کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

با تلاش جهادگران پهپادها به خدمت کشاورزی می‌آیند

ساخت غول آهني برای احیای کشاورزی

19 اسفند 1396 ساعت 8:03


از زمانی که پهپاد جاسوسی آرکیو ۱۷۰ به دست مهندسان هوا و فضای ایران بدون هیچ آسیبی در خاک کشورمان فرود آمد تا الان که استفاده از ظرفیت‌های این پرنده آهنی فوق‌پیشرفته به یکی از مهمترین دستاوردهای تکنولوژیکی کشورمان تبدیل شده است زمان زیادی نمی‌گذرد. مهندسان و کارشناسان داخلی از ظرفیت‌های این پرنده‌های آهنی در صنایع کشاورزی و باغداری استفاده می‌کنند. پهپادهای وطنی به جای جاسوسی با چنان دقتی رفت و آمد آفت‌ها و گرده‌افشانی درخت‌ها را رصد می‌کنند که در مدت زمان بسیار اندک نسل اصلاح شده گیاهان و مرکبات اورگانیک به بازار عرضه شده است.

طراحي پهپادها
طراحی و ساخت پهپاد با قابلیت استفاه در صنایع کشاورزی از یک طرح خام اولیه خیلی زود به یک طرح علمی و عملیاتی تبدیل شد. مهندس سعید حسن‌شاهی کارشناس اجرایی این طرح درباره قابلیت‌ها و نحوه اجرای این طرح در استان فارس می‌گوید: همه چیز از یک ایده اولیه شروع شد. قرار بر این بود از قابلیت‌های پهپاد در صنایع کشاورزی و باغداری استفاده شود. طرح خوبی بود و جوانان جهادی ساخت آن را برعهده گرفته بودند. آن طور که برای اجرا زمان‌بندی در نظر گرفته شده بود . ۶ ماه برای اجرای طراحی‌های اولیه زمان نیاز بود و ۶ ماه هم کار ساخت انجام می‌شد که خب با توجه به حساسیت‌های ساخت این پرنده آهنی زمان‌بندی موجود بسیار جلوتر به سر انجام رسید. پهپاد اولیه فقط قرار بود به صورت آزمایشی سم‌پاشی انجام دهد. اما خیلی زود ماموریت‌های جدیدی برای آن در نظر گرفته شد که خوشبختانه خیلی خوش درخشید و حالا به یک طرح اجرایی پر سود در سطح اداره محیط‌زیست استان فارس و در بین باغداران مطرح شده است.
همه کارهای طراحی و ساخت این پهپاد وطنی با اتکا به توانمندی‌های جوانان ایرانی تهیه و ساخته شده است. برای همین هم حسن‌شاهی می‌گوید: یک تیم حرفه‌ای پشت سر اجرای کار است که من تنها سخنگوی این تیم هستم. بچه‌ها خودشان باید حضور داشته باشند و درباره ریزه‌کاری‌ها برایتان توضیح بدهند.

غول آهني هجده موتوره
اساس کار بر این بود که این پهپاد ۱۸ موتوره با وزن تقریبی ۱۸ کیلوگرم و حداقل پروازی دو متر با سرعت ۴۰ کیلو متر در ساعت در بخش سم‌پاشی کمک حال کشاورزان و باغدارها باشد از آنجایی که این پهپاد توانایی پرواز حد اکثر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ای داشت در نتیجه می‌توانست ۹ لیتر سم را جابه‌جا کند. با ارزیابی‌ها و بر آوردهای دقیقی که انجام شده بود به صورت تقریبی این پهپاد می‌توانست در هر ۱۵ دقیقه یک هکتار را سم‌پاشی کند که با توجه به درصد خطای اندک آن این مقدار دقت قابل تحسین بود.
کارشناس اجرای طرح ساخت پهپاد سم‌پاش ادامه می‌دهد: انجام عملیات سم‌پاشی حجم انبوهی از مزارع و باغ‌ها در کمترین زمان ممکن کاهش مصرف سم و کود مایع اجرای سم‌پاشی دقیق از طریق کنترل زمینی جلوگیری از افزایش تلفات و ضایعات باعث شد که این طرح خیلی زود در بین باغدارهای استان مورد توجه قرار بگیرد تا جایی که قابلیت‌های آن باعث شد خود کشاورزان به استفاده از این پهپاد اقبال نشان بدهند.
حسن‌شاهی با اعلام اینکه ماموریت‌های پهپاد کشاورزی خیلی فراتر از مواردی است که برای آن در نظر گرفته است می‌گوید در حال حاضر کار به جایی رسیده است که کشاورزان از تیم سازنده در خواست کرده‌اند تا وزن سم مورد استفاده این پهپاد را افزایش بدهند. جدا از آن پهپادها قابلیت رصد و آمارگیری دقیق گونه‌های گیاهی و جانوری به ویژه در مناطق تحت حفاظت را برعهده دارد که خیلی جالب است. آمارگیری و سرشماری از این گونه‌های نادر عموما به صورت دستی انجام می‌شد که خب با توجه به خطای انسانی خیلی قابل استناد نبود و نیست. اما حالا با برنامه ریزی‌هایی که انجام شده است خیلی راحت می‌شود نادرترین گونه‌ها را مورد رصد و آمارگیری دقیق قرار داد. بدون اینکه در حوزه استحفاظی و اکوسیستمی آن گونه نادر دخالتی داشته باشیم.

اشتغال‌زايي براي جوانان
حسن‌شاهی به استقبال خیلی خوب کشاورزان و باغداران به استفاده از این پهپادها اشاره می‌کند و می‌گوید: در زمان فعالیت این پهپاد ۵ نفر به طور مستمر در محل فعالیت حضور دارند جدا از آن اطلاعاتی که توسط این پهپاد رصد و نمونه‌برداری شده باید بعدا مورد ارزیابی قرار بگیرد که خب چند نفر هم بعد از دریافت اطلاعات اخذ شده در زمینه ارزیابی این اطلاعات فعالیت می‌کنند. که اصولا اجرای آن نقش به‌سزایی در اشتغال زایی برای جوانان داشته است.

گرده‌افشاني با پهپادها
کارشناس اجرایی طرح پهپاد کشاورز می‌گوید بعد از اینکه پهپاد آماده شده توانست نقش طراحی شده برای خودش را انجام بدهد طراحان برای این پرنده آهنی برنامه‌های جدیدی طراحی کردند که اتفاقا پهپاد در اجرای درست آنها هم خوش درخشید. مثلا یکی از کارهایی که پهپاد انجام داد کمک به گرده افشانی درست درخت‌ها به ویژه درخت‌های میوه‌دار بود. دقت بالای پهپاد و انجام این مهم در زمان درست و در اوج باروری درخت‌ها باعث افزایش میزان تولیدات کشاورزی شد که خواست اصلی و اولیه هر باغداری است. جدا از استفاده باغدارها و کشاورزها از این طرح، با انتشار و پراکنش باکتری‌ها و حشراتی مفید در امر باغدری در بسته‌بندي‌های شبیه توپ پینگ‌پنگ سعی کردیم با گسترش حشرات به درد بخور در امر کشاورزی به جنگ آفت‌های گیاهی بریم که باز هم در این زمینه موفق بودیم.
حسن‌شاهی ادامه می‌دهد: حالا محیط‌زیست استان هم جزو متقاضیان اجرای این طرح است و قصد دارد با استفاده از قابلیت‌های آن در زمینه رصد گونه‌های در حال انقراض فعالیت کند. وی می‌گوید: اتکا به توان اجرایی و عملیاتی جوانان این مرز و بوم سرمایه‌گذاری در بانکی است که هیچ وقت سرمایه آن از دست نمی‌رود و همیشه هم جواب داده است.
* لازم به ذکر است مخاطبین محترم جهت کسب اطلاعات بیشتر از اردوهای جهادی می‌توانند شماره ۰۹۱۰۲۷۷۰۵۱۹ در شبکه‌های اجتماعی جست‌وجو کرده و یا به آدرس sazandegi۳۱۳@ مراجعه نمایند.


کد مطلب: 103615

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/103615/ساخت-غول-آهني-احیای-کشاورزی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir