?>?> سیاست روز - برنامه‌ریزی برای اقدامی بدون برنامه - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

پاسخگوئی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نمایندگان

برنامه‌ریزی برای اقدامی بدون برنامه

14 مرداد 1397 ساعت 22:31


قرار است چهارشنبه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جلسه استیضاح مجلس حاضر و به پرسشهای نمایندگان پاسخ دهد.
این درحالی است که ربیعی اگرچه حضور خود در مجلس را تایید کرده اما نسبت به این موضوع اعتراض دارد و بر این باور است که به او فرصت پاسخگوئی در کمیسیون داده نشده است.
اینکه آیا وزیر می تواند چهارشنبه نمایندگان را در مورد عملکرد خود قانع کند یا خیر ، موضوعی است که در آینده مشخص می شود اما مسئله این است، اصولاً آیا این استیضاح در زمان مناسبی مطرح می شود؟
تقاضای استیضاح ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارشنبه گذشته با ۴۰ امضا اعلام وصول شد، وی پیش از این در ۲۲ اسفند ۹۶ نیز با تقاضای ۲۴ نماینده در مجلس استیضاح شد، اما وی باردیگر موفق به کسب رای اعتماد مجلس شد.
حالا کمتر از پنج ماه از آن استیضاح گذشته و علی ربیعی دوباره در معرض استیضاح قرار گرفته است و امر این شک و شبهه هایی در پی داشته است.
بسیاری در این زمینه می گویند اصولا در زمان حاضر با گرفتاری های موجود اقتصادی در کشور چه ضرورتی به استیضاح ربیعی وجود دارد ؟ و مهم ترین ابهام این طرح آن است که چطور یک استیضاح بدون طرح و بررسی در کمیسیون تخصصی و اعلام نظر نمایندگان آن کمیسیون در صحن علنی اعلام وصول می شود؟
آیا در اقتصاد کشور کاری صورت گرفته یا برنامه ای تدوین شده که با جابجایی یک وزیر بتوان آن را دنبال و اجرا کرد؟

انتقاد وزیر
این درحالی است که خود ربیعی نیز از اینکه پیراموان استیضاح به مجلس دعوت نشده گله دارد.
وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی طی نامه‌ای به علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نوشت: اعلام زمان وصول استیضاح، در حالی از سوی هیأت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی صورت گرفت که از اینجانب هیچ گونه دعوتی برای حضور در کمیسیون تخصصی به منظور ارائه توضیح و پاسخ به سؤالات نمایندگان محترم به عمل نیامده است؛ در حالیکه انتظار می‌رفت فرصتی برای اینجانب فراهم می‌شد تا در کمیسیون تخصصی حضور پیدا می‌کردم.
وی در این زمنیه افزود: مضافاً موضوع و محور استیضاح، با توجه به اینکه تقریباً همان موارد گذشته است قطعاً ارائه توضیحات بیش از پیش می‌توانست مؤثر باشد. بنابراین، کماکان ادای توضیح در کمیسیون تخصصی را حق خود می‌دانم. 

چرایی جلو افتادن زمان طرح استیضاح
در همین حال یکی از مسائلی که در این باره مطرح می شود، مضوع جلو افتادن اعلام وصول استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.
علی اصغر یوسف نژاد نماینده مردم ساری در این باره گفت: استیضاح بر اساس مواد ۲۲۲، ۲۲۳ و ۲۲۵ آیین نامه داخلی مجلس انجام می شود.
وی افزود : کمیسیون ها وظیفه دارند استیضاح را بررسی کرده و گزارش آن را به هیات رئیسه ارائه کنند، هیات رئیسه نیز بر اساس شرایط استیضاح را اعلام وصول می کند و ۱۰ روز فرصت دارد برای پاسخگویی به سوال استیضاح کنندگان در صحن علنی مجلس حضور یابند.
عضو هیات رئیسه مجلس گفت: استیضاح ربیعی ۱۲ تیر ماه سال جاری به هیات رئیسه مجلس تقدیم شد. در همان روز از سوی هیات رئیسه برای بررسی به کمیسیون اجتماعی ارسال شد، کمیسیون اجتماعی باید ظرف یک هفته استیضاح وزیر را مورد بررسی قرار می داد اما متاسفانه ارسال این استیضاح به کمیسیون اجتماعی، با تعطیلات دو هفته ای مجلس همزمان شد و پس از آن نیز در دو هفته کاری، استیضاح وزیر تعاون در دستور کار کمیسیون اجتماعی قرار نگرفت.
یوسف‌نژاد اظهار داشت: درخواست کنندگان استیضاح به هیات رئیسه مجلس فشار آوردند که به چه علت بررسی استیضاح وزیر تعاون در دستور کار کمیسیون اجتماعی قرار نگرفته است، از این‌رو طی نامه‌ای به رئیس مجلس شورای اسلامی خواستار اعلام وصول این استیضاح شدند. لاریجانی نیز بر اساس اختیاراتش و مستند به آیین نامه داخلی اعلام کرد که استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید اعلام وصول شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن اظهار داشت: با وزیر تعاون مکاتبه کردیم و اعلام کردیم زمانی را برای حضور در مجلس طی ۱۰ روز اعلام کند زیرا هفته آینده مجلس شورای اسلامی تعطیل است بنابراین توافق شد چهارشنبه هفته جاری وزیر تعاون برای بررسی استیضاح در صحن علنی مجلس حضور یابد.
وی در واکنش به اظهارات وزیر تعاون مبنی بر اینکه من پنج ماه پیش از مجلس رای اعتماد گرفتم، گفت: پنج ماه پیش وزیر تعاون به سوال تعدادی از نمایندگان پاسخ داد و امروز باید به سوال نمایندگان دیگری پاسخ دهد. در آیین نامه مجلس محدودیتی پیرامون استیضاح وزرا وجود ندارد.

در نهایت
در این میان بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که سوالاتی که برای استیضاح مجدد ربیعی مطرح شده است که همان سوال هایی است که قبلاً تکرار شده که ربیعی یک بار برای آنها استیضاح شده و رای اعتماد گرفته است.
آیا این چهار ماه، آن هم در شرایط ملتهب اقتصادی و اجتماعی ماه های اخیر، برای حل همان مسائلی که یک بار مطرح شده اند و وزیر رای اعتماد هم گرفته کافی است؟
اگرچه وزیر در اداره وزارت خانه عریض و طویل خود با چالش های متعددی روبرو است اما بسیاری از موضوعاتی که در سوالات مطرح شده است به نبود برنامه ریزی و زمینه سازی در حوزه های دیگر و سیاست گذاری های اقتصاد کلان بر میگردد.
بسیاری از شرایطی که اکنون بر اوضاع معیشتی و رفاهی بازنشستگان موثر است مربوط به تورم، تحریم و نبود سیاست های درست اقتصادی و متغییرهای اقتصاد کلان است و نمی توان انتظار داشت که ربیعی به تنهایی بتواند مشکلات این حوزه را حل کند.
دراین میان کارشناسان می گویند مجلس اگر خیرخواه است، نیرویش را صرف این اصلاحات اقتصادی کند چرا که در حال حاضر نه تنها جایگزینی ربیعی راه به جایی نمی برد بلکه مجلس نیز به خاط رهدف گیری نادرست خود زیر سوال می رود.
باید گفت اگر اصلاحات اقتصادی و جلوگیری از مفاسد اقتصادی در کشور صورت نگیرد و برنامه ریزی های لازم در این زمینه اجرا نشود نه تنها مشکلی از وزارت تعاون زارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی حل نمی شود بلکه کارکرد نظارتی مجلس نیز زیر سوال می رود و این مسئله مطرح می شود که هدف برکناری ربیعی بوده نه کارآمدساختن وزارتخانه تحت امر او.
شکل گرفتن چنین قضاوتی در عرصه عمومی برای اعتبار مجلس مناسب نیست.
در چنین شرایطی بسیاری از محافل سیاسی مجلس را به سیاسی کاری و رویکرد کاسب کارانه و منفعت طلبانه متهم کرده و این گونه استیضاح ها را دلیلی بر گرفتن امتیاز از نمایندگان عنوان می کنند. همچنین برخی بر این باورند که با این اقدام در شرایط فعلی، نمایندگان مجلس به جای آنکه کمک کننده حل مشکلات دولت باشند برای دولت ایجاد مشکل می کنند و با فرافکنی از مسوولیت هایی که به دوش خودشان شانه خالی می کنند.


کد مطلب: 105509

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/105509/برنامه-ریزی-اقدامی-بدون-برنامه

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir