کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز دلایل نوسان نرخ دلار را بررسی می کند؛

نبش قبرFATF برای دلار ۲۲هزار تومانی

20 تير 1399 ساعت 21:33


 طی هفته اخیر پیش بینی بسیاری از تحلیلگران اقتصادی که تا پیش از این نسبت به دلار بالای ۲۰ هزارتومان هشدار داده بودند ،علی رغم تمام انکار کردن های رئیس کل بانک مرکزی محقق شد . در روزهای اخیر نرخ دلار نه تنها به مرز ۲۰ هزار تومان رسید بلکه از ۲۲ هزار تومان هم فراتر رفت و همچنان این روند ادامه دارد.
رشد قیمت دلار و نوسان لجام گسیخته آن اتفاقی نیست که مربوط به دیروز یا امروز باشد اما این مساله که متولیان و دست اندرکاران همچنان در پی یافتن دلایل این مهم و بعضا انداختن توپ گرانی به زمین دیگری هستند نکته جالب و در خور تاملی است.
هفته گذشته همتی رئیس کل بانک مرکزی در واکنش به نوسانات دلار گفت:«تلاطم این روزهای بازار، عمدتاً از عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار حواله ارز، به خاطر مشکلات ناشی از کرونا در ابتدای سال، نشأت گرفته است. با فروکش کردن تدریجی تقاضاهای تجمیع شده ماه‌های قبل، و افزایش عرضه در نیما تعدیل خواهد شد.» وی از گزارش مطلوب در خصوص افزایش قابل توجه صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی و صادرات غیرنفتی و خبرهای مثبت از آزاد شدن منابع مسدودی بانک مرکزی سخن راند و مدعی شد که «روند تأمین ارز را متحول خواهد کرد»
رئیس کل بانک مرکزی اما در کنار تمام وعده های خود به نکته کلیدی «صادرکنندگان » اشاره و تاکید کرد :« صادرکنندگان تکیه گاه اصلی ارزآوری کشور هستند، فرصت برای برگرداندن میلیاردها دلار ارز صادراتی در دو هفته آتی پایان می‌یابد. این فرصت به هیچ‌وجه تمدید نخواهد شد.»
همتی در سخنان خود ؛ به تهدید جدی هم اشاره کرد که اگر صادرکنندگان به تعهدات خود عمل نکنند ، با هماهنگی بانک مرکزی، قوه قضائیه، وزارت صمت و نهادهای نظارتی،در لیست‌های ۱۰ نفره برای توضیح در مورد نحوه ایفای تعهدات فرا خوانده خواهند شد.
واقعیت داستان
آنچه از شواهد امر بر می آید بازی امروز دلار و نوسان آن در چند خط ساده خلاصه می شود نخست آنکه صادرات کشور به واسطه شیوع کرونا و تشدید تحریم ها با افت قابل توجه مواجه شده و آمار ورود و خروج گمرکات این نکته را به خوبی نشان می دهد و از طرفی کسری بودجه دولت به واسطه بحران های موجود روز به روز بیشتر در حال نمایان شدن است .
اگرچه برخی دست اندرکاران با عینک خوش بینانه درآمدهای ارزی کشور را به صادرات غیر نفتی و عدم اتکا به درآمدهای نفتی نسبت می دهند و معتقدند شرایط درآمد ارزی کشور مطلوب است ؛ اما واقعیت داستان آن است که ورودی ارز کشور مدتهاست که با کاهش روبرو شده و کاهش فروش نفت درکنار مشکلات نقل و انتقال و ... و تشدید فشارهای بین المللی عرصه را روز به روز بر درآمدهای دلاری کشور تنگ کرده است.
در این بین برخی صادرکنندگان هم به امید افزایش بیش از این قیمت دلار در بازگشت ارز خود تعلل کرده و تمام این اتفاقات دست به دست هم داده تا مسیر برای رشد لجام گسیخته دلار هموار شود.
در یک نگاه کلی به اعتقاد کارشناسان رابطه کاهش ورودی دلار و نوسانات آن در بازار یک رابطه خطی نیست که با ۱۰ درصد کاهش ورودی شاهد رشد ۱۰ درصدی قیمت دلار در بازار باشیم بلکه با ۱۰ درصد افت ورودی دلار باید انتظار رشد ۴۰ درصدی در بازار را انتظار داشته باشیم.

نبش قبر FATF
در کنار این تحلیل های اقتصادی و بعضا علمی اما عده ای همچنان درتلاش اند تا ۲-۲ تای اقتصادی را رها کرده و نوسانات امروز را به مسائل سیاسی گره بزنند ؛مسائلی از جنس نپیوستن به FATF و تبعات آن که تاپیش از این بارها و بارها مورد بحث وبررسی قرار گرفته وهمواره از سوی تعداد قابل توجهی از تحلیلگران و البته متولیان کشور رد شده است.
این روزها که دلار بار دیگر مرزهای بالای ۲۰ هزار تومان را در نوردیده و با رکورد های جدید خودنمایی می کند عده ای با نبش قبر کردن این موضوع بار دیگر درتلاشند تا مشکلات امروز اقتصاد را به چنین موضوعی نسبت دهند.
رسیدن دلار به بالای ۲۰ هزار تومان اتفاقی است که تا پیش از این در زمستان سال ۹۸ هم شاهد آن بودیم. رویدادی که تحلیل های گسترده ای به همراه داشت که یکی از آنها به عدن نپیوستن ایران به FATF اشاره داشت .ادعایی که امروز هم دوباره با رسیدن دلار به بالای ۲۲ هزار تومان مطرح شده و می شود و برخی هم همچنان در تلاشند تا باز با تیترهایی همچون «پشت پرده های رشد دلار » بار دیگر یک سر این نوسانات را به نپیوستن ها متصل کنند.

تکرار نوسان گیری
بررسی روند حرکتی دلار و اخبار منتشر شده پیرامون آن به خوبی نشان می دهد که چه کسانی و با چه نیتی این داستان را علم کردند. زمستان ۹۸ و همزان با مهلت پیوستن و نپیوستن به FATF؛ عده ای با این عنوان که عدم تصویب FATF یعنی فلج شدن تجارت خارجی با همه دنیا و افزایش شدید قیمت ارز و فشار مضاعف به معیشت مردم؛ تلاش کردند تا فشارها برای تحقق این مساله را بیشتر کنند در حالی که درآن زمان هم کارشناسان و تحللگران و حتی متولیان سکاندار اقتصاد کشور که بیش از هر گروه دیگری نگران کارنامه کاری خود بودند به وضوح تشریح کردند که«دستاویز قراردادن موضوع FATF برای اثرگذاری در نرخ ارز از طریق سفته‌بازان و فضای مجازی، با واقعیات بازار و روند تأمین ارز در تجارت خارجی کشور و چشم‌انداز گشایش کانال‌هاى جدید همخوانی ندارد.»
در کنار این افراد همتی رئیس کل بانک مرکزی هم با استناد به این مهم که مدتهاست که اغلب بانکهای خارجی به‌دلیل تشدید تحریمهای آمریکا، همکاری لازم با بانکهای ایران را ندارند و تبادلات ارزی کشور از طریق مکانیزم‌های بانکى جایگزین و غیر قابل تحریم، انجام می‌شود اعلام کرد«حضور یا عدم حضور در FATF نمی‌تواند تأثیر قابل توجهی بر شرایط ارزی کشور داشته باشد و عمده خبرسازیها در این خصوص، با انگیزه سودجویی و نوسان‌گیری در بازار ارز انجام می‌گیرد.»

نویسنده: سارا علیاری


کد مطلب: 114435

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/114435/نبش-قبرfatf-دلار-۲۲هزار-تومانی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir