?>?> سیاست روز - حذف ویتامین با طعم گرانی - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز افزایش قیمت در بازار میوه را بررسی می‌کند؛

حذف ویتامین با طعم گرانی

19 بهمن 1399 ساعت 21:30


پس از خارج شدن گوشت؛ ماهی و البته مرغ از سبد خانوار اقشار متوسط و آسیب پذیر، میوه هم به جمع آنها پیوست تا این حداقل ویتامین هم قابلیت تامین نداشته باشد و جمعشان جمع شود!
فعالان بازار میوه از تعطیلی نظارت بر بازار میوه خبر می دهند و در رویارویی با گرانی برخی میوه‌ها متعجب به صفرهای پیش روی آن نگاه می کنند. مغازه داران در برابر این حجم گرانی روز به روز قیمت ها، به این باور رسیده‌اند که دیگر میوه‌ای مانند موز را از سردر مغازه آویزان نکنند. این روزها که موزهای کوچک با رقم های ۶۰ هزارتومان در تره بار فروخته می شود و موزهای مجلسی رقم هایی در حدود ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان درهر کیلو محاسبه می شود از دید فعالان و میوه فروشان یک دلیل بیشتر ندارد و آن چیزی نیست جز نبود نظارت.
گرانی و افزایش قیمت میوه‌های داخلی در شرایطی رخ داده که عمده این میوه در فصل خود هستند و نمی‌توان موضوعاتی مانند فصلی نبودن و یا تقاضای بالا را دلیلی بر گرانی آنها دانست.
رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی دلیل افزایش قیمت ها به ویژه موز را متوقف شدن ثبت سفارش جدید عنوان می کند و می‌گوید؛ عدم تقارن عرضه و تقاضا چنین رویه ای را در بازار ایجاد کرده است. این گفته در حالی مطرح می‌شود که هفته گذشته وزارت صمت اعلام کرد که واردات موز به ازای صادرات سیب امکانپذیر است که این روش هنوز نتوانسته تعادلی در عرضه و تقاضای این محصول ایجاد کند.
خیار میوه لاکچری
بررسی ها از وضعیت بازار میوه و تره بار حکایت از آن دارد که خیار هم از قافله گرانی میوه‌ها نظیر موز و انار و مرکبات عقب نمانده و در بازار به کیلویی ۲۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. برخی متولیان کاهش تولید در این فصل را عامل گرانی می‌دانند اما عده ای از فعالان به ویژه مغازه داران صادرات آن را عامل اصلی در بروز چنین رویه‌ای بر می شمارند.
آمارها قیمت میوه و سبزیجات در سطح شهر نیز این موضوع را تایید می کند و این اتفاق در شرایطی است که این میوه در میدان مرکزی میوه و تره بار که محل عرضه عمده فروشی میوه است و تمام میوه فروشی های تهران و دیگر شهرستان ها از این مکان خریداری می کنند به قیمت کیلویی ۱۴ هزار تومان به صورت عمده به فروش می‌رود.

علت گرانی
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی علت گرانی خیار را سرمازدگی جالیزهای خیار در جیرفت کرمان عنوان کرد و همچنین خبر داد که از دو هفته آینده تولید به روال عادی باز می‌گردد و قیمت‌ها نیز کاهش می یابد.
سید رضا نورانی در پاسخ به این سوال که چرا خیار در روزهای اخیر با افزایش قیمت چشمگیری مواجه شده است، معتقد است علت اصلی کمبود خیار در سه هفته گذشته و سیر صعودی قیمت آن در بازار سرما و طوفان شدید در منطقه جیرفت کرمان است که به جالیزها و گلخانه‌های خیار آسیب وارد کرده و بوته‌های خیار با سرمازدگی مواجه شده‌اند و معمولا در زمستان جیرفت کرمان مرکز تولید خیار بوته‌ای، جالیزی و گلخانه‌ای است که سرما باعث کاهش تولید شد.
به گفته رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی؛ در دو هفته آینده شرایط تولید به روال عادی باز می گردد و قیمت خیار نیز کاهش می‌یابد. همچنین خیار گلخانه‌ای ورامین نیز وارد بازار خواهد شد.
نکته جالب در میان صحبت‌های نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی آن است که وی در مورد گفته مغازه داران و فعالان بازار که صادرات را علت اصلی گرانی میوه‌ها می‌دانند می گوید؛« تنها یک نوع خیار خاصی که مصرف داخلی ندارد صادر می شود. از طرفی صادرات آنقدر مویرگی است که هیچ تاثیری در بازار داخلی ندارد.»
وی با بیان اینکه گوجه فرنگی محصولی است که بیشتر از خیار صادر می‌شود اما قیمت آن در بازار به شدت کاهش یافته زیرا تولید آن انبوه و قیمت آن سیر نزولی به خود گرفته است می گوید: « در حال حاضر نیز در میادین عمده فروشی قیمت گوجه فرنگی گلخانه تا ۴۰۰۰تومان و بوته ای ۲۰۰۰تا ۲۵۰۰تومان فروخته می‌شود که این قیمت‌ها با هزینه سنگین تولید برای تولیدکنندگان ضرر است.»
وی بر این باور است؛ تا محصولی گران می شود نباید پای صادرات را وسط کشید زیرا وقتی در بازار کاهش تولید داشته باشیم قیمت‌ها صعودی می شود.
گفته های این متولی در شرایطی است که برخی کارشناسان می‌گویند؛ افزایش قیمت میوه دلایلی دارد نخست اینکه زمستان فصل تولید این میوه نیست و محصولات گلخانه‌ای در این فصل کفاف مصرف را نمی‌کند. اما تولید سالانه این محصول در کشور مازاد است. براساس آمار، ایران با تولید سالانه بیش از دو میلیون تن خیار پس از چین و ترکیه در رتبه سوم تولید این محصول در جهان قرار دارد.
به باور کارشناسان افزایش هزینه‌های تولید کشاورزی به ویژه پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کود و سموم شیمیایی افزایش قیمت این محصول را رقم زده است اما تمام این موارد در شرایطی که نظارت و مدیریت درست ،منطقی و به جا وجود داشته باشد قابل حل و فصل شدن است منوط به آنکه متولیان میلی بر انجام وظایف نظارتی خود داشته باشند.


کد مطلب: 117084

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/117084/حذف-ویتامین-طعم-گرانی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir