کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز عملکرد متولیان اقتصادی را بررسی می کند:

بایدها و نبایدهای دولت

12 خرداد 1397 ساعت 0:43

سخنگوی دولت: ما در دولت همه تلاش خود را کردیم که اقتصاد رشد داشته باشد، ولی دولت چه کاری می توانسته انجام دهد و آن را انجام نداده است؟ آیا سفره‌های مردم در اردیبهشت سال قبل خیلی پر رنگ‌تر بود که الان کمرنگ‌تر شده باشد؟ چه کسی دوست دارد سفره مردم پر بارتر نباشد؟ ما متوسط حقوق ها را ده درصد افزایش دادیم و بیش از ۹۷ هزار میلیارد تومان برای امور رفاه اجتماعی هزینه کردیم این در حالی است که برای آموزش وتحقیقات ۵۷ هزار میلیارد تومان، برای حوزه دفاعی ۵۱ هزار میلیارد تومان و برای حوزه سلامت ۲۶ هزار میلیارد تومان هزینه کردیم این یعنی این پول‌ها را در زمینه رفاهی هزینه کردیم. شما ببینید مستمری افراد تحت پوشش کمیته امداد سه برابر شده است و هر فردی در کمیته امداد ماهانه ۱۹۳ هزار تومان حقوق می‌گیرد، آقای فتاح بیان کرده‌اند که کمک این دولت به محرومان تاکنون توسط هیچ دولتی انجام نشده بود.


این روزها انتقادات به وضعیت اقتصادی مردم بیشتر و بیشتر می شود از هر موضوعی که صحبتی به میان می آید، دست آخر به این نکته ختم می شود که "شرایط اقتصادی مطلوب نیست"و اکثر مردم نسبت به این مساله انتقاد دارند.انتقاداتی که گاهی از زبان اقتصاددانان مطرح می شود و گاه از زبان مردم عادی و گاهی از زبان خود دست اندرکاران و تصمیم گیران.
این مساله که شرایط اقتصادی کشور مطلوب نبوده و همواره مورد نقد قرار میگیرد مساله ای نیست که نه تنها اقشار یادشده آن را مطرح کرده باشند بلکه مقام معظم رهبری در آخرین دیدار خود با مسئولان نظام این نکته را عنوان و فرمودند" واقعیّت این است که وضع اقتصادی کشور تعریف ندارد؛ وضع اقتصادی با همه‌ی این تلاشهایی که انجام میگیرد، مطلوب نیست؛ مردمِ زیادی هم از لحاظ اقتصادی در فشار هستند. مسئله‌ی گرانی‌ها و این چیزها را کم‌وبیش شماها میدانید و بسیاری از مردم آن را با همه‌ی وجودشان لمس میکنند؛ این یک مشکلِ اساسی کشور است.”
اما متولیان در پاسخ به این انتقادات ؛این سوالات را مطرح می کنند که " دولت چه کاری می توانسته انجام دهد و آن را انجام نداده است؟ آیا سفره‌های مردم در اردیبهشت سال قبل خیلی پر رنگ‌تر بود که الان کمرنگ‌تر شده باشد؟ چه کسی دوست دارد سفره مردم پر بارتر نباشد؟"
حال کارشناسان و منتقدان به منظور بررسی این مساله به جای پاسخ مواردی را یادآور
می شوند که توجه به آنها خالی از لطف نیست ؛چراکه نه تنها بار دیگر نکات کلیدی که دولت باید در اقتصاد انجام می داد و نداده درآن نهفته است و هم اینکه این نشان می دهدکه چه اقداماتی نباید انجام می شد و یا اینکه سالها زودتر باید عملیاتی می شد اما نشد.
کارشناسان اقتصادی با مبنا قرار دادن شاخص های اقتصادی در سالهای ۹۱و ۹۲ و مقایسه آن با شاخص های سال ۹۶ و ماههای ابتدایی ۹۷ که درآن قرار داریم این نکته را مطرح میکنند که مطلوبیت اقتصادی که از سوی متولیان مطرح می شود به این مساله تکیه دارد که نرخ رشد اقتصادی در آن سالها ۸ واحد درصد کوچک شده بود اما طبق پیش بینی های صورت گرفته قرار است اقتصاد ایران در سال ۹۷ در میانگین رشد اقتصادی بلند مدت رقم ۴ درصد را تجربه کند ؛بنابراین با مبنا قرار دادن این مهم می توان مدعی شد که شرایط اقتصادی امروز قابل مقایسه با سالهای قبل نیست و شاید نمود آن را بتوان در حوزه سیاسی دید به این ترتیب که درآن زمان یک اجماع جهانی علیه ایران وجود داشت اما امروز نه تنها آن اجماع نیست بلکه حتی به ظاهر؛اتحادیه اروپا قصد حمایت از برنامه های ایران را دارد.

بایدها و نبایدها
با وجود این موارد دولت ۱۱ و۱۲ بایستی کارهای بزرگی دراین مسیر را با توجه به منابع و امکانات و همچنین فضای سیاسی موجود در داخل و خارج انجام می داد که این موارد همان نقطه ایده آل منتقدان است.
این منتقدان با اشاره به اینکه مطلوب تر شدن وضعیت اقتصادی کاری شدنی بود می گویند؛در طول ۵ سال گذشته که مدت زمان کمی نبود دولتمردان می توانستند در برخی حوزه ها توجه بیشتری به افزایش بهره وری میکردند که نکردند ودر کنارآن می توانستند به اقداماتی دست بزنند که کوچک سازی و چابکسازی دولت را در بر داشته باشد اما نکردند. این منتقدان میگویند اگر آن تلاش و جدیتی که وزارتخانه هایی مانند وزارت خارجه و درسطح بین المللی داشته باشند را سایر وزارتخانه ها مانند وزارت اقتصاد و صنعت،معدن و تجارت و... انجام می دادند امروز با چنین مشکلاتی روبرو نبودیم.
این گروه مساله ارایه تسهیلات بانکی و مشکلات موجود در سر راه ساختار نظام بانکی کشور از جمله موسسات غیرمجاز ورشد بی رویه نقدینگی را به عنوان اقداماتی بر می شمارندکه دولت علاوه بر نظارت باید اجرای آن را مدنظر قرار می داد و میگویند؛ تخصیص بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی که اکثر آنها در مسیر درست هدایت نشده وبه جای تولید روانه بازار شده و در پی همه آنها روز به روز کشور را با رشد افسار گسیخته نقدینگی مواجه کرده که هر روز یک گوشه بازارهای اقتصادی را دچار چالش کرده ومی کند.
این کارشناسان اقتصادی همچنین مساله یکسان سازی نرخ ارز را مدنظر قرار داده و می گویند ؛این اقدام اگر ۲ یا ۳ سال قبل اجرایی می شد به مراتب اثرات مطلوب تری برجای می گذاشت و دستاوردهای بهتری برای اقتصاد به ارمغان می آورد اما اجرای آن درچنین شرایط بحرانی آن طور که باید نمی تواند اثر بخش باشد.
به اعتقاد این تحلیلگران هرچند بخشی ازاین انتقادات در همه دولتهای بعداز پیروزی انقلاب اسلامی همواره وجودداشته است می گویند؛ در مقایسه با این انتقادات به نظر می رسد دولت ۱۱ و ۱۲ می توانست چابک تر و چالاکتر اقدام کند اما چنین نکرد و البته این مساله تنها درمورد حوزه اقتصادی است و اگر بنا باشد در بخش سیاسی و فرهنگی و همچنین اجتماعی نسبت به دولت انتقاد شود، این نقدها به مراتب بیشتر خواهد بود. 

نویسنده: سارا علیاری


کد مطلب: 104613

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/104613/بایدها-نبایدهای-دولت

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir