کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی به تمهیدات اصلاح طلبان برای انتخابات ۱۴۰۰ و گزینه نامزد اجاره ای

می‌توانید جبران کنید؟

28 دی 1399 ساعت 22:54


نشست حزب ندای ایرانیان با عنوان «اصلاح طلبان و انتخابات مجلس شورای اسلامی» با حضور صادق خرازی دبیرکل حزب ندای ایرانیان و نمایندگان اکثر گروه‌های طیف اصلاح طلب در حالی برگزار شد که دبیرکل حزب ندای ایرانیان با عذرخواهی از مردم بابت حمایت از روحانی گفت: حمایت‌ها بر اساس شناخت از افراد است. حضرت امام هم از بنی صدر حمایت کردند و بعداً گفتند که اشتباه کرده‌اند. وی افزود: عموماً دولت‌ها در دور دوم، مقبولیت‌شان کمی خدشه‌دار می‌شود، اما دولت نقاط ضعف جدی دارد.
موضوع دیگری که در این نشست مطرح شد سخنانی از طرف محمد رضا عارف عضو سابق شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح طلبان و رئیس فراکسیون مجلس دهم بود، که از جمله کلیدی اخیر اصلاح طلب استفاده کرد و گفت: اصلاح‌طلبان به خاطر برخی ناکارآمدی‌های دولت که به سرمایه اجتماعی اصلاحات ضربه زد، حاضر به عذرخواهی هستند. این صحبت کلیدی همان جمله معروفی بود که محمدرضا عارف بر زبان آورد که البته حرف تازه‌ای از جانب اصلاح طلبان نبود، اما با این حال با دفاع از عملکرد دولت اصلاح طلب گفت: دولت احمدی‌نژاد ساختارها را نابود کرد، دولت روحانی جزیره‌ای عمل کرد.
وی با اشاره به اینکه روند تخریبی جریان رقیب دامن اصلاح طلبان را هم گرفت، افزود: متأسفانه از داخل این جریان اظهارنظرهایی که روند تخریبی رقیب اصلاحات را تقویت می‌کرد، شنیده شد.
عارف بابیان اینکه جریان رقیب اصلاحات هیچ‌گاه شهامت عذرخواهی از مردم به خاطر حمایت از احمدی‌نژاد را نداشت و حتی منکر حمایت از او شده بود، تأکید کرد: اصلاح‌طلبان برخلاف رقیب خود هیچ‌گاه حمایت از روحانی را انکار نکرده‌اند ما مطمئناً دولت فعلی تنها مقصر برخی ناکارآمدی‌ها نیست و تحریم‌های ظالمانه و عملیات روانی که در داخل کشور علیه دولت شکل گرفت در شکل‌گیری این ناکارآمدی‌ها مؤثر بوده است.
اما آیا واقعاً اینگونه بوده است و اصلاح طلبان در پیدایش چنین شرایطی بی تأثیر بودند؟ آیا تفاوتی داشت که نامزد اصلاح طلبان روی کار باشد یا دولت فعلی که آن را اجاره‌ای می‌نامند؟

*اختلاف در میان اصلاح طلبان
با این وجود یکی از نکاتی که در همین نشست به چشم می خورد وجود اختلاف گسترده در میان اصلاح طلبان است. آنها در همین نشست نیز اختلاف نظرات خود را نشان دادند به طوری که بعد از صحبت‌های عارف، علی صوفی وزیر تعاون دولت اصلاحات در باره اظهارات وی گفت: اصلاح طلبان تمام سرمایه‌شان مردم هستند و از این بابت روحانی ضربه سختی به این جریان وارد کرد. به همین دلیل عارف این مطلب را عنوان کرد؛ اما طرح این موضوع از سمت عارف هم مورد توجه است زیرا خود او هم باید نسبت به عملکردش در مجلس عذرخواهی کند.
در همین زمینه محمد زارع فومنی دبیرکل حزب مردمی اصلاحات نیز اظهار داشت: عارف نشان داده است که وقتی مسئولیتی را می‌پذیرد به شدت محافظه کار می‌شود و حرف نمی‌زند تا در قدرت بماند؛ کما اینکه در طول مدتی که عارف در فراکسیون امید در مجلس بود یا ریاست شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح طلبان را بر عهده داشت، به هیچ وجه کارنامه قابل قبولی ندارد و اکثریت قاطبه اصلاح طلبان، عارف را قبول ندارند، چون نتوانست چتر حمایتی برای بیشتر اصلاح طلبان ایجاد کند.
چنین اظهاراتی نشان می‌دهد علیرغم تلاشهای اصلاح طلبان، آنها هم اکنون در مورد روش‌های تصمیم گیری انتخاباتی شان اختلاف نظر جدی دارند و اختلافاتی که در درون سینه‌ها یا اتاق‌هایشان سال‌ها نگه داشته بودند، اکنون خودنمایی می‌کند.
ناصر ایمانی تحلیل گر مسائل سیاسی در این باره گفت: یکی از دلایل اصلی اختلافات در جناح اصلاح‌طلب، چالش‌های بسیار شدید ایدئولوژیک است که در بدنه این جریان از قدیم وجود داشته و مشکلات شدید ایدئولوژیکی در این جریان وجود دارد.
وی افزود: امروز دیگر تقریباً باید کار شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان به ریاست «محمدرضا عارف» که بسیاری از اصلاح طلبان انتقادات جدی به آن وارد کرده‌اند، تمام شده دانست و منتظر ماند و دید که جریان اصلاحات قرار است در چه قالبی خود را برای حضور در انتخابات ۱۴۰۰ مهیا کند.
*حل مشکل از طریق نامزد اجاره‌ای
در حال حاضر اجماع بر سر نامزد حاضر در خرداد ۱۴۰۰، یکی از کانون‌هایی است که اصلاح‌طلبان همچنان درباره آن به نتیجه مشخص نرسیده‌اند، به خصوص اینکه تکلیف انتخابات مجلس مشخص شده و اکنون تنها امید پیش روی اصلاح‌طلبان برای باقی ماندن در دولت، انتخابات سال آینده ریاست جمهوری است.
در این میان اصلاح طلبان به حل این مشکل از طریق نامزد اجاره‌ای روی آوردند، کاندیدای اجاره‌ای همان گزینه‌ای است که اصلاح‌طلبان در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در حالی به آن روی آوردند که در صحنه رقابت محمدرضا عارف را به عنوان یک اصلاح‌طلب خالص داشتند و اولین جرقه آن برای این دور از انتخابات ریاست جمهوری با حمایت از لاریجانی شکل گرفت. جالب آنجاست که بسیاری از شخصیت‌های این گروه از نامی به عنوان کاندیدای اصلی خود استفاده می‌کنند که هیچ ارتباطی به آنها ندارد و این رفتار تداعی رفتار این گره در انتخابات ۹۲ و ۹۶ است .
در این میان بسیاری از اصلاح طلبان با اعلام مخالفت با این موضوع، اینگونه عنوان می‌کنند که اگر نامزد مورد حمایت آنها اجاره‌ای نبود شرایط به این گونه پیش نمی رفت. از جمله میرلوحی عضو شورای مرکزی مجمع دانش آموختگان ایران اسلامی در این باره با اشاره به اینکه دیگر اصلاح‌طلبان طرفدار حمایت از نامزد غیر اصلاح ‌طلب و به اصطلاح اجاره‌ای در ۱۴۰۰ نیستند، گفت: خرد جمعی اصلاح ‌طلبان می‌گوید در آزمونی که شکست آن از پیش معلوم است شرکت نکنند. در انتخابات اخیر مجلس بخشی از اصلاح‌طلبان مدلی بی‌نتیجه را استفاده کردند و نتیجه نگرفتند پس این شیوه نباید تکرار شود.
حجت الاسلام رسول منتجب نیا عضو پیشین حزب اعتماد ملی نیز در این باره گفت: به نظرم اگر عقیده داریم که تفکر اصلاح طلبی برای اداره امور کشور مؤثر است باید پای حرفمان بایستیم و از گزینه تماماً اصلاح طلب حمایت کنیم. رفتن به سمت گزینه اجاره‌ای ممکن است در مقطعی به عنوان یک ضرورت باشد، اما نمی‌تواند و نباید همیشگی باشد و صرفاً برای زمان اضطرار است.

*تجربه چیز دیگری می‌گوید
اگرچه برخی جریان‌های اصلاح طلب فردی در درون خود ندارند که بتواند ویژگی‌های رجال سیاسی و مذهبی را بر‌اساس آیین‌نامه جدید انتخابات داشته باشد، پیشنهاد گزینه اجاره‌ای را برای ماندن در قدرت اعلام می کنند و این درحالی است که گروه دیگر بر این باورند که نامزدهای اجاره‌ای تفکر اصلاح طلبی ندارند. از جمله عبدالله ناصری عضو بنیاد باران و عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات دراین زمینه گفت: اصلاح‌طلبان واقعی در تحلیل رخدادهای ملی و بین‌المللی دوساله اخیر اختلافات بنیادین با آقای روحانی و بسیاری از مردان او دارند.
وی افزود: من قطعا می‌توانم بگویم اصلاح طلبان اصلی با نامزد همسو با گفتمان‌های حزب اعتدال و توسعه همراهی ندارند مگر آنکه به جمع بندی مشابه ۹۲ برسند که این عین خودکشی سیاسی است.
اما تجربه نشان می‌دهد که رویکرد گفتمان اصلاح‌طلبی کاملاً روشن است و تبار تاریخی آن هم مشخص است و مردم کشورمان هنوز رفتارهای دولت اصلاح طلب را نیز فراموش نکرده اند.
محمد کاظم انبارلوئی فعال سیاسی اصولگرا و عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در این باره به سیاست روز گفت: مهمترین موضوعی که در دستور کار اصلاح طلبان قرار دارد بازگشت به قدرت است، بر اساس نظرسنجی‌های انجام شده، آنها با کارکردی که در دوران اصلاحات و دوران ریاست جمهوری روحانی داشتند، به پایین ترین حد در میان سرمایه‌های اجتماعی رسیده‌اند و مقبولیت خود را در میان مردم از دست داده‌اند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر مردم کمترین رضایت را از عملکرد دولت دارند، افزود: اصلاح طلبان در حال حاضر سعی می‌کنند که پاسخگوی کارها و عملکرد دولت باشند و به افکار عمومی به گونه‌ای آدرس دهند که اصلاح طلبان نقشی در این عملکرد نداشته و ندارند و مواضع کنونی دولت را قبول ندارند تا بتوانند با دولت بعدی هم وارد قدرت شوند.
انبارلوئی با بیان اینکه آنها به چنین موفقیتی دست نمی‌یابند، اظهار داشت: مردم می دانند که آنها در کارکردهای دولت شریک هستند و درحال حاضر بسیاری از پست‌های مهم کشور در اختیار اصلاح طلبان قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد : اصلاح طلبان درحال حاضر فاقد نامزدی هستند که بتواند آرای مردم را به سمت خود جلب کند اما با نگاهی به خارج از کشور امیدوارند که با روی کار آمدن بایدن، وی بتواند به آنها در این زمینه کمک کند.
عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی با تاکید بر این که دولت امریکا ثابت کرده است که هیچ علاقه‌ای به ایران و مردمش ندارد و در هیچ شرایطی آنها را کمک نمی‌کند، گفت: بنابراین در این زمینه هم اصلاح طلبان شانسی برای بازگشت به قدرت نخواهند داشت .
این فعال اصولگرا افزود: مسلماً مردم در انتخابات ۱۴۰۰ به نامزد و حزب و گروهی که نگاهی به خارج از کشور دارد رأی نمی‌دهند. مردم یک بار در دولت روحانی به چنین شرایطی اعتماد کردند و دولت هم به مردم اطمینان داد که می‌تواند از این طریق مشکلات را حل کند اما در عمل شاهد بودیم که این طرز تلقی نوعی توهم است و امریکا نه تنها در سیاست بلکه در اقتصاد، فرهنگ و ... در حال جنگ با مردم ایران است.
وی با اشاره به اینکه امکان به نتیجه رسیدن ایران و امریکا در گفتگو نیست، تصریح کرد: اگر چنین امکانی وجود داشت در دولت روحانی این فکر محقق می‌شد. مردم این تجربه را دارند و دوباره حاضر نیستند که این تجربه را تکرار کنند.
انبار لویی درباره برخی از اظهارات اصلاح طلبان مبنی بر تصمیم گیری‌های سلیقه‌ای شورای نگهبان در تعیین صلاحیت کاندیداها به سیاست روز گفت: اینطور نیست ما در انتخابات مجلس شورای اسلامی شاهد بودیم که عارف که سرلیست اصلاح طلبان بود و هیچ اشکالی هم در تایید صلاحیت او وجود نداشت، اصلاً کاندیدا نشد. بنابراین، این بهانه‌ای برای حمله آنها به نهادهای قانونی کشور است .
وی افزود: اصلاح طلبان ثابت کرده‌اند که در هر انتخاباتی شورای نگهبان برای آنها یک هدف است ولی از این کار نتیجه‌ای نمی‌گیرند چرا که مردم هدف آنها را از این حملات می‌شناسند و به نهادهای قانونی کشور و قانون اساسی احترام می گذارند.
از سوی دیگر حمیدرضا ترقی، عضو حزب مؤتلفه اسلامی در این باره گفت: در چهار دهه عمر نظام جمهوری اسلامی ۳۲سالش دولت در اخیار اصلاح طلبان بوده است. اگر شورای نگهبان به دنبال حذف آنها بود، چرا این همه سال در قدرت بوده‌اند؟
وی ادامه داد: اینکه اصلاح طلبان می‌گویند نامزدی ندارند، جوسازی است. اصلاح‌طلبان در مقاطعی که دچار ریزش و ضعف سرمایه اجتماعی می‌شوند و احتمال رأی‌آوری خود را پایین می‌بینند، دست به گریه و زاری و مظلوم‌نمایی می‌زنند.
ترقی گفت:«آنچه از تحلیل‌های موجود به دست می‌آید این است که اصلاح‌طلبان در یک دوراهی مهم قرار دارند؛ نخست آنکه انتخابات را تحریم کنند و دوم آنکه به سمت مشارکت حداکثری بروند. آنها می‌دانند که اگر انتخابات را تحریم کنند با حاکمیت بیش از پیش دچار چالش می‌شوند؛ به همین دلیل سعی می‌کنند با کمک دموکرات‌ها در آمریکا در انتخابات ایران به توفیق برسند.»
اصلاح طلبان نیازی به هیچ نظر سنجی ندارند کافی است که فقط به پیامهایی که در مورد آنها در فضای مجازی منتشر می‌شود کمی دقت کنند تا ببیند که مردم هیچ رغبتی به آنها ندارند چه نامزد اصلاح طلب چه نامزد اجاره‌ای . مردم با دیدگاه‌های اصلاح طلبان مشکل دارند و آن را موجب شرایطی می‌دانند که اکنون بر کشور تحمیل شده است. آنها در این سالها با توجه به روحیه اشرافی طلبی و قدرت جویی در اصلاح طلبان دریافته‌اند که آنان بیشتر به دنبال منافع حزبی و گروهی خود هستند تا خدمت به مردم بنابراین دلیلی نمی بینند که باز هم آنها را بیازمایند و از یک سوراخ چندین بار گزیده شوند، بهتر است آنها نه به شعور خود و نه به شعور مردم توهین نکنند.


کد مطلب: 116844

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/116844/می-توانید-جبران-کنید

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir