?>?> سیاست روز - به پایان آمد این دفتر گرانی همچنان باقیست - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز بازار پرنوسان شب عید را بررسی می‌کند؛

به پایان آمد این دفتر گرانی همچنان باقیست

23 بهمن 1396 ساعت 22:06


هر ساله گرانی و افزایش قیمت از جمله اتفاقاتی هستند که همراستا با بالا رفتن تب تقاضا در روزهای پایانی سال شب عید مردم را غافلگیر می‌کنند و این درحالی است که از ماه‌ها قبل متولیان سخنان و وعده‌های قابل تاملی را در این زمینه مطرح می‌کنند از جمله اینکه "نگرانی برای تامین نیاز مردم در شب عید وجود ندارد"؛ "بازار شب عید کنترل می‌شود" ‌و دست آخر "با گران‌فروشان برخورد می‌شود."
تک‌تک جملات یاد شده به کرات از سوی متولیان و مسئولان تنظیم بازار شنیده می‌شود اما همین که پای عمل به میان می‌آید به ویژه در روزهای پایانی اسفند؛ نه تنها اتفاقی در این خصوص نمی‌افتد بلکه مردم به ناچار به دلیل نبود نظارت کافی و در خور، مجبور می‌شوند که به جهت تامین مایحتاج خود به افزایش قیمت‌ها تن دهند و کسی هم نیست که پاسخگو باشد.
معاون اول رئیس‌جمهوری، اتاق اصناف، واحدهای صنفی و اتحادیه‌ها بر این امر تأکید کردند که مردم آرام‌ترین روزها را در عید ۹۷ سپری خواهند کرد و افزایش قیمت ارز و افت دمای هوا، تأثیری بر قیمت‌ها نخواهد داشت چراکه دولت ذخیره‌سازی خوبی در تمام کالاها انجام داده است اما آنچه از شواهد امر بر می‌آید که با نزدیکی به پایان روزهای سال ۹۶ حکایت گرانی و نبود نظارت همچنان باقی است.
مقایسه روند حرکتی بازارهای ایران به خصوص بازار محصولات و کالاهای اساسی در ایام پرتقاضا مانند شب عید با سایر کشورها در برهه‌های زمانی مشابه مانند ایام کریسمس به خوبی از تفاوت‌ها سخن می‌گوید به این ترتیب که در کشورهای مختلف همزمان با ایام عید سال نو؛ قیمت‌ها با روند کاهش مواجه شده اما این مهم در ایران کاملا رویه برعکسی دارد و نکته قابل توجه‌تر آن است که متولیان در توجیه گرانی کالاها؛ قیمت محصولات داخلی را با سایر کشورها مقایسه کردند و براین ادعا پافشاری می‌کنند که اوضاع بازارها آن طور که مردم می‌گویند بد نیست و ثبات و آرامش برقرار است.

گرانی هر ساله
نکته قابل توجه‌تر دیگر در این بین آن است که این مهم هر ساله تکرار می‌شود و گویی به حدی ناهماهنگی و بی‌توجهی وجود دارد که دست‌اندرکاران نمی‌توانند و یا اینکه نمی‌خواهند از تجربیات سال‌های گذشته خود درس گرفته و روند حرکتی بازار خصوصا برای کالاهای اساسی را به گونه‌ای هدایت کنند، اما متاسفانه جای تعجب دارد که دولت نمی‌تواند از تجربه سال‌های گذشته درخصوص این گرانی‌ها استفاده کرده و راهکاری را برای بهبود اوضاع در نظر بگیرد زیرا گرانی مفهوم غیرملموسی نبوده و هر ساله تکرار می‌شود.
تشدید موج گرانی در برخی از کالاها و خدمات در روزهای پایانی سال؛ هرچند با وعده‌های سرداده شده متولیان برای تثبیت قیمت‌ها همخوانی ندارد تنها یک روی مساله است و روی دیگر آن به این باز می‌گردد که فروشندگان با اقدام به کم‌فروشی و کاهش کیفیت محصولات مورد نیاز مردم در جهت کسب سود بیشتر گام برداشته و شاید این مهم بیش از هر چیز دیگر مردم را دچار نگرانی و دغدغه کرده است.
چندی پیش اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور در جلسه ستاد تنظیم بازار اعلام کرد، گروه‌های بازرسی و نظارت سازمان حمایت و سازمان تعزیرات باید در ایام پایانی سال با حضور معنادار خود مانع تضییع حقوق مردم شده و از افزایش قیمت‌ها بیش از میزان مصوب جلوگیری کنند.
از سوی دیگر رئیس سازمان امور عشایر کشور با بیان اینکه عشایر ۲۵ درصدگوشت قرمز کشور را تامین می‌کنند، اعلام کرد: نگرانی بابت تامین گوشت قرمز در ایام نوروز نداریم و از آنجایی که سالانه ۹.۵ میلیون دام را از طریق عشایر پروار و وارد بازار می‌کنیم، افزود: تولیدات عشایر هم‌اکنون ۲۰۰ هزار تن است که ۲۵ درصد تولید گوشت قرمز کشور را در بر می‌گیرد؛ ما نگرانی بابت گوشت قرمز در ایام نوروز نداریم و فقط نگران تاخیر در زمینه توزیع گوشت در بازارها هستیم.
رئیس اتاق اصناف ایران اعلام کرد: براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار هیچ کالا و خدماتی تا پایان فروردین سال آینده افزایش قیمت نخواهد داشت و این مصوبه حتی مشمول کامیون‌داران و وانت‌بارها نیز می‌شود تا محصولات آنها افزایش قیمت پیدا نکند. وی حتی مدعی شد؛ افزایش غیرقانونی قیمت هر کالا و خدمات ایران را در این بازه زمانی مورد بررسی و پیگیری قرار می‌دهیم اما ممکن است برخی از محصولات با افزایش قیمت مواجه شوند مثل گوشت مرغ و تخم‌مرغ که با افزایش قیمت نسبی در بازار مواجه شدند که هیچ ارتباطی به واحد صنفی ندارد.
رئیس اتاق اصناف با بیان اینکه یکی از ابزارهایی که می‌توان بازار را در ایام و بازه‌های زمانی مختلف کنترل کرد، تامین نیازمندی‌های مردم در بخش‌های مختلف است؛ مدعی شد که هیچ مشکلی در زمینه انواع کالاها و خدمات مورد نیاز مردم برای شب عید وجود ندارد و حدود ۱۶۰۰ بازرس در سراسر کشور زیرمجموعه اتاق‌های اصناف مشغول به فعالیت هستند و ۴۰۰ بازرس دیگر نیز زیرمجموعه سازمان حمایت قرار دارد که امر نظارت و کنترل بازار در شب عید را انجام خواهند داد.
نکته قابل توجه و البته تکراری هر ساله آن بود که رئیس اتاق اصناف این اطمینان را به مردم داد تا اگر تخلفی را در حوزه بازار مشاهده کردند به سامانه تلفنی ۱۲۴ اطلاع داده و کمتر از ۲۴ ساعت به این تخلف رسیدگی خواهد شد و نتیجه را به شاکی اطلاع خواهیم داد. این ادعای رئیس اتاق اصناف ایران مبنی بر اینکه "در شرایط کنونی بازار نیازی به حضور دولت و مداخله آن در تنظیم بازار وجود ندارد، چراکه در بازار مشکلی از نظر تامین نداریم." در حالی صورت گرفته که در حدود ۳۵ روز دیگر سال به اتمام می‌رسد اما گرانی‌ها به خصوص گرانی کالاهای اساسی این مساله را نشان می‌دهد.

روایت تازه از گرانی
براساس گزارش‌های آماری بانک مرکزی، در هفته منتهی به سیزده بهمن‌ماه ۹۶، قیمت شش گروه کالایی تخم‌مرغ، مرغ، گوشت قرمز، چای، میوه و سبزی نسبت به هفته قبل افزایش داشته است. بر این اساس قیمت خرده‌فروشی تخم‌مرغ ۱۱.۲ درصد، میوه‌های تازه ۳.۰ درصد، سبزی‌های تازه ۲.۴ درصد، گوشت قرمز ۰.۲ درصد، گوشت مرغ ۴.۶ درصد و چای ۰.۱ درصد افزایش یافته است.
همچنین در گروه میوه‌های تازه قیمت انگور معادل ۸.۱ درصد، هندوانه ۱۳.۹ درصد، موز ۷.۹ درصد و کیوی ۱.۴ درصد افزایش و در گروه سبزی‌های تازه به جز قیمت سبزی‌های برگی بهای سایر اقلام این گروه بین ۰.۶ درصد تا ۵.۸ درصد افزایش داشت. قابل توجه تر آنکه برخلاف ادعای مطرح شده در هفته مورد گزارش بهای گوشت گوسفند معادل ۰.۲ درصد و گوشت مرغ ۴.۶ درصد افزایش یافته است.


کد مطلب: 103194

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/103194/پایان-آمد-این-دفتر-گرانی-همچنان-باقیست

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir