کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

رویاپردازی با نفتکش

نیروهای ویژه ارتش انگلیس اعلام کردند که با حمله به نفتکش ایرانی که در آب‌های بین المللی جبل الطارق در حال گذر بود...

15 تير 1398 ساعت 19:52


نیروهای ویژه ارتش انگلیس اعلام کردند که با حمله به نفتکش ایرانی که در آب‌های بین المللی جبل الطارق در حال گذر بود، آن را توقیف کردند. این خبر در حالی منتشر شد که دولتمردان انگلیس ادعا کردند که این اقدام در چارچوب تحریم‌های اروپا علیه سوریه صورت گرفته چرا که این نفتکش در مسیر سوریه بوده است.
این ادعا در شرایطی بوده که اسپانیا با رد ادعاهای لندن تاکید می‌کند که اقدام انگلیس برگرفته از خواست آمریکا بوده است جالب توجه آنکه در کنار صهیونیستها، بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا از این اقدام لندن استقبال کرده اند که ابهامات در عملکرد لندن را بیشتر کرده است. حال این سوال مطرح می‌شود که چرا چنین اقدامی از سوی انگلیس صورت گرفته و چه اهدافی را در ورای آن دنبال می‌کند؟
پاسخ به این پرسش را در چند محور می‌توان جستجو کرد. نخست آنکه انگلیس در عرصه داخلی با بحران سیاسی مواجه شده و ترازمی در حالی باید از نخست وزیرب کناره گیری کند که جنگ سیاسی برای جانشینی وی شدت گرفته است که جانسون وزیر خارجه مستعفی و هاموند وزیر خارجه کنونی انگلیس محور این رقابت هستند. براین اساس می‌توان گفت که لندن با جوسازی‌های حاشیه ای از جمله اقدام علیه جمهوری اسلامی به دنبال آنند تا افکار عمومی را از بحران داخلی دور ساخته تا مانع از افشای ابعاد گسترده رسوایی سیاسی و البته ناتوانی در برگزیت شوند. نکته مهم آنکه از مدتها پیش افرادی مانند ‌هاموند به دنبال پروند جاسوسان انگلیسی بازداشت شده در ایران بوده اند و اکنون تحقق این مساله امتیاز بزرگی برای او و حامیانش قلمداد می‌شود. براین اساس می‌توان گفت که اقدام حمله به نفت کش ایرانی نوعی باج خواهی برای اعمال فشار در پرونده جاسوسان بازداشت شده در ایران است رویکردی که البته با استقبال دستگاه قضایی کشورمان این طرح با ناکامی همراه خواهد شد.
دوم آنکه اروپایی‌ها از جمله انگلیس تاکنون از اجرای تعهدات به جای خود خودداری کرده اند. حتی اخیرا نیز نشست کمیسیون برجام در وین ادعای اجرای اینستکس را مطرح کردند اما در عمل اقدامی صورت ندادند. رفتار آنها چنان بود که روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه تاکید کرد که ۱۶ تیرماه فاز جدید مصوبه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر تعلیق گام به گام تعهدات برجامی اجرایی خواهد شد. اروپا اکنون با رسوایی بی تعهدی و البته ناتوانی برای تغییر مقاومت قاطع جمهوری اسلامی مواجه است. اکنون انگلیس که همواره نقش بحران ساز را ایفا کرده است اکنون این ماموریت ر ا یافته تا با حاشیه سازی افکار عمومی را از این رسوایی‌ها دور سازد. اروپا سعی دارد با این تحرکات به زعم خود مانع از اجرای گام دوم ایران در ۱۶ تیرماه شود.
سوم آنکه انگلیس همواره خود را مطیع آمریکا دانسته و تلاش داشته تا با حرکت در سایه از منافع حاصل از تحرکات آمریکا برخوردار شود. آمریکا اکنون با رسوایی سرنگونی پهپادش توسط پدافند هوایی جمهوری اسلامی مواجه شده در حالی که ادعاهای واهی آمریکایی، غربی مبنی بر دخالت ایران در انفجار نفت کش‌ها در دریای عمان و ادعای نقش ایران در اقدامات پهپادی یمن در قبال تاسیسات نفتی سعودی نیز با عدم رویکرد جهانی مواجه شد. در اجلاس گروه ۲۰ در ژاپن نیز آمریکا نتوانست جوی علیه ایران ایجاد نماید. با توجه به این شرایط انگلیس با نقض حریم نفت کش ایرانی در کنار اقدام برای حاشیه سازی جهت کم رنگ سازی شکست‌های آمریکا در برابر ایران، سعی دارد تا ادعای تروریسم پروری ایران را تکرار تا به زعم خود جو روانی علیه جمهوری اسلامی را تکرار نماید. این اقدام البته دارای اهداف اقتصادی نیز می‌باشد که محور آن را القاء جدیت تحریم‌های ایرانی و حتی القا تصور سایه جنگ برای ایجاد فضای التهاب در بازار ایران صورت می‌دهد تا شاید با این تحرکات ایران را به باج دهی هسته ای و منطقه ای سوق دهند. چهارم آنکه انگلیس مانند آمریکا پول‌های بسیاری از کشورهای عربی در قالب ایران هراسی گرفته و در عین حال تسلیحات بسیاری به این رژیم‌ها فروخته است. انگلیس که با مخالفت جهانی مبنی بر فروش سلاح به سعودی مواجه شده و از سوی دیگر همچنان ایران هراسی را راهکار سرکیسه کردن کشورهای عربی می‌داند با راهزنی دریایی علیه نفت کش ایرانی به دنبال القاء اجرای خواست قارون‌های منطقه و صهیونیستها است تا همچنان سرکیسه کردن کشورهای عربی را ادامه دهد.
نکته دیگر آنکه انگلیس در حال کمک به تروریستها در سوریه و عراق است و می‌توان گفت که اقدام علیه آنچه ارسال نفت به سوریه می‌نامد گامی برای حمایت از تروریستها علیه امنیت منطقه است که ماهیت بحران ساز انگلیس را نشان می‌دهد.
در کنار آنچه از اهداف انگلیس ذکر شد یک نکته مهم وجود دارد و آن اینکه اقدام لندن با ادعای اجرای تحریم‌های اروپا علیه سوریه صورت می گیرد. 
این رفتار یک اصل را آشکار می‌سازد و آن اینکه غرب به دنبال تعامل با ایران نخواهد بود و حتی اجرای اینستکس نیز نمی‌تواند مانع از اجرای تحریم‌های آنها شود و مولفه‌هایی همچون اجرای تحریم‌های سوریه به عراق حزب ا... لبنان، روسیه بهانه‌های آنها برای اعمال تحریم‌ها خواهد بود.
لذا دزدی دریایی انگلیس در قبال نفت کش ایرانی در کنار آنکه یک باج خواهی آشکار است این درس مهم را دارد که غرب همچنان همان سیاست گذشته تحریم و تهدید را اجرا می‌سازد و ادعای اجرایی ساختن اینستکس صرفا یک ادعای ساختگی برای خرید زمان و محروم سازی ایران از حقوق هسته ای و برجامی است و اروپا نیز همان مسیر آمریکا را می‌رود. رویکردی که راهکار مقابله با آن اجرایی ساختن گام دوم مصوبه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر تعلیق گام به گام تعهدات برجامی است که توهم باج خواهی از ایران را از سر اروپا و آمریکا خارج خواهد ساخت. 

نویسنده: قاسم غفوری


کد مطلب: 109748

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/editorial/109748/رویاپردازی-نفتکش

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir