?>?> سیاست روز - مزد ترس - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

چرایی پیگیری آمریکا برای محکوم کردن ایران در شورای حکام

مزد ترس

8 اسفند 1399 ساعت 22:35


ایران پروتکل تالحاقی را داوطلبانه اجرا کرده بود و پس از بدعهدی آمریکا و اروپا از آن خارج شد و در سفری که گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران داشت، توافقی با آژانس به امضاء رسید که آمریکا و اروپا را در بازرسی از مراکز هسته ای ایران به اهداف خود می رساند اما اکنون میبینیم آمریکا و اروپا در پی محکوم کردن ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی هستند. کوتاه آمدن مقابل آمریکا و اروپا چنین نتیجه ای به بار می آورد. درحالی قرار است نشست ضد ایرانی دیگری از سوی آمریکا در شورای حکام آژانس بین المللی برگزار شود که ناظران سیاسی بر این باورند؛ با یک دیپلماسی قوی میتوان یک بار دیگر شکست بین المللی آمریکا در یک مجمع بین المللی را رقم زد چرا که ایران به عنوان یک عضو قدیمی و دائمی آژانس بین المللی اتمی تاکنون هیچ تخطی از قوانین این سازمان ننموده و براساس تعهدات اسلامی خویش به این تعهدات پایبند خواهد بود.
به تازگی منابع خبری گزارش دادند آمریکا به دنبال جلب حمایت سایر کشورها جهت انتقاد از ایران در جلسه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
یک رسانه آمریکایی گزارش داده دولت این کشور از کشورهای دیگر خواسته از قطعنامهای که از ایران بابت تشدید فعالیتهای هستهای این کشور انتقاد میکند حمایت به عمل آورند. شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی هفته جاری برای گفتوگو درباره افزایش فعالیت های هسته ای ایران تشکیل جلسه میدهد.
دیپلماتهای آمریکا سندی را توزیع کردند که در آن گلایه های واشنگتن درباره فعالیت های هسته ای ایران فهرست شده و از ایران می خواهد با بازرس های آژانس اتمی کاملاً همکاری کند. این قطعنامه پیشنهادی از یافته های آژانس بین المللی انرژی اتمی به شدت ابراز نگرانی میکند و نگرانی های عمیق شورای حکام درباره همکاری ایران را ابراز میکند.
وبگاه شبکه خبری بلومبرگ مدعی شده این سند سه صفحه ای به رؤیت این رسانه رسیده است. یک مقام وزارت خارجه آمریکا از اظهارنظر در این باره خودداری کرده است. دو مقام اروپایی دریافت چنین سندی را تأیید کرده و گفتند در حال بررسی محتوای آن هستند.
آمریکا همچنین در این سند ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای متهم کرده و نوشته؛ دنیا از دیرباز آگاه بوده که ایران در گذشته به دنبال دستیابی به سلاحهای هسته ای بوده است.
بلومبرگ نوشته طرح چنین ادعایی مبنی بر ارائه اطلاعات ناکامل از سوی ایران ممکن است تبعات جدی مانند ارجاع مجدد پرونده برنامه هسته ای ایران به شورای امنیت را در بر داشته باشد. کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کرده اند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
نماینده روسیه در سازمان های بین المللی ضمن اشاره به برگزاری جلسه شورای حکام آژانس در روز دوشنبه، تاکید کرد اطمینان از پیش بردن مباحث به گونه ای که بر تلاش ها برای احیای کامل برجام تاثیر منفی نگذارد وظیفه همه اعضای این نهاد است.
میخائیل اولیانوف در این خصوص نوشت: جلسه مارس شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه (۱۱ اسفند مصادف با اول مارس) آغاز خواهد شد. ایران بار دیگر در مرکز توجه قرار خواهد داشت.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هسته ای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علیرغم اذعان آژانس بین المللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد. تروئیکای اروپا علیرغم مخالفت های لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعده های خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند. جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بی عملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد و اخیراً اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را نیز متوقف کرد.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بی عملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد. ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در بیانیه ای مشترک اعلام کردند که ایران اجرای اقدامات داوطلبانه را از سه شنبه (۵ اسفند) متوقف میکند و دسترسی آژانس به برخی فعالیتها و تجهیزات نظارتی هم برای حداقل سه ماه متوقف میشود. ایران از بامداد ۵ اسفند اجرای این اقدامات را متوقف کرد. ایران و آژانس تفاهم کردند اجرای پروتکل الحاقی و دسترسی های برجامی به طور کامل متوقف شود و صرفا تعهدات پادمانی ایران اجرا میشود. بر این اساس، طبق قانون مجلس هیچ دسترسی فراپادمانی به آژانس اعطا نخواهد شد و هیچگونه بازرسی فراپادمانی نیز انجام نمیشود.
به نظر می رسد مقامات آمریکایی از پذیرش داوطلبانه پروتکل الحاقی از جانب جمهوری اسلامی ایران می خواهند کمال سوء استفاده را نموده و به دلیل خروج از این پذیرش داوطلبانه در مجمع عمومی آژانس بین المللی هسته ای ایران را محکوم نموده و با امثال دروغ هایی مانند دروغ آشکار و کاریکاتوری که نتانیاهو چند سال پیش در خصوص ساخت بمب هسته ای به ایران تهمت زد در این اجلاس فضاسازی نموده و ماهی دلخواه خود را از آن شکار کنند.

آمریکا می خواهد سوء استفاده کند
دکتر سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در خصوص برگزاری نشست آتی شورای حکام و تلاش آمریکا برای محکوم کردن ایران در این نشست به سیاست روز گفت: پس از اینکه جمهوری اسلامی ایران بر اساس مفاد ۲۶ و۳۶ توافق نامه برجام از ظرفیت های قانونی این توافقنامه استفاده کرد و تعهدات فراپادمانی خود را(براساس پذیرش داوطلبانه پروتکل الحاقی) گام به گام کاهش داد تا بتواند پس از خروج آمریکا از این توافقنامه، اروپا را به تعهدات خویش متعهد نماید تا شاید بتواند از توافقنامه برجام حداقل بهره را برای ملت خویش فراهم آورد، مشاهده کردیم متاسفانه اروپا با دولت جدید آمریکا ساخت و پاخت نموده و یکبار دیگر چهره واقعی خود را آشکار کردند.
وی افزود: پس از تصویب مصوبه مجلس شورای اسلامی که به مدت یک ماه به طرفهای غربی فرصت داده بود به تعهدات خود عمل نمایند و درغیر این صورت ایران برای احقاق حق خود تمامی تعهدات پروتکل الحاقی را ملغی اعلام خواهد کرد و با وجود عضویت قدیمی و تداوم این عضویت در ان.پی.تی و استمرار همکاری های ایران با آژانس بین المللی هسته ای هیچ اقدام مؤثری صورت نگرفت وهمچنان بدعهدی و بی تعهدی طرف های غربی تثبیت شد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در این شرایط بود که مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی آقای گروسی با اشاره مقامات غربی درخواست سفر به ایران را داشت و این سفر نیز مورد پذیرش قرار گرفت و سفر وی با دستاورد بزرگی که همانا تعویق بخشی از قانون مصوبه مجلس همراه بود که در این زمینه او با خوشحالی و دست پر از ایران رفت اما متاسفانه پس ازسفر رییس آژانس با اقدام خصمانه دیگری از جانب مقامات دولت جدید آمریکا روبرو شدیم.
وی با اشاره به اینکه این اقدام خصمانه اعلام این موضوع بود که آمریکا به دنبال اجماع سازی علیه ایران در بین اعضای آژانس انرژی هسته ای می باشد که جای تعجب دارد که آیا این اقدام با شعارهای گفت وگو محور بایدن و اعضای جدید کاخ سفید سنخیت دارد؟! اظهار داشت: این ماجرایی که هنوز به وقوع نپیوسته وهیچ جایگاه حقوقی برای آن نیز متصور نیست این واقعیت را به خوش باورانی که تصور می کردند تیم جدید کاخ سفید با تیم جنگ طلب ترامپ تفاوت دارد اثبات نمود، تفکر دوحزب حاکم بر آمریکا چه نگاهی به انقلاب اسلامی و ایران داشته و خواهد داشت. به باور این کارشناس مسائل سیاست خارجی؛ واقعیت امر این است که ساختار نظام سلطه با حاکمیتی که شعارعدالت جهانی، صلح جهانی و اداره جهان توسط همه اعضای آن را می دهد مخالفت جدی داشته و تاب تحمل آنان بسیار ضعیف بوده و حرفی به جز زور و قدرت متوجه نیستند.
این استاد دانشگاه بیان داشت: به نظر می رسد مقامات آمریکایی از پذیرش داوطلبانه پروتکل الحاقی از جانب جمهوری اسلامی ایران می خواهند کمال سوء استفاده را نموده و به دلیل خروج از این پذیرش داوطلبانه در مجمع عمومی آژانس بین المللی هسته ای، ایران را محکوم نموده و با امثال دروغ هایی مانند دروغ آشکار و کاریکاتوری که نتانیاهو چند سال پیش در خصوص ساخت بمب هسته ای به ایران تهمت زد در این اجلاس فضاسازی نموده و ماهی دلخواه خود را از آن صید کنند.
صدرالحسینی با تأکید بر اینکه قوانین آژانس کاملاً مشخص و تعهدات و مسئولیت های اعضا و حقوقی که آنان با عضویت در این آژانس میتوانند از آن بهره مند شوند نیز کاملاً مشخص است، خاطرنشان کرد: با یک دیپلماسی قوی میتوان یک بار دیگر شکست بین المللی آمریکا در یک مجمع بین المللی را مشاهده نمود چرا که ایران به عنوان یک عضو قدیمی و دائمی آژانس بینالمللی اترژی اتمی تاکنون هیچ تخطی از قوانین این سازمان ننموده و براساس تعهدات اسلامی خویش به این تعهدات پایبند خواهد بود. وی افزود:قرار است نشست شورای حکام آژانس از دوشنبه هفته آینده برگزار شود، که احتمالا چند روز بطول خواهد انجامید، و گزارش های مربوط به افزایش تولید سوخت هسته ای توسط جمهوری اسلامی ایران و کاهش همکاری‌ های فرا پادمان تهران با آژانس مورد بررسی قرار خواهد گرفت؛ در این مورد موارد زیر قابل اهمیت است:
۱ ) این‌گونه رفتارهای غیرحقوقی، تداوم راهبرد فشار حداکثری ترامپ و رونمایی از نیت ستیزه‌جویانه دولت جدید آمریکا در برابر ایران است.
۲ ) ماهیت بازی سیاسی تیم جدید حاکم بر کاخ سفید به ریاست بایدن، تداوم دشمنی با ایران است و طرح موضوعاتی چون ضرورت بازگشت اولیه ایران به تعهدات برجامی حرکتی انحرافی برای تداوم بی‌عملی کشورهای غربی عضو توافقنامه برجام و فشار به ایران بوده است.
۳ ) تاکید دولت بایدن بر قصد این کشور برای بازگشت به دیپلماسی و گفتگو با طرح پیش شرط‌های بهت‌آور، کاملا مغایر است، و نشان از ماهیت این جریان جدید در آمریکا با جریان ستیزه جوی ترامپ می باشد.
۴ ) اقدام آینده آمریکا در ارائه پیش‌نویس قطعنامه ضدایرانی به شورای حکام آژانس در حقیقت خط بطلانی بر دیپلماسی ادعایی بایدن است و هرگونه امکان بهره‌گیری از دیپلماسی برای دستیابی به یک شرایط جدید را به بن بست جدی تبدیل خواهد کرد. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان


کد مطلب: 117296

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/117296/مزد-ترس

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir