کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بررسی سیاست روز از وضعیت بازار صیفی‌جات؛

گرانی کش می‌آید؛ یارانه آب می رود

2 آذر 1399 ساعت 22:06


قدیم ترها اگر کسی وضعیت اقتصادی خوبی نداشت می توانست شب را با نان و پنیر و گوجه و خیار سر کند. امروزه شرایط به طوری پیش می‌رود که نان و پنیر و گوجه و خیار نیز خود غذایی اعیانی است. نگاهی به قیمت های صیفی جات در بازار از تورم لجام گسیخته قیمت ها خبر می دهد ؛ گوجه فرنگی کیلویی بیست و هفت تا سی هزار تومان، خیار کیلویی ده پانزده هزارتومان، پنیر کوچکی حدود ده هزار تومان. مجموع تمام این رقم ها عددی بیش از یارانه ۴۵ هزارتومانی است که دولت برای پرداخت آن از واژه مصیبت عظمی یاد می کند.
خیار هم مثل گوجه گران شد
قیمت محصولات جالیزی مانند گوجه فرنگی و خیار در این مقطع سال با توجه به ورود به فصل سرما افزایش می‌یابد و بازار در اختیار محصولات گلخانه ای و تولیداتی است که از جنوب کشور می آید اما قیمت هایی که امسال برای این محصولات وجود دارد ، عجیب و غریب است.
قیمت هر کیلوگرم خیار در تهران به ۹۷۰۰ تومان تا ۱۷ هزار تومان افزایش یافته و این محصول نیز مانند گوجه فرنگی در میادین میوه و تره بار شهرداری عرضه نمی‌شود. قیمت خیار هم به سرنوشت گوجه فرنگی دچار شده است و بر اساس مشاهدات میدانی به ۹ هزار و ۷۰۰ تومان تا ۱۷ هزار تومان در شهر تهران رسیده است؛ خیاری که تحت عنوان ارگانیک فروخته می شود یک کیلوگرم آن ۲۵ هزار تومان قیمت دارد، همچنین قیمت خیار سالادی ۵ تا ۵۵۰۰ تومان است. هر کیلوگرم گوجه فرنگی نیز ۱۴ هزار تومان تا ۲۸ هزار تومان به فروش می رسد و گوجه فرنگی ارگانیک ۴۰ هزار تومان در تهران قیمت دارد.
صادرات بیش از اندازه صیفی جات به کشور های همسایه نیز در هفته های اخیر سرو صدای زیادی به پا کرده است، به طوری که با توجه به تفاوت قیمت بالایی این محصولات با داخل کشور دارد به حدی محصولات به عراق و پاکستان صادر می شود که بخشی از این محصولات پس زده می‌شود و موجب قیمت شکنی در بازار آنها می‌شود.
همیشه پای ارز در میان است
با وجود وعده های مسئولان مربوطه مبنی بر کاهش قیمت صیف‌جات در هفته های اخیر اما این مهم هنوز اتفاق نیفتاده است. چندی پیش مصطفی دارایی نژاد، رییس اتحادیه بار فروشان در پاسخ به این سوال که چرا قیمت گوجه فرنگی در روزهای اخیر افزایش یافته است گفته بود: به علت بارندگی، برخی از محصولات گوجه فرنگی آسیب دید و همچنین به دلیل تعطیلات، گوجه فرنگی از مبدا کمتر بارگیری شد. از طرفی صادرات هم صورت گرفت و تمام این عوامل باعث افزایش قیمت گوجه فرنگی شد.
وی ادامه داد: از هفته های آینده قیمت گوجه فرنگی متعادل می شود و به کیلویی۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ تومان خواهد رسید زیرا بار فراوان است و گوجه فرنگی های جنوب و تاکستان نیز آماده ورود به بازار است.رئیس اتحادیه بارفروشان اضافه کرد: زنجبیل نیز کالای وارداتی است و در داخل تولید نمی شود؛ بنابراین نوسانات قیمت آن به نوسانات نرخ ارز باز می‌گردد.
در حالی که بسیاری از صاحبان زمین های کشاورزی در استان های دور کشور نمی توانند محصولات خود را به فروش برسانند خیلی راحت مسئولان ما دم از آن می زنند که توجیه گرانی ها به خاطر قیمت ارز است. به نظر می رسد قیمت ارز بازیچه ای شده است تا بسیاری از مشکلات موجود در کشور لاینحل بماند.
لازم است نقل قولی از رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی استان تهران را نیز بازگو کنیم. اسدالله کارگر گفته است حدود ۱۰ تا ۱۵ روز دیگر گوجه فرنگی های جنوب وارد بازار می شوند و بازار به تعادل خواهد رسید.
به گفته کارگر بیان این نکته اهمیت دارد که بدانیم فصل تغییر کرده است و به دلیل سردی هوا گوجه فرنگی در مناطق اطراف تهران کمتر و دیرتر عمل می‌آید.
وی ادامه داد: در حال حاضر فقط جنوب کشور تامین کننده گوجه فرنگی کل کشور است و تا این گوجه ها وارد بازار شوند و بازار نیز تنظیم شود زمان می برد و حدود ۱۰تا ۱۵ روز دیگر گوجه فرنگی های جنوب وارد بازار خواهند شد. رئیس اتحادیه فروشندگان میوه وسبزی استان تهران در پاسخ به این سوال که در برخی از مغازه ها هرکیلوگوجه فرنگی بیش از ۲۰ هزارتومان هم به مشتریان عرضه می شود و آیا نظارتی براین واحدها وجود دارد یا خیر، گفت: بحث گرانفروشی مطرح نیست و گرانی بار از مبدا است. فروشندگان نیز براساس فاکتور خریدشان از میدان مرکزی با سود مصوب محصولات خود را به فروش می‌رسانند.
وعده یارانه معیشتی
شرایط اقتصادی مردم سخت شده است. بیماری کرونا نیز زندگی و کسب و کار بسیاری از خانواده ها را دچار تزلزل کرده است. در شرایطی که امیدی به بهبود اوضاع نمی رود نمایندگان مجلس خبر از یارانه های معیشتی می دهند. یارانه هایی کهدر بهترین حالت کفاف خرج چند روز زندگی یک خانواده را بدهد. تازه اگر از سایر خرج های وارده بر زندگی همچون کرایه مسکن، پول آب و برق و مخارج ساده زندگی روزمره فاکتور گرفته شود.
ابراهیم رضایی نماینده مجلس با اشاره به تصویب طرح الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی توسط شورای نگهبان در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: با تصویب طرح «حمایت معیشتی از مردم» در شورای نگهبان، گام اول برای حل مشکلات معیشتی مردم در قوه مقننه برداشته شد، حالا نوبت قوه مجریه است.قالیباف، رییس مجلس نیز دیروز قانون الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی را ابلاغ کرد. شورای نگهبان در جلسه روز چهارشنبه خود مصوبه مجلس درباره الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی را تایید کرده بود.
حالا باید منتظر بمانیم و ببینیم کالای اساسی از نظر دولت چیست و در حالی که خط فقر در کشور بالغ بر ده میلیون تومان شده است و اگر خانواده ای زیر این میزان حقوق داشته باشد جزو خانواده های کم برخوردار و ضعیف است، یارانه‌ای که دولت برای کالاهای اساسی در نظر می‌گیرد چقدر است. هرچند مردم ایران تجربه خوبی از یارانه و صه یارانه بگیری ندارند اما گویی فرهنگ یارانه با کشور ما عقد اخوتی می‌خواهد ببندد. یارانه‌ای که اگر مدیریت اصولی بر کشور حاکم باشد اصلا نیاز نیست از آن سخنی به میان بیاید. یادمان نرود سید علی آقازاده، نماینده مردم رشت در مجلس گفته است: حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم از اولویت های اصلی مجلس یازدهم است.مشکلاتی که سال‌هاست قرار است حل شود اما نمی‌شود.


کد مطلب: 116200

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/116200/گرانی-کش-می-آید-یارانه-آب-می-رود

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir