کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی به استفاده از نخبگان دانشگاهی برای حل مشکلات اقتصادی

چاره‌جویی از ظرفیتی فراموش شده

9 مرداد 1397 ساعت 22:14


زمانی که دولت از ورود کارکشتگان و ژنرالهای به کابینه برای اداره کشور سخن می‌گفت، اینطور به نظر می‌آمد که این گروه برنامه‌های متعددی برای حل مشکلات کشور در دست دارند، اما گذشت زمان نشان داد ماجرا به گونه دیگری است.
حالا در حالیکه بسیاری فشارهای اقتصادی مردم را بیش از پیش خسته و نگران کرده و دولت نیز از ارائه راهکاری برای حل مشکلات موجود و صحبت با مردم در این باره خودداری کرده است، افکارعمومی به این نتیجه رسیده که دولت هیچ راهکاری برای حل مشکلات موجود ندارد.
همه می‌دانند که ندانستن عیب نیست، نپرسیدن عیب است، از این رو این سوال در بین صاحبنظران مطرح است که چرا مسئولان از جوانان نخبگان دانشگاهی و صاحبنظران اقتصادی برای حل این مشکلات مشورت نمی‌گیرند.
آیا ژانرالهای دولت دون دون شأن خود می‌دانند که از این گروه مشورت بگیرند و یا اینکه اذعان کنند که برنامه‌های آنها برای دهه‌های گذشته بوده و امروز در کشور جواب نمی‌دهد ؟
این درحالی است که از چند سال قبل کارشناسان اقتصادی در مورد این روزها هشدار و آن را پیش بینی کرده بودند.
آنها بارها تاکید داشتند که این مشکلات علی‌رغم ساختاری بودن، قابل حل بوده و چندان به تحریمها ارتباطی پیدا نمی‌کند. این موضوعی که بارها در فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی، نگاه به داخل و تکیه به توانمندی‌های داخلی اشاره شده است.
به گفته کارشناسان اقتصادی کشور مشکلات اقتصادی امروز در بازار پولی کشور ناشی از عملکرد اقتصادی دولت، نبود شفافیت و سیاستهای غلطی بوده که موجب بالا رفتن نسبت نقدینگی به تولید کل کشور شده است.

ظرفیت‌های جامعه نخبگان
استفاده از ظرفیت‌های جامعه نخبگان و دانشگاهیان موضوعی است که باید از سوی دولتمردان مورد توجه قرار گیرد.
نبایداجازه داد نیروهای مستعد، کارآمد و کارشناسان اقتصادی به سرمایه‌های خاموش کشور تبدیل شوند. نیاز است که دولت با بهره‌گیری از ظرفیت‌های علمی کشور نشست‌های هماهنگی برگزار کرده و تبادل نظر و انتقال تجربه در این جلسات صورت گیرد.
همچنین در این جلسه دولتمردان می‌توانند بر اساس شناخت و آگاهی نسبت به مبانی اقتصاد روز دنیا به یک حرکت هدفمند دست یافته در برای تامین آن میان سازمان‌ها و ارگان‌ها هماهنگی برقرار کنند.

احیای حرکت جهادی
از سوی دیگر احیای حرکتی جهادی و علمی با مدیریت جهادی یکی از راههای مقابله در برابر فشار اقتصادی دشمن است.
به میدان آوردن نخبگان و حساس کردن آنان می‌تواند حس انسجام و همدلی را به مردم در مبارزه اقتصادی القاء کند.
درعین حال حتی اگر شرایط کشور نیز دچار بحران نبود باید توجه داشت که در مسابقه رقابت در دنیای امروز کشورهای صاحب تکنولوژی از ارائه آن به سایر کشورها خودداری می‌کنند و تمایل دارند کشورهای دیگر را هرچه بیشتر به خود وابسته سازند.
از این رو بهره برداری از نیروهای نخبه بهره‌گیری از علم آنان و حرکت در جهت افزایش بنیان علمی کشورراهی است که دولت ناگزیر به ورود در آن است.

حضور در بخش‌های تولیدی و صنعتی
همچنین بکارگیری ظرفیت‌های دانشگاهی و نخبگان برای رونق تولید و صنعت نباید نادیده گرفته شود.
تولید و صنعت تنها نیازمند سرمایه نیست و بلکه تفکر و استفاده از تکنولوژی و علم روز در محصولات از مهمترین ارکان پیشرفت اقتصادی است.
اگر دولت واحدهای صنعتی و تولیدی را به سمت به علم محوری سوق دهد، محصولات تولیدی کشور از کیفیت مطلوب تری برخودار بوده و توان رقابت بیشتری را با تولیدات رقیب سایر کشورها خواهند داشت و در نتیجه این امر اشتغالزایی نیز در کشور جان می‌گیرد.

ظرفیت های خارج از کشور
در عین حال دولت می‌تواند از ظرفیت نخبگان ایرانی خارج از کشور نیز استفاده کند.
متاسفانه اعمال برخی از سیاست های غلط موجب شده تا برخی از نخبگان از بازگشت خود به کشور پشیمان، سرخورده و ناامید شده و پس از مدتی دوباره کشور را ترک کنند.
در این زمینه ضروری است که دولت با قرار دادن تسهیلات مالی و معنوی بستر مناسبی برای ایجاد اشتغال تخصصی نخبگان را فراهم کند.

تاکید مقام معظم رهبری بر استفاده از نخبگان
رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها در دیدار خود با مقامات کشورمان نه تنها بر تشکیل هیات‌های اندیشه ورز تاکید کرده‌اند بلکه خواستار بهره برداری ازتوان نخبنگان در این زمینه شدند که این نشان دهنده توجه ایشان به استفاده از توان علمی کشور در برنامه ریزی و مقابله با مشکلات است.
از جمله ایشان در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس خبرگان گفتند: این مجلس باید با تشکیل یک هیأت اندیشه‌ورز که دارای نگاه کلان و راهبردی و عمیق باشد، به بررسی چگونگی حرکت انقلاب اسلامی در ۳۸ سال گذشته به سمت اهداف اصلی خود و پیشرفتها، توقف‌ها و احیاناً پسرفت‌ها در این مسیر بپردازد و براساس جمع بندی خود از دستگاههای مختلف مطالبه‌گری کند.
حضرت آیت الله خامنه‌ای با اشاره به برخی از مسائل و مشکلات از جمله مشکلات اقتصادی فرمودند: آحاد مردم و همچنین مسئولان کشور بدانند، حل مشکلات اعم از اقتصادی و فرهنگی، تنها به دست خودِ مردم و اتکاء به توان و ظرفیت‌های داخلی امکان‌پذیر است و نه با اتکاء به بیگانه.
ایشان خاطرنشان کردند: باید از جوانهای پرانگیزه و افراد توانا و صاحب فکر و ایده و خلاقیت در بخشهای مختلف تولیدی و علمی و آموزشی استفاده شود.


کد مطلب: 105432

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/105432/چاره-جویی-ظرفیتی-فراموش-شده

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir