کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی به سخنان جهانگیری که گفته اگر ما نبودیم ایران از دست می‌رفت!

نادیده گرفتن شعور سیاسی مردم

22 دی 1399 ساعت 22:08


این روزها معاون اول رئیس جمهور تصمیم گرفته که در نقش یارکمکی رئیس جمهور وارد میدان شود و این گونه وانمود کند که دولت تدبیر وامید ناجی ایران بوده است و این درحالی است که مردم دیگر زیر بار این بهانه‌ها نمی روند.
وی در سخنانی با اشاره به اینکه «یک ‌لحظه به خاطر اینکه دیگران چه میگویند اجازه نمی‌دهیم کار دولت کند شود، افزود: خیلی‌ها به دنبال این هستند که بگویند این دولت فلان کار را نکرد، خیلی‌ها به ‌ناحق اتهاماتی به دولت می‌زنند و می‌گویند ناکارآمد است، اگر هرکس دیگر و گروه دیگری بود در مقابل این جنگ، جمهوری اسلامی که هیچ، ایران را از دست می‌داد... این تیم کارکشته‌ای بود که توانست در مقابل این‌جور آدمی که حالا شماها بخش‌هایی از رفتارش نسبت به ملت و کشور خودش را دارید می‌بینید، کار را جلو ببرد.»
این اولین بار نیست که چنین صحبتهای از سوی دولت و کابینه وی مطرح می شود، قبلاً هم نمونه این صحبت‌ها از زبان رئیس جمهور و دولت شنیده شده است. همین چند وقت پیش بود که رئیس جمهور در نشست خبری اعلام کرد : دولت نمی گذارد عده‌ای پایان تحریم را به تأخیر بیندازند و وقت پرداختن به حاشیه سازی ها را نداریم.
چندی پیش بود که ربیعی سخنگوی دولت نیز اعلام کرد که اگر این دولت نبود وضع کشور صد برابر بدتر از این بود. از سوی دیگر ابتکار معاون رئیس جمهور نیز در این باره گفته که اگرروحانی نبود فضای کشور امنیتی تر بود.
اما آیا اگر دولت تدبیر و امید نبود وضعیت کشور وخیم‌تر از حال حاضر بود؟ گویی که دولت مردان در دولت یازدهم و دوازدهم طرحی نو را برای اداره کشور ارائه کرده‌اند.
اما سوال این است که براستی دولت ناجی مردم و کشور بوده است؟ اگر دولت به این گونه رفتار کرده چرا شرایط کشور در حال حاضر اینقدر به هم ریخته است ؟

*مردم به خاطر دارند
متاسفانه معلوم نیست چرا دولتمردان حافظه تاریخی مردم کشور را نادیده می‌گیرند و تصور می‌کنند آنها فرامشکار شده‌اند، سال ۹۶ بود که حامیان دولت روحانی با دلار ۵ هزار تومانی مردم را از رقیب ترساندند.
آنها در زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ گفتند اگر رئیسی یا قالیباف رأی بیاورند دلار می‌شود ۵ هزار تومان و خود رئیس جمهور در گفتگویی تلویزیونی تاکید کرد که « مشکلی از بابت قیمت دلار وجود ندارد و مردم خیالشان راحت باشد.»
اما دیدیم علی برکت الله عزت اقتصادی مردم کشور به آنجا رسید که قیمت آن از ۳۰ هزار تومان هم گذشت و حالا با کلی تلاش به ۲۵ هزار تومان رسیده است.
سال ۹۶ همین دولتمردان با تاکتیک فریب و ارعاب، مردم را از پراید ۵۰ میلیونی و سکه ۲ میلیون تومانی می‌ترساندند اما حالا شاهد پراید ۱۱۰ میلیونی و سکه ۱۲ میلیونی هستیم .
این درحالی است که ریچارد نفیو معمار تحریمهای ایران و مسئول سابق ایران در شورای امنیت ملی کاخ سفید در سال ۹۲ اعلام کرده بود که اقتصاد ایران با تحریم کنار آمده و به ثبات رسیده است.
اکنون اکثر کارشناسان «وعده وعید» ادعا‌های اقتصادی دولت و ناکارآمدی دولت را عامل شرایط اقتصادی فعلی می دانند.
شعار‌هایی که دولت با آنها مردم را به سوی خود کشاند و با اجرا نشدن آن‌ها امروز وضعیت اقتصادی کشور و معیشت مردم بیش از هر زمان دیگری دچار مشکلات اساسی شده و به شکلی که اکنون بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این مشکلات به این زودی‌ها مرتفع نمی‌شود.

*برجام و سرانجام
رئیس جمهور در سال ۹۲ به مردم وعده داد اقتصاد کشور را سر و سامان می دهد و حتی از بهبود ۱۰۰ روزه اوضاع صحبت کرد و با اعلام اینکه می خواهد سایه جنگ را از سر کشور برداشته و تحریمها را لغو کند مجوز مذاکره با امریکا را گرفت.
علیرغم آنکه برجام از بسیاری از خطوط قرمز رد شد و دولت منتقدان آن را کاسبان تحریم نامید، اما پذیرفته شد تا بهانه‌ای برای دولت باقی نماند که بگوید نگذاشتند. اما بازهم سخن از نگذاشتن از سوی دولت پایان نیافت.
جالب اینجاست که در آن زمان دولت از مذاکره برای رفع تحریم سخن می گفت و اکنون با آمدن بایدن از رفع تحریم برای مذاکره سخن می‌گوید؟ آیا چیزی فرق کرده است؟
در آن زمان دولتمردان می‌گفتند که برجام سایه جنگ را از سر مردم ایران برداشت؟ آیا واقعاً اینگونه بود؟ هدف برجام برچیدن تحریم‌های اقتصادی بود که محقق نشد.
تاکیدات دولتمردان مبنی بر رفع سایه شوم جنگ از کشور بواسطه برجام در شرایطی صورت گرفت که «جاش ارنست» سخنگوی وقت کاخ سفید، گفته بود؛ «نکته کلیدی این است که (پس از توافق برجام ) گزینه نظامی تقویت هم می‌شود، چراکه طی این سال‌ها ما جزئیات بیشتری از برنامه هسته‌ای ایران جمع‌آوری خواهیم کرد.»
اکنون نیز کارشناسان تاکید دارند که بازگشت امریکا به برجام بدون رفع تحریمها اجرای بند ماشه را برای ایران به ارمغان می آورد.
احمد بخشایش اردستانی کارشناس مسائلی سیاسی و بین الملل در گفتگو با روزنامه سیاست روز گفت: این نوع صحبت‌ها از سوی دولتمردان فرار رو به جلو و پنهان سازی ناکارآمدی دولت است، این حرکت فرار رو به جلو است.
وی افزود: دولت پیر و ناتوان است و این ناتوانی به مردم ثابت شده و دولت به دنبال بهانه است، رفتار دولت مانند دانشجویی است که نمره خوبی نیاورده و تلاش می‌کنند تا بهانه‌ای را برای این ناکامی و ناتوانی بیاورد از این رو می گوید که استاد به من نمره نداده است!
عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس نهم با بیان اینکه اینگونه بهانه جویی‌ها بدترین شکل برای توجیه اقدامات دولت و خنده دار است خاطرنشان کرد: سخنگوی دولت اعلام می کند که اگر دولت روحانی نبود کارها بدتر از این می‌شد و سوال من این است که آیا بدتر از این شرایط هم قابل تصور است؟
بخشایش با اشاره به اظهارات مقام معظم رهبری درباره اینکه مساله ایران بازگشت به برجام نیست بلکه ایران به دنبال برداشته شدن تحریمها است، اظهار داشت: بنابراین اینکه دولت عنوان می کند با بازگشت امریکا به برجام و یک امضا شرایط بهتر می‌شود اینگونه نیست و موضع رهبری نشان می دهد که در این باره بایستی اقدامات دیگری انجام گیرد.
وی با تاکید بر اینکه رهبری در این زمینه بر موضع گیری متناظر و حذف تحریمها تاکید دارند گفت: در ابتدا دولت به گونه‌ای برجام را معرفی کرد که مردم فکر کردند مزایایی دارد و وضع معیشت آنها بهتر می شود و رکود و تورم کاهش می‌یابد اما تجربه برجام نشان داد که موضوع دیگری در میان است. برجام نتیجه‌ای نداد و شرایط را برای مردم خرابتر کرد .

*فداکاری
جالب اینجاست که آقای جهانگیری در مراسم روز ملی صادرات نیز از فداکاری‌های دولت سخن به میان می‌آورد. او در این جلسه گفت: همه در روزهای سخت از مسئولیت شانه خالی می‌کنند و هر کاری هم می‌کنند به دنبال یک قربانی هستند و می‌خواهند یک نفر این مسئولیت را بر عهده بگیرد.
وی افزود: ما فکر می‌کنیم که باید شرایط کشور را در نظر گرفته و متناسب با مردم تصمیم بگیریم. ما باید فدای مردم شویم. نباید شرایط مردم سخت شود که معلوم شود ما قهرمانیم. ما زمانی قهرمان هستیم که زندگی مردم ایران از هم نپاشد و خوش باشد.
این درحالی است که نیاز به این همه فداکاری و گذشت نیست. این تصمیمات غلط دولت است که زندگی مردم را از هم پاشیده است. کافی است که تصمیمات دولت در زمینه کنترل بیماری کرونا و تولید واکسن را در نظر بگیریم، در این مورد نیز نگاه دولت به بیرون از کشور است و موجب شده تا واکسن بهانه‌ای باشد تا بیگانگان از این راه برای باج خواهی از مردم ایران وارد شوند.
احمد بخشایش اردستانی کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه اظهارات مقام معظم رهبری در مورد واکسن کرونا نشان داد که ایشان بسیاری از رویکردهای دولت را نمی‌پسندند، به سیاست روز گفت: اینکه ایشان مستقیماً به دولت اعلام کردند که با خرید واکسن کرونا از امریکا و انگلیس و برندهایی چون فایزر مخالف هستند نشان می‌دهد که مدتی طولانی است که دولت مردان در این زمینه گفتگوهایی داشتند و اصرار به واردات واکسن‌های خارجی داشتند که در این زمینه رهبری با اعلام دلایل واضح مخالفت خود را اعلام کردند.
وی با اشاره به اینکه دولت دوست دارد که بگوید ترامپ و منتقدین مسئول گرفتاری مردم و مانع موفقیت دولت هستند، افزود: آنها می‌خواهند اینگونه به مردم القاء کنند که حالا که ترامپ رفته آمدن بایدن موجب بهبود شرایط می‌شود و از این رو به حامیان ما در انتخابات ۱۴۰۰ رأی دهید تا بتوانیم این اقدام را به سرانجام برسانیم که این نوع دیدگاه نوعی عدم شناخت نسبت به تفکر مردم و نادیده گرفتن شعور سیاسی مردم است. 

*روی برگرداندن حامیان
این درحالی است که در این میانه حتی حامیان دولت هم بر عملکرد دولت انتقاد دارند و معلوم نیست این کاپ قهرمانی از سوی چه کسی به دولتمردان اعطا شده است.
مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم‌سالاری با بیان اینکه ما هر چه می‌کشیم از دولت روحانی می‌کشیم، گفت: اصلاح‌طلبان هر ضربه‌ای که در افکار عمومی خوردند از دولت روحانی خوردند.
وی با اشاره به اینکه رئیس‌جمهور نباید ناکارآمدی دولت را صرفاً پای تحریم‌ها بگذارد و آدرس واشنگتن دی‌سی را بدهد، اظهار داشت: دولت می‌توانست بهتر عمل کند تا اعتماد عمومی جامعه افزایش یابد و مردم برای حضور در انتخابات رغبت بیشتری داشته باشند، نمی‌توان گفت صرفاً و صرفاً تحریم‌ها بر مشکلات تأثیرگذار بوده است و ناکارآمدی را نادیده گرفت.
صادق زیبا کلام نیز با اشاره به اینکه اگر مسئولیت اقتصادی دولت را حتی «جان مینارد کینز»، «آدام اسمیت» نیز می پذیرفتند، اوضاع اقتصادی دولت درست نمیشد، به بی اعتمادی مردم به دولت اشاره کرد و افزود: «زمانی که ظرف ۲ سال گذشته چیزی حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیارد سرمایه‌های کشور توسط بخش خصوصی به گرجستان، امارات، ترکیه و به کشورهای دیگر انتقال یافته و با خرید ملک تلاش کرده‌اند بتوانند اجازه اقامت را در این کشورها دریافت کنند، یا به عبارت دیگر وقتی که بی‌اعتمادی نسبت به آینده وجود داشته باشد، هیچ دولتی با کمک هیچ اقتصاددانی و به کمک هیچ‌گونه برنامه‌ای نمی‌تواند جلوی تورم و گرانی را بگیرد.»
سوال این است که آیا این تفکر اشرافی دولت نبود که مردم را به دولت بی اعتماد کرد؟
وقتی وزیر دولت روحانی که از اول انقلاب پست و سمت داشته در مورد حقوق‌های نجومی می گوید که چند میلیارد تومان مگر رقمی است که این قدر برای آن سر و صدا راه می اندازید! آخر ۵۷ میلیون تومان حقوق ماهانه هم آن قدر ارزش دارد که بر سر آن دعوا راه انداخت! آیا دولت انتظار اعتماد مردم را دارد ؟
باید گفت؛ مردم این روزها از دولت می خواهند دیگر بیش از این مردم را شرمنده نکند و فداکاری را کنار بگذارد و اجازه دهد این چند ماه باقی مانده نیز بگذرد.
آنها بر این باورند که دولت برای حل مشکلات مردم و بهبود شرایط آنها در طی این سالها هیچ تدبیری نداشت و جای هیچ امیدی هم باقی نگذاشته است.
مردم می‌دانند که دولتمردان برای دفاع از کارنامه خالی خود روش استدلال اگر ما نبودیم را بکار می گیرند اما مردم دیگر توان اینکه دولتمردان بجای پاسخگویی در نقش منتقد ظاهر شوند را ندارند و یا اینکه با حرف درمانی مردم را امیدوار کند.
مردم پس از ۸ سال اکنون متوجه شده‌اند و برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ فریب وعده‌های پر طمطراق را نخواهند خورد.


کد مطلب: 116793

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/116793/نادیده-گرفتن-شعور-سیاسی-مردم

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir