کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز ظرفیت بازارهای اقتصادی کشور برای جذب نقدینگی را بررسی می کند؛

جای خالی تدبیر دربرابر هجوم نقدینگی سرگردان

16 خرداد 1399 ساعت 22:15


براساس آمار و ارقام منتشر شده طی یکسال گذشته پایه پولی ۲۸ درصد و میزان سپرده‌های مردم در بانک‌ها ۷ درصد افزایش یافته‌است و این اتفاق در حالی رخ داده که طبق تصمیم متولیان بانک مرکزی نرخ بهره‌ّبانکی کاهش پیدا کرده‌است.
طبق اطلاعات منتشر شده از سوی بانک مرکزی به عنوان نهاد رسمی در نظام بانکی ؛« مانده سپرده‌های بخش غیردولتی نزد بانک‌ها و موسسات اعتباری غیر بانکی به ۱۹۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده است که نسبت به سال گذشته ۲۵.۱ درصد افزایش داشته است.
در کنار این آمار اما حجم سپرده های بخش غیر دولتی حکایت جالبی دارد . طبق آمار حجم سپرده‌های بخش غیردولتی نزد بانک‌ها و موسسات اعتباری غیر بانکی در خرداد ماه سال گذشته ۱۵۴۲ هزار میلیارد تومان بوده و در پایان سال گذشته نیز به ۱۸۲۸ هزار میلیارد تومان رسید. این آمار از رشد ۵.۶ درصدی سپرده‌های بانکی غیردولتی نسبت به پایان سال گذشته خبر می دهد. بر اساس این آمار از مجموع ۱۹۳۰ هزار میلیارد تومان سپرده‌های بخش غیردولتی نزد بانک‌ها، ۲۶۰ میلیارد تومان سپرده‌های دیداری، ۱۵۳۰ میلیارد تومان سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار، ۱۰۵ میلیارد تومان سپرده قرض‌الحسنه و ۳۳ میلیارد تومان مربوط به سایر سپرده‌ها بوده است.»
فصلی برای رونق تولید
آمار و ارقام از رشد و حجم سپرده ها بانکی همچنان از رشد خبر می دهد در عین حال که این روزها بورس به عنوان یک بازار موازی برای کسب سود ،همچنان پر رونق است. این روند رو به رشد و رونق چنان بوده که تعداد کد های سهامداری روز به روز در بورس در حال افزایش است و در کنار آن آزاد شدن معاملات سهام عدالت هم نتوانست از این حجم سهامداری کم کند. ورود ۴۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی به بازار سرمایه و افزایش تعداد سهامداران به حدود ۲ میلیون نفر ،همه و همه به خوبی از ظرفیت بالای این بازار حکایت دارد؛بازاری که می تواند چرخ توسعه و صنعت را به حرکت درآورد و راه ر ا برای رونق اقتصاد و جهش تولید هموار کند.
روند حرکتی این بازارها به گونه ای است که آمارها از از شتاب گرفتن رشد نقدینگی در کشور خبر می دهند. بر اساس اعلام بانک مرکزی، میزان نقدینگی به بیش از ۲۲۶۰ هزار میلیارد تومان در ۹ ماهه سال ۹۸ رسیده به طوریکه این حجم نقدینگی نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد ۲/ ۲۸ درصدی را نشان می دهد.
آنچه آمار و ارقام نشان می دهد در طول ۹ ماهه ابتدایی سال۹۸؛ حدود ۳۸۰ هزار میلیارد تومان بر حجم نقدینگی افزوده شده و این بدان معنی است که نقدینگی کشور روزی ۱۳۷۶ میلیارد تومان حجیم‌تر شده است . طبق مستندات اعلام شده در ۹ ماه ابتدایی سال ۹۸، هر روز ۸۵۰ میلیارد تومان به حجم پول افزوده شده به گونه ای که بررسی اجزای نقدینگی، یعنی پول و شبه‌پول هم نشان می‌دهد که دست بالا در اختیار پول است. برهمین اساس شتاب رشد پول در ۱۲ ماهه منتهی به آذر ماه ۹۸ تقریبا ۲ برابر شتاب رشد شبه‌پول بوده است.
فضایی برای رونق
آنچه از این آمار و ارقام و روند حرکتی بازارها حاصل می شود نشان ازآن دارد که با توجه تمام فراز و فرودها و مشکلاتی که در نظام بانکی به واسطه عملکرد موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز رخ داد ،اما همچنان مردم در وانفسای تورم های رو به رشد به دنبال آن هستند تا بتوانند به شکلی این تورم را پوشش دهند .
رشد ۲۵.۱ درصدی سپرده گذاری در نظام بانکی حکایت از آن دارد که بانک ها هنوز هم مشتریان خود را دارند و در کنارآنها بورس و بازار سهام هم مشتریان خود را.
هر کدام از این بازارها در یک تلاش گسترده می کوشند تا اندکی از سهم دیگری را در اقتصاد از آن خود کنند و آنچه ازجوانب امر بر می آید این بازارها توانایی و ظرفیت قابل توجهی دارند و می توانند رقابت سالمی رادر کنار یکدیگر تجربه کنند اگر برخی شرایط مهیا باشد .
بررسی روند حرکتی بازار سهام از توانایی و ظرفیت مطلوب بازار سهام برای جذب نقدینگی کشور خبر می دهد ،نقدینگی که تا پیش از این در هر بازاری وارد شده به شکل سیل آسایی آن بازار را با نوسان روبرو کرده است.
از طرفی هستند سرمایه گذارانی که ریسک پذیری کمتری دارند و ترجیح می دهند تا به جای بازار پر نوسان سهام،منابع و سپرده های خود را در نظام بانکی برای سود ثابتی سپرده کنند. برآیند تمام این موارد نشان می دهد که حجم نقدینگی موجود در کشور به حدی است که اگر بارها و بارها این میزان وارد ۲ بازار اصلی اقتصاد کشور یعنی نظام بانکی یا بازار سهام شود باز هم ظرفیت و پتانسیل های اقتصاد کشور به حدی است که می توان برای آن برنامه ریزی کرد.
مسیری هموار برای بازارهای اقتصادی
اما نکته مهم و اصلی دراین میان آن است که متولیان به جای آنکه زمینه رشد و رونق این بازارها را در کنار یکدیگر مهیا کنند تنها تلاش می کنند تا با دستور العمل ها و قوانین خلق الساعه فرآیند حرکت این نقدینگی را به گونه ای هموار کنند که سهمی از دیگری کم کرده و به سهم های خود اضافه کنند غافل از اینکه ظرفیت ها و پتانسیل های رشد و رونق دراین کشور به حدی است که متولیان و دست اندرکاران اعم از بانکی و بورسی می توانند با اندکی برنامه ریزی و تامل نسبت به شناسایی بازارهای جدید سهم خود را برای جذب این نقدینگی بیشتر کنند و در پی آن زمینه برای رشد و رنق اقتصادی درکشور مهیا کنند نه اینکه با قرار دادن دست اندازهای مکرر راه را برای یکدیگر ناهموار کنند و دست آخر نه خود به سرمنزل مقصود برسند و نه اجازه دهند سایر بازارهای موازی به عنوان سیل بند جلوی هجوم افسار گسیخته نقدی را بگیرند.


کد مطلب: 113991

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/113991/جای-خالی-تدبیر-دربرابر-هجوم-نقدینگی-سرگردان

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir