?>?> سیاست روز - تلاش برای گره گشایی از گره کور تولید - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روزاما و اگر های تامین مالی تولید را بررسی میکند؛

تلاش برای گره گشایی از گره کور تولید

15 بهمن 1398 ساعت 20:48


رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اجرای طرح گام اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود ۵۰ هزار میلیارد تومان در مرحله‌ی اول از این طریق برای واحدهای تولیدی تامین اعتبار کنیم و امروز بیش از ۶۰۰ میلیارد ریال در این راستا تامین صورت گرفته است.
روزگذشته عملیات اجرایی طرح (گام گواهی اعتبار مولد) که با حضور روسای کل بانک‌های ملی، ملت، تجارت و صادرات، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، معاون نظارت بانک مرکزی و جمعی دیگر از فعالین این حوزه برگزار شد و بناب ر گفته متولیان مقرر است تا این اقدامی محملی برای حمایت از و انشالله رونق تولید باشد. براساس آنچه مطرح شده به نظر می رسد متولیان تمام زوایا این مساله را بررسی و سپس نسبت به اجریا آن اقدام کرده اند اما نکته اساسی و کلیدی در این میان آن استکه چرا شرکت های تولیدی به این مرحله رسیده اند و چه اتفاقاتی مشکلات کنونی حوزه تولید را رقم زده است.
براساس آنچه علم اقتصاد می گوید ،چرخ تولید وگردش از جمله مهمترین و اصلی ترین شاخص در به حرکت درآمدن اقتصاد یک کشور و به عبارت ساده تر رشد اقتصادی آن است اما آنچه از آمار و اطلاعات منتشر شده توسط مراجع رسمی بر میآید نفس تولید دیر زمانی است که به شماره افتاده و تنها بخشی از این اتفاق به کمبود تسهیلات و تامین مالی باز میگردد و بخش اعظم آن به سیاس های خلق الساعه ای باز میگردد که تولید کنندگان و صاحبان صنایع نتوانسته اند خودرا با آن وفق دهند.

تولید در یک نگاه
تغییرات میانگین شاخص قیمت تولیدکننده محصولات صنعتی در داخل کشور در چهار فصل منتهی به فصل پاییز ١٣٩٨ نسبت به مدت مشابه در سال قبل به ٦١,٥ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در فصل قبل ١٥.٥ واحد درصد کاهش نشان می دهد اما با همین وجود رقم یاد شده رقم قابل توجهی است. طبق آمار در فصل مورد بررسی، در میان بخش های مختلف صنعتی در کشور، کمترین تورم سالانه مربوط به تولید پوشاک، عمل آوردن و رنگ کردن پوست خزدار (٣٧.٨ درصد ) و بیش ترین آن مربوط به تولید ماشین آلات اداری و محاسباتی (١١٤.١ درصد) بوده است.
از سوی دیگر طبق آمار تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) نیز در فصل پاییز ١٣٩٨ به ٢٧,٠ درصد رسید ه است.
در میان بخش های مختلف صنعتی، کم ترین تورم فصلی مربوط به رشته فعالیت های صنایع زغال سنگ و پالایشگاه های نفت (١٠.٧- درصد )، تولید کاغذ و محصولات کاغذی (٤.٦-) و صنایع محصولات شیمیایی (٢.٠-) و بیش ترین آن به ترتیب مربوط به تولید ماشین آلات اداری و محاسباتی (٢٦.٦ درصد )، تولید پوشاک، عمل آوردن و رنگ کردن پوست خزدار (٩.٥) و تولید سایر وسایل حمل و نقل (٧.٨ درصد) است.
موارد یاد شده از این معما پرده بر می دارد که میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در فصل پاییز ١٣٩٨ نسبت به فصل پاییز ١٣٩٧، ٢٧.٠ درصد افزایش داشته است.
به این ترتیب که در بخش های مختلف صنعتی، کمترین تورم نقطه به نقطه مربوط به تولید زغال سنگ و پالایشگاه های نفت (٦.٤ درصد) و بیش ترین آن مربوط به تولید ماشین آلات اداری و محاسباتی (١١٨.٩ درصد) بوده است.

سالی برای تولید
هرچند این اقدام در سالی که با نام تولیدمزین شده اتفاق مثبت و در خور توجهی است اما نکته اصلی دراین میان مشکلات اساسی تر دیگری است که تولید با آن دست و پنجه نرم می کند اما کمتر مورد توجه قرار می گیرد.
براساس نقطه نظر کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی حوزه تولید در کشور با مشکلات کلیدی همچون تامین نقدینگی ؛ محدودیت تبادلات پولی ؛ بدهی معوق ؛مالیات بر ارزش افزوده ،هزینه های سربار و از همه مهمتر تورم ناشی از اقدامات یک شبه دولت مانند افزایش ۳۰۰ درصدی بنزین که عرصه بر آنها تنگ تر کرده است.
در کنار این مشکلات اما باید به مساله تغییرات پرنوسان قیمت ارز ، سیستم حمل و نقل معیوب در کشور و صد البته کاهش قدرت خرید مردم را نیز اضافه کرد که برآیند تمام این موارد این نکته را نمایان می کند که مشکلات چیزی فراتر از تامین نقدینگی مورد نیاز است و اگر بناسبت کار و اقدام جدی صورت گیرد در کنار تامین مالی که در بیشتر موارد به انحراف کشیده می شود باید.
کارشناسان و تحلیلگران در کنار موارد یاد شده در رتبه بندی مشکلاتی که پیش از این از آن نامبرده شد باید به قوانین و مقررات ضدونقیض در کشور اشاره کرد که در اکثر موارد سد راه تولید و تولید کنندگان شده و مجالی برای رونق و یا حرکت روبه جلو برای آنها نمی گذارد. به عبارت دیگر باید بر این موضوع توجه کرد که تا مادامی که قوانین اصلاح نشده و تناقضات میان آنها به حداق نرسیده نمی توان امیدوار بود که رونق تولید مسیر خود را طی کرده و به سرمنزل مقصود برسد حال اگر هم منابع مالی موجود برای آنها مهیا باشد باز هم این ناهماهنگی و تناقضات می تواند به شکلی باشد که این منابع و مسیر اجرای آن را دچار انحراف قابل توجه کند. قدر مسلم با وجود این مشکلات آن اتفاقی که در تولید افتاده و منجر به تلنبار مشکلات شده گره مشکلات تولید را رکورتر کرده و بدون تدبیر نمی توان به آینده این اقدامات و اثر مثبت آن امیدوار بود چرا که مشکلات تولید ریشه ای وبسیار کلیدی است که اگر تنها یک بال آن حل شود بتوان کار خارق العاده ای دراین زمینه کرد.


کد مطلب: 112706

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/112706/تلاش-گره-گشایی-کور-تولید

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir