?>?> سیاست روز - آمریکا نتوانست ایرانی ها را به زانو درآورد - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نیویورک تایمز:

آمریکا نتوانست ایرانی ها را به زانو درآورد

2 مهر 1399 ساعت 21:42


روزنامه نیویورک تایمز با اشاره به ناکامی اخیر آمریکا در اجماع جهانی علیه ایران نوشت، برخلاف ادعای دیپلمات های آمریکایی، ایرانی ها به زانو درنیامدند.
روزنامه نیویورک تایمز گزارشی با این تیتر منتشر کرد: آمریکا برای اطلاع از عملکرد توافق نامه های بین المللی، به یک دوره آموزشی نیاز دارد.
اشاره نیویورک تایمز، خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ و اصرار آن مبنی بر ادامه عضویت در این توافق نامه است تا به استناد آن تحریم های ضد ایرانی را فعال کند.
به نوشته نیویورک تایمز، ترامپ از برجام به عنوان بدترین توافق یاد و تلاش کرده است آن را نابود کند. او تحریم های اقتصادی را مجددا علیه ایران اعمال و تهدید کرد متحدان اروپایی را که با ایران تجارت کنند، تحریم می کند. مخالفت او آنقدر گیج کننده بود که دیگر کشورها، اکنون نمی دانند که بعد از انتخابات آتی آمریکا، آیا می توان به تعهدات بین المللی واشنگتن اطمینان داشت یا خیر.
دولت ترامپ با پُررویی استدلال می کند که آمریکا هنوز و بعد از این همه گیر و دار، عضوی از برجام است. به این دلیل که می خواهد از بندی در توافق استفاده و تحریم های جهانی را علیه ایران، اسنپ بک کند تا به این ترتیب مانع از پایان تحریم های تسلیحاتی علیه تهران شود. در حالی که تنها اعضای این توافق می توانند چنین بندی را اجرا و تحریم های جهانی را مجددا اعمال کنند
استدلال حقوقی وزارت خارجه آمریکا این است که گرچه آمریکا از سال ۲۰۱۸ از این پیمان خارج شده و برخلاف بندهای آن اقدام کرده است، با این وجود همچنان عضوی از آن است زیرا قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که برجام را تایید کرده بود، به کشورهایی اشاره می کند که این توافق را حاصل کردند، از جمله آمریکا. در صورتی که این استدلال مبنایی ندارد.
"لاری جانسون" دستیار سابق امور حقوقی دبیر کل سازمان ملل می گوید: این یک منطق ساده است که اگر شما یک کشور عضو باشید، باید در امور مربوطه مشارکت کنید.
به نوشته نیویورک تایمز، حتی چهره‌های به شدت ضد ایرانی نظیر جان بولتون نیز این استدلال را ریاکارانه و غیر سازنده می خوانند. بولتون در مقاله ای در وال استریت ژورنال نوشته بود " این مساله حاکی از اعتماد به نفس بیش از حد است که بگوییم همچنان در توافق هسته ای حضور داریم، آن هم برای مقاصدی که می خواهیم نه برای آنچه که نمی خواهیم."
نیویورک تایمز نوشت: علاوه بر آن، آمریکا در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد و هیچ گونه پیچیدگی حقوقی نمی تواند این حقیقت ساده را تغییر دهد. آمریکا هیچ جایگاهی ندارد تا به صورت دست چین، بندی را فعال کند که در خدمت سیاست های خودش باشد، در حالی که سایر بندهای این توافق را به تمسخر می گیرد. نحوه کارکرد توافقات بین المللی اینگونه نیست. رفتار دولت ترامپ، یکپارچگی هر توافق بین المللی را برای آینده، نابود می کند. و به همین دلیل بود که در میان ۱۵ عضو شورای امنیت، حمایت چندانی از موضع آمریکا به عمل نمی آید. مقامات سازمان ملل اکنون در گُرگ و میش دیپلماتیک قرار گرفته و میان دیدگاه دولت ترامپ از واقعیات، و همچنین موضع جهانی در این زمینه – که تقریبا هر کسی آن را می پذیرد – گیر کرده اند.
غم نامه عملکرد دولت ترامپ این است که خود را از متحدان اروپایی اش بیگانه کرده است، کشورهایی که هدفی مشترک را برای محدود کردن رفتارهای نگران کننده ایران دنبال می کنند. آمریکا باید در کنارِ نه تنها فرانسه، آلمان و بریتانیا بلکه کنارِ روسیه و چین نیز بایستد تا ایران را منزوی کند. اما اکنون این آمریکا است که منزوی شده.
در شرایطی که ایران تا زمان خروج آمریکا از برجام، پایبند بیشترین تعهدات برجامی خود بود، سوال مهم تر این است که آیا تلاش های آمریکا برای فعال کردن اسنپ بک، این توافق هسته ای را نابود خواهد کرد؟، پیمانی که دیگر کشورهای عضو به شدت تلاش می‌کنند تا حفظ شود... اکنون این توافق تکه تکه شده است. اگر ترامپ در انتخابات پیروز شود، احتمال احیای برجام بسیار اندک است. ایران می تواند از آن خارج شده و همان میزان از تولید مواد شکاف پذیر خود را ازسرگیرد و این وضعیت ایران را مجددا با آمریکا و اسرائیل در مسیر تقابل قرار خواهد داد.
دولت ترامپ اتحادی را که جامعه جهانی در قبال ایران داشت، نابوده کرده است. این دولت همچنین شانس رفع شدن نواقص برجام را از بین برد؛ به دنبال خروج غم بار آمریکا از برجام، می شد با اقدامات غیرخصمانه این فرصت ها را احیا و مذاکرات را ممکن ساخت. دیپلمات های آمریکایی با غرور به همتایان اروپایی خود می گفتند که ایرانی ها به زودی به زانو درخواهند آمد و برای ازسرگیری مذاکرات التماس خواهند کرد؛ اما چنین نشده است..
از سوی دیگر روزنامه واشنگتن تایمز نیز نوشت متحدان و همچنین دشمنان آمریکا در روزهای اخیر با تلاش دولت ترامپ برای اعمال مجدد تحریم های جهانی اقتصادی علیه ایران مخالفت کردند، تا زمینه ای برای نمایش قدرتی بالقوه در سازمان ملل فراهم شود که می‌تواند واشنگتن را در صحنه جهانی منزوی کند.
مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا شنبه شب با فعال کردن بخش موسوم به اسنپ بک در توافق هسته ای ایران (برجام) مدعی شد مواردی از تحریم‌های شدید سازمان ملل علیه ایران، مجدد اعمال شده است. اما سایر کشورهای امضا کننده توافق هسته‌ای از جمله متحدان پروپاقرص آمریکا در اروپا، می گویند از آنجایی که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد، آمریکا در این خصوص هیچ اختیاری ندارد و لذا کاهش تحریم‌های جهانی علیه ایران که بر اساس این توافق اعمال شد، همچنان پابرجا است.
مقامات آمریکایی همچنین با اشاره به آنچه که اقدام ایران در نقض بندهای برجام می‌خوانند، و همچنین مخالفت با تمدید تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل- که قرار است ماه آینده منقضی شود می‌گویند جامعه جهانی باید متحد شده، تمام تحریم‌های ضد ایرانی را مجددا اعمال کند.
انتظار می‌رود این مساله در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در روزهای آینده، محور اصلی مذاکرات باشد. به دلیل شیوع کرونا، این نشست قرار است امسال به صورت مجازی برگزار شود.
در همین حال شبکه فرانسه – ۲۴ در گزارشی با عنوان "انزوای حداکثری آمریکا" در وب سایت خود نوشت، تهران به تلاش واشنگتن در اعمال مجدد تحریم‌های سازمان ملل پاسخ داد.
فرانسه-۲۴ گزارش خود را با این جمله آغاز کرد "آمریکا با شکست مواجه شده است"، و افزود این سخنان حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران است که پس از اعلام واشنگتن در خصوص بازگشت تحریم های جهانی علیه تهران مطرح شده است. روحانی در سخنانی که از تلویزیون ایران پخش می شد، گفت "آمریکا به شدت منزوی شده و کارزار فشار حداکثری آن به انزوای حداکثری انجامیده است." به گزارش فرانسه-۲۴ سه متحد اصلی اروپایی آمریکا یعنی فرانسه، انگلیس و آلمان تلاش واشنگتن را برای اعمال مجدد تحریم های ضد ایرانی، فاقد مبنای حقوقی خوانده‌اند و این که آمریکا با خروج از برجام دیگر نمی تواند تحت عنوان سازمان ملل، علیه ایران تحریم اعمال کند.


کد مطلب: 115469

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/115469/آمریکا-نتوانست-ایرانی-زانو-درآورد

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir