کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز تاکیدات چندباره رهبری بر راهبردهای اقتصادی را ارزیابی می‌کند؛

مشکلات اقتصادی و مسئولیت بر زمین مانده مسئولان

18 خرداد 1398 ساعت 4:44


نگاهی گذار به فرمایشات و سخنان مقام معظم رهبری در دیدارهایی که با مسئولین نظام و اقشار مختلف داشتند از اینکه نکته بر می‌داردکه در تمام سخنرانی‌های ایشان توجه به موضوع اقتصاد و به ویژه رونق تولید به یک عنوان مساله مهم و جدی بارها و بارها مورد تاکید قرار گرفته است. مساله‌ای که به نظر می‌رسد برخلاف آنچه که معظم‌له بر آن تاکید دارد از سوی متولیان و مسئولان مربوطه به ویژه دست‌اندرکاران بخش تولید و صنعت آنطور که باید جدی گرفته نشده و نمی‌شود.
سرمشق
مقام معظم رهبری بعد از تمام دیدارهای افطار در ماه مبارک رمضان همزمان با سخنرانی خود در سی‌امین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) و همچنین عید سعید فطر مجددا بر مساله اقتصاد و موضوعات مهم درگیر با آن به ویژه مساله معیشت مردم تاکید ویژه داشته و فرمودند: «امروز همه باید بر مسأله اصلی که اقتصاد است، تمرکز کنند. «رونق تولید»، «ارزش پول ملی»، «بهبود فضای کسب و کار»، «جدا کردن بودجه و اقتصاد کشور از خام فروشی نفت»، «تبدیل دخالت دولت در اقتصاد به هدایت و نظارت دولت» و «بریدن دست مفسدان اقتصادی از اقتصاد کشور» از جمله مسائل اصلی است. یک توصیه هم به مسئولین محترم کشور میکنم: تمرکز بر مسئله‌ی اصلی. در هر برهه‌ای یک مسئله‌ی اصلی در کشور هست که باید بر آن تمرکز کرد. قبل از پیروزی انقلاب، مسئله‌ی اصلی «رژیم طاغوت» بود که امام بر آن تمرکز کرد و موفّق شد؛ بعد از پیروزی انقلاب، در یک برهه‌ای، مسئله‌ی «تثبیت نظام» بود، در یک برهه‌ای «جنگ تحمیلیِ صدّام علیه کشور» بود که همه‌ی کشور بر مسئله‌ی جنگ تمرکز کردند، بحمدالله موفّقیّت حاصل شد. امروز مسئله‌ی اصلی و نقد، مسئله‌ی «اقتصاد» است. البتّه مسائل فرهنگی هم هست و بسیار مهم است، مسائل امنیّتی هم همین جور، امّا در بین همه‌ی این مسائل، آنچه از همه نقدتر است، مسائل اقتصاد است که به معیشت مردم ارتباط پیدا میکند و در مسائل فرهنگی و امنیّتی هم اثر میگذارد. در مسئله‌ی اقتصاد، مسائل اصلی‌ای وجود دارد، عناوین مهمّی وجود دارد که من چند موردش را میگویم: یکی مسئله‌ی رونق تولید است، یکی مسئله‌ی ارزش پول ملّی است، یکی مسئله‌ی بهبود فضای کسب و کار است، یکی مسئله‌ی جدا کردن اقتصاد کشور از فروش نفت‌خام است - بند ناف بودجه و اقتصاد کشور را از نفت‌خام و فروش نفت‌خام و تجارت نفت‌خام بایستی ببُریم؛ این یکی از مسائل اصلیِ ما است - تبدیل دخالت دولت در اقتصاد به هدایت دولت و نظارت دولت هم جزو مسائل اصلی است، بریدن دست مفسدان اقتصادی یعنی اختلاس‌گر، تروریست اقتصادی، قاچاقچی بی‌رحم که دست اینها را از اقتصاد [باید برید]. ببینید، اینها مسائل اصلیِ اقتصاد کشور است. مسئولین کشور، عمدتاً قوّه‌ی مجریّه و در کنارش قوّه‌ی مقنّنه و در بعضی از مسائل قوّه‌ی قضائیّه باید متّفقاً روی این مسائل کار کنند، این مسائل را حل کنند؛ اینها مسائل اصلی است. روی این متمرکز بشویم، به حواشی و مسائل فرعی و مانند اینها نپردازیم، حاشیه‌سازی نکنیم. همبستگی ملّی بسیار مهم است، کنار گذاشتن دعواهای سیاسی و جناحی بسیار مهم است، و یکی از مهم‌ترین مسائل حفظ ارتباط قلبی با خدای متعال است.»
تاکید چند باره
تاکید معظم‌له بر موضوعاتی همچون رونق تولید ؛ بهبود فضای کسب و کار جلوگیری از خام‌فروشی نفت و در نهایت تبدیل دخالت دولت در اقتصاد به نظارت نه تنها در این ایام که در اکثر سخنان ایشان اعلام و مورد توجه معظم‌له بوده است اما اینکه چرا همواره بر این مساله از سوی مقام معظم رهبری تاکید و تاکید می‌شود ریشه در چه مساله‌ای دارد؟
برخی کارشناسان جدا از اهمیت و جایگاه مهم این بخش و نقش بی‌بدیل آن در سرو سامان دادن به وضعیت کنونی کشور و رفع بخش بزرگی از مشکلات توجه ویژه معظم‌له به این بخش را از آنجا می‌دانند که این مهم بیش از هر بخش یا دپارتمان دیگری با مردم و معیشت آنها درگیر است و اگر متولیان تدابیر لازم برای این مهم در نظر بگیرند اساسا مردم در شرایط مطلوب و بهتری گذران عمر خواهند کرد.
به اعتقاد این کارشناسان متاسفانه آنچه از شواهد امر بر می‌آید متاسفانه علی‌رغم توجه و تاکیدات ویژه مقام معظم رهبری به این مهم اما برآیند امر از کم‌کاری و گاها سوء‌مدیریت در این حوزه‌ها به مراتب بیش توجه به ویژه به آن بوده و دستاورد آن این چنین شده که اکثر اقشار متوسط رو به پایین جامعه نسبت به حذف کالاهای اساسی همچون گوشت و ماهی و حتی برخی محصولات لبنی از سبد کالای خود کرده‌اند. البته در کنار این اتفاق می‌توان به توقف تولید و نیمه‌فعال شدن کارخانجات و کارگاه‌های تولید هم اشاره کرد که خود به یک معضل اساسی تر در روند تولید کشور و ممانعت از رونقی که از آن صحبت می‌شود شده است.
این گروه از کارشناسان معتقدند تکرار موکد معظم‌له بر مسایل اقتصادی و توجه ویژه ایشان به این مساله و ارایه رهنمودهای دقیق و درست در بهبود این شرایط به منزله یک نقشه راه درست و بی‌عیب و خطا است که اگر متولیان و دست‌اندرکاران آن را سرلوحه کار خود کرده بودند بی‌شک دیگر نیازی به این همه تکرار و تاکید برآن نبود. بی‌شک اگر متولیان و مسئولین امر در این حوزه که عمده معیشت مردم را درگیر کرده است تدابیر درست و منطقی لحاظ می‌کردند و مسیر حرکت را به جای تکیه بر دستاوردهای بیرون بر توان داخل و تسهیل شرایط تولید قرار می‌دادند قطع به یقین نه تنها شعار سال محقق شده بود که حتی معیشت مردم هم درگیر این همه صف‌های طول و طویل و یا حذف کالاهای مهم از سفره خانوار نمی‌شد، و این درست همان مساله‌ای است که متولیان درگیر اجراییات باید با تامل بیشتری برآن نگریسته و انشالله عمل کنند. 

نویسنده: سارا علیاری


کد مطلب: 109251

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/news/109251/مشکلات-اقتصادی-مسئولیت-زمین-مانده-مسئولان

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir