?>?> سیاست روز - مسئله کردهای ترکیه و کردهای ایران - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مسئله کردهای ترکیه و کردهای ایران

23 مهر 1398 ساعت 22:01


چهار کشور در منطقه وجود دارد که بخشی از آن متعلق به استان های کردنشین است.
با پیشینه تاریخی این قوم کاری نیست که پیشینه دیرینه ای دارند، به یژه کردهای ایرانی که اصیل ترین قوم ایران هستند و خود را ایرانی می‌دانند.
هر چند برخی از احزاب غیر قانونی کرد در ایران همچون کوموله و دموکرات در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی سعی کردند تا کردستان عزیز را از ایران جدا کنند، اما قاطبه مردم کردستان با اقدام آن دو گروهک مخالف بودند و همین امر از جدایی کردستان از ایران جلوگیر کرد.
هر چهار منطقه کردنشین در چهار کشور ایران، ترکیه، عراق و سوریه با دولت مرکزی اختلافاتی دارند، تاکنون بیشترین اختلافات در ترکیه دیده شده و البته عراق و سوریه نیز دارای اختلافاتی هستند، اما خوشبختانه کردستان ایران به خاطر آگاهی و درک بالای مردم کردستان کشورمان از کمترین اختلافات برخوردار بوده است.
هر چند سعی و تلاش بسیاری از سوی دشمنان برای ایجاد فتنه و اختلاف در میان مردم کردستان شده است، اما تاکنون هیچیک از آن توطئه ها به نتیجه نرسیده و نخواهد رسید.
حتی هم اکنون گروه های ضد انقلاب در خاک کردستان عراق مستقر هستند و تحرکاتی را هر از گاهی علیه جمهوری اسلامی ایران انجام می‌دهند که با واکنش قاطع نیروهای مسلح کشورمان روبرو می‌شوند.
جمهوری اسلامی ایران بارها به دولت عراق و مسئولین اقلیم کردستان عراق هشدار داده است که اگر نیروهای ضد انقلاب کوموله و دموکرات از خاک کردستان عراق علیه جمهوری اسلامی ایران عملیات انجام دهند و در صورت وقوع چنین عملیات تروریستی با واکنش شدید ایران روبرو خواهد شد.
جمهوری اسلامی ایران توانسته با وجود برخی ناامنی ها، ترورها و اقداماتی که گروه‌های تروریستی کوموله و دموکرات و برخی دیگر از گروه های کرد ضد انقلاب انجام می دهند، امنیت را در کردستان ایران برقرار کند و اجازه ندهد مداخلات دیگر رژیم ها باعث اعتراض و اختلاف در کشور شود.
مردم هر چهار بخش کردنشین این چهار کشور باید درک کنند که استقلال و تجزیه آنها بدترین اتفاقی است که می‌تواند بیفتد.
جدایی این چهار منطقه به سادگی نخواهد بود، بلکه بحرانی را برای مردم آن ایجاد خواهد کرد که سال‌های سال ادامه خواهد داشت.
این مسئله را مردم کردستان ایران به خوبی درک کرده و می‌دانند که اختلافات پس از وقوع جدایی و استقلال، تازه آغاز خواهد شد و یقین بدانید که به جنگ داخلی میان کردهای منطقه کشیده می‌شود.
قطعاً مشکلات دیگری نیز بروز خواهد کرد، این چهار منطقه در صورت جدایی از سرزمین مادری خود، با دولت‌های اطراف به مشکل بر می‌خورند، محصور شدن در میان چهار کشوری که تا پیش از این بخشی از خاک آن بودند، به شدت شکل خواهد گرفت. حتی اگر هر یک از این بخش های چهارگانه کردنشین در چهار کشور ترکیه، عراق، ایران وسوریه خود به تنهایی به خواسته استقلال خود برسند، ضعیف و فقیرتر از اکنون خواهند بود.
مشکل اصلی دولت‌های مرکزی ساز مخالفی است که مناطق کردنشین می‌زنند، اگر آنها با شرایط سازگار باشند قطعاً دولت مرکزی رغبت بیشتری برای سرمایه گذاری و آبادانی مناطق کردنشین خود خواهد داشت. ضمن آن که این مناطق ظرفیت‌های بسیار بالایی دارند.
تا زمانی که کردهای کشورهای ترکیه، عراق، سوریه مبارزه مسلحانه را در پیش گرفته و با تشکیل گروه های تروریستی همچون پ.ک.ک، ی.پ.گ، کوموله و دموکرات با دولت مرکزی در جنگ باشند، نمی‌توان به آینده مناطق کردنشین امیدوار بود.
دولت ها و حکومت های مرکزی هنگامی انگیزه سرمایه گذاری و ایجاد تأسیسات و کارخانجات صنعتی در منطقه را خواهند داشت که اطمینان داشته باشند آن استان پایبند به حاکمیت ملی کشور است.
اما در این میان جنگ و خونریزی، ویرانی و آوارگی نیز راه درست پایان اختلافات نیست.
ترکیه که درگیرترین کشور با کردهای خود است، چند روزی است به کردستان سوریه حمله نظامی کرده و در حال کشتار مردم کردستان این منطقه است.
اکنون سوریه به خاطر شرایط موجود در سرزمین خود، با مشکلات روبرو است، گروه‌های تروریستی تکفیری وهابی داعش تازه در حال نابودی هستند و بخش های زیادی از خاک این کشور از چنگ داعش بیرون آمده است.
بخش شمالی سوریه پس از بحرانی که با حضور گروه های تروریستی در این کشور به وجود آمد، بجای آن که با دولت مرکزی و مردم سوریه در راه مبارزه با تروریست‌ها همراه شود، از فرصت استفاده کرد و راه خود را از دولت و ملت سوریه جدا کرد.
مردم کرد سوریه در این تصمیم اشتباه بزرگی کردند و حتی اعتماد آنها به آمریکا نیز یک اشتباه بزرگ دیگری بود که مرتکب شدند.اکنون ارتش ترکیه به کردستان سوریه حمله نظامی کرده و بخش های زیادی از خاک سوریه را به بهانه مبارزه با تروریسم اشغال کرده است.شاید بتوان به دولت ترکیه حق داد چرا که همواره از سوی کردهای خود و آن سوی مرزها در سوریه و حتی عراق، حملات تروریستی خود را علیه ترکیه تدارک می‌بینند.
اما اقدامی که ترکیه در حمله به خاک سوریه برای سرکوب کردهای این کشور انجام داد، راه درستی نبوده و نیست.
چنین اقدامات و گرفتن چنین تصمیماتی برای مرحله آخر است، هرگاه راه حل دیگری وجود نداشته باشد، شاید بتوان تصمیم به اقدام نظامی گرفت، اما ترکیه می‌توانست موضوع کردستان سوریه را به دولت مرکزی واگذار کند، چرا که دولت سوریه اکنون در شرایط بسیار بهتری از چند سال گذشته به سر می‌برد و توانسته حاکمیت خود را قوت ببخشد و با پایان کار داعش در این کشور، به دوران اقتدار خود باز خواهد گشت.
از سوی دیگر مقامات ترکیه می‌توانستند با بهره بردن از تجارب ایران و نفوذی که در سوریه و حتی میان کردهای این کشور دارد، بدون جنگ که هزینه‌های زیادی برای ترکیه و کردها خواهد داشت، مسئله را حل کنند.
آیا ایران تاکنون همچون ترکیه عمل کرده است؟ اما می بینیم که گرچه مشکل گروه‌های ضد انقلاب پایان نیافته اما با درایت و هوشیاری فرماندهان نیروهای مسلح، این مسئله از کمترین خطر برخوردار است.
ترکیه شاید در اقدام نظامی علیه کردهای سوریه حق داشته باشد، اما بیراهه‌ای است که جز زیان برای آنکارا سودی نخواهد داشت. هم اکنون همه کردهای منطقه و حتی در دیگر کشورهای دنیا علیه اقدام اردوغان تظاهرات برپا کرده و با شعارهای تند علیه ترکیه خواهان پایان تجاوز ارتش این کشور به کردستان سوریه شده اند، تشدید نفرت کردها از ترکیه به ویژه دولت و شخص اردوغان اتفاق خوبی برای آنکارا نیست. 

نویسنده: اتاق خبر ۲۴


کد مطلب: 111245

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/111245/مسئله-کردهای-ترکیه-ایران

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir