?>?> سیاست روز - روابط ایران و روسیه چالشی برای آمریکا - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

کارشناسان در گفت وگو با سیاست روز بررسی کردند؛

روابط ایران و روسیه چالشی برای آمریکا

24 بهمن 1395 ساعت 23:50


ناظران سیاسی با تاکید بر اینکه روس‌ها تنها به منافع خود در منطقه می اندیشند،تا زمانی که این منافع تامین شود، پشت ایران را در قبال کسب امتیازات بیشتر از آمریکا خالی نمی کند.
وزیر خارجه روسیه خطاب به مقامات آمریکایی تاکید کرد که ایران و حزب‌الله لبنان نقش مهمی در نبرد با داعش در سوریه دارند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، سرگئی لاوروف افزود: ایران و حزب‌الله نقش مهمی در جنگ با داعش دارند و واشنگتن باید در زمینه اولویتهایش تصمیم بگیرد. وی در مصاحبه با شبکه «ان تی وی» تصریح کرد که خارج کردن ایران از ائتلاف ضدتروریستی بر اساس اتهامات بررسی نشده، معقول نیست. وی دراین خصوص گفت: اگر ظن و گمان‌هایی وجود دارد، باید بررسی شود اما خارج کردن ایران از ائتلاف ضدتروریستی تنها بر اساس حرف، معقول نیست و آمریکا به منطقی بودن و عقلانی بودن معروف است».
وزیر خارجه روسیه تصریح کرد، آمریکا باید اعتراف کند که حزب‌الله نیز علیه تروریست‌های داعش مبارزه می‌کند.
وی در اینباره توضیح داد: «بله، روابط آمریکا با ایران در حال حاضر بیش از زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما، دچار مشکل است اما ما از این صحبت می‌کنیم که اقدامات بر اساس عقل سلیم باشد. اگر اولویت رئیس‌مهور ترامپ در حوزه بین‌الملل، مبارزه با تروریسم است، پس باید اعتراف کنند که در سوریه، نیروهای اصلی که در کنار ارتش سوریه علیه داعش مبارزه می‌کنند، حزب‌الله هستند که از حمایت ایران برخوردار است».
لاوروف در خصوص برخی اتهامات مبنی بر حمایت ایران از سازمانهای تروریستی گفت، که ایران تحت نظارت شورای عالی مبارزه با پولشویی (FATF)، است. وزیر خارجه روسیه یادآور شد که در۸ فوریه، FATF گزارش دیگری را درباره اقدامات ایران در مبارزه علیه تأمین بودجه تروریسم ارائه کرد و«نتایج آن مثبت بود».
در تاریخ ۳ فوریه، دولت ترامپ، تحریم‌هایی را علیه ۲۵ شخصیت و نهاد مستقر درایران، لبنان، امارات متحده عربی و چین به اتهام حمایت ازبرنامه موشک بالستیک تهران تحمیل کرد.
با همه توجه و همسویی راهبرد روسیه با ایران درعرصه منطقه بالاخص در مبارزه با داعش اما ناظران سیاسی با تاکید براینکه روس‌ها تنها به منافع خود در منطقه می اندیشند،تا زمانی که این منافع تامین شود، پشت ایران را در قبال کسب امتیازات بیشتر از آمریکا خالی نمی کنند.

اختلافات روسیه و آمریکا زیاد است
دکتر سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی به حمایت راهبردی روسیه از ایران در قبال آمریکا اشاره کرد و به سیاست روز گفت: دراتمسفر جدید حاکم بردولت آمریکا و رییس جمهور تازه به قدرت رسیده این کشور فضای ضد ایرانی و ضد کشورهای اسلامی بسیار پررنگ و غیر قابل قبول است.
وی افزود: به نظر می‌رسد دست‌های پنهان ساختار حکومت آمریکا چهره‌های ناپیدا را درقالب گفتارآشکار ترامپ بر روی صحنه آورده است.
وی با طرح این سوال که آیا در مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی شرایط آینده آمریکا و ایران وضعیت قرمز و رو در رو خواهد بود و آیا ایران نیازمند پشتیبان قدرتمندی مانند روسیه است یا خیر؟ تصریح کرد: در تحلیل این وضعیت باید گفت امکانات نظامی ترامپ در‌آمریکا امروز از آقایان بوش و اوباما بیشترنیست، علی رغم اینکه او با صدای بلند حرف‌های درشت بر علیه ایران می‌زند اما واقعیت صحنه این است که آمریکا در مصاف با ایران طی ده سال گذشته شکست‌هایی از جمله عدم موفقیت در افغانستان، شکست در عراق و سوریه و بن بست یمن را درصحنه‌های میدانی و در صحنه سیاسی عدم توفیق در انتخاب رییس جمهور لبنان وتحمیل اراده ایران بر آمریکا و مجبور نمودن او برای نشستن بر سر میز مذاکره هسته‌ای را تحمل نموده است.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهارداشت: بنابراین آقای ترامپ در مقابله با این رقیب قدرتمند و مقتدر در منطقه راهبردی غرب آسیا مجبوراست نمایش قدرت را در بعد نظامی افزایش دهد.
به اعتقاد صدرالحسینی براین اساس بعضی تصورمی‌نمایند شرایط کنونی برای ایران شرایط ویژه‌ای است که او باید به قدرت رقیب آمریکا یعنی روسیه نزدیک گردد اما واقعیت این است که این دو کشور درمواردی همچون انرژی، تحریم‌ها و مسائل منطقه‌ای به همدیگر نیازمند بوده وهمچنان که ایران درپرونده سوریه از کمک روسیه برای پیشبرد اهداف جبهه مقاومت بهره برد و نیز در صورت نیاز درمقابله با دیگر موارد نیز استفاده نماید.
وی خاطرنشان کرد: درجمع بندی نهایی باید گفت ایران در شرایطی نیست که نتواند از منافع ملی خود دفاع نماید و مجبور به گره زدن امنیت ملی خویش با دیگر کشورها باشد.

روسیه تنها منافع خود را در منطقه می‌طلبد
حسین متفکر کارشناس روابط بین الملل در گفت وگو با سیاست روز به حمایت راهبردی روسیه از ایران در قبال آمریکا اشاره کرد‌وگفت: بعد از فروپاشی نظام دو قطبی شوروی سابق تحلیلگران آمریکایی تلاش داشتند که تا علل فروپاشی این نظام را فشارهای آمریکا و جنگ روانی قلمداد کنند؛این درحالی بود که گرچه انقلاب اسلامی در این فروپاشی نقش بارزی را ایفا کرده بود اما آمریکا این نقش را نمی پذیرفت.
وی افزود:بعد از روی کار آمدن پوتین وعلاقه‌مندی وی به حفظ سیطره کشورهای مشترک المنافع به این نتیجه رسید همان طور که آمریکا درفروپاشی شوروی نقش داشته از طریق سیستم‌های اطلاعاتی این کشور را دچار چالش کند. به اعتقاد این استراتژیست از سوی دیگر با توجه به شکست‌های آمریکا در عراق و افغانستان، واشنگتن تلاش داشت تا برای بازگشت به منطقه موضوع مبارزه با داعش را محور قرار داده تا به این بهانه امنیت اسرائیل را تامین و با اختلاف افکنی میان کشورهای اسلامی بار دیگر سیطره خود بر منطقه را نوسازی کند.
وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی نمی تواند با روس‌ها اتحاد استراتژیک داشته باشد،بیان کرد: چرا که روس‌ها به دنبال منافع خودشان هستند؛البته اختلافات مهمشان با آمریکا بر سر کریمه و اروپای شرقی سبب شده تا روسیه دشمن واشنگتن محسوب شود. متفکر بر این باور است با توجه به قرارداد ایران و روسیه برای مقابله با داعش و الحاق ترکیه به این قرارداد تا زمانی که منافع روس‌ها تامین شود،این کشور پشت ایران را خالی نمی کند. وی خاطرنشان کرد:اما با توجه به ابرازعلاقه مندی پوتین برای توسعه مناسبات با آمریکا در زمان ترامپ در صورتی که منافع روسیه از سوی آمریکا بیشتر تامین شود؛ دوراز انتظار نیست که روسیه پشت ایران را در قبال آمریکا خالی کند.

هدی دهقان بذرافشان


کد مطلب: 98513

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/98513/روابط-ایران-روسیه-چالشی-آمریکا

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir