کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ماجرای هک سایت‌ها و روزنامه‌ها چه بود

تلاش دشمن برای انحراف افکار عمومی

23 بهمن 1396 ساعت 0:55


شب ۲۲ بهمن ماه بود که خبری در موردهک سایت‌های روزنامه قانون، آرمان و ستاره صبح منتشر شد و نشان از آخرین تلاشهای معاندان نظام برای اخلال در مراسم بزرگداشت سی و نهمین سالگرد انقلاب اسلامی داشت.
هکرها در این سایت خبر جعلی را منتشر کرده بودند تا نظم، آرامش و امنیت در کشور را دستخوش تغییر کرده و کشور را به آشوب بکشانند. در همین حال مسئولان روزنامه آرمان نیز اعلام کردند که این حمله اینترنتی از سرورهای خارج از کشور سازماندهی شده بود و از آنجا که کار فنی هر سه وب‌سایت هک‌شده توسط یک شرکت انجام شده و احتمال زیاد بر این است که این امر ناشی از هک سرور شرکت اصلی این سه شرکت باشد.
همچنین وب‌سایت خبرآنلاین در این باره نوشته است که وب‌سایت همه‌ این روزنامه‌ها روی vipserver قرار داشته‌اند که «هکرها با نفوذ به این سرور، سایت‌های مذکور را تخلیه کرده و اخبار جعلی خود را روی آن درج کرد‌ه‌اند.»
در همین حال برخی از سایت‌های خبری چون خبر فوری، یا انصاف نیز از تلاش برای هک شدن سایت خود خبر داده‌اند که هکرها موفق به انجام آن نشده‌اند.
همچنین پس از هک شدن سایت روزنامه قانون این خبر بلافاصله مورد سواستفاده عوامل ضد انقلاب قرار گرفت و کانال‌های تشنج آفرین تلگرامی آن را دنبال کردند که نشان می‌داد این امر نقشه‌ای است که هدف خاصی را در کشورمان دنبال می‌کند.
انتشارخبرهای جعلی در مورد مقامات کشورمان اولین بار نبود که صورت می‌گرفت بلکه بارها این خبر سازی‌ها توسط رسانه‌های غربی انجام و بعد از توضیحات رسانه‌ای بدون هیچ‌گونه توضیحی این خبرها از صفحات اینترنتی آنها حذف شده بود.
در حال حاضر نیز پس از هک شدن سایت‌های روزنامه‌های مختلف، دراولین گام مدیر بخش امنیت شبکه‌ وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اعلام کرد که درپی هک‌شدن سایت چند روزنامه‌ کثیرالانتشار، تیم امنیتی وزارت ارتباطات جهت رصد و حل مشکل، به موضوع ورود پیدا کرده و وزیر ارتباطات نیز از اطلاع‌رسانی هر چه زودتر در این مورد خبر داده است.
همچنین سازمان پدافند غیرعامل نیز به این ورود و اعلام کرده است که در اسرع وقت گزارشی از نتایج آن اعلام می‌کند.
سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: هنوز ارزیابی دقیقی از این موضوع نداریم اما حتما آن را بررسی می‌کنیم و به نتیجه می‌رسانیم.
وی با تأکید بر اینکه سایت‌های رسانه‌ها و خبرگزاری‌‌ها جزو مراکز حساس از لحاظ پدافند غیرعامل هستند و می‌‌بایست از حداقل امنیت برخوردار باشند و موارد امنیت سایبری در آنها رعایت شود، خاطرنشان کرد: این مسئله در دستورکار ما در سازمان پدافند غیرعامل قرار دارد.

دلیل انتشار شایعه چه بود
اما خارج از مسائل فنی که باعث هک شدن این روزنامه‌ها، موضوع دیگری که جلب نظر می‌کند، انتشار خبر جعلی و چرایی دلیل آن است؟ به نظر می‌رسد که انتشار اخباری این گونه، حرکتی حساب شده و بخشی از جنگ روانی غرب علیه ایران است.
دشمنان این چنین تصور می‌کنند که انتشار چنین خبری در ابتدای امر بسیار دلهره‌آور و نگران کننده بوده و می‌توانست شرایط پیچیده‌ای در کشور ایجاد کند و به راحتی در شب پیروزی انقلاب اسلامی، آرامش روانی جامعه و امنیت ملی را تحت تاثیر قرار دهد و مراسم ۲۲ بهمن را با اخلال مواجه کند.
به دنبال اعتراضات اقتصادی اخیر، دشمنان تبلیغات گسترده‌ای در مورد ناامیدی مردم از نظام و انقلاب داشتند و تلاش می‌کنند که ادامه موج‌سواری خود بر این ماجرا را در ۲۲ بهمن دنبال کنند و ترس از حضور گسترده‌ مردم در روز ٢٢ بهمن یکی از مسائلی بود که باعث برهم خوردن نقشه‌های آنان می‌شد.
اینکه انتشار این خبر با هک کردن سایت قانون صورت گرفت و بعد از آن به شبکه‌های زنجیره‌ای فارسی توانست در برخی اذهان ضعیف و بیمار، سؤالات و ابهاماتی را ایجاد کند می‌توانست در جو روانی جامعه تاثیرگذار باشد.
این حرکت که بارها از سوی دستگاه‌های امنیتی جهان استکباری برای تضعيف کشورهای مخالف صورت گرفته است درحقیق برای ارزیابی واکنش‌ها مردم می‌باشد. نمونه‌های این عملیات روانی را در بسیاری از کشورها از جمله کوبا، کره‌شمالی، سوریه و ... نیز شاهد بوده‌ایم، از جمله اینکه اين ترفند در اوج جنگ ۳۳ روزه جنوب لبنان و در مورد سيد حسن نصرالله نيز از سوي منابع رژيم صهيونيستي بكار گرفته شد یا همچنین در اوج درگیری‌ها و بحران‌های سوریه نیز شایعه مرگ بشار اسد در سه مرتبه قوت گرفت و سپس تکذیب شد.
با این حال رهبر معظم انقلاب اسلامی در یکی از سخنان خود در این مورد اظهار داشتند: «دشمنان نظام اسلامی شایعات مختلفی درباره فوت و بیماری درست می‌کنند تا شاید چند روزی روحیه ملت ایران را تضعیف کنند اما آن‌ها نمی‌دانند که در ایران با یک شخص روبه رو نیستند بلکه با ملتی روبه رو هستند».
از سوی دیگر انتشار بسیاری از شایعات جهت انحراف ذهن مردم از متن اصلی یک خبر مهم در جامعه به سمت دیگر صورت می‌گیرد و انتشار این خبر نیز جهت انحراف تمرکز و ذهن مردم در شب سالگرد انقلاب اسلامی از مسائل مهم وجاری کشور و ایجاد ترس و اضطراب و سست کردن اراده مردم است.
این شایعه در حقیقت این موضوع را تقویت می‌کند که در آینده‌ای نزدیک قرار است کشور دچار هرج و مرج و بی‌ثباتی شود و مردم بایستی برای آن چاره‌جویی کنند.

تضعیف روحیه مردم ایران
اگرچه دشمن با انتشار چنین اخباری به دنبال تضعیف روحیه مردم ایران است اما حضور مردم در راهپیمایی روز ۲۲ بهمن در سراسر کشور نشان از هوشیاری و استقامت مردم ایران در دفاع از اسلام و انقلاب و ایران دارد.
با این حال بسیاری از کارشناسان سیاسی معتقدند شایعه باید به عنوان كنشي پيچيده با كاربردهاي چندگانه حتماً جدي گرفته شود چرا که شایعه پراکنی یکی از شگردهای جنگ نرم از سوی دشمن به حساب می‌آید.
امروزه تاکتیک‌های مختلفی برای ایجاد شایعه و تشویش و مدیریت افکار عمومی وجود دارند اما مهمترین آنها، بهره برداری از غفلت اجتماعی و بی‌توجهی مسئولان است.
معمولاً چنين شايعاتي با اهداف چند گانه مانند ايجاد نگراني و اضطراب در مسئولان و مردم، ارزيابي واكنش مردم و ارزيابي نحوه واكنش مسئولين دستگاه‌هاي رسمي به چنين موضوعي ساخته و پرداخته مي‌شوند و ازهمين رو لازم است تا دستگاه‌هاي ذي‌صلاح، ضمن اطلاع‌رسانی مناسب در مورد آنها، به بررسی منشاء آن و راههای نفود به سایت‌های مورد حمله بپردازند. شناسایی منابع شایعه‌ساز، کشف هویت و بی‌اعتبار کردن آنها نزد مردم می‌تواند مانع از تکرار چنین شایعاتی شود.
باید توجه داشت که شایعه همواره حول محورهای حساس و مهم مورد توجه مخاطبین منتشر می‌شود و در فضایی می‌تواند رشد کند که امکان دسترسی به اخبار و اطلاعات موثق وجود نداشته باشد، از این رو با افزایش سواد رسانه‌ای مردم و حتی مسئولان و تولیدکنندگان خبری می‌توان این گونه عملیات‌ها را خنثی کرد.
از سوی دیگر بی‌توجهی به شایعات مخصوصاً از طرف مسئولین می‌تواند مانع قوّت بخشیدن و تکرار این نوع شایعات شود.


کد مطلب: 103178

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/103178/تلاش-دشمن-انحراف-افکار-عمومی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir