کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

آبی که در یک جوب نمی‌رود

18 شهريور 1395 ساعت 3:18

مولف : علي تتماج


این روزها در حالی فضای امنیتی بر جهان حاکم است اما تنشها میان غرب و چین نیز در حال افزایش است.
هر چند که در حوزه اقتصادی تعاملات میان طرفین ابعاد گسترده‌ای دارد چنانکه میزان مبادلات چین در مبادلات پکن و اتحادیه اروپا رد و بدل می‌شود اما در حوزه عمل طرفین یکدیگر را رقبایی بدون قابلیت تعامل می‌دانند. آنچه در رفتار آمریکا و بزرگان اروپا در قبال چین مشاهده می‌شود اقدامات گسترده برای گرفتار سازی چین در ساختارهای بحرانی منطقه‌ای است. نمود عینی این امر در نشست سران گروه ۲۰ در هانگژو چین ( ۱۴ و ۱۵ شهریور) قابل توجه است. هر چند که این نشست با محوریت امور اقتصادی بوده و پکن به عنوان میزبان تلاش نمود تا ابعاد چالشهای اقتصادی جهان و لزوم همگرایی همگانی برای مقابله با آن را محور این نشست سازد اما در نهایت بسیاری از کشورهای غربی حق میزبانی را به جا نیاورده و به موضع‌گیری علیه پکن پرداختند. 
بخشی از این طراحی در قالب ایجاد فضای حاشیه‌ای به جای توجه به طرح‌های اقتصادی پکن صورت گرفت.برجسته سازی مسائل سوریه و چگونگی آتش‌بس در آن از جمله اصلی‌ترین این اقدامات بود. موضوع سوریه چنان به محور اصلی نشست گروه ۲۰ مبدل شد که گویی نشست مذکور در قبال سوریه بوده و مسایل اقتصادی و طرح‌های اقتصادی به عنوان شاکله رفتاری گروه ۲۰ امری غیرضروری و حاشیه‌ای است. فاز دیگر اقدامات علیه پکن در نشست مذکور تاکید بر لزوم برقراری امنیت و ثبات در دریای چین است هر چند که سران کشورهایی مانند انگلیس امریکا و فرانسه بر این ادعایند که حل بحران دریای چین میان پکن و کشورهای همسایه در چارچوب امنیت شرق آسیا و حل یکی از منازعات بین‌المللی است اما در عمل به دنبال درگیری پکن در منازعات مرزی و منطقه‌ای بوده‌اند، این امر زمانی آشکار می‌شود که اوباما همزمان با حضور در نشست گروه ۲۰ در به چین درباره عدم رعایت حقوق کشورهای همسایه دریای چین هشدار داده و بر حمایت کامل امریکا از کشورهای حاشیه این منطقه تائید نمود.
لازم به ذکر است در چارچوب تشدید فشارها بر چین جان کری وزیر خارجه امریکا به بنگلادش و هند سفر و توافقنامه نظامی و امنیتی گسترده‌ای میان دهلی نو و واشنگتن به امضا رسید. نکته قابل توجه آنکه غرب برای تقابل با پکن همین جا نیز بسنده نکرده و با گسترش تروریسم در حوزه مرزی چین درگیری امنیتی آنان را تشدید کرده چنانکه برخی ناظران سیاسی تاکید دارند که حضور گروه‌های تروریستی همچون داعش در افغانستان در این چارچوب بوده است. یکی از اهداف غرب در قبال چین را عدم ورود آن به بحران سوریه تشکیل می‌دهد تا از افزایش متحدان دمشق در برابر تروریسم و حامیان تروریسم جلوگیری نمایند.


کد مطلب: 96869

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/article/96869/آبی-یک-جوب-نمی-رود

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir