?>?> سیاست روز - بی‌تفاوت به اسارت تهران در چنگ کرونا - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی به طناب کشی میان تدوین و اجرای قوانین

بی‌تفاوت به اسارت تهران در چنگ کرونا

6 آبان 1399 ساعت 23:50


موج جدید شیوع کرونا شدت یافته و موجب شده تا بسیاری از شهرهای کشورمان در وضعیت قرمز قرار بگیرند اما آژیر خطر در شهرهایی چون تهران که پرجمعیت‌تر هستند، با صدای بلندتری شنیده می شود. بلندی صدای این آژیر مسئولان کشور را برآن داشت تا محدودیت‌های جدیدی را در تهران اعمال کنند، اما مشاهدات عینی خبرنگار سیاست روز حکایت از آن دارد که این محدودیت‌ها در عمل چندان اجرا نشده و گویا گوش کسی به این دستورات بدهکار نیست. سوم آبان بود که علی ربیعی سخنگوی دولت با اعلام مصوبات جلسه ستاد ملی کرونا گفت که این ستاد مصوب کرده که از دوشنبه ۵ آبان ماه در ۴۳ شهرستان کشور که بنا بر اعلام وزارت بهداشت به دلیل مراعات نکردن پروتکل‌های بهداشتی و میزان شیوع در وضعیت قرمز قرار دارند، محدودیت‌های شدید اعمال شود وی افزود: در محدودیت‌های جدید گروه‌های شغلی ۲، ۳ و ۴ تعطیل خواهند شد. بدیهی است مشاغل مرتبط با زندگی روزمره و نیازهای ضروری مردم به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
با این حال و با وجود همه این سختگیری‌ها، اما آمار فوتی‌های ناشی از کرونا همچنان سه رقمی است و به گفته مسئولان ظرفیت تخت‌های مراقبت ویژه بیمارستان‌های تهران تکمیل است. سخنگوی وزارت بهداشت، از شناسایی ۶۹۶۸ بیمار جدید و فوت ۳۴۶ نفر دیگر از افراد مبتلا خبر داد. سیما سادات لاری گفت: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته،(روز دوشنبه تا سه شنبه) ۳۴۶ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۳۳ هزار و ۲۹۹ نفر رسید. در این میان سوال این است که چرا تلاش‌ها برای مهار بیماری کرونا به نتیجه نمی‌رسد و چرا این همه بی‌تفاوتی در مردم با وجود گسترش ویروسی که ثابت کرده به این زودی‌ها خیال رفتن وجود دارد، دیده میشود؟ آیا نمی‌شود یا نمی‌توان در مقابل رفتار آن عده‌ای که با بی توجهی و بهانه جویی کفه ترازوی مبتلایان به کرونا را سنگین تر کرده‌اند ایستاد؟ اشکال در کجای کار است؟
چرا قرنطینه به شکل کامل اجرا نمی شود؟
این درحالی است که بسیاری از کارشناسان و متخصصان امور سلامت و بهداشت در کشور معتقدند که اگر پروتکل‌های بهداشتی به طور کامل رعایت شود و مردم شرایط قرنطینه را رعایت کنند چرخه این بیماری شکسته شده و تعداد مبتلایان کاهش می‌یابد.
با این وجود مشکلاتی در کشور وجود دارد که اجرای کامل قرنطینه را ناممکن می‌سازد.
نادر توکلی از اعضای ستاد مقابله با کرونای کلانشهر تهران در این باره گفته؛ قرنطینه کردن شهر شرایط خاصی می‌خواهد و کار سختی است اما راهکاری است که بتوان بیماری را کنترل کرد. باید گفت به واسطه وجود بسیاری از مشکلات اقتصادی در کشور از جمله وابستگی معیشت بسیاری از افراد به مشاغل روزمزد یا مشاغل خدماتی، دولت به طور کامل نمی‌تواند قرنطینه را اجرا کند و به نظر می‌رسد که توان اقتصادی برای ممنوعیت خروج از منزل و تأمین معیشت افراد را نیز ندارد. با این وجود منتقدان بر این باورند که فرهنگ سازی‌های لازم در این باره انجام نشده و از ظرفیت‌های لازم موجود در کشور در این باره بهره برداری نشده است.
لازمه تغییر در نوع مدیریت ستاد کرونا
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مورد اجرا نشدن پروتکل‌ها و قوانین جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در کشور در سطح شهرها در گفتگو با سیاست روز گفت: متأسفانه یکی از دلایل این امر اشکال در نوع مدیریت ستاد کرونا است که باید شکل آن تغییر کند.
فاطمه محمد بیگی با اشاره به اینکه شیوع بیماری کرونا به شکل یک اپیدمی و مشکل جهانی است که در قرن اخیر سابقه نداشته است، افزود: بارها حل این مشکل به دوش وزارت بهداشت انداخته شده است، درحالی که این مشکل بسیار بزرگتر ازان است که تنها به وسیله یک وزارتخانه حل شود، بلکه باید کارها چندبخشی بوده و با محوریت وزارت بهداشت تصمیم‌گیری و اجرا شود. نماینده مردم قزوین با بیان اینکه برای کنترل این بحران نیاز به تعریف و تشکیل اتاق کنترل بحران کرونا است، اظهار داشت: ظرفیت‌های بسیار خوبی وجود دارد که ستاد ملی مقابله با کرونا می‌تواند از این ظرفیت‌ها استفاده کند، باید همه ارگان‌ها، گروههای جهادی، سازمان‌های مردم نهاد و هییت‌های محلی و جوانان و اقشار مختلف فعالان اجتماعی همگی تحت یک مدیریت واحد مانند موج اول کرونا پای کار حاضر شوند تا بتوان این مسئله را به خوبی مدیریت کرد. وی گفت: همه اقشار در کشور باید پای کار حاضر شوند، این یک مشکل همگانی است و همه باید برای حل آن کمک کنند. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با یادآوری اینکه ستاد کرونا باید تدابیر ویژه‌ای را برای حل این مسئله در نظر بگیرد، افزود: این بیماری مانند یک جنگ بیولوژیک وارد عرصه جهانی شده و حادثه بزرگی است که برای مقابله با آن نیز به اسلحه‌های متفاوتی نیاز است.
محمد بیگی با یادآوری اینکه بایستی علاوه بر مقابله و تلاش برای راه درمان این بیماری نکات جانبی دیگری را نیز در نظر داشت، اظهار کرد: بازتوانی افراد بیمار و آسیب دیده، ارائه راه حل تشکیلاتی زنجیره وار برای تشخیص و قرنطینه افراد بیمار در منزل، راه اندازی گشت سلامت و بیماریابی از جمله مسائلی است که همزمان باید در نظر گرفته شود. وی با بیان اینکه بایستی نیروی انتظامی نیز برای حصول نتیجه وارد عمل شده و نظم دهی کند، تصریح کرد: سازمان تبلیغات اسلامی نیز از دیگر سازمان‌هایی است که می‌تواند با ایجاد شور حماسی و امربه معروف برای توصیه رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی باعث افزایش روحیه مدافعان سلامت شود. عضو کمیسیون بهداشت مجلس یادآور شد: هم اکنون کادر درمان در خستگی بسر می‌برند و از اینکه تلاش‌های آنها برای کاهش تعداد مبتلایان به نتیجه نمی‌رسند ناراحت هستند، اما لازم است که این مدافعان سلامت تقویت روحیه شوند، در این زمینه بایستی سازمان برنامه و بودجه وارد عمل شود و مطالبات حوزه سلامت را بپردازد.
وی گفت: هم اکنون بسیاری از کارانه‌های کارکنان درمانی کشور عقب افتاده و بسیاری از آن‌ها حقوق مکفی را نیز دریافت نمی‌کنند، همچنین یک میلیارد یورویی که از سوی رهبر معظم انقلاب برای مقابله با کرونا اختصاص داده شده است به شکل کامل از سوی سازمان برنامه و بودجه به وزارت بهداشت ارائه نشده است.
محمدبیگی دبیر کمیسیون بهداشت با اشاره به اینکه در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بر ای مدیریت بحران برنامه‌هایی برای افزایش ظرفیت‌ها برای مقابله با بحران در نظر گرفته شده است، خاطر نشان کرد: باید همه ظرفیت‌ها و نیروها برای مقابله با این بحران سریعا شناسایی و وارد عمل شوند که سازمان پدافند غیر عامل، هلال احمر و ستاد مدیریت بحران از جمله این سازمان‌ها هستند. وی گفت: متأسفانه تعداد قربانیان این بیماری به گونه‌ای است که گویا هر روز یک تا دو هواپیما در کشور سقوط می‌کند اما این سقوط عادی شده و به نظر می‌رسد که نسبت به مقابله با این بیماری نوعی بی‌تفاوتی و ساده انگاری در کشور اتفاق افتاده است.
آخرین اقدامات
آخرین خبر حکایت از آن دارد که رئیس‌جمهور در حکمی رحمانی‌فضلی را به‌عنوان «فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا»و دکتر علیرضا رئیسی به عنوان «سخنگوی ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا»، تاکید کرد که از این تاریخ، تنها مرجع موثّق و قابل استناد در مورد اعلام برنامه‌ها و مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا، سخنگوی ستاد خواهد بود.
از سوی دیگر برخی از خبرها حکایت از جلسات کمیسیون بهداشت و درمان و وزیر بهداشت برای مدیریت این موضوع دارند. باید دید که آیا این اقدامات و انتصابات کارآمدی لازم را دارد،‌ یا اینکه ضمانت اجرایی برای تدوین قوانینی که در این زمینه لحاظ می‌شود، نیست؟ 

نویسنده: کتایون مافی


کد مطلب: 115874

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/115874/بی-تفاوت-اسارت-تهران-چنگ-کرونا

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir