?>?> سیاست روز - محک بازار سرمایه با معیار ( جی دی پی ) - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز ۲ میلیونی شدن شاخص کل بورس را بررسی می کند؛

محک بازار سرمایه با معیار ( جی دی پی )

12 مرداد 1399 ساعت 21:58


روز گذشته شاخص کل بورس برای نخستین بار وارد کانال ۲میلیون واحدی شد؛ اتفاقی که چندان هم دور از ذهن نبود چراکه این روزها اقبال و استقبال نسبت به این بازار به مراتب بیش از سایر بازارهاست .
این میزان نقدینگی وارد شده در کنار جذابیت های خاص آن چنان عنان را در دست گرفت که در معاملات روز گذشته شاهد صعود ۴۳ هزار و ۳۷۷ واحدی شاخص کل بورس بودیم و همین رشد سبب شد تا شاخص بورس تهران به رقم دو میلیون و ۴۰۰۰ واحد برسد . در مقابل این اتفاق روز گذشته معامله گران دو میلیون معامله به ارزش ۲۰۶ هزار و ۲۸۰ میلیارد ریال انجام دادند و در این بین صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان، س. نفت و گاز و پتروشیمی تامین، سرمایه گذاری غدیر، گروه مدیریت سرمایه گذاری امید و گسترش نفت و گاز پارسیان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی بورس گذاشتند. اگرچه تحلیلگران در یک نگاه کلی ورود نقدینگی حجیم به بازار سرمایه همزمان با رکورد نسبی درسایر بازارها را عاملی در استقبال از این بازار م یدانند اما نباید فراموش کرد که این اتفاق زمانی موثر بوده است که با حمایت مسئولان اقتصادی و حاکمیت از بازار سرمایه همراه شده است.

دو دیدگاه برای یک بازار
به طور کلی رونق بازار سرمایه و استقبال مردم از آن کارشناسان و تحلیلگران این بازار را به دو دسته تقسیم کرده است به این ترتیب که عدهای بازار را همالن بازار همیشگی تصور کرده و معتقدند در پی افزایش حجم معاملات رشد چند برابری ارزش معاملات رقم خورده و به رقم ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. درمقابل عده ای از بروز یک پارادایم جدید در بازار سرمایه خبر می دهند و مدعی هستند به واسطه به وجود آمدن این تفکر جدید در بازار سرمایه ،بازار را باید بر مبنای آن مورد ارزیابی قرار داد.
با این تفاسیر این سوال مطرح می شود که آیا با رسیدن شاخص بورس به رقم ۲ میلیون واحد و با مبنا قرار دادن نوسانات سایر بازارها مانندبازار ارز و ملک و خودرو آیا این بازار همچنان بازار جذابی برای سرمایه گذاری است؟
کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی در تشریح و پاسخگویی به این سوال از نسبت قیمت به درآمد این بازار در مقایسه با سایر بازارهای موازی استفاده کرده و می گویند؛ مقایسه نسبت قیمت به درآمد (P/E)بازار سرمایه به P/E بازار سپرده بانکی مقایسه ؛ عددی حدود ۶.۵ تا ۷ درصد حاصل می شود که در مقایسه با P/E بازار سرمایه عدد بالایی است.
این گروه از تحلیلگران در مقایسه این نسبت با P/R بازار ملک (این نسبت در واقع نسبتی است که از حاصل تقسیم «ارزش متوسط هر متر مربع آپارتمان» (P) بر «متوسط اجاره سالانه یک مترمربع آپارتمان» (R) حاصل می شود) رقمی حدوداً ۳۰ را به دست آورده و می گویند:« باتوجه به رشد بازار ملک در ماههای اخیر این نکته حاصل میشود که P/E حاصل از سود فصل بازار سرمایه بیش از ۳۰ درصد و نسبت به P/E فوروارد (نسبت قیمت به درآمد پیشرو ( نسخهای از نسبت قیمت به درآمد (P/E) است که از درآمدهای پیشبینیشده برای محاسبهی P/E استفاده میکند)نزدیک به ۵۰ درصد با بازار ملک فاصله دارد.

نقدینگی لجام گسیخته
تحلیلگران گروه اول معتقدند آنچه امروز بازار را با رونق مواجه کرده است نسبت ارزش بازار به حجم نقدینگی کل کشور است که بر مبنای آن می توان کلیت بازار را ارزیابی کرد. این تحلیل ها در شرایطی است که بازار سرمایه ایران حدود ۷ سال قبل و در در دی ماه ۹۲ بعد از یک بازه بلندمدت صعودی ، افت بلندمدتی را تا ابتدای سال ۹۶ تجربه کرد و درآن زمان ؛شاخص ارزش بازار به حجم نقدینگی کشور۰.۹ بود.
مبنا قرار دادن نقدینگی موجود در جامعه و ارزش بازار بورس رشد بیش از ۳ برابری را در مقایسه با سال ۹۲ تجربه کرده است. گروه دوم تحلیلگرالنب ازار سرمایه برای محاسبه ارزندگی بازار سرمایه از نسبت ارزش بازار به GDP ایران استفاده کرده و عدد حاصل را با سایر کشورهای دنیا مقایسه می کنند. به گفته این افراد در سال ۹۱،نسبت ارزش بازار سرمایه در مقایسه با GDP کشور ،۱۶ درصد بوده و این نسبت در سال ۹۶ به ۳۷ درصد رسیده است. براساس اطلاعات ارایه شده از سوی برخی متولیان این نسبت در سال جاری به ۱۰۰ درصد تولید ناخالص داخلی کشور رسیده است این گروه از تحلیلگران با مبنا قرار دادن دیگر GDP اعلامی از سوی بانک جهانی کشور۴۵۰ که رقمی معادل ۴۵۰ میلیارد دلار است و ارز محاسبه شده درآن همان دلار ۴۲۰۰ تومانی بانک مرکزی است می گویند؛اگر با دلار ۲۰ هزار تومان این محاسبه را مبنا قرار دهیم ارزش دلاری بازار سرمایه در حدود ۳۵۵ میلیارد دلار خواهد بود و با این وجود اگر نسبت ارزش بازار سرمایه به GDP کشور را محاسبه شود،رقمی حدود ۷۹ درصد حاصل میشود.
به باور این افراد اگر GDP کشور را ریالی در نظر گرفته شود و ارزش بورس نسبت به آن سنجیده شود این نکته حاصل می شود که نسبت ارزش بازار بازار سرمایه نسبت به GDP کشور۲ برابر شده است.


کد مطلب: 114778

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/114778/محک-بازار-سرمایه-معیار-جی-دی-پی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir