?>?> سیاست روز - سایه گرانی چند باره برسر شیر وگوشت - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز تبعات بحران گرانی سبوس را بررسی می کند؛

سایه گرانی چند باره برسر شیر وگوشت

19 شهريور 1398 ساعت 23:48


سالها قبل درست زمانی که نرخ تورم به ارقام بالای ۵۰ و ۶۰ درصد نرسیده بود؛ کلیه محصولات معیشتی مردم به ویژه کالاهای اساسی مانند گوشت و لبنیات به شکل سالانه با افزایش قیمت روبرو می شدند به این ترتیب که هر ساله با افزایش قیمت بنزین در ابتدای سال فعالان و تولید کنندگان متناسب با نرخ تورم ناشی از افزایش قیمت بنزین اقدام به افزایش قیمت می کردند.
این مساله اما در ماههای اخیر شکل متفاوت تری به خود گرفته به این ترتیب که در طول یکسال محصولاتی مانند گوشت و شیر رشد قیمتی قابل توجهی را تجربه کرده اند و درحال حاض هم به واسطه افزایش قیمت سبوس ،فعالان و دست اندرکاران این بازارها از افزایش قیمت سبوس خبر می دهند و همین مساله بی شک رشد قیمتی دوباره ای را برای کالاهای اساسی مانند گوشت و لبنیات متصور هستند.

گرانی همیشگی
براساس آمار و ارقام منتشر شده ، قیمت گوشت قرمز اعم از گوسفند و گاو سال گذشته نسبت به اسفند سال ۹۶ حداقل ۱۲۰ درصد رشد داشته است.به این ترتیب که درفصل بهار نوسان قیمت گوشت از نرخ ۸۶ هزار ۷۳۰ تومان تا ۸۷ هزار و ۷۲۰ تومان رسید. این نوسان هزار تومانی در حالی طی ۳ ماه گذشته به ثبت رسید که بررسی روند رشد قیمت گوشت قرمز در بازارها طی سال‌های گذشته نشان از افزایش قیمت بیش از ۱۰۰ درصدی دارد.
در همین راستا و همزمان با آغاز ماه محرم رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی با اعلام مجدد نرخ ها اعلام کرد؛ هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۹۶ تا ۹۷ هزار تومان به مغازه دار و ۱۰۵ تا ۱۰۶ هزار تومان به مشتری عرضه می‌شود.
افزایش قیمت گوشت به بالای ۱۰۰ هزار تومان در ه رکیلو منجر به آن شده تا تعداد قابل توجهی از خانوارها نسبت به حذف این کالا از سبد خانوار خود اقدام کنند. براساس آمارهای وزارت جهاد کشاورزی مصرف روزانه پروتئین حیوانی برای هر ایرانی با احتساب محصولات شیلاتی و گوشت وارداتی، ۳۶ گرم و بدون در نظر گرفتن محصولات شیلاتی، ۲۹.۵ گرم است. این در حالی است که سرانه مصرف گوشت قرمز برای هر ایرانی طی یکسال بین ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم است اما رشد بی رویه قیمت این محصولات به خصوص طی سال گذشته و همزمان با افزایش قیمت تمام کالاهای اساسی کمتر از ۱۲ کیلوگرم گوشت مصرف کرده اند.
همراستا با این محصول اما قیمت محصولات لبنی از جمله شیر نیز از این رشد قیمت بی نصیب نمانده و طی یکسال اخیر بیش از ۳ بار به شکل رسمی و غیر رسمی با رشد قابل توجه مواجه شده اند.۲۲ خردادماه سالجاری بود که برای سومین بار در طول یکسال سازمان حمایت از مصرف کنندگان با افزایش قیمت هر کیلوگرم شیر موافقت و قیمت آن را ۲۳۹۰ تومان اعلام کرد و به این ترتیب قیمت هر کیلوگرم شیر در طول یکسال با رشد ۵۲ درصد مواجه شد و همین مساله در کنار سایر مشکلات تورمی منجر به آن شد تا بسیاری از مردم نسبت به حذف این محصول از سبد معیشتی خود اقدام کنند. براساس اعلام وزارت بهداشت همراستا با افزایش قیمت شیر و لبنیات، میزان مصرف سرانه شیر و فرآورده‌های لبنی که تا پیش از این ۱۹۰ گرم در روز عنوان شده بود به شدت کاهش یافت به طوریکه در حال حاضر ۹۰ درصد از مردم ایران کمتر از حد نیاز کلسیم دریافت می‌کنند به طوریکه هم اکنون ۴۰ درصد زنان بالغ و ۳۵ درصد مردان بالغ کاهش تراکم استخوان دارند و حداقل دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از مردم کشور دچار پوکی استخوان هستند.

گرانی سبوس چالشی دوباره
طی هفته های اخیر گفته های ضد و نقیضی در خصوص افزایش قیمت سبوس برای فروش به دامداران مطرح شده که خود این مساله به یک چالش اساسی میان دامداران، وزارت جهاد کشاورزی، ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت تبدیل شده است.
داستان از آنجا نشات می گیرد که سازمان حمایت معتقد است که افزایش قیمتی صورت نگرفته و اگر وزارت جهاد کشاورزی اصرار بر کاهش قیمت سبوس دارد، بایستی بهای شیرخام هم کاهش یابد، اما در طرف مقابل، دامداران معتقدند که محاسبات نرخ شیرخام در خردادماه امسال، بر مبنای سبوس ۸۴۰ تومان و نرخ نهایی ۱۱۰۰ تومان درب دامداری‌ها است و اگر نرخ جدید ستاد تنظیم بازار یعنی ۱۲۵۰ تومان ابلاغ شود، بهای تمام شده سبوس درب دامداری، ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ تومان افزایش خواهد داشت.
در کنار برخی تحلیلگران و فعالان اقتصادی ؛وزیر جهاد کشاورزی نیز در مورد افزایش قیمت سبوس توسط ستاد تنظیم بازار، براین اعتقاد است که این اتفاق به مصلحت نیست که در طول هفت ماه قیمت سبوس دوبار افزایش قیمت داشته و ۱۲۰ درصد رشد کند. به گفته حجتی در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد گندم توسط دولت با قیمت ۶۶۰ تومان به کارخانجات تولید آرد تحویل داده می‌شود، بنابراین نمی‌توان سبوس گندمی که با قیمت دولتی در اختیار تولیدکنندگان آرد قرار می‌گیرد را با قیمت یک هزار و ۲۰۰ تومان به دامداران تولید کننده گوشت و شیر بازگرداند.

بحرانی در انتظار سلامت جامعه
این تناقضات و چالش های قیمتی فراتر از این مساله که کسب و کار فعالان این عرصه را تحت الشعاع قرار می دهد ؛معیشت و سبد غذایی مردم به ویژه اقشار آسیب پذیر را متاثر می کند به این ترتیب که همراستا با حذف ماهی و گوشت قرمز ،شیر و لبنیات را به عنوان آخرین محصول استراتژیکی در سبد غذایی مردم حذف خواهد شد. حذف این قبیل محصولات فراتر از اینکه سفره مردم به ویژه اقشار آسیب پذیر را کوچک کرده است ؛سلامت افراد را تحت الشعاع قرار داده است و ادامه این روند جدا از تبعات منفی که برای بازارهای اقتصادی کشور دارد از بحرانی خبر می دهد که سلامت جامعه را هدف قرار داده است.


کد مطلب: 110719

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/110719/سایه-گرانی-چند-باره-برسر-شیر-وگوشت

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir