?>?> سیاست روز - حمله به یمن؛ آزمون خطاهای قبلی رژیم آل‌سعود - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

حمله به یمن؛ آزمون خطاهای قبلی رژیم آل‌سعود

عربستان سعودی، متحد مهم آمریکا و یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان نفت است ولی در عین حال با مشکلات...

25 فروردين 1394 ساعت 23:47

مولف : اسد الله افشار


عربستان سعودی، متحد مهم آمریکا و یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان نفت است ولی در عین حال با مشکلات جدی داخلی، مسائل مالی و نیز جابجایی قدرت پس از مرگ ملک عبدالله و جانشینی ملک سلمان مواجه است. اين کشور فاقد توانایی نظامی است که سبب دخالت قاطع در درگیری داخلی یمن شود و اگر دخالت نظامی با اعزام نیروهای زمینی فراوان را انتخاب کند، محتمل‌ترین نتیجه اين کار بن‌بست پرهزینه‌اي است که منابع نظامی، توانایی مالی و اراده سیاسی سعودی‌ها را فرسوده خواهد کرد. چنین نتیجه‌اي باعث خشم بخش‌هایی از جمعیت عربستان می‌شود: عده‌‌اي از اين عصبانی خواهند بود که بعد از اين همه هزینه نظامی، کشور توانایی نظامی قابل اعتنایی ندارد و عده دیگری از به کارگیری منابع کشور در یک جنگ بی‌فایده خارجی همزمان با مشکلات جدی داخلی خشمگین خواهند شد. 

نگاه کارشناسان درباره حمله نظامی عربستان به یمن
کارشناسان درباره حمله نظامی عربستان به یمن و هزینه‌های غیرقابل جبران ریاض در اين اقدام معتقدند قبل از اينکه اين جنگ، ضربه‌اي به مردم یمن باشد، آتشی به دامن رژیم آل‌سعود است که اين روزها از اوضاع منطقه‌اي و تحولات بین‌المللی به شدت ضربه خورده و نگران آینده هستند. حمله عربستان به یمن را باید حمله‌اي از سر درماندگی و ناشی از شکست‌های پی‌در‌پی سیاسی آل‌سعود در منطقه ارزیابی کرد زیرا عربستان پس از شکست سیاست‌هایش در سوریه برای سرنگونی رژیم بشار اسد و عدم موفقیت گروه تکفیری داعش در گسترش سلطه بر عراق و شکست برنامه‌های ریاض در بحرین و لبنان، اکنون نیز که یمن علی‌رغم استفاده از ابزارهای گوناگون همچون حمایت سیاسی از مهره‌های سیاسی، توطئه تجزیه و ايجاد ناآرامی‌های قبیله اي، تقویت گروه تروریستی القاعده، تعطیل کردن سفارت و فشارهای اقتصادی گوناگون نتوانست با انصارالله و مردم یمن مقابله کند، خشن‌ترین روش را برگزید و به حمله نظامی روی آورد و آتشی را برافروخت که به اعتقاد کارشناسان منطقه، دود آن زودتر از همه به چشم خود آتش افروزان خواهد رفت.

شکست خفت‌بارمتجاوزان انگلیسی و عربستانی در تاریخ یمن
تاریخ یمن به روشنی نشان می‌دهد هر کشوری به‌ این سرزمین طمع کرده و آنرا مورد حمله نظامی قرار داده، سرانجام با خفت و سرشکستگی آن را ترک کرده است. در مداخلات نظامی دهه‌های اخیر به یمن، نیروهای انگلیسی در سال ۱۳۱۶ اين کشور را از هوا و دریا مورد حمله قرار دادند ولی بر اثر مقاومت مردم مجبور به عقب‌نشینی شدند.از سال ۱۳۲۴ نیز سعودی‌ها تاکنون ۶ بار به یمن حمله نظامی کرده و چند بار بخش‌هايی از اين کشور را از طریق مرز ۱۰۰۰ کیلومتری مشترک به اشغال در آوردند ولی هر بار، دست از پا درازتر مجبور به قبول شکست و خواری شدند. بنابراين حمله اخیر عربستان به یمن تازگی نداشته و در ادامه همان تجاوزات شکست خورده قبلی و آزمون خطاهای قبلی رژیم آل‌سعود است که اين‌بار نیز نتیجه‌اي را عاید ریاض نخواهد کرد.
سابقه تاریخی همکاری اسرائیل با عربستان علیه یمن : سعودی‌ها و صهیونیست‌ها یک‌بار در دهه شصت میلادی، اتحاد محکمی برای جلوگیری از سقوط سیستم پادشاهی در یمن ايجاد کرده بودند؛ امروز بار دیگر اين اتحاد در مقابل اراده مردمی یمن شکل گرفته است. حمله عربستان به یمن، بنا به گفته برخی از مسئولان یمنی، با مشارکت جنگنده‌های اسرائیلی همراه شده است.
«حسن زید» دبیر کل حزب «الحق» یمن اعلام کرد که نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی نیز در حملات به یمن شرکت کرده است. اسرائیل پیش از اين نیز در جریان جنگ داخلی ۱۹۶۲- ۱۹۶۵ (۴۴-۴۱ش) با عربستان و اردن برای حفظ خاندان پادشاهی یمن در مقابل ملی‌گرایان یمنی اقدام کرده بود، ملی‌گرایانی که حامی «جمال عبدالناصر» بوده و تمایلات سوسیالیستی داشتند.
روزنامه الاخبار لبنان، در بررسی تفصیلی نقش اسرائیل در همکاری با عربستان برای جلوگیری از سقوط سیستم پادشاهی یمن در جنگ داخلی دهه شصت به کتاب «انگلیس و جنگ داخلی یمن ۱۹۶۲- ۱۹۶۵» «کلایو جونز» مورخ انگلیسی اشاره می‌کند که در آن در مورد همکاری اسرائیل با عربستان توضیح داده است. همچنین برخی اسناد منتشر شده از زمان دولت «جان کندی» در آمریکا از اين حقیقت پرده بر می‌دارد.
این اسناد، از اين واقعیت نیز صحبت می‌کند که کشورهای عربستان و اردن به همراه رژیم اسرائیل سعی داشتند در آن زمان، دولت آمریکا را از برقراری رابطه با جمال عبدالناصر منصرف کنند، کسی که بالاترین خطر را در آن زمان برای آل‌سعود داشت.

یمن کابوس ریاض
برخی تحلیل‌گران معتقدند که یمن به کابوس ریاض تبدیل خواهد شد و اين حمله از نظر برخی کارشناسان تداعی‌گر حمله صدام به کویت است حمله‌اي که در نهایت بهانه‌اي برای حمله آمریکا به عراق و سقوط دیکتاتور شد. و البته برخی دیگر از کارشناسان غربی اظهار داشته‌اند؛ یمن برای عربستان بیش از یک کابوس به همراه دارد، زیرا در اين کشور از هم پاشیده و فاقد حاکمیت هم جهادی‌های افراط‌گرای سنی و هم حوثی‌ها ظهور یافته‌اند.
از آنجا که عربستان در یمن شریک و متحد کارآمدی ندارد در نتیجه ریاض به ظاهر تلاش کرده است تا برخلاف مداخله در بحرین در سال ۲۰۱۱ از هرگونه مداخله تمام‌عیار در یمن دوری کند و خود را از نزاع‌های جاری در اين کشور دور نگاه دارد. در هیچ کجای دنیا نمی‌توان دید که اختلاف سطح درآمد در دو کشور همسایه بیش از اختلاف سطح درآمد میان عربستان و یمن باشد. درآمد سرانه در عربستان حدود ۵۴۰۰۰ دلار در سال است در حالی که در یمن‌ این رقم کمتر از ۴۰۰۰ هزار دلار است. با‌ اینکه وجود یک یمن باثبات و شکوفا به نفع عربستان است، اما سیاست‌های عربستان مبنی بر ممنوعیت ورود نیروی کار یمنی به داخل‌ این کشور باعث وخامت وضعیت اقتصادی در یمن شده اند و اين امر به نوبه خود تهدیدی برای منافع عربستان محسوب می‌شود. 

نقض حاکمیت یمن
این تجاوزگری و ادعاهای عربستان درحالی است که بحران یمن یک موضوع سیاسی داخلی است و مداخله عربستان که شورای امنیت و قدرت‌های جهانی چشمان خود را برروی آن بسته‌اند، نقض حاکمیت یک کشور مستقل و بی‌احترامی به تمامیت ارضی آن است.
اما نکته اساسی که پادشاه جدید عربستان و فرزندش به عنوان وزیر دفاع‌ این کشور از آن غافل هستند اين ‌که زمان پایان تجاوز به یمن را عربستان تعیین نخواهد کرد. گروه حوثی‌ یمن که با نام انصارالله نیز خوانده می‌شود ده‌ها سال است سلاح به دوش، می‌جنگد و در جنگ‌های چریکی ید طولایی دارد.
مردم یمن از هر قشر و طیفی علیه تجاوزگری بیگانه متحد هستند و اين اتحاد، شیعه و سنی نمی‌شناسد. اتحاد مردم یمن چنان قوی است که علیه تجاوز گری عربستان می‌جنگند؛ بدیهی است اگر چنین یکپارچگی و اتحادی وجود نداشت، انصارالله نمی‌توانست در سه جبهه با تجاوزگری عربستان، تروریست‌های القاعده و نیروهای وابسته به «عبدربه منصور‌هادی» رئیس‌جمهوری خائن یمن که به دامن سعودی‌ها پناه برد و عربستان را به حمله به خاک وطن خود تشویق کرد، بجنگد.
به باور کارشناسان، ملک سلمان دچار اشتباه راهبردی در تجاوز به یمن شده است و در صورت بروز جنگ زمینی، ضربه‌پذیری عربستان قریب به یقین خواهد بود.شكستي كه رژيم صهيونيستي در جنگ غزه از مقاومت متحمل شد اكنون سعودي‌ها از مردم يمن خواهند ديد چرا كه مردم اين سرزمين تاكيد دارند كه تسليم دشمن نمي‌شوند. و استقلال خود را در هر شرايطي حفط خواهند كرذد.


کد مطلب: 91834

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/note/91834/حمله-یمن-آزمون-خطاهای-قبلی-رژیم-آل-سعود

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir