کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

وقتی چراغ نشر برای همیشه خاموش می‌شود!

گویا قرار بر این شد که این‌ یک تصمیم ملی باشد تا چالش‌ها را به فرصت تبدیل کنیم اما امروز آنچه در دامنه مدیران پایین‌دستی دیده می‌شود...

12 شهريور 1398 ساعت 22:39


گویا قرار بر این شد که این‌ یک تصمیم ملی باشد تا چالش‌ها را به فرصت تبدیل کنیم اما امروز آنچه در دامنه مدیران پایین‌دستی دیده می‌شود عکس این هدف نهایی است که گویا تنها برای آحاد جامعه تعریف‌ شده باشد!
زمان آن نیست که هرکس فقط به کار خود و حفظ مسئولیتی که به عهده دارد بیندیشد! باید هرچند لحظه یکبار سر را کمی بالا گرفت و نگاهی کنجکاوانه به اطراف داشت تا اگر مدیر یا مسئول دیگری از قافله تلاش جامانده است به کمک و همیارش شتافت که در غیر این صورت سنگ روی سنگ بند نخواهد ماند و قطعاً روزهای بعد نوبت دیگر مسئولان و مدیران است تا اینگونه زمین‌گیر شوند! سی و دومین جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان به ‌رغم همه نابسامانی‌های اقتصادی و ترکش تحریم‌ها که در راه آن بود اما با مساعدت‌های شهرداری اصفهان برگزار شد و به پایان رسید تا باری از دوش سازمان سینمایی کشور و در نهایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برداشته شود که انصافاً از شرح وظایف تعریف ‌شده شهرداری اصفهان نبود تا در این تنگنای پر چالش اقتصادی پا پیش بگذارد تا امسال نیز سپری شود.
اما آنچه در آخرین روز این رویداد فرهنگی هنری و در مراسم اختتامیه آن اتفاق افتاد را نمی‌توان نادیده انگاشت و باری به هر جهت از آن گذشت زیرا جامعه فرهیخته کلان‌شهر اصفهان انتظار داشتند حالا که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از چند صباحی به‌ منظور شرکت در اختتامیه جشنواره به این شهر هنرپرور و پایتخت فرهنگ و تمدن جهان اسلام پا گذاشته‌اند زمان بیشتری را صرف اصلاح چالش‌های وظایف و حل مشکلات بجا مانده و نیمه ‌کاره فرهنگ و هنر و اندیشه این کلان‌شهر نمایند که افتتاح چند کتابخانه و ساختمان جدید اداره کل ارشاد این استان تنها جنبه تبلیغاتی به‌ منظور هفته دولت را در بر داشت! در حالی‌ که مردم این شهر و استان خیلی زودتر از این‌ها منتظر ورود متولی فرهنگ جامعه بودند تا کمبودها و نیازهای ضروری را با ایشان در میان گذاشته که بدانند فرق میان کلان‌شهر تاریخی توریست پذیر اصفهان با دیگر مراکز استان‌ها و شهرستان‌های کشور در امر تحقق اهداف سال رونق اقتصادی از زمین تا آسمان است!
شاید اگر مدیران کلان استان و شهر قبل از ورود وزیری که ارتباط تنگاتنگی با معضلات موجود دارد جلساتی را با حضور اصحاب رسانه و کتاب بر پا می‌داشتند و بخصوص ناشران را به نشستی صمیمانه دعوت می‌کردند و یا به بررسی موشکافانه مشکلات پیش روی آن‌ها می‌پرداختند، حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌توانست پررنگ‌تر از این آیین‌ها باشد زیرا در آینده نزدیک نوبت برگزاری چهاردهمین نمایشگاه کتاب اصفهان خواهد بود که دوره سیزدهم آن در آبان سال گذشته یکی از به ‌یاد ماندنی‌ترین اجماع کتاب دوستان و ناشران کشور در کنار هم بشمار می‌رود. برگزاری نمایشگاه سیزدهم در آبان ماه سال گذشته آنقدر برای جامعه کتاب‌خوان و ناشر از هر نظر پربها و با ارزش بود که می‌توان توازن آن را با بارندگی‌های بهاری کشور تا حدودی همسان دانست و دید همانگونه که زاینده رود پر آب شد به همان مقدار روح و روان و اقتصاد نشر را همراه با آشتی اهل مطالعه با کتاب ترمیم کرد. اما متأسفانه این رویداد بزرگ از طریق مدیران کلان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ‌خوبی دیده نشده تا برگزار کنندگان پشت پرده نشر را در قالب تعاونی ناشران به یک فراخوان دعوت و اقدامات کلیدی آن‌ها را برای دیگر استان‌ها الگو قرار دهند و زمینه را برای دوام این آشتی با یار مهربان فراهم نمایند!
امسال و تا این تاریخ هیچگونه تلاش و اقدام مؤثری از سوی دستگاه‌ها و نهادهای متولی پیرامون استمرار به ‌منظور برگزاری چهاردهمین نمایشگاه کتاب استان اصفهان به عمل نیامده تا بهتر و پویاتر از سال قبل تشکیل شود! اگرچه زمینه لازم برای ابراز موضوع در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران ارشد استان فراهم شده بود اما متأسفانه آقای وزیر فرصت لازم را به اصحاب فرهنگ و هنر این شهر ندادند تا به روی صحنه آمده و قسمتی از قصه غصه‌های یار مهربان را در این‌ باره نقل نمایند!
فراموش نکنیم که حذف مطالعه کتاب و روزنامه از دامنه جامعه امروز کشور، انفجار یک فاجعه را در سکوت آینده خواهد داشت که متأسفانه زمینه‌های فرهنگی آن آرام‌ آرام شروع ‌شده و موریانه وار به ‌پیش می‌رود! کمبود و گرانی سه عامل و ابزار مهم کاغذ، زینک و مرکب چاپ ضربه سهمگینی برای تاروپود این صنف ضعیف بود که وارد آمد تا به‌ واسطه آن آخرین میخ را به تابوت نشر بکوبد و اگر چهاردهمین نمایشگاه نیز به‌ صورت مطلوب برگزار نگردد قطعاً کرکره همه ناشران باقی‌مانده استان که چشم‌ به‌ راه آن هستند همچون بزرگان این حرفه در پایتخت پایین کشیده خواهد شد تا جای آن‌ها به فست فود فروشی و قهوه‌خانه‌های قلیانی تبدیل گردد! متولیان فرهنگ و هنر باید همانگونه که برای برگزاری جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان که هنر هفتم است تسهیلات و اعتباراتی از طریق اسپانسر خصولتی تدارک دیدند به ‌منظور برگزاری هر چه‌ بهتر نمایشگاه کتاب استان هم که هنر اول و تنها مونس ابناء بشر است تلاش‌های لازم و ضروری را به عمل آورند زیرا چراغی که به منزل رواست به مسجد حرام خواهد بود! کتاب تنها ستون مستحکم برای حفظ سقف فرهنگ یک جامعه است و اگر از سبد خانواده به ‌طور کلی حذف شود قطعاً جانشین آن را مفاسدی پر خواهند نمود! چگونه از ناشران تهی‌دست از مال دنیا و غنی از معرفت انتظار دارند برای برگزاری نمایشگاهی که بُعد فرهنگی آن از سوره قلم نشأت می‌گیرد و معلوم نیست به‌ رغم فقر اقتصادی موجود در جامعه بتوانند فروش قابل‌ توجهی در طول آن داشته باشند، رقمی معادل ۳۵۰ میلیون تومان بابت اجاره محل نمایشگاه بین‌المللی اصفهان را به این شرکت خصولتی پرداخت نمایند در حالی‌ که جشنواره فیلم از تمام ظرفیت‌های مدیریت شهری به ‌رایگان بهره‌ور شد؟! ناشران کتاب در سرتاسر کشور که صورت خود را با سیلی سرخ نگه‌ داشته‌اند نمی‌توانند پس از عمری هم‌نشینی با یار مهربان و نویسندگان اهل ‌دل و مخاطبانی که به مطالعه عشق می‌ورزند همه ‌چیز را رها کرده و شغل دیگری اختیار کنند! اکثریت بالاتفاق این خون ‌دل خورده‌های فرهنگی که این روزها پا به سن گذاشته‌اند و کاری جز اشاعه فرهنگ را نمی‌دانند مستحق دیدن این همه نابرابری میان قلم و هنر نیستند! که البته نباید فراموش کرد هر گونه جفا به این صنف فرهیخته و مورد احترام آحاد جامعه می‌تواند عواقب ناگواری برای عقب‌ ماندگی از فرهنگ ناب آیینی و اسلامی را به همراه داشته باشد و مسئولیت مستقیم آن به عهده تصمیم ‌گیرندگان کلان بوده اگر چه این اتفاق ناخوشایند قبلاً و تا حدودی برای اصحاب رسانه هم رقم خورده است! 

نویسنده: حسن روانشید


کد مطلب: 110648

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/note/110648/وقتی-چراغ-نشر-همیشه-خاموش-می-شود

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir