?>?> سیاست روز - بايد براي انتقاد هزينه داد - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بايد براي انتقاد هزينه داد

به بهانه بررسي يك برنامه تلویزیونی (ثريا)، مجري آن بر نكته مهمي تاكيد كرد كه ارزش توجه جدي را دارد. ايشان گفت: «ما باید رانت ....

15 مرداد 1393 ساعت 0:04


به بهانه بررسي يك برنامه تلویزیونی (ثريا)، مجري آن بر نكته مهمي تاكيد كرد كه ارزش توجه جدي را دارد. ايشان گفت: «ما باید رانت انتقاد کردن از جمهوری اسلامی را از شبکه‌های خارجی بگیریم. اینکه ما فقط بنشینیم به صورت شعاری نقاط مثبت نظام را ببینیم و کل انتقادات را دودستی به رسانه‌های معاند تقدیم کنیم، باعث ناامیدی می‌شود».
نظام‌هاي سياسي مردم‌سالار به ميزاني كه قدرت و اقتدار خود را از مردم مي‌گيرند، بايد پاسخگوي مردم هم باشند. در اين‌گونه نظام‌ها، نظارت افكار عمومي و نخبگان بر عملكرد مسئولان اعمال مي‌شود و طبعاً مسئولان هم بايد امكان اين نظارت را فراهم آورند. در اين ميان رسانه‌ها كه افكار عمومي را نمايندگي مي‌كنند، بايد چشم بيدار مردم باشند و با طرح اشكالات و نارسايي‌ها، مسئولان و مردم را از وضعيت ناجور جامعه آگاه سازند تا زمينه اصلاح اجتماعي فراهم شود.
متأسفانه برخي از مديران و مسئولان، تاب انتقاد را ندارند و هر گونه انتقاد و اشكال گرفتن را كارشكني در كار خود تلقي مي‌كنند و به همين دليل، بستن دهان‌ها و نشريات و سايتهاي منتقد را در دستور كار خود قرار مي‌دهند. اين دست از مسئولان، خود را با نظام اشتباه مي‌گيرند و نقد عملكرد و مواضع و كاركرد مديريتي خود را تضعيف نظام جلوه مي‌دهند. در اين حالت، هم راه خيرخواهي به روي مسئولان بسته مي‌شود و هم امكان شناسايي ايرادهاي حوزه مديريتي آنان فراهم نمي‌شود و هم فشاري از سوي رسانه‌ها و افكار عمومي براي اصلاح روند امور بر اين مديران وارد نمي‌شود و اين همه موجب ناكارآمدي سازوكار حكومت مي‌شود.
در نظام‌هاي سياسي مردم‌سالار كارآمد، نظام سياسي به گونه‌اي سامان پيدا مي‌كند كه احزاب رقيب بر كار حكومت‌گران نظارت مستقيم و همه جانبه دارند، افكار عمومي با اهرم‌ها و ابزارهاي گوناگون در جريان عملكرد مسئولان قرار مي‌گيرند و حتي سازوكار ادارات به گونه‌اي است كه دولت‌ها براي دريافت انتقادات و پيشنهادها، هزينه‌هايي را اختصاص مي‌دهند. «نظام پيشنهادها» و «گروه‌هاي حل مسئله» از جمله سازوكاري است كه در بسياري از ادارات و سازمان‌ها به كار گرفته مي‌شود تا ضعف‌ها و اشكالات شناسايي و براي رفع آنها از عقل جمعي كارشناسانه استفاده شود.
ما انتظار نداريم كه در شرايط كنوني كشور، همه دستگاه‌هاي حكومتي براي شنيدن انتقادها، پول خرج كنند و هزينه بپردازند كه اگر چنين شود، كاري بايسته صورت گرفته است، اما دستكم خود را آماده شنيدن همه گونه انتقاد از سوي مردم و نخبگان و رسانه‌ها بكنند و تاب خود را در اين زمينه افزايش بدهند و صداي اعتراض و انتقاد را ساكت نكنند و كار آنان را به دستگاه قضا و دادگاه نكشانند. البته در اين زمينه دولت دكتر روحاني تاكنون آزمايش بدي پس نداده است، اما همه نهادها و ارگان‌ها و قواي درون نظام بايد نقدپذير باشند و اين فرصت را به رسانه‌هاي داخلي بدهند كه تنها به بيان نقاط مثبت نپردازند. رسانه‌ها براي آن كه در شرايط سخت، قدرت بسيج داشته باشند و مردم را براي اتخاذ مواضع درست، قانع كنند بايد در وضعيت عادي، امكان طرح مشكلات را داشته باشند و فرصت نقد مسئولان و عملكرد مديران از آنان سلب نشود. انتقاد كردن يك فرصت جدي براي ايجاد ارتباط با مردم و مخاطب است و نبايد اين امكان را در اختيار رسانه‌هاي بيگانه قرار داد كه مترصد فرصت‌هاي اينچنيني هستند. اين حق را براي خودي‌ها و كساني بايد قرار دهيم كه اثبات برادري كرده و حق دارند كه ارث خود را بطلبند. 

علي اشرفي


کد مطلب: 88458

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/note/88458/بايد-براي-انتقاد-هزينه

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir