کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نقدی بر یک تحلیل

بالاخره ونزوئلا یا آلمان!

برخی تصورشان این است هر چقدر درمقابل آمریکا سازش کارانه برخورد شود آمریکایی‌ها پاداش بیشتری خواهند داد

30 دی 1399 ساعت 22:35


درحالی در برخی رسانه‌ها یادداشت‌هایی با این عنوان که نگذاریم ایران به سرنوشت آلمان تبدیل شود و باید باز تعریفی را آغاز کند، منتشر شده است که ناظران سیاسی بر این باورند این نویسندگان باید برچگونگی پیروزی انقلاب اسلامی، پیروزی در دفاع مقدس ۸ ساله و پیروزی‌های پس از آن در زمینه‌های علمی و علم بومی به ویژه قدرت دفاعی و هسته‌ای را یک مروری داشته باشند.
ناظران سیاسی می‌گویند؛ امیدوار هستیم که این قوم توصیه کنندگان در حوزه روابط بین الملل به واقعیت‌های کنونی در نظام بین الملل و منطقه غرب آسیا و به موقعیت کنونی جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش توجه داشته باشند.
اخیرا یادداشتی با این مضمون که اگر ما به عنوان ایران مدیریت تغییر و بازتعریفی خود را آغاز نکنیم، تغییر ایران می‌تواند به یک دستور کار مشترک آمریکا، اروپا و خاورمیانه تبدیل شود، منتشر شده که جای شگفتی دارد.
در ادامه این یادداشت آمده؛ تعمق کنیم خاورمیانه، اروپا و ایران آلمان نیستند و نتیجه سیاست تغییر ایران، می‌تواند نتایج بسیار بسیار تلخی داشته باشد. توجه کنیم اگر در زمان خود تغییر سیاست و راهبردها در ایران صورت می گرفت، امروز نه برجامی، نه قدرت موشکی و نه نفوذ منطقه‌ای ایران محل مناقشه بود. ترکیه مطیع و سرسپرده آمریکا نیست و سال‌هاست که سیاست توانمندسازی هسته‌ای‌، نظامی‌، موشکی و نفود منطقه‌ای و حتی فرامنطقه‌ای را تعقیب می‌کند. آنکارا توانسته است با درک قواعد بازی و رعایت اصول آن حتی بیش از ظرفیت خود برای خویش دایره نفوذ و قدرت فراهم کند‌. اگر اندیشه‌ای نکنیم با توافق پنهان و آشکار در سطح نظام بین‌الملل و منطقه‌ای در نگاه خوش بینانه ایران پس از تحمیل هزینه‌های سنگین ناشی از هجوم نظامی و یا تحریم‌ها به سرنوشتی چون آلمان عاری از توان هسته‌ای، نظامی و نفود منطقه‌ای سوق خواهد یافت و یا در باتلاق خاورمیانه با خود بسیاری را غرق خواهد کرد.
همچنین مطرح شده؛ با تغییرات رخ داده در آمریکا که آثار آن بر بازار ایران منعکس شده است، امروز دوباره فرصتی فراهم شده که باید به بهترین وجه از آن برای تأمین منافع ملی استفاده کنیم‌. اگر این موقعیت درک نشود و فرصت ایجاد شده را وجع المصالحه انتخابات ریاست جمهوری و رقابت جناح‌ها کنیم، می تواند سرنوشت آلمان نصیب ما شود.

باید از ضعیف دولت بایدن استفاده کنیم
دکتر سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت وگو با سیاست روز درباره یادداشتی با این مضمون که «بترسیم از اینکه ایران به سرنوشت آلمان دچار شود»، گفت: اخیراً بعضی از افراد به عنوان کارشناس مسائل روابط بین الملل در مورد حال و آینده سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مباحثی را مطرح و موضوع تغییر دولت امریکا از ترامپ به بایدن را یک فرصت برای جمهوری اسلامی قلمداد می‌کنند.
وی افزود: آنها دست به قلم برده و جمهوری اسلامی ایران را با آلمان قبل از جنگ جهانی مقایسه کردند در واقع به دلیل عدم شناخت زمان و مکان و شرایطی که جمهوری اسلامی دارد، این افراد جمهوری اسلامی ایران را نصیحت می‌کنند که از فرصت بایدن استفاده کند؛ در غیر این صورت جمهوری اسلامی ایران از دو آلمان شرقی وغربی و تجزیه شده شرایطش نابسامان تر خواهد شد.
صدرالحسینی بیان داشت: البته این افراد با نگاهی که به روابط بین‌الملل دارند و تصور آنها این است که امروز روابط بین الملل جهان یک تغییر عمده پیدا کرده و جهان توسط یک قطب اداره می شود؛ در حقیقت جهان چند قطبی مطرح است و با توجه به سیالیتی که امروز وجود دارد هر کشوری که بتواند در حوزه‌های مختلفی که با عنوان مؤلفه‌های قدرت و اقتدار تعریف می گردد خود را بازیابی کرده و ساماندهی کند.در قطب بندی‌های آینده که قطعاً دیگر یک قطبی و دو قطبی نخواهد بود می‌تواند به عنوان یک بازیگر اساسی در صحنه روابط بین الملل قلمداد شود.
وی افزود: بد نیست بدانیم که این افراد با توجه به نگاهی که به قدرت در قرن ۱۹ دارند امروز نگاه خودشان را به قدرت ثابت نگه داشته و از توانمندی‌های بومی، دفاعی، علمی، جمعیتی و نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا و در نظام بین الملل بی اطلاع جلوه می‌دهند.
این استاد دانشگاه گفت: درست است که آمدن بایدن برای جمهوری اسلامی ایران یک فرصت است اما این فرصت را ما نه از تغییر دولت بلکه از تضیف دولت بایدن باید استفاده کنیم؛ قطعاً با توجه به شکل و فرمی که آقای بایدن در آمریکا به قدرت رسید؛ قدرت او از جورج بوش پدر و پسر و اوباما بسیار بسیار ضعیف تر است و حتماً آقای بایدن با توجه به مشکلات داخلی، بین‌المللی و شکافی که در حال حاضر در آمریکا بوجود آمده و یک اپوزیسیونی به نام ترامپیسم با بیش از ۷۰ میلیون نفر در آمریکا بوجود آمدند، قطعاً دولت بایدن برای قوت، قدرت و افزایش نفوذ تهران یک فرصت است.
وی بیان داشت: چرا که دولت بایدن یک دولت ضعیف قلمداد می‌شود؛ بنابراین نباید این چنین قلمداد شود که شرایط کنونی شرایطی است که بایدن بتواند اجماع بین المللی علیه ایران ایجاد کند متأسفانه این نویسندگان موضوع دست برتر جمهوری اسلامی در حوزه های قدرت موشکی و نفوذ منطقه‌ای و توانمندی‌های بومی و هسته‌ای را در نظر نمی‌گیرند و تصور می‌کنند که ایران در شرایط دولت قاجار و یا دولت پهلوی است که بتواند با روابط پنهان و آشکار با آمریکای دوران بایدن وضعیت خودش را ترمیم کند. این استاد دانشگاه معتقد است؛ این نویسندگان باید برچگونگی پیروزی انقلاب اسلامی، پیروزی در دفاع مقدس ۸ ساله و پیروزی‌های پس ازآن در حوزه‌های علمی و علم بومی به ویژه قدرت دفاعی و هسته‌ای را یک مروری داشته باشند. وی گفت: آنها تصورشان بر این است که امروز سناریوی سومی در مقابل جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و آن این است که جمهوری اسلامی ایران از تمدن نوین اسلامی دست بردارد.
کارشناس مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: البته به نظر می‌آید این افراد با تفکر و نظریه مقاومت آشنایی ندارند و با نگاه نظریه سازش تصورشان بر این است که می‌توان جمهوری اسلامی ایران به قدرت برسد؛ حتی این نویسندگان دولت ترکیه را به عنوان دولت موفق که توانسته از توانمندی‌های آمریکایی‌ها استفاده بکند شاهد مثال می‌آورند. وی گفت: باید این نکته مورد توجه قرار گیرد که قطعاً رسالت جمهوری اسلامی ایران با ترکیه بسیار متفاوت است؛ نباید فراموش کنیم که امروز ترکیه جزء کشورهای مقروض محسوب می‌شود و حتی آمریکا آن را مجبور کرده عادی سازی روابط با رژیم صهونیستی را در دستور کار خودش قرار بدهد.
صدرالحسینی افزود: به نظر می‌آید چند وجهی بودن قدرت در شرایط کنونی مد نظر نویسندگان نبوده و تصورشان بر این است که هر چقدر درمقابل آمریکا سازش کارانه برخورد شود آمریکایی‌ها پاداش بیشتری را به این سازش کاری خواهند داد.
وی خاطرنشان کرد: نباید فراموش کنیم که کشورهای مستقل و مقتدر جهان اسلام مانند مصر بعد از نزدیک شدن به قدرت آمریکا با این فرض موهوم که اگر به قدرت آمریکا نزدیک شوند می توانند مشکلات سیاسی و اقتصادی خودشان را حل کنند اما امروز جزو مشکل دارترین کشورهای سیاسی ،اجتماعی و اقتصادی هستند؛ حتی در این کشورها کودتاهای نظامی توسط آمریکا صورت گرفته و به عنوان یک هم پیمان کاخ سفید پایین ترین سطح دموکراسی را نمی توانند در کشور خودشان پیاده کنند؛ بنابراین امیدوار هستیم که این قوم توصیه کننده در حوزه روابط بین الملل به واقعیت‌های کنونی در نظام بین الملل ومنطقه غرب آسیا و به موقعیت کنونی جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش توجه داشته باشند.

برخی دوستان فکر می‌کنند مذاکره با آمریکا یک داروی شفا بخش است
دکتر محمد صادق کوشکی نیز در گفت وگو با سیاست روز درباره یادداشتی با این مضمون که «بترسیم از اینکه ایران به سرنوشت آلمان دچار شود»، گفت: ما در طول سال‌های گذشته با چنین ادعاهای فراوان روبرو شده‌ایم، این ادعاها فقط یک ادعا است وهیچ استدلالی ندارد.
وی افزود: بطور کلی چه آن زمانی که می‌گفتند چرخش سانتریفیوژها با چرخش زندگی مردم منوط به مذاکره است، استدلالی نداشتند، چه زمانی که بحث رفع تحریم‌ها و مذاکره، ۱۰۰میلیارد دلار پول را آزاد می کند و حتی آن زمانی که می‌گفتند اگر مذاکره نکنیم جنگ می‌شود هر کدام از اینها ادعایی بیش نبود.
کوشکی با بیان اینکه اگر اقتصاد ایران واقعاً وضعیت رو به بهبودی دارد، باید بدانیم علت آن چیست، تصریح کرد: درآمریکا که اتفاق خاصی نیفتاده و هیچ تصمیمی به نفع ایران اتخاذ نشده است،هنوز هم جو بایدن مستقر نشده که بخواهد تصمیمی را به نفع ایران اتخاذ کند؛ کسانی که دلار را تا ۳۰هزار تومان کشانده‌اند آن هم بدون دخالت خارجی همان افراد به مبارکی آمدن بایدن قیمت دلار را تا ۲۱هزار تومان کاهش داده‌اند.
وی با اشاره به اینکه این به این معنی نیست که آمدن بایدن فرصت است؛ بیان داشت: خود بایدن چنین ادعایی ندارد سوابق آدم‌هایی که در تیم بایدن حضور دارند نیز نشان می‌دهد که هر کدام از آنها سخت گیرترین افراد در قبال ایران هستند. آیا به این معنا است که آنها می‌خواهند گشایشی را در قبال ملت ایران نشان دهند؟
این استاد دانشگاه اظهار داشت: موضع گیری مقامات آمریکایی این است که می‌خواهیم فشار را بر ملت ایران زیاد کنیم، پس نه تنها فرصتی نیست بلکه روزهای سختی را در پیش داریم حتی نسبت به زمان دوران ترامپ بیشتر خواهد شد؛ دوستان یکبارمی گویند ایران شبیه ونزوئلا می‌شود یک زمانی می‌گویند ایران شبیه آلمان می‌شود، ظاهراً برخی دوستان فکر می‌کنند مذاکره با آمریکا یک داروی شفا بخش و یا چوب جادویی است که اگر مذاکره کنیم آن چوب جادویی به کمک اقتصاد ایران خواهد آمد.
کارشناس مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه دولتی را که با دلار ۳ هزار تومان تحویل صاحبان این ادعاها دادیم الان باید از اینکه دلار ۲۲ هزار تومان می‌شود خوشحال باشیم، خاطرنشان کرد: فکر می‌کنم زمان چنین ادعاهای واهی به سر آمده و باید تکلیف خودشان را مشخص کنند که اگر ما مذاکره نکنیم سرنوشتمان آلمان می‌شود یا ونزوئلا ؟ تجویز دوستان را ۸سال تجربه کردیم و اقتصاد ایران بلایی به سرش آمد که تاکنون شاهد نبودیم، پس بهتر است دوستان از چنین تجویزهایی خجالت بکشند. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان


کد مطلب: 116875

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/116875/بالاخره-ونزوئلا-یا-آلمان

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir