کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

به دنبال شکست‌های سنگین عربستان در منطقه شکل می‌گیرد

دست به یکی آل سعود و اسرائیل علیه ایران

19 دی 1395 ساعت 23:24


توطئه‌های سعودی‌ها در مقابل ایران در یک سال گذشته در حالی پشت هم به بن‌بست رسید که اینبار برای چیدمان سناریوی جدید علیه تهران دست به دامان اسرائیل شده است.
دیروز نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به ائتلاف با عربستان برای مبارزه با ایران در خاورمیانه اعتراف کردبه گزارش تسنیم، بنیامین نتانیاهو، در پاسخ به سؤال لسلی استال، خبرنگار شبکه سی‌بی‌اس نیوز آمریکا که از وی پرسید، آیا اسرائیل و عربستان سعودی در حال تشکیل ائتلافی ضد ایرانی در خاورمیانه هستند گفت: «چنین ائتلافی وجود دارد». نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی همچنین اذعان کرد، این رژیم روابط با عربستان سعودی را «به میزان چشمگیری» افزایش داده است.
نتانیاهو افزود: تغییراتی در روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی ایجاد شده و اسرائیل و جهان عرب در حال تبادل اطلاعات هستند.
نخست‌وزیررژیم صهیونیستی تأکید کرد: «موضع اسرائیل در قبال جهان عرب تغییر کرده است چون آن‌ها دیگر اسرائیل را به‌عنوان دشمن خود در نظر نمی‌گیرند بلکه آن را متحد خود می‌دانند...» پیش‌ترنیز ایوب قرا، معاون وزیرهمکاری منطقه‌ای رژیم صهیونیستی از روابط نزدیک تل‌آویو با کشورهای عربی ازجمله بحرین پرده برداشت و گفت، وی در زمینه‌سازی برای سفر هیئتی از خاخام‌های یهودی به بحرین نقش داشته است.
سیاست خصمانه عربستان علیه ملت ایران از ابتدای انقلاب تاکنون ادامه داشته است؛ البته در این سی و هفت سال گاهی روابط دوستانه‌ای هم میان دو کشور برقرارمی‌شد اما دشمنی سعودی‌ها با ایران دوام روابط حسنه و دیپلماتیک را کوتاه می‌کرد، در یک سال گذشته نیزمقامات این کشور در پی حمله برخی افراد به سفارت و کنسول‌گری عربستان در ایران که البته در پی جریحه‌دار شدن احساسات مردم از اعدام شیخ «نمر باقر النمر» روحانی شیعه عربستان صورت گرفت روابط سیاسی و اقتصادی خود را با ایران قطع کرد و تلاش داشت با ایجاد یک ائتلاف عربی، کشورهای عربی را با خود و علیه جمهوری اسلامی ایران بسیج کند.
عربستان با در پیش گرفتن سیاست‌های تهاجمی علیه ایران و بحران‌سازی در روابط دوجانبه، در تلاش بود ایران را وادار به واکنشی تهاجمی در سطح منطقه‌ای کند تا از این راه، جمهوری اسلامی را به در پیش گرفتن سیاست فرقه‌ای و دخالت در امور داخلی دیگر کشورهای منطقه متهم کند.
از سوی دیگر این رژیم نامشروع سعودی با بهره‌گیری از تنش‌های پیش آمده در راستای انزوای منطقه‌ای ایران تقلای زیادی برای همراهی کشورهای منطقه با سیاست‌های ضد ایرانی خود و قطع روابط آن‌ها با کشورمان را انجام داد.
چنانچه عربستان سعودی که پس از سرنگونی برخی از رهبران قدرتمند جهان عرب در پی خیزش‌های عربی، خود را رهبر جهان عرب می‌داند، پیش‌بینی کرده بود با قطع رابطه با ایران، جهان عرب نیز در پشتیبانی از این کشور رابطه خود را با ایران قطع می‌کند و ایران در سطح منطقه‌ای منزوی می‌شود.
اما آنچه در عمل اتفاق افتاد همراهی تنها برخی از کشورهای حاشیه‌ای در جهان عرب از جمله سودان، جیبوتی، بحرین با عربستان و قطع ارتباط با ایران بود. دیگر کشورهای عربی از جمله کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که عربستان در همراهی آن‌ها مطمئن بود واکنش خاصی از خود نشان ندادند و تنها برخی از آن‌ها به کاهش سطح روابط و برخی دیگر نیز به فراخوانی سفیر خود از ایران برای مشورت اکتفا کردند.
حالا نقشه‌های ریاض بعد از گذشت یک سال از «سیاست به اصطلاح جسورانه» و البته بهتر است بگوییم نابخردانه در منطقه، از سوریه و عراق گرفته تا یمن و لبنان یکی پس از دیگری به شکست منتهی شده، نکته قابل تامل اینکه تمامی معادلات شکست خورده عربستان برای مقابله با تهران و تضعیف جایگاه منطقه‌ای کشورمان طراحی شده بود، حالا که همه نقشه‌های سعودی نقشه بر آب شده، شاید رژیم غاصب صهیونیستی بهترین گزینه برای اتحاد و یا بهتر بگوییم ائتلافی ضد ایرانی باشد و عربستان با امید به این رژیم غاصب کودک کش در سودای منزوی کردن تهران همچنان در باتلاق منطقه دست و پا می‌زند.
البته روابط ریاض و تل‌آویو همچنان روابطی پنهانی است و جرات علنی کردن این مراودات را ندارد؛ اما اعتراف نتانیاهو تاییدی براین است که رژیم غاصب صهیونیستی بیش از گذشته توانسته ریاض را با خواسته‌های خود همراه کند!
به تازگی نیزمحمد بن سلمان، وزیر دفاع و جانشین ولیعهد عربستان سعودی در مصاحبه با مجله آمریکایی فارن افرز مدعی شد: ایران نماینده سه مسئله اصلی یعنی ایدئولوژی‌های بدون مرز، بی‌ثباتی و تروریسم است.
وی درباره آینده روابط عربستان و ایران و در ادامه اظهارات گستاخانه خود گفت: هیچ جایی برای مذاکره با کشوری که به صادر کردن ایدئولوژی کوته نظرانه خود می‌پردازد، از تروریسم حمایت می‌کند و به نقض حاکمیت دیگر کشور‌ها می‌پردازد، وجود ندارد. اگر ایران روش خود را تغییر ندهد و ما با تهران همکاری کنیم ضرر خواهیم کرد.
وی از گسترش نفوذ داعش در عراق و سوریه شدیدا ابراز نگرانی کرد و افزود: می‌توان با در نظر گرفتن کشورهای قدرتمندی مثل مصر، اردن، ترکیه و عربستان داعش را شکست داد.
بلند پروازی‌های عربستان و آرزوی تسلط وی بر جهان اسلام و از همه مهم‌تر تضعیف جایگاه منطقه‌ای ایران نیز از نگاه بسیاری از محافل سیاسی و رسانه‌ای جهان رویایی که هیچگاه محقق نخواهد شد
چنانچه چند وقت پیش ایندیپندنت درگزارشی نوشت: رویای شیرین عربستان سعودی برای تسلط بر خاورمیانه و جهان اسلام، به کابوسی برای این کشور بدل شده است.
روزنامه ایندیپندنت در مطلبی نوشت: در دو سال اخیر، عربستان سعودی تمام تلاش خود را به کار بسته است تا خود را به عنوان قدرت بر‌تر خاورمیانه و جهان اسلام معرفی کند؛ اما این رویای ساده‌لوحانه تا چه حد به واقعیت نزدیک شده است؟ یکی از اسناد وزارت خارجه آمریکا در زمان تصدی کلینتون بر این وزارتخانه، که از سوی ویکی لیکس منتشر شد، نشان داد که قطری‌ها و سعودی‌ها بر سر تسلط بر جهان اهل سنت با یکدیگر رقابت می‌کنند. همچنین سرویس اطلاعاتی آلمان در سال ۲۰۱۵ نیز افشا کرد که عربستان از مواضع محتاطانه خود دور شده است و به سمت سیاست‌های مداخله‌جویانه و تهاجمی‌تری پیش می‌رود. اما آنچه پیش‌بینی نشده بود سرعت افول بلندپروازی‌ها و جاه‌طلبی‌های سعودی‌ها در این مسیر بود. چندی پیش، متحدان رژیم آل‌سعود در حلب شکست سنگینی را تجربه کردند. شاید مداخله عربستان در سوریه به طور غیرمستقیم باشد؛ اما حتی حضور نظامی مستقیم سعودی‌ها در یمن نیز با وجود هزینه‌های نظامی سنگین، هیچ نتیجه‌ای برای آن‌ها در برنداشته است.
ایندیپندنت در ادامه نوشت: در مقابل، ایران، که رقیب سنتی عربستان است، با اتخاذ سیاست‌های فعالانه‌تر از جایگاه قدرتمندتری نسبت به گذشته در منطقه خاورمیانه برخوردار شده است. علاوه بر این، در آخرین نشست اوپک، در حالیکه تهران از مجوز افزایش تولید برخوردار شد، ریاض به اجبار و به دلایل اقتصادی با توقف تولید نفت خام خود موافقت کرد.
در آمریکا نیز دشمنی و خصومت با سعودی‌ها پررنگ‌تر شده است. مردم این کشور عربستان سعودی را بیشتر به چشم یک دشمن می‌بینند تا یک متحد همپیمان. کنگره نیز در اقدامی کم سابقه، مجوز پیگیری قضایی عربستان به دلیل دست داشتن در حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر را صادر کرد.
در انتهای این مطلب آمده است: غرور و گستاخی حاکمان برخی از کشورهای عرب از جمله قطر و عربستان، آن‌ها را به انجام کارهایی وا داشته است که در حد و اندازه آن‌ها نیست. عربستان اکنون دریافته است که اتخاذ چنین سیاست‌های متجاوزانه‌ای تنها زمانی به کار می‌آید که قدرت آن کشور در رسیدن به پیروزی تضمین شده باشد؛ زیرا شکست در چنین میدان‌هایی از مشروعیت آن‌ها خواهد کاست. اتخاذ چنین سیاست‌هایی، سعودی‌ها را حیله‌گر و اهریمن جلوه می‌دهد و قابل توجه‌ترین نکته نیز این است که آن‌ها نسبت به اوضاع و شرایط حقیقی جهان جاهل و ناآگاه هستند. شکست سنگین در حلب و احتمال از دست دادن موصل نیز بیش از پیش شکست عربستان را مسجل می‌سازد.


کد مطلب: 98141

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/98141/دست-یکی-آل-سعود-اسرائیل-علیه-ایران

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir