کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

وقتی ادعای خروج از بند هفت منشور سازمان‌ملل نقابی بر چهره عدم رفع تحریم‌ها می‌شود

بزک برجام تا آخرین لحظه

23 تير 1400 ساعت 20:33


امروز ۲۴ تیر ماه در حالی ششمین سالگرد امضا برجام میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ است که به رغم عدم تعهد پذیری طرف‌های برجامی همچنان بزک کردن برجام ادامه دارد چنانکه ظریف می‌گوید ۶ سال پیش در چنین روزی، برجام یک موضوع فصل هفتمی شورای امنیت سازمان ملل متحد را بدون توسل به جنگ، حل و فصل کرد.
این روزها در حالی ششمین سالگردی برجام است که در یک سوی معادله غربی قرار دارد که همچنان از اجرای تعهدات برجامی خودداری کرده و در مذاکرات جدیدی نیز به دنبال تحمیل زیاده خواهی‌ها است و از سوی دیگر جمهوری اسلامی همچنان به تعهدات برجامی پایبند بوده است هر چند که برخی تعلیق تعهدات برجامی را صورت داده است.
مذاکرات وین در حالی در جریان است که سیاست‌های بی منطق آمریکا مبنی بر تاکید بر ادامه تحریم‌ها و خط و نشان کشدین‌های برجامی نظیر عدم تضمین دادن به ایران برای عدم خروج از برجام موجب شده تا این مذاکرات با ابهامات و چالش هایی مواجه شود. در این میان آمریکا با جوسازی‌های رسانه‌ای به دنبال تغییر جای مدعی و تهم است تا به توجیه سیاست‌های ضد ایرانی بپردازد چنانکه آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با نیویورک تایمز مدعی شد بعد از شش دور مذاکره در وین و عدم حصول توافق برای احیای برجام، پیشرفت برنامه هسته ای ایران می تواند به مانعی غیرقابل عبور (در ادامه مسیر گفتگو) تلقی شود.
آمریکا مانند سه کشور اروپایی همواره بر اصل انحصار هسته‌ای تاکید داشته و بر این اساس از دست یابی سایر کشورها به دانش هسته ای بومی جلوگیری می‌کنند. با توجه به اینکه رویکرد ایران به دست یابی به دانش بومی هسته‌ای الگوی منفی در منطقه برای منافع غرب خواهد بود آنها سالهاست که به دنبال برچیدن تاسیسات هسته ای ایران هستند چنانکه در قبال لیبی در سال ۲۰۰۳ صورت دادند. آنها در ابتدا از توقف فعالیت ها می گویند در حالی که در گام بعدی با سیاست تحریم برچیدن تاسیسات را دنبال می کنند چنانکه اوباما گفته بود اگر می توانستم تمام پیچ و مهره تاسیسات هسته ای ایران را باز می کردم. اکنون دولت بایدن در حالی ادعای مذاکره برای بازگشت به برجام را سر می دهد و مذاکرات وین را ترتیب داده است که در عمل همان سیاست را دنبال می‌کند که البته با بهره گیری از سیاست تحریم در مرحله بعدی نابودی توان موشکی و موقعیت منطقه‌ای ایران را دنبال می‌کند.
نگاهی بر سوابق آمریکا در قبال برجام نشان می دهد که آنها هر زمان که در اجرای اهدافشان به بن بست می رسند به اقدام یک جانبه به بهره‌گیری از مصوبات و نقش آفرینی کنگره می‌پردازند و سعی می کنند تا بهره گیری از نقش قانون گذاری و نظارتی مجلس برتری در مذاکرات را کسب نمایند مولفه ای که در سالهای اخیر از سوی دولت تدبیر و امید صورت نگرفت و در نهایت به برجام ختم شد.در چارچوب بازی کنگره ۲۲ نفر از قانون‌گذاران مجلس نمایندگان آمریکا در نامه‌ای به «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه این کشور، تاکید کردند هر توافق هسته‌ای جدیدی که با ایران حاصل شود، باید ابتدا برای بررسی به کنگره ارجاع داده شود. این وضعیت بر برجام در حالی حاکم است که در مواضعی سوال برانگیز وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در ششمین سالگرد برجام، رئیس‌جمهور جدید آمریکا را به درس گرفتن از ناکارآمدی سیاست تحریم علیه ایران دعوت کرد.«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در ششمین سالگرد برجام در توییتی نوشت: شش سال پیش در چنین روزی برجام یک موضوع فصل هفتمی شورای امنیت ملل متحد را بدون توسل به جنگ، حل و فصل کرد.ظریف افزود: اوباما فهمید که «تحریم‌های فلج کننده» ایران یا سانتریفیوژهای آن را فلج نخواهد کرد. ترامپ به غلط فکر کرد فشار حداکثری می‌تواند. هرگز نخواهد کرد. او سپس جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا را به آمار و ارقام جدولی که در پیوست این توییت قرار داده، ارجاع داد و نوشت: رئیس‌جمهور آمریکا باید از نزدیک به این ارقام نگاهی بیاندازد. مواضع برخی مسئولان موجب شده تا غرب توهم نیاز ایران به برجام در ذهنش ایجاد شود که نتیجه آن استمرار زیاده‌خواهی‌هاست که عملا ماهیت برجام را زیر سوال برده است. خبر دیگر در حوزه برجامی آنکه رئیس جمهور اتریش که به بروکسل سفر کرده است بعد از دیدار با رئیس کمیسیون اروپایی از پیام تبریک خود به رئیس جمهور منتخب ایران حمایت کرده و بر لزوم تداوم مذاکرات با این کشور برای احیای برجام تاکید کرد. "الکساندر وان در بلن"، رئیس جمهور اتریش از پیام تبریک چندی پیش خود به ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور منتخب ایران در برابر انتقادهایی که به آن وارد شده بود حمایت کرده و در سخنانی در بروکسل بعد از دیدار با اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپایی گفت: ما باید بتوانیم با رهبران کشورهای خارجی و بخصوص ایران مذاکره کنیم.

در این میان در اقدامی که بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و عملا کارکردی به همراه ندارد پایگاه خبری واشنگتن فری بیکن گزارش داد وزارت امور خارجه آمریکا به کنگره اعلام کرده با هدف ایجاد دسترسی جمهوری اسلامی ایران به دارایی‌های بلوکه شده خود در ژاپن و کره جنوبی، بخشی از تحریم‌ های تجاری ایران را لغو کرده است.
بر اساس گزارش این پایگاه خبری آمریکایی، این معافیت که توسط آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا امضا شده است، انتقال وجوه ایران در حساب های محدود به صادر کنندگان در ژاپن و جمهوری کره را مجاز می داند.این معافیت اجازه می دهد تا پول ایران که در نتیجه تحریم های آمریکا مسدود شده بود، بدون نقض قانون آزاد شود.بر اساس این گزارش، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده است بلینکن لغو تحریم ها را امضا کرد تا به ژاپن و کره ۹۰ روز دیگر فرصت دهد تا معاملات خود را با ایران کامل کنند. این ادعا در حالی مطرح می‌شود که در عمل کره و ژاپن به سیاست تحریم ادامه می‌دهند و حاضر به ازاد کردن دارایی‌های ایران نمی‌باشند. در همین حال لغو تحریم‌ها ارتباطی به دارایی‌ها ایران ندارد و آمریکا در اصل از جیب ایران برای بزک کردن چهره خود بهره می‌گیرد. در این میان در ادامه سیاست زیاده خواهی برجامی، سخنگو ی وزارت خارجه آمریکا خبر داد که این کشور در حال انجام مذاکرات غیرمستقیم با ایران درباره مبادله زندانیان است. «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه گفت که واشنگتن آماده دور هفتم مذاکرات وین است.وی که در کنفرانس خبری وزارت خارجه صحبت می‌کرد، افزود: «در حال حاضر هیچگونه صرب‌الاحلی در ذهن خود نداریم اما پنهان نمی‌کنیم که در حال بررسی پیامدهای پیشرفت‌های هسته‌ای ایران برای بازگشت بالقوه به برجام هستیم».سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود که این مذاکرات جدای مذاکرات درباره احیای توافق هسته‌ای ایران بوده و واشنگتن به دنبال آزادی شهروندان خود در ایران در سریعترین زمان ممکن است.


کد مطلب: 118857

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/118857/بزک-برجام-آخرین-لحظه

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir