?>?> سیاست روز - فیل هندوستان یاد ایران کرد! - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

راهبردهای مدبرانه نگاه به شرق در توافق ایران و چین

فیل هندوستان یاد ایران کرد!

21 شهريور 1399 ساعت 22:34


پس از آن که توافق راهبردی ایران و چین جدی‌تر شد، برخی کشورهای منطقه سعی کردند تا از قافله عقب نمانند.هند یکی از این کشورها است. در واقع فیل هندوستان یاد ایران کرده است!
ایران و چین در مرحله نهایی کردن برنامه همکاری دو جانبه به منظور رسیدن به یک توافق چند میلیارد دلاری برای یک مشارکت راهبردی هستند؛ نهایی شدن این برنامه همکاری راهبردی، می‌تواند تاثیر عمده‌ای بر موقعیت ژئوپلیتیک و اقتصاد منطقه بگذارد و چرخش کشورهای منطقه به سمت ایران را برای توسعه مناسبات اقتصادی بیشتر رقم زند.
آنطور که کارشناسان حوزه سیاست خارجی متفق القول روی آن تأکید دارند، اینکه ایران با امضای این توافقنامه به بخش جدایی ناپذیر ابتکار «یک کمربند، یک جاده» (جاده ابریشم سابق) تبدیل خواهد شد و همکاری‌های بلندمدت آن با چین می‌تواند به تضعیف قدرت آمریکا در خاورمیانه منجر شود. رسانه‌های غربی و رسانه‌های غرب گرا در داخل ایران روی آن بسیار مانور کرده بودند تا اینطور وانمود کنند این توافق باعث انحصار در روابط اقتصادی ایران خواهد شد. هنوز سند راهبردی تهران و پکن نهایی نشده که اثراتش از هم اکنون هویدا شد چنانچه بعضی از کشورها همچون هند علاقه مندی خویش را برای توسعه روابط اقتصادی با صراحت اعلام و حتی مقامات ارشد سیاست خارجی خویش را برای توسعه روابط به ایران اعزام نمودند و در آینده نیز شاهد رفت و آمد دیگر کشورهای منطقه با هدف توسعه مبادلاتی فراتر از آنچه هم اکنون با ایران دارند، خواهیم بود.
ناظران سیاسی می‌گویند؛ این توافق کمک کرده تا برخی مسئولان کشور که همچنان نگاهشان به غرب بود، از این نگاه صرف نظر کرده و به سمت شرق روی بیاورند و توسعه مناسبات با کشورهای شرق را در دستور کار قرار دهند.

اهمیت توافق ایران و چین در توسعه مناسبات با دیگر کشورها
پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل منطقه و شبه قاره هند درباره تأثیر توافق ایران و چین بر روی رفتار کشورهای منطقه در قبال ایران به سیاست روز گفت: واقعیت این است که هنوز معاهده ایران و چین به امضای قطعی نرسیده است اما در صورت امضای این توافق در مناسبات ایران با کشورهای منطقه و حتی ایران با بین الملل از اهمیتی بالایی برخوردار است.
وی اظهار داشت: این توافق کمک کرده تا برخی مسئولان کشور که همچنان نگاهشان به غرب بود از این نگاه صرف نظر کرده و به سمت شرق روی بیاورند و توسعه مناسبات با کشورهای شرق را در دستور کار قرار دهند.
ملازهی تصریح کرد: در این صورت ما شاهد دو قطب بندی خواهیم بود، ایران و روسیه و چین در یک جبهه و آمریکا و متحدانش از جمله ژاپن و هندوستان در جبهه دیگر قرار می‌گیرند و به نوعی جنگ سردی میان دو جبهه ایجاد خواهد شد.
به باور این کارشناس شبه قاره هند؛ اگر با این گناه به قضیه بنگریم، همسویی ایران، روسیه و چین می‌تواند نقش مهمی در تحولات منطقه ایفا کند.
وی به سفر وزیر خارجه هند که در روزهای گذشته به ایران آمده بود نیز اشاره کرد و گفت: این سفر را می‌توان پیرو تأثیر همان توافق دانست؛ البته هندی‌ها هیچ وقت با وجود فشار آمریکایی‌ها برای کاستن مناسبات این کشور با تهران، از ارتباط و توجه به رویکرد مناسبات با جمهوری اسلامی ایران فاصله نگرفتند.
ملازهی با تأکید بر اینکه برای کشوری نظیر هند، ایران باید با استفاده و فرصت سازی از قوانین ایالتی این کشور که "هر ایالت می‌تواند جداگانه با کشورهای دیگر مبادلات تجاری و اقتصادی داشته باشد"، بهره ببرد، توضیح داد و گفت: با توجه به این رویکرد می‌توان با شرکت‌های هندی که روابط با شرکت‌های آمریکایی ندارند، بر روی تبادلات غیر نفتی برنامه ریزی و سرمایه گذاری صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: در کل توافق ۲۵ ساله ایران و چین نقش مهمی در رویکرد و چرخش بیشتر دیگر کشورهای منطقه به سمت ایران خواهد گذاشت.

آمدن مقامات هندی به ایران، تاثیر همان سند همکاری ایران و چین است
دکتر سید رضا صدرالحسینی در خصوص تاثیر توافق ایران و چین بر روی رفتار کشورهای منطقه در قبال ایران به سیاست روز گفت: علیرغم همه جوسازی‌هایی که در خصوص سند راهبردی روابط اقتصادی ۲۵ ساله بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری سوسیالیستی چین مطرح شده بود و رسانه‌های غربی و رسانه‌های غرب گرا در داخل ایران روی آن بسیار مانور کرده بودند که این توافق باعث انحصار در روابط اقتصادی ایران خواهد شد؛ همه تحلیلگران حوزه اقتصاد سیاسی متوجه شدند که بعضی از کشورها همچون هند علاقه مندی خویش را برای توسعه روابط اقتصادی با صراحت اعلام نموده و حتی مقامات ارشد سیاست خارجی خویش را برای توسعه روابط به ایران اعزام نمودند.
وی افزود: البته تغییر روابط سیاسی اقتصادی اروپا نیز در این ایام تغییرات کمی را از خود نشان می‌دهد و سفر وزیر امورخارجه سوییس به ایران را می‌توان در همین معادله ارزیابی نمود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اروپایی‌ها بطور نامحسوس به کمک آمریکایی‌ها آمده و در ارتباط با جلوگیری از تعمیق و تحکیم روابط اقتصادی ایران و چین تلاش فراوانی را از خویش نشان دادند، تصریح کرد: اما پس از ناموفق بودن در موج سازی لازم برای عقب نشینی دو کشور ایران و چین، در حال حاضر تلاش می‌کنند با تغییر رویکرد همراه با مراقبت از مواضع آمریکا در حوزه اقتصادی به ایران نزدیک شوند.
صدرالحسینی در ادامه گفت: آمریکا که در طول ۴۲ سال گذشته نتوانسته به اقتصاد ایران وارد و در یک گرداب خود ساخته دستان خود را از بازار ۸۰میلیونی ایران و همچنین انرژی و صنایع ایران کوتاه کرده است تلاش دارد تا رشته‌های اقتصادی اروپا و ایران را نیز قطع کند و بر همین اساس دروغ‌های مختلفی همچون دستیابی جمهوری اسلامی ایران به بمب هسته‌ای، رسیدن موشک‌های بومی ایران به اروپا وهمچنین نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه و امثال آن را برجسته نماید و ایران هراسی را در سطح سیاستمداران و عموم مردم اروپا گسترش دهد، تا شاید از این طریق به فشار مضاعف خود علیه مردم ایران این جهت را بدهد حالا که اروپا نیز روابط اقتصادی خود را با ایران قطع کرده است تنها راه نجات اقتصاد ایران مذاکره با آمریکا است! این کارشناس مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: در حقیقت آمریکا می‌خواهد اروپا را نیز با خود در گرداب توهمات ایران ستیزانه غرق کند تا شاید ملت ایران تنها مسیر نجات خود را مذاکره با آمریکا بداند.
وی بیان داشت: راهبردهای مدبرانه نگاه به شرق ایران در حوزه سیاست خارجی و اقتصاد با اینکه دیر آغاز شد و عده‌ای از تصمیم سازان این حوزه باور لازم را در این مورد نداشتند اما موضوع سند راهبردی ۲۵ ساله با کشور چین به همگان ثابت نمود که در این مرحله هندوستان به عنوان یکی از کشورهای پیشرو اقتصادی با عجله به منظور باز تولید روابط اقتصادی ایران با این کشور پیام همکاری را به ایران رساند اما این تنها پیام نخواهد بود و می‌تواند طلیعه‌ای برای دریافت پیام‌های دیگر کشورها در حوزه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران باشد. صدرالحسینی معتقد است؛ توانمندی‌های داخلی ایران اعم از نیروی انسانی کارآمد، با انگیزه و انقلابی، تحصیلکرده و آماده خدمت، معادن، زمین‌های مستعد، گذرگاه‌ها و رودخانه‌های آبی و موقعیت تاریخی ویژه‌ای که به فرموده مقام معظم رهبری «پیچ تاریخی این ملت» نامیده شده است و می‌تواند با بهره گیری از همه توانمندی‌های ژئوپولیتیک در فاصله زمانی کوتاه جاذبه‌ای برای درخشش این کشور و همکاری‌های دیگر کشورهای مؤثر در نظام بین الملل باشد. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان


کد مطلب: 115292

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/115292/فیل-هندوستان-یاد-ایران

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir