کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

رئیس جمهور سودان به رغم همراهی با آمریکا و سعودی در یک کودتا سرنگون شد

عاقبت دلبستن به وعده‌های پدرخوانده

24 فروردين 1398 ساعت 0:23


عمرالبشیر که همراهی‌ با آمریکا و رژیم سعودی را مدتهاست در راس برنامه‌هایش قرار داده در نهایت قربانی منافع همین کشورها شد و در یک کودتا سرنگون شد.
سودان که در ماه‌های اخیر با اعتراض‌های مردمی و جریان‌های سیاسی علیه ساختار حاکم به ریاست جمهوری عمرالبشیر همراه بوده به ناگاه تحولی بزرگ را شاهد بود و آن اعلام کودتا علیه البشیر بود. البشیر که زمانی خود را حامی فلسطین و مقابله با سلطه بیگانگان می نامید و حتی کشورش به بهانه انبار تسلیحات حماس بودن از سوی رژیم صهیونیستی بمباران شد، در سالهای اخیر با تصور برخوردار شدن از حمایت‌های مالی و سیاسی در برابر مطالبات مردمی و تحرکات مخالفان، رویکرد به سعودی و آمریکا را در پیش گرفت. رویکردی که بر اساس آن سودان به مهره این کشورها در آفریقا مبدل شد بگونه‌ای از یک سو در جنگ سعودی علیه یمن مشارکت کرد و از سوی دیگر علیه جبهه مقاومت از جمله مقاومت فلسطین و جمهوری اسلامی موضع گیری کرد.
البشیر بر این تصور بود که با این رویکردها می‌تواند قدرت را حفظ نماید اما روند تحولات نشان داد که عملا این رویکرد نتوانست دستاوردی برای البشیر داشته باشد و در نهایت اعتراض‌های مردمی شدت گرفت و جریان‌های مخالف نیز در برابر آن قرار گرفتند. نکته مهم آنکه البشیر با این رویکرد پایگاه مردمی خود را از دست داده در حالی که همزمان این اصل برای آمریکا و سعودی تقویت شد که وی توان حفظ منافع آنها را ندارد. در این شرایط البشیر ناتوان در جذب حمایت مردمی و جلب رضایت خارجی در برابر یک گزینه قرار گرفت و آن کودتای ارتش بود. کودتایی که از یک سو برگرفته از مایوس شدن پدرخوانده‌های البشیر( سعودی و آمریکا) از توان وی برای حفظ منافعشان بوده و از سوی دیگر اقدامی برای جلوگیری از به نتیجه رسیدن قیام مردمی با مدیریت نظامیان بوده است. بیانیه نیروهای مسلح سودان درباره عمر البشیر رئیس جمهور این کشور و دولت سودان صادر شد. نیروهای مسلح سودان اعلام کردند که از مدتها پیش وضعیت این کشور را دنبال می‌کرده‌اند. در این بیانیه که توسط «عوض بن عوف» وزیر دفاع سودان قرائت شد، از «سوء مدیریت، فساد نظام [حاکم] و انسداد افق در برابر ملت» انتقاد شد.
وی با بیان اینکه «صبر مردم سودان ورای تصور انسان است» تأکید کرد که ملت سودان این مراحل را با درایت پشت سر می‌گذارد و از طریق اقدامات مسالمت آمیز مانع از فتنه‌افروزی می‌شوند. عوف تصریح کرد که نظام حاکم بر سودان همچنان در حال سر دادن وعده‌های دروغین بود و بر رسیدگی به وضعیت امنیتی تأکید داشت. وف با تأکید بر انحلال نهاد ریاست جمهوری، هیئت دولت، شورای ملی و شورای ایالتها، وضعیت اضطراری را به مدت سه ماه در این کشور اعلام کرد. وزیر دفاع سودان با اشاره به اینکه عمر البشیر در محلی امن نگهداری می‌شود، تصریح کرد که شورای نظامی در دوره دو ساله انتقالی کشور را اداره خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در پایان دوره انتقالی انتخابات برگزار خواهد شد، اظهار داشت که به مدت سه ماه در کشور اعلام وضعیت فوق‌العاده خواهد شد.منابع آگاه به العربیه اعلام کردند که «عبد الرحیم محمد حسین» وزیر دفاع پیشین، «أحمد هارون» رئیس حزب «کنگره ملی» و «علی عثمان محمد طه» معاون اول پیشین عمر البشیر بازداشت شده‌اند.
خبرگزاری «آناتولی» اما خبر داد که سرویس اطلاعات نظامی سودان، «عوض الجاز» معاون البشیر و «نافع علی نافع» معاون پیشین وی را بازداشت کرده است. الجزیره نیز گزارش داد که نیروهای مسلح سودان اعلام کرده‌اند که قدرت را در دست گرفته‌اند و شورای نظامی را برای اداره مسائل این کشور تشکیل داده‌اند. عمر البشیر از سال ۱۹۸۹ رئیس جمهوری سودان است. رئیس جمهوری سودان سوم اسفند به مدت یک سال در سودان حالت فوق‌العاده اعلام کرد و همه جریان‌ها و احزاب‌ سیاسی مختلف را به گفت‌وگو به عنوان تنها راه حل برون‌رفت از اوضاع فعلی دعوت کرد. آمریکا و اروپایی‌ها خواستار برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره تحولات سودان شدند.
«عمر الدقیر» رئیس حزب کنگره سودان نیز به الجزیره گفته است که این حزب خواستار سقوط تمامی حکومت با همه کارگزاران و دستگاههای حکومتی آن است. او بیانیه وزیر دفاع را تلاشی برای بازسازی حکومت از دست رفته عمر البشیر دانست. «مریم صادق المهدی» از رهبران حزب معارض «امت» هم اعلام کرده است که این حزب اقدام ارتش را کودتا می‌داند و خواستار حکومت بر پایه آرای مردم است.وزارت خارجه فرانسه نیز اعلام کرده است که این کشور از نزدیک اوضاع سودان را رصد می‌کند و ابراز امیدواری کرده است که تغییرات در این کشور بدون خشونت دنبال شود.
خطوط هوایی عربستان سعودی نیز اعلام کرده است که تمامی پروازها به سمت خارطوم و دیگر شهرهای سودان را تا اطلاع ثانوی متوقف کرده است. رجب طیب اردوغان اما اقدام نیروهای مسلح سودان را «کودتا» نامیده و خواستار انتقال سریع قدرت به مردم شده و از مردم سودان نیز خواسته تا دموکراسی را برگزینند. وزارت خارجه قطر در بیانیه‌ای در خصوص حوادث اخیر سودان، همه طرف‌های ذی‌نفع در این کشور را به گفت‌وگو و اولویت دادن به مصلحت ملی فراخواند. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای از انتقال قدرت به یک دولت انتقالی مدنی در سودان حمایت کرد. محمد علی الحوثی، عضو شورای عالی سیاسی در یمن گفت که انقلاب واقعی از ملت نمی ترسد و حالت فوق العاده اعلام نمی کند.


کد مطلب: 108449

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/108449/عاقبت-دلبستن-وعده-های-پدرخوانده

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir