کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بررسی سیاست روزاز تناقضات آماری

آقای وزیر! مردم دروغ نمی‌گویند

طی روزهای اخیر بانک مرکزی درگزارشی مدعی شد نرخ تورم، در دوازده ماه منتهی به شهریورماه ۱۳۹۷ نسبت به...

6 مهر 1397 ساعت 22:30


طی روزهای اخیر بانک مرکزی درگزارشی مدعی شد نرخ تورم، در دوازده ماه منتهی به شهریورماه ۱۳۹۷ نسبت به دوازده ماه منتهی به شهریورماه ۱۳۹۶ معادل ۱۳.۵ درصد و در کنار آن تورم نقطه‌به نقطه (تغیر شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل)از رشد ۳۱.۴ درصدی در شهریورماه حکایت دارد. تورم ماهانه نیز تا ۶.۱ درصد گزارش شده است. از سوی دیگر مرکز آمار اعلام کرد تورم سالانه از کمتر از ۱۰ درصد به ۱۱.۳ درصد و همچنین تورم نقطه‌به‌نقطه ۲۵.۷ درصد رسیده است.
هرچند رشد قیمت دلار و سایر ارزهایی که بی هیچ گونه ابهامی سایه بر معیشت مردم انداخته اند به مراتب بیش ازاین رقم هاست اما نکته جالب آن است که متولیان و دست اندرکاران این بخش با کدام چرتکه اقدام به محاسبه می‌کنند که درصد تورم را همچنان در رقم‌های ۱۳ تا ۱۴ درصد برآورد می‌کنند و مدعی هستند که اگر این روزها شاهد رشد قیمت کالاهای اساسی و کمبودآن هستیم همه نشات گرفته از جنگ روانی است ودلیلی برای نگرانی وجود ندارد.

آیینه آمار
اگرچه بانک مرکزی با نگاه مثبتی اعداد و ارقام را در فرمول‌های محاسباتی خود لحاظ میکند و مدعی است اما مرکز آمار از این مساله پرده بر می‌دارد که اوضاع آن قدرها هم که بانک مرکزی می‌گوید خوب نیست و باید چاره‌ای جست.
گزارش مرکز آمار از تورم منتهی به شهریورماه نشان می‌دهد، نرخ کالاها و خدمات مورد نیاز مردم با افزایش محسوسی مواجه بوده است؛ به گونه‌ای که در گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها، شاهد رشد ۶.۳ درصدی نسبت به تیرماه و رشد ۳۴.۳ درصدی نسبت به شهریورماه سال قبل هدیده می‌شود.از سوی دیگر در این گروه، رشد نرخ کالاها نسبت به مردادماه به ترتیب برای خوراکی‌ها ۶.۳ درصد، نان و غلات ۲.۵ درصد، گوشت قرمز و سفید و فرآورده‌های آنها ۷.۸ درصد، گوشت قرمز و گوشت ماکیان ۷.۵ درصد، ماهی‌ها و صدف داران ۱۰.۴ درصد، شیر، پنیر و تخم مرغ ۶.۵ درصد، روغن‌ها و چربی‌ها ۴.۷ درصد، میوه و خشکبار ۶.۴ درصد، سبزیجات ۸.۹ درصد، شکر، مربا، عسل، شکلات و شیرینی ۶.۹ درصد و چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آب میوه ۶.۹ درصد بوده است.
همچنین آمارهای مرکز آمار می‌گوید؛نرخ کالاهای این گروه نسبت به شهریورماه سال گذشته با رشد چشم گیری مواجه بوده به گونه‌ای که به ترتیب برای خوراکی‌ها ۳۴.۲ درصد، نان و غلات ۱۶.۹ درصد، گوشت قرمز و سفید و فرآورده‌های آنها ۳۷ درصد، گوشت قرمز و گوشت ماکیان ۳۶.۶ درصد، ماهی‌ها و صدف داران ۴۰ درصد، شیر، پنیر و تخم مرغ ۳۴.۸ درصد، روغن‌ها و چربی‌ها ۲۶ درصد، میوه و خشکبار ۷۵.۵ درصد، سبزیجات ۳۲.۶ درصد، شکر، مربا، عسل، شکلات و شیرینی ۲۲.۱ درصد و چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آب میوه ۳۷.۵ درصد رشد را شاهد بودیم.از سوی دیگر، بخش پوشاک و کفش نیز با رشد ۷.۷ درصدی نسبت به مردادماه سال جاری و رشد ۲۶.۳ درصدی نسبت به شهریورماه سال گذشته مواجه بوده است.
آنطور که از شواهد امر بر می‌آید بانک مرکزی در محاسبه نرخ تورم قیمت‌های مسکن و حامل‌های انرژی را نیز مدنظر قرار می‌دهد که بااین وجود مرکز آمار اعلام کرده است که گروه مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها به طور کلی رشد ۲.۳ درصدی نسبت به ماه قبل و رشد ۱۶.۴ درصدی نسبت به شهریور ماه سال گذشته داشته است؛ در این گروه، بخش مسکن ۲.۲ درصد نسبت به مرداد ماه و ۱۸.۵ درصد نسبت به شهریور ماه سال گذشته با رشد قیمت مواجه شده است. البته در کنار این اقلام قیمت مبلمان و لوازم خانگی نیز نسبت به مردادماه سال جاری و شهریور ماه سال گذشته به ترتیب با رشد ۱۰.۶ درصدی و ۳۷ درصدی رو به رو بوده است. بخش مربوط به بهداشت و درمان و حمل و نقل نیز به ترتیب ۱.۵ و ۱۱.۳ درصد نسبت به مردادماه و ۱۷.۴ و ۳۱.۷ درصد نسبت به شهریورماه سال گذشته رشد داشته است.همچنین گروه تفریح و فرهنگ با رشد ۱۲.۳ درصد نسبت به مرداد ماه و ۴۰.۶ درصد نسبت به شهریور ماه سال گذشته مواجه بوده است.

سرپوش گذاشتن به تناقضات
حال اگر با یک حساب سرانگشتی با همان چرتکه‌ای که بانک مرکزی تورم ۱۲ ماهه و نقطه به نقطه را محاسبه می‌کند داشته باشیم به این باور می‌رسیم که یا فرد محاسبه کننده؛ ریاضیات خوبی ندارد و یا اگر دارد برای سرپوش گذاشتن روی برخی تناقضات متولیان ارقام تورم را اینگونه اعلام می‌کند وگرنه چطور ممکن است یک نهادی که خود مرجع اعلام رسمی آمار به حساب می‌آید، چنین اختلاف فاحشی با دیگر همتای خود در اعلام نرخ تورم داشته باشد.
نکته قابل تامل تر در کنار این تناقضات آن است که وزیر جهاد کشاورزی مدعی شده که ذخایر کالاهای اساسی بسیار مطلوب است و هیچ کمبودی نداریم و ارز فقط روی برخی از کالاها تاثیر گذاشته است. به گفته وی قیمت‌ها افزایش یافته ولی آنچه در سفره مردم است شامل لبنیات، گوشت ،نان و دیگر کالاهای اساسی بدون هیچ مشکلی تامین می‌شود به طوریکه در حال حاضر برای مصرف یک سال، گندم در سیلوهای داخل کشور وجود دارد و حتی برای تامین نیاز سالهای بعد نیز برای تامین کالاهای اساسی کمبودی نخواهیم داشت.
به اعتقاد حجتی وضعیت حال حاضر، نتیجه جنگ روانی فضای مجازی و رسانه‌های بیگانه است و در تامین کالاهای اساسی کوچکترین کمبودی وجود ندارد و نقاط ضعفی برای مقابله با این شرایط داشتیم و در حال رفع این مشکلات هستیم و رفع این مشکلات زمان طولانی نخواهد بود.
نگفته قابل تامل در کنار این اظهارنظر آن است که باید گفت:" آقای وزیر حتی اگر شما سری به مغازه‌های اطراف منزل خود نمی‌زنید و یا اینکه به آمارها و ارقام هایی که نهادهای وابسته به دولت اعلام می‌کنند؛ اعتقادی ندارید ؛حداقل برای یکبار هم که شده بار دیگر مسئولیت خود و همتایانتان از جمله وزارت صنعت ،معدن و تجارت را مرور کنید تا شاید بپذیرید که حتی اگر کمبود کالایی هم نباشد و مردم و مغازه داران فروشنده کالاهای معیشتی مردم دروغ هم بگویند و به گفته شما جنگ روانی باشد؛مسئولیت نظارت بر این بازار بلبشو و بی نظارت و پایان دادن به این جنگ روانی با شما و همتایانتان است،پس تا اوضاع بدتر و وخیم تر از آن نشده و قشر آسیب پذیر زیر بار این گرانی که شما معتقدید از کمبود کالا نیست له نشده است ،فکری بکنید. " 

نویسنده: سارا علیاری


کد مطلب: 106205

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/note/106205/آقای-وزیر-مردم-دروغ-نمی-گویند

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir