کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سرافرازی با تصویب لوایح پالرمو و اف.ای.تی.اف

هنگامی که بحث مذاکرات هسته‌ای مطرح شد، موضوعی به نام «اف.ای.تی.اف» در میان نبود، مذاکرات هسته‌ای فقط ...

29 خرداد 1398 ساعت 23:18


هنگامی که بحث مذاکرات هسته‌ای مطرح شد، موضوعی به نام «اف.ای.تی.اف» در میان نبود، مذاکرات هسته‌ای فقط برای لغو تحریم‌های اقتصادی در دولت تدبیر و امید پیگیری شد.
وعده‌هایی که دولت محترم برای مذاکرات هسته‌ای به افکار عمومی داد، وعده‌هایی بود که همگان را مشعوف کرد، وعده‌هایی بزرگ که برجام باعث آن می‌شد و می‌توانست مشکلات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی محیط‌زیست را حل کند، آلودگی هوا را نیز برطرف می‌کرد.
برجام امضا شد، امضای آمریکا هم تضمین این توافق بود، با وجودی که همه اعضای گروه ۱+۵ توافق هسته‌ای را امضا کرده بودند، امضای ایالات متحده که با دست جان کری بر روی قرار داد و پیمان توافق هسته‌ای نقش بسته بود، ضمانت اجرایی این موافقتنامه شد.
پس از آغاز اجرای توافق هسته‌ای که وارد مرحله پایبندی به تعهدات شده بود، همه در انتظار تأثیر مثبت دستاورد برجام بودند، حتی آنهایی که از ابتدا مخالف و منتقد مذاکره و توافق با آمریکا بودند نیز در انتظار باقی ماندند، اما انتظار تاکنون ادامه دارد و هیچ گشایشی از توافق هسته‌ای در ایران صورت نگرفت، بلکه باعث شد تا فشارها و تحریم‌های اقتصادی بیشتر شود، در حالی که قول و وعده بر این بود که همه تحریم‌های اقتصادی و بانکی همزمان با آغاز اجرای تعهدات طرفین لغو خواهد شد.
جمهوری اسلامی ایران براساس تعهداتی که در برجام داده بود، آنها را به سرعت آغاز و اجرا کرد و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز براساس زمانبندی هر ۱۲۰ روز یکبار پایبندی ایران به تعهداتش را تأیید می‌کرد و گزارش آن را به آمریکا می‌فرستاد، این پایبندی با وجود کاهش برخی تعهدات ایران در توافق هسته‌ای که به خاطر خروج آمریکا آغاز شده، هنوز از نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه دارد.
اما ایران در مدت اجرای توافق هسته‌ای هیچ بهره‌ای از آن نبرد، تحریم‌های اقتصادی لغو نشد و روابط بانکی نیز به حالت عادی باز نگشت. مشکلات بانکی همچنان ادامه دارد و حتی دارایی‌های بلوکه شده ایران در آمریکا و دیگر کشورها، به ایران بازگردانده نشد، با این وجود آمریکا در زمان ترامپ به دروغ اعلام می‌کند که ۱۵۰ میلیارد دلا از دارایی‌های ایران را پس داده است در حالی چنین اتفاقی هیچ‌گاه نیفتاد، آمریکا در این زمینه نیز، بازی فریب افکار عمومی را آغاز کرده است.
اما پس از آن که توافق هسته‌ای برای ایران بی‌دستاورد شد، برای این که موضوع برجام بی‌دستاورد باقی نماند، دستاوردسازی شد، برچیدن سایه جنگ از سر ایران، دستاورد مهم این توافق معرفی شد، در حالی که این مساله، موضوعی نبود که در جریان مذاکرات هسته‌ای درباره آن گفت‌و‌گویی انجام شده باشد، برچیده شدن سایه جنگ و عملیاتی نشدن گزینه نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران به خاطر مؤلفه‌های قدرتی است که در نیروهای مسلح و مردم وجود دارد. اگر ایران از توانمندی‌های نظامی همچون موشکی برخوردار نبود، سایه جنگ تبدیل به جنگ علیه جمهوری اسلامی می‌شد. اصرار آمریکا و اروپا برای برچیدن توانمندی موشکی کشورمان برای همین هدف دنبال می‌شود.
برای برجام دستاوردهای دیگری نیز ساخته شد، اما با هدف اصلی این توافق بسیار فاصله دارد، آیا ایران تن به مذاکره و توافق هسته‌ای داد و فعالیت‌های هسته‌ای خود را تعلیق و تعطیل کرد تا چهره واقعی آمریکا به جهان شناسانده شود؟
آیا برای این منظور به توافق هسته‌ای رسیدیم که افکار عمومی به بدعهدی و غیرقابل اعتماد بودن رژیم آمریکا پی ببرند؟
پس از ناکامی برجام و بی‌دستاورد بودن این توافق، موضوع پیوستن به اف.ای.تی.اف مطرح شد و دولت لوایح پیوستن به این سازمان را به مجلس فرستاد، مهمترین و پر بحث ترین لوایحی که در قالب اف.ای.تی.اف که با حاشیه‌های زیادی روبرو است، لایحه پالرمو و سی.اف.تی است.
این دو لایحه مهمترین لوایحی است که اف.ای.تی.اف خواهان پیوستن ایران به آن است. دولت اصرار به پیوستن به آن دارد و مجلس شورای اسلامی ‌نیز آنها را تصویب کرده و پس از چندین رفت و آمد میان مجلس و شورای نگهبان، به مجمع تشخیص مصلحت نظام فرستاده شد که هنوز این نهاد درباره آن تصمیم‌گیری نکرده است.
با وجود برقراری تحریم‌های بانکی و اقتصادی علیه ایران، دولت اعتقاد دارد که اگر به اف.ای.تی.اف بپیوندیم و دو کنوانسیون پالرمو و سی.اف.تی را اجرا کنیم، گره‌های بانکی باز می‌شود و مشکلات اقتصادی نیز مرتفع خواهد شد. هر چند دولت هیچ تضمینی در این زمینه نمی‌دهد، نکته‌ای که آقای ظریف وزیر خارجه چندی پیش به مجلس رفته بود و به آن اشاره کرد.
روز گذشته نیز آقای روحانی رئیس جمهور محترم بار دیگر در دفاع از پیوستن ایران به دو لایحه‌ای که در مجمع تشخیص مصلحت نظام باقی مانده گفت؛ «فردا اگر روابط بانکی ما با دنیا دچار مشکل شد، مردم نگویند دولت ناکارآمد است. دولت کارآمد است، چراکه به موقع لوایح را تهیه و به مجلس فرستاده و خوشبختانه مجلس نیز همکاری کرده و مجلس و دولت در این زمینه سرافراز هستند، اما در عین حال مردم توقعاتی دارند که همه نهادها و بخش‌ها باید در این زمینه تلاش کنند.»
با توجه به سخنان آقای روحانی اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام لوایح دوگانه را تصویب نکند، مقصر بروز مشکلات بانکی است و دولت در این زمینه هیچ مسئولیتی ندارد.
اما دولت محترم به این پرسش‌ها پاسخ دهد که آیا اکنون روابط بانکی ایران با بانک‌های خارجی دچار مشکل نیست؟
آیا با فروش نفت و دیگر محصولات صادراتی، ارز حاصل از آن هم اکنون بدون مشکل وارد کشور می‌شود؟
مجلس و دولت در زمینه برجام نیز سرافراز هستند، چراکه خانه ملت توافق هسته‌ای را در کمترین زمان ممکن تصویب کرد و به گزارش‌ها، بررسی‌ها و نظرات کمیته هسته‌ای مجلس توجهی نکرد و تصویب و اجرای آن با وجود همه هشدارها، انتقادات و مخالفت‌های منطقی و معقول، تبدیل به خسارت محض شد.

نویسنده: سیاوش کاویانی


کد مطلب: 109477

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/editorial/109477/سرافرازی-تصویب-لوایح-پالرمو-اف-تی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir