کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نمایندگان مجلس لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم «سی. اف. تی» را تصویب کردند

پریدن از چاله به چاه

15 مهر 1397 ساعت 20:59


روز گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی خود لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم «سی. اف. تی » مورد بررسی قرارداده و تصویب کردند.
روز گذشته نمایندگان در یک نشست غیررسمی و غیرعلنی یک ساعته و نیمه به بررسی و بیان دیدگاه‌هایشان در رابطه با لایحه الحاق به کنوانسیون «سی. اف. تی » پرداختند.
در این نشست وزرای اطلاعات و امور خارجه، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی نیز حضور داشتند و به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند.
بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم «سی. اف. تی »یکبار به کمیسیون امنیت ملی ارجاع شد که دیروز مجددا در مجلس بررسی شد. در بررسی کلیات لایحه دو مخالف و دو موافق هر کدام به مدت ۱۵ دقیقه صحبت و بعد از آن ۱۵ دقیقه کمیسیون امنیت ملی در این باره ارائه گزارش کرد و در نهایت هم نماینده دولت ۱۵ دقیقه به بیان نظریات خود پرداخت. محمد دهقان و سیدحسین نقوی حسینی نمایندگان طرقبه و ورامین به عنوان مخالف و بهروز نعمتی و محمد فیضی نمایندگان تهران و اردبیل نیز به عنوان موافقان در این جلسه صحبت کردند.

برجام نمی خواهیم
این درحالی بود که جمعی از مخالفان تصویب لایحه «سی. اف. تی » دیروز مقابل مجلس تجمع کردند. این تجمع کنندگان با در دست داشتن پلاکاردهایی حاوی شعارهایی همچون "نه به خود تحریمی"، "برجام نمی‌خواهیم"، "«اف. ای. تی. اف » خیانت است به ملت" اعتراض خود را به تصویب لایحه کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم «سی. اف. تی » اعلام کردند.

بررسی «سی. اف. تی » در مجلس
جلسه علنی مجلس دیروز به ریاست علی لاریجانی برگزار شد. اما پیش از آن جلسه کمیسیون امنیت ملی از حدود ساعت هفت صبح در محل صحن مجلس برای بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم «سی. اف. تی » برگزار شد. این جلسه بنا به درخواست تعدادی از نمایندگان کمیسیون امنیت ملی به ریاست فلاحت پیشه، رییس این کمیسیون که اکثرا از اعضای فراکسیون ولایی بودند، با حضور مسئولانی از وزارتخانه‌های امور خارجه و اطلاعات، اقتصاد، بانک مرکزی و جمعی از صاحبنظران دانشگاهی برای بررسی لایحه «سی. اف. تی » و کنوانسیون‌های مرتبط با «اف. ای. تی. اف » برگزار شد.
این‌ در حالی است که فراکسیون ولایی نیز در همان ساعت در جلسه جداگانه‌ای به بررسی ابعاد لایحه «سی. اف. تی » پرداختند و از ساعت ۸ صبح به بعد در این نشست حاضر شدند.

مخالفت مجلس با رای‌گیری علنی
سپس نمایندگان مجلس در ابتدای جلسه علنی وارد بررسی لایحه «سی. اف. تی » شدند، بعد از آن‌که اسامی موافقان و مخالفان کلیات این لایحه اعلام شد احمد امیرآبادی، عضو هیات رئیسه مجلس گفت که دو نامه با ۱۷ و ۴۰ امضا به هیات رسیده تا براساس مواد ۱۲۴ و ۱۳۰ آیین نامه، رای گیری درباره این لایحه به صورت علنی باشد.
علی لاریجانی، رئیس مجلس گفت: طبق این مواد رای گیری با ورقه و آشکار انجام می‌شود.
نمایندگان با ۱۱۷ رای موافق، ۱۱۱ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع از مجموع ۲۶۴ نماینده حاضر در مجلس مخالفت کردند که رای گیری به صورت علنی باشد.

می‌خواهند اقتصاد کشور را قفل کنند
محمد دهقان نایب رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس به عنوان اولین مخالف «سی. اف. تی » با تاکید بر اینکه نباید بلای برجام را مجددا سر مردم بیاورید، گفت: می‌خواهند به عنوان مبارزه با تروریسم اقتصاد کشور را قفل کنند و کشور را دچار خودتحریمی نمایند.
وی گفت: می‌گویند که لایحه «سی. اف. تی » را لبنان هم پذیرفته است. حرف ما این است هزاران حزب الله و غیر حزب الله فدای جمهوری اسلامی ایران. تا جمهوری اسلامی نباشد حزب الله هم نیست. آنها ایران را هدف قرار دادند تا کشور را در تنگنای اقتصادی قرار دهند.
این نماینده اصولگرای مجلس افزود: چرا سوال نمی‌کنید چطور دلار به ۱۹ هزار تومان رسید و یکشنبه گذشته ۱۲ هزار تومان شد. علت آن است که الزامات «اف. ای. تی. اف » را اجرا کردند.
وی با بیان اینکه در شرایط جنگی باید ریسک کرد و تحریم‌ها را دور زد، گفت: آقایان دو سال برجام را اجرا کرده و اقتصاد را قفل کردند. اکنون موضوع کنوانسیون‌ها را مطرح می‌کنند مطمئن باشید دو سال دیگر هم اینجا می‌آیند و صحبت از الحاق به نهاد بین‌المللی جدیدی را مطرح می‌کنند که اگر ما آن را تصویب نکنیم اقتصاد درست نمی‌شود.
وی ادامه داد: شورای امنیت هر برنامه جعلی را می‌آورد ما به آن ملحق می‌شویم آیا آنها باید برای ما تروریسم را تعریف کنند؟ کسی سوال می‌کند که چرا عربستان می‌خواهد عضو ناظر «اف. ای. تی. اف» شود.

لاریجانی، رابط مجلس و دفتر رهبری
بهروز نعمتی سخنگوی هیات رییسه مجلس نیز به عنوان موافق گفت: به عنوان مقلد رهبری اعلام می‌کنم که اگر ایشان درباره «سی. اف. تی » نظری داشته باشند بنده به این پروتکل رای نمی‌دهم. رابط مجلس و دفتر رهبری، رییس مجلس شورای اسلامی است نه افراد و جریان‌های که القائات دیگری می‌کنند.
نماینده مردم تهران گفت: آمریکا و صهیونیست‌ها در پی نپیوستن ایران به «سی. اف. تی » هستند. چرا کاری که باید در دولت‌های نهم و دهم با وجود پرداخت هزینه‌ها انجام می‌دادیم انجام ندادیم و به این کنوانسیون نپیوستیم؟ ما عضویت را نپذیرفته‌ایم؛ این یعنی هیچ یک از الزامات چهل و یک‌گانه را نمی‌پذیریم.
وی ادامه داد: رییس کل بانک مرکزی و سایر مقامات کشور گفته اند که اگر به «سی. اف. تی » نپیوندید نمی‌توانیم حتی یک سنت به شما پرداخت کنیم.
سخنگوی هیات رییسه مجلس مطرح کرد: از وقتی که بحث «سی. اف. تی » مطرح شده است از مراجع تقلید خرج کردند. عده‌ای دنبال القاء اهداف خود به مراجع عظام تقلید هستند.
نعمتی ادامه داد: برخی دوستان می‌گویند اطلاعات کشور لو می‌رود. مگر یک دینار به تروریست‌ها تا امروز کمک کرده‌ایم؟
نماینده مردم تهران در مجلس پرسید: چرا با عدم پذیرش «سی. اف. تی » برای دیگران حق ایجاد کنیم؟ بیش از ۶۶ کشور عضو «سی. اف. تی » برای پیوستن برای آن شرط گذاشتند، این مسئله کاملا طبیعی است و ما هم نباید برای آنان حق ایجاد کنیم. سخنگوی هیات رییسه مجلس تصریح کرد: شماهایی که می‌گویید از قبل برجام ضرر کردیم، حداقل نفع برجام این بود که همه کشورهایی که بر علیه ایران موضع گرفته بودند امروز در کنار ما هستند. انصاف خوب چیزی است. به جز ایران فقط کشور کره شمالی است که در لیست سیاه قرار دارد.
سخنگوی هیات رییسه مجلس خطاب به دهقان، گفت: چرا به مردم راست نمی‌گویید؟ نمی‌توانیم پول نفتی را که در بازارهای جهانی می‌فروشیم به داخل کشور منتقل کنیم. شما اینجا مطالبی را به این دولت منتسب کردید که حق آن نبود. بحث شما منجر به خروج بابک زنجانی‌ها از زیر پله‌ها برای انتقال پول به داخل کشور می‌شود. نپیوستن به «سی. اف. تی » یعنی انتقال میلیاردها دلار پول کشور از طریق بابک زنجانی‌ها.
این سخنان نعمتی، اعتراض شدید دهقان را در پی داشت و لاریجانی نیز خطاب به نعمتی از وی خواست اسمی از کسی نبرد تا مجلس به تنش کشیده نشود.

انتقاد نقوی‌حسینی از تلاش لاریجانی
سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس از رییس مجلس به خاطر برگزاری جلسات مکرر با روسای کمیسیون‌ها و فراکسیون‌های مجلس برای تصویب «اف. ای. تی. اف » انتقاد کرد.
سید حسین نقوی حسینی اظهار کرد: رهبری فرمودند این طرح ها در اتاق فکر استکبار جهانی پخت می‌شود و نمی‌دانیم سرو تهش دست چه کسی است. وی با اشاره به حضور وزیر خارجه و تیم دیپلماسی در جلسه علنی اظهار کرد: بحث منافع ملی مطرح است و دعوای جناحی نداریم اما به سوالات پاسخ دهید تا فریبکاری و بحث‌های گذشته تکرار نشود.
نماینده مردم ورامین گفت: موسسات مالی و پولی قبلی با ما کار نکردند و نمی‌کنند ما راه‌های زیادی برای حل این مشکل رفتیم اما مشکل حل نشد. چرا دروغ می‌گویید روراست باشید. پشت همین میکروفن گفتند برجام تصویب شود آب آشامیدنی، اشتغال و مشکل مالی و پولی و گرفتاری حل می‌شود، اما گرفتاری‌ها همه از برجام است.
نقوی حسینی در ادامه گفت: مگر همین برجام ۲۰ دقیقه‌ای در مجلس شورای اسلامی تصویب نشد؟.
علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در میان نطق وی گفت: این حرف خلاف است ما چهار ساعت در جلسه‌ای موضوع را بررسی کردیم و سپس آن را تصویب کردیم چرا خلاف می‌گویید. این نماینده مجلس شورای اسلامی خطاب به لاریجانی ادامه داد: شما که در سه هفته گذشته جلساتی تشکیل دادید که «اف. ای. تی. اف » تشکیل شود چرا جلسه نگذاشتید که بگویید که این مطالبه آقا از نمایندگان ملت است چه کاری کنیم که تصویب نشود چه‌طور روسای کمیسیون ها را دعوت می‌کنید که باید «اف. ای. تی. اف » تصویب شود. اخطار من اصل ۱۱۰ قانون اساسی است. فراکسیون نمایندگان ولایی در جلسه دعوتی لاریجانی شرکت نکرد چون می‌دانست دلیل‌اش چیست.
وی همچنین خطاب به وزیر خارجه گفت: ما برجام را تصویب کردیم و برای آن شرط هم گذاشتیم. چه دستاوردی برای ملت داشت؟ چه چیزی کف دست شما گذاشتند؟ چرا با مردم روراست نیستید؟
سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی همچنین اضافه کرد: رییس جمهور یک سطر به مجلس تعهد دهد که مشکلات با «اف. ای. تی. اف » حل می‌شود و اگر حل نشد عدم کفایت سیاسی‌شان را به رای بگذاریم در این صورت ما به این لایحه رای می‌دهیم.
نقوی حسینی در پایان گفت: این کنوانسیون‌ها به معنی برگشت به قبل است.

نظر رهبری مربوط به همه کنوانسیوهای بین‌الملل است
محمد فیضی نماینده مردم اردبیل در مجلس نیز در موافقت با کلیات لایحه «سی. اف. تی »، گفت: مقام معظم رهبری در نامه‌ای به رییس مجلس شورای اسلامی گفتند که موضوع این نامه مربوط به همه کنوانسیون هاست و محدود به «سی. اف. تی » نیست.
وی در واکنش به داد و فریاد محمد دهقان هنگام نطق موافق اول، گفت: عده‌ای در صحن علنی و در فضای مجازی با دروغ پردازی علیه موافقان و قرار دادن موافقان در صف یزیدیان و قرار دادن مخالفان در صف حسینیان آرامش مجلس را به هم می‌ریزند.
وی با اشاره‌ای سر بسته به نامه مقام معظم رهبری به رییس مجلس ، گفت: لاریجانی محتوای نامه حضرت آقا را در جلسه غیرعلنی مطرح کردند. ایشان در این جلسه گفتند که موضوع این نامه مربوط به همه کنوانسیون‌ها بود و محدود به «سی. اف. تی » نبود.
فیضی ادامه داد: چرا به مردم دروغ می‌گویید و موافقان کلیات این لایحه را متهم به دروغ‌پردازی و آنان را تهدید می‌کنید؟ این چه اخلاقی است؟
نماینده مردم اردبیل خاطرنشان کرد: چرا می‌خواهید شرایط کشور را سخت‌تر کنید؟ چرا خودمان با دست خودمان کانال‌های مالی کشور را مسدود می‌کنیم. فیضی متذکر شد: به مردم نگفتیم اگر به «اف. ای. تی. اف » نپیوندیم روابط بانکهای جهان حتی بانکهای هند، چین، روسیه، سوریه و ترکیه با بانک‌های ایران دچار مشکل می ‌شود و دانشجو و تاجر برای افتتاح حساب در بانک‌های خارجی مجبور به راستی‌آزمایی می‌شوند.
نماینده مردم اردبیل پرسید: چرا به مردم نگفتیم بسته شدن کانال‌های بانکی موجب مختل شدن مناسبات اقتصادی ایران با سایر کشورهای جهان می‌شود؟ به مردم بگوییم که با نپیوستن به «اف. ای. تی. اف » ایران حتی نمی‌توان حق عضویت خود را به مراکز بین‌المللی و منطقه‌ای پرداخت کند.
نماینده مردم اردبیل تصریح کرد: روند الحاق و خروج از کنوانسیون پیش‌بینی شده است. اگر ایران تحت فشار قرار گیرد ترتیبات آن در کمیسیون امنیت ملی مجلس مشخص شده است، مخالفان چرا نگرانید؟

نامه دفتر مقام معظم رهبری
علی لاریجانی در جلسه دیروزدر پاسخ به اخطار نقوی حسینی نماینده ورامین متن نامه‌ای را که دفتر مقام معظم رهبری درباره‌ی لایحه «اف. ای. تی. اف » به رییس مجلس فرستاده بود را به شرح زیر قرائت کرد.
در بخشی از این نامه خطاب به لاریجانی آمده است: «در پی استفسار تلفنی جنابعالی نسبت به مخالفت و عدم مخالفت مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) با بررسی لوایح چهارگانه به کنوانسیون‌ها در مجلس شورای اسلامی به دنبال فرمایشات معظم له در دیدار نمایندگان، مقام معظم رهبری فرمودند: آنچه که من در دیدار با نمایندگان راجع به لوایح چهارگانه و کنوانسیون‌ها گفته‌ام مربوط به اصل کنوانسیون‌ها بود و نه کنوانسیون خاص. لذا با بررسی این لوایح در مجلس مخالفتی ندارم. تا مسیر قانونی خود را طی کند. تدبیر فوق قبلا در زمان استفسار به طور شفاهی به جنابعالی ابلاغ شده بود.»
در پایان نمایندگان مجلس شورای اسلامی این قانون را تصویب کردند.


کد مطلب: 106329

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/106329/پریدن-چاله-چاه

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir