کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ارزیابی کارشناس مسائل سیاست خارجی از آینده لبنان:

عروس خاورمیانه همچنان عروس می‌ماند

19 مرداد 1399 ساعت 21:57


هدی دهقان بذرافشان-درحالی چند روزی است از انفجار تلخ بیروت می گذرد که ناظران سیاسی بر این باورند با توجه به رویکرد مغرضانه رژیم اسرائیل، غرب و سعودی علیه حزب الله لبنان و احتمال هرگونه فرافکنی و سناریو برای لبنان پیشنهاد رایزنی ایران با روسیه و چین درباره لبنان و مقابله با هرگونه خطرات احتمالی و برنامه ریزی برای خنثی کردن آنها باید در دستور کار قرار گیرد.
بعد از این انفجار در چند روز گذشته شهرهای لبنان به ویژه بیروت شاهد حوادث آشوب‌طلبانه‌ای است که هدف اصلی و اساسی عاملان آن ایجاد هرج و مرج و ناامنی در این کشور است. در جریان این حوادث، آشوبگران به نهادها و مؤسسات دولتی یورش برده و دست به غارت آنها زدند. در این میان، وزارتخانه‌های خارجه، اقتصاد و محیط زیست هدف یورش آشوبگران قرار گرفتند؛ کما اینکه بانک مرکزی لبنان نیز توسط آشوب‌طلبان مورد حمله قرار گرفت.
آنطور که مهر نوشته؛ نکته قابل تأمل در این زمینه حمایت ایالات متحده آمریکا از اقدامات خشونت‌آمیز آشوب‌طلبان در لبنان بود. در همین ارتباط، سفارت آمریکا در بیروت با صدور بیانیه‌ای مداخله‌جویانه ادعا کرد: ما از حق ملت لبنان در اعتراضات مسالمت‌آمیز حمایت می‌کنیم و همه طرف‌های ذیربط را به اجتناب از خشونت تشویق می‌کنیم. سفارت آمریکا در این بیانیه مدعی شده است: ملت لبنان رنج زیادی برده‌اند و لایق رهبرانی هستند که صدای شفافیت خواهی را می‌شنود.
آمریکا در حالی از آشوب‌طلبی‌ها در لبنان حمایت کرد که کوچک‌ترین نشانه‌ای از رویکرد مسالمت‌آمیز در آن‌ها دیده نشداین بیانیه مداخله‌جویانه و تأمل برانگیز در خصوص حوادث اخیر لبنان در حالی صادر شد که شب گذشته کوچک‌ترین نشانه‌ای از اعتراضات مسالمت‌آمیز در خیابان‌های بیروت مشاهده نشد و عناصر آشوبگر با توسل به اقدامات خشونت‌آمیز، ساختمان‌های وزارتخانه‌ها و نیز نهادها و مؤسسات دولتی را یکی پس از دیگری به آتش کشیده و محتویات آنها را چپاول کردند. تصاویر متعدد از آتش سوزی‌ها در ساختمان‌های دولتیِ واقع در بیروت خود به تنهایی گواه بر این مدعا است.
علاوه بر نقش آفرینیِ منفی آمریکا در حوادث بیروت، نقش فرانسه نیز در این حوادث به چشم می‌خورَد. به عبارت بهتر، رد پای پاریس در حوادث لبنان حتی پیش از وقوع انفجار مهیب بیروت دیده شد؛ یعنی زمانی که «ناصیف حتی» وزیر خارجه سابق لبنان تحت فشارهای خارجی به ویژه از سوی فرانسوی ها از سِمَت خود استعفا داد. پس از انفجار بیروت نیز «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه بلافاصله به لبنان سفر کرد و در جمعِ مردم این کشور سخنان مداخله جویانه ای را مطرح ساخت تا ابهامات پیرامون نقش پاریس در حوادث اخیر لبنان بیش از پیش افزایش یابد.
نکته‌ای که در خصوص حوادث اخیر بیروت بیش از هر چیز دیگری توجهات را به سمت خود جلب می‌کند، این است که این حوادث درست یک روز پس از سخنرانی مهم «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب الله لبنان به وقوع پیوست. دبیرکل حزب الله در جریان این سخنرانی که تنها به فاجعه بزرگ بندر بیروت اختصاص داشت بر لزوم شناسایی و محاکمه هرچه سریع‌تر عاملان وقوع انفجار در این بندر تأکید کرد.
دکتر سیدرضا صدراحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در همین زمینه گفت: پس از وقوع انفجار سهمگین بیروت و حضور مکرون به عنوان نماینده استعمار پیر غرب آسیا که تصور می‌کند هنوز هم بین مردم و سیاستمداران لبنان نفوذ دارد و بلافاصله پس از خروج وی اغتشاشات در این کشور مجدد پس از گذشت چند ماه اوج گرفت سناریوهایی مطرح شد که توسط اندیشکده‌ها و مراکز غربی-عبری که با پول مرتجعین منطقه حنجره‌ها را اداره می‌کند مسائلی مطرح شد که علی رغم اینکه با ظواهر لبنان همخوانی دارد اما با واقعیت های میدانی کمترین همخوانی را دارد.
وی افزود: با محوریت سرنگونی دولت کنونی در لبنان و تضعیف مقاومت اسلامی و حضور بیشتر غرب گرایان در سیاست‌های این کشور همراه است دیده می‌شود.
صدرالحسینی بیان داشت: اولین سناریو سقوط دولت کنونی لبنان آقای دیاب می‌باشد که وی ازپاکدست ترین نخست وزیرانی است که لبنان به خود دیده است؛ دومین سناریو حمله نظامی ارتشی موهوم با محوریت عربستان است و سومین سناریو حمله قریب الوقوع ارتش صهیونیستی به مواضع حزب الله لبنان.
این استاد دانشگاه بیان داشت: دلایل رفع سناریوهای فوق؛ یک اینکه دولت از حمایت مربع رییس جمهور، بخشی از پارلمان جمعیت کثیری از مردم و مقاومت اسلامی لبنان برخوردار است و به دلیل اینکه نقش خطیر خویش را در شرایط کنونی کاملا درک می‌نماید احتمال استعفا و زمین گذاشتن کار بسیار ضعیف است.
آنطور که صدرالحسینی مطرح کرد؛ دوم تشکیل ارتش ائتلافی با رهبریت سعودی تجربه‌ای شکست خورده در مقابل ملت یمن و انصارالله است و قطعا با توجه به نزدیکی فاصله جغرافیایی لبنان و رژیم صهیونیستی و بالا بودن احتمال آسیب جدی به این رژیم توسط مقاومت اسلامی کاملا مردود است.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی اشاره کرد: سوم شرایط داخلی رژیم صهیونیستی و بهم ریختگی از ارتش این کشور و تظاهرات شبانه مردم سرزمین‌های اشغالی در طول ماه های اخیر و شکنندگی بی‌سابقه دولت رژیم صهیونیستی بسیار بسیار ضعیف ضعیف بوده اما در مقابل آمادگی‌های کامل نیروهای مقاومت برای مقابله با تجاوزات احتمالی رژیم صهیونیستی این احتمال را نیز بسیار ضعیف و غیر قابل اجرا می‌نماید.
وی با اشاره به اینکه اما احتمال نزدیک به واقعیت در لبنان این است که مربع یاد شده در بالا یعنی انسجام دولت، رییس جمهور، مقاومت اسلامی و بخش موثر پارلمان در لبنان و عبور از این بحران با کمک تعدادی از کشورهای دوست و همکاری و همراهی دو کشور موثر نظام بین الملل روسیه و چین که زمینه‌های همکاری آنان در عرب آسیا می‌تواند از کانال لبنان عبور کند به عنوان مهمترین فرضیه مطرح بوده خاطرنشان کرد: همه این عوامل اخیر در کنار مواضع مقامات موثر درجمهوری اسلامیی ایران می‌تواند ما را به این احتمال برساند که یک بار دیگر لبنان با استفاده از انباشت تجربیات خویش، اعتماد مردم به رهبر مقاومت لبنان و عوامل ژئوپولوتیک این کشور از این بحران به سلامت عبور نماید و عروس خاورمیانه همچنان عروس بماند.


کد مطلب: 114855

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/114855/عروس-خاورمیانه-همچنان-می-ماند

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir