اساسی با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومان در اختیار مردم قرار گیرد، این نرخ نسبت به ارز ۳ هزار و ۵۰۰ تا ۴ هزار تومان سال گذشته خیلی افزایش ندارد.

تناقضات متولیانه
رئیس سازمان برنامه و بودجه حتی با بیان اینکه "حاضر شده‌ایم برای اینکه به مردم فشار وارد نشود ۱۴ میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی را در حد ۴ هزار و ۲۰۰ تومان محاسبه کنیم." مدعی شد که اگر این میزان دلار را با ارز نیمایی حساب کنیم درآمد نزدیک به دو برابر خواهیم داشت.
نوبخت با این ادعا که دولت حاضر نیست درآمدی به دست بیاورد که از سوی دیگر بار و فشار آن به مردم بیشتر باشد، اعلام کرد که دولت تمام تلاش خود را می‌کند تا سطح افزایش قیمت‌ها را به شدت کنترل کند. این گفته نوبخت را در کنار این صحبت وزیر نفت مبنی برعدم تصمیم دولت برای افزایش قیمت بنزین بگذاریم، بخش اعظمی از تناقضات اقتصادی کشور نمایان می‌شود.
شهریورماه سال گذشته بود که وزیر نفت با بیان اینکه دولت هیچ تصمیمی برای افزایش قیمت یا دونرخی کردن بنزین نداشته و تا پایان سال توزیع بنزین با قیمت‌های فعلی انجام می‌گیرد مدعی شد که هم‌اکنون بنزین به اندازه کافی در کشور وجود دارد و فعلا برنامه‌ای برای افزایش قیمت آن نداریم. از سوی دیگر در دی‌ماه سال گذشته وزیر نفت در مصاحبه‌ای که در روزنامه دولت به چاپ رسید اینگونه عنوان کرد که قیمت بنزین سال آینده یعنی سال ۹۸ تغییر نمی‌کند. زنگنه در صحبت‌های خود با اشاره به اینکه قیمت فروش هر بشکه نفت در لایحه بودجه سال آینده ۵۴ دلار پیش‌بینی شده که متعادل است مدعی شد که در برخی موارد قیمت برآورد شده در بودجه سالانه تغییر می‌‌کند و در لایحه بودجه سال آینده قیمت حامل‌های انرژی تغییری نکرده است.

سال سخت
حال تنها ۴۰ روز از سال ۹۸ گذشته اما نه تنها اخبار منتشر شده از کذب بودن وعده‌های سر داده شده خبر می‌دهد بلکه بازار روند حرکتی دیگری را در پیش گرفته که به اعتقاد کارشناسان سرمنشا همه موارد به سیاست‌های اتخاذ شده از سوی دولت باز می‌گردد.
روزهای ابتدایی سال ۹۸ بود که در کنار رشد قیمتی گوشت قرمز و مرغ و سهمیه‌بندی‌هایی که برای آن انجام شده؛ قیمت محصولاتی مانند پیاز و سیب‌زمینی و حتی کاهو و گوجه‌فرنگی سر به فلک گذاشت به طوریکه ۱۵ لیتر بنزین را تنها با یک کیلو کاهو امکان تعویض یافت.
هرچند در میان این حجم گرانی باز هم متولیان بروز سیل و رویدادهایی از این دست را مقصر رشد قیمتی بر می‌شمردند و به هیچ‌وجه نخواستند بپذیرند که این حجم نابسامانی در بازاری که معیشت مردم را درگیر کرده به مدیریت نادرست و البته غلط آنها باز می‌گردد و همواره مدعی شدند که در کنار بروز سیل، صادرات برخی محصولات بازار را با این آسیب‌ها روبه‌رو کرده است.
از آن زمان تا همین امروز که قیمت نان رشد جهش‌زایی را تجربه کرده مدت زمان زیادی نمی‌گذرد اما به یکباره قیمت بربری به ۳ هزار تومان رسیده و دست‌اندرکاران این بخش از اقتصاد عامل اصلی آن را سیاست‌های دولت در بخش‌های مختلف اقتصادی و یا رشد قیمت در سایر بازارها عنوان می‌کنند و معتقدند در مقابل گرانی‌فروشی دولت به آنها راهکاری جز گران کردن محصولات وجود ندارد.
این کارشناسان با اشاره به سیاست‌های یک شبه اخذ شده توسط دولت و همچنین عدم نظارت درست و دقیق از سوی متولیان را عامل اصلی در بروز چنین دومینوی گرانی دانسته و براین اعتقادند که تصمیم‌ها و سیاست‌های اتخاذ شده از سوی متولیان در کنار عدم مدیریت درست آنها کار را به جایی رسانده که هر صنفی برای کاهش فشار روی خود نرخ متناسب با بازار را لحاظ می‌کند اما ماحصل آن چیزی نیست جز فشار به اقشار آسیب‌پذیر جامعه.
البته ناگفته نماند که تمام این اتفاقات و گرانی‌ها در شرایطی است که هنوز قیمت رسمی افزایش یافته نرخ بنزین اعلام نشده و با این تفاسیر و تایید وزیر اقتصاد منتظر سونامی جدیدتری در افزایش قیمت‌ها باشیم.


کد مطلب: 108671

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/108671/گران-فروش-کیست

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir