کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

وقتی برخی از روابط خوب ایران و عراق به ستوه آمده‌اند

تلاش برای دور کردن تهران از بغداد

12 شهريور 1397 ساعت 9:16


ناظران سیاسی بر این باورند، برخی همچون آمریکا و سران سعودی از روابط خوب ایران و عراق به ستوه آمده‌اند و نمی‌توانند مقاصد پلیدشان را در ایجاد ناامنی منطقه به ثمر رسانند، از این رو با برخی ادعاها تلاش دارند میان این دو کشور اختلافاتی را ایجاد تا با دور کردن تهران از بغداد، زمینه کمرنگ کردن نقش جمهوری اسلامی ایران در تحولات منطقه را فراهم کنند.
گویا برخی در حال تلاش برای اختلاف‌افکنی میان دو کشور ایران و عراق هستند؛ چناچنه به تازگی خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از منابع غربی و عراقی مدعی شد ایران به متحدان خود در عراق موشک‌های بالستیک داده است و ظرفیت‌های آنها را به منظور ایجاد بازدارندگی علیه حملات به منافعش در منطقه و ایجاد امکانات مقابله با دشمنان منطقه‌ای توسعه می‌دهد.
این خبرگزاری در گزارش خود مدعی شده است که این خبر را از دو منبع اطلاعاتی عراقی و دو منبع اطلاعاتی غربی کسب کرده است و اینکه ایران طی چند ماه گذشته، موشک‌های بالستیک کوتاه‌بردی را به متحدانش در عراق منتقل کرده است. این گزارش به نقل از منابع مذکور مدعی شد که ایران به آن گروه‌ها کمک می‌کند که ساخت موشک‌های خود را آغاز کنند.
وزیر خارجه آمریکا که به اتهام‌‌پراکنی علیه ایران اعتیاد دارد، این‌بار با استناد به ادعاهای مطرح‌شده گزارش خبرگزاری رویترز، درباره ایران ابراز نگرانی کرد. مایک پامپئو در صفحه توئیترش نوشت: به شدت درباره گزارش‌ها از انتقال موشک‌های بالستیک از ایران به عراق نگران هستیم. در صورتی که [این گزارش‌ها] صحت داشته باشند، نقض صریح حاکمیت عراق و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد خواهد بود. بغداد باید آنچه در عراق اتفاق می‌افتد را تعیین کند نه تهران.
ادعای رویترز درحالی مطرح شد که بلافاصله سخنگوی الحشدالشعبی این ادعا مبنی بر انتقال موشک‌های ایرانی به عراق به منظور هدف قرار دادن پایگاه‌های آمریکایی در آن کشور را بی‌اساس خواند. علی الحسینی گفت: درگیری‌های سیاسی باعث می‌شود که برخی شخصیت‌ها که خواهان شر برای عراق هستند چنین اتهامات باطلی علیه الحشدالشعبی مطرح کنند. الحشدالشعبی به هیچ موشکی نیاز ندارد زیرا نیازهای خود را می‌تواند از طریق دولت عراق تامین کنند به خصوص بعد از اینکه به یکی از سازمان‌های رسمی کشور تبدیل شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادعای مطرح شده اخیر درخصوص انتقال موشک‌های بالستیک از سوی ایران به عراق را به شدت تکذیب کرد و آن را ادعایی واهی، بی معنی و مضحک دانست.
بهرام قاسمی افزود: آنچه توسط برخی كانون‌های شناخته شده و برخی رسانه‌ها تحت عنوان انتقال موشک‌های ايرانی به عراق مطرح و منتشر شده است، سخن و كلامی بی ربط و از اساس دروغ و صرفا با هدف ايجاد هراس نزد كشورهای منطقه و در ادامه سياست‌های ايران‌هراسی و ايران‌گريزی مطرح شده است؛ اخباری كاملا كذب و مضحک كه هدفی جز تحت تاثير قرار دادن روابط خارجی ايران، بخصوص روابط با همسايگان را در بر ندارد.
از سوی دیگر سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد ادعای برخی رسانه‌ها درباره اقدام ایران در آموزش و تسلیح عراقی‌ها برای مبارزه با آمریکایی‌ها را مضحک دانست و گفت: ایران به عراقی‌ها صرفا در مقابله با گروه‌های تروریستی کمک کرده است.
بسیاری از ناظران سیاسی بر این باورند پيوند ميان ملت و عراق ایران بسیاری از این دسیسه‌ها را خنثی خواهد کرد، حتی برخی شخصیت‌های عراقی نیز بر حمایت‌های مستشاری جمهوری اسلامی ایران به عراق را در مبارزه با تروریسم تاکید دارند و پیوند ابن دو ملت را ناگسستنی بر می‌شمارند
پیشتر نیز آيت‌الله مدرسي مرجع دینی در عراق درخصوص برخی اختلاف‌افکنی‌ها میان تهران و بغداد گفته بود؛ ما هرگز کمک‌هايي که برادرانمان در ايام دشواري مبارزه با تروريسم و نيز شرايط بد اقتصادي به ما ارائه دادند، فراموش نخواهيم کرد. وي گفت: ملت عراق بر اساس منافع عالي خود بطور قطع در کنار ملت ايران خواهد ايستاد و اهل خيانت نخواهد بود.
البته اگر بگوییم آغاز این اختلاف‌افکنی‌ها با موضع‌گیری اخیر نخست‌وزیر عراق درخصوص تحریم‌های آمریکا علیه ایران آغاز شد بیراه نگفته‌ایم، چراکه حیدر العبادی گفته بود: ما مخالفت تحریم هستیم ممکن است به آن پایبند باشیم زیرا کشورهای بزرگتر از ما پایبند هستند، من به عنوان نخست‌وزیر عراق نمی‌توانم موضعی اتخاذ کنم که به ضرر شهروندانم باشد.
در قبال این موضع‌گیری محافل سیاسی و رسانه‌ای عراق واکنش‌های متعددی نسبت به این اظهارات داشتند وبیشتر آنها این اظهارنظر را به باد انتقاد گرفتند و بر حمایت و قدردانی از جمهوری اسلامی تاکید کردند. به نظر می‌رسد مهمترین هدف این اختلاف‌افکنی‌ها تلاش برای دور کردن ایران از آینده سیاسی عراق و بعد از آن کمرنگ کردن نقش ایران در تحولات منطقه است.

برخی‌ها از روابط ایران و عراق خوششان نمی‌آید
سفیر سابق ایران در بغداد معتقد است تحولات عراق به‌سمت سیاسی و ملی شدن در حرکت است و بازسازی از اولویت‌های دولت جدید بغداد خواهد بود و چشم‌انداز روشنی در مناسبات تهران و بغداد وجود دارد.
حسن دانایی‌فر در گفت‌وگو با تسنیم تصریح کرد: برخی کشورها مثل عربستان و آمریکا از مناسبات ایران و عراق خوششان نمی‌آید لذا علاقه‌مند هستند این روابط را برهم زنند. آنها با شایعه‌پراکنی می‌کوشند مخاطبین خود را تحت تأثیر قرار دهند. اگر این شایعات رصد شود، ملاحظه خواهد شد که چنین شایعاتی در پی یک سلسله ناکامی‌هایی است که آمریکا و عربستان در عراق به‌دست آورده‌اند لذا باید مواظب چنین ترفندهایی باشیم و بدانیم توسعه مناسبات ایران و عراق بسیار ضروری است. این برای امنیت و اقتصاد دو کشور بسیار مهم است، به همین دلیل، بنده به‌خلاف این فضاسازی‌ها و اقدامات منفی چشم ‌انداز مناسبات ایران و عراق را بسیار روشن و خوب می‌بینم.
وی درباره چالش‌های پیش‌ِروی دولت جدید عراق گفت: بازسازی کشور و نوین‌سازی اقتصاد آن از ‌مهم‌ترین اولویت‌های بغداد خواهد بود. همچنین روابط سیاسی و دموکراسی از دیگر موضوعات مهم این دولت است. در اینجا باید گفت شرایطی که در عراق بعد از سرنگونی رژیم صدام حاکم بود، ایجاب می‌کرد یک‌سری ساختارها و روابط سیاسی تغییر پیدا کند، این مهم از دیگر اولویت‌های کاری دولت آینده خواهد بود. مسئله امنیت از جمله موضوعاتی است که هر دولتی در عراق قدرت را به‌دست گیرد، ناچار است که به این موضوع اهتمام داشته باشد.
دانایی‌فر با اشاره به سخنان نخست‌وزیر عراق مبنی بر ناگزیر بودن بغداد از اجرای تحریم‌های آمریکا علیه تهران گفت: پس از این موضع‌گیری سخنان زیادی از حیدر العبادی شنیده شد که می‌خواست به‌نوعی سخنانش را تلطیف کند، با وجود این، در عمل شاهدیم که در روابط اقتصادی ایران وعراق تا الآن لطمه و خدشه‌ای وارد نشده است. بنده معتقدم که این تحریم‌ها نمی‌تواند در روابط ایران و عراق مانعی ایجاد کند. دو کشور روابط گسترده‌ای در زمینه گردشگری دارند. مناسبات اقتصادی‌شان بسیار قابل تعمق و توجه است لذا این روابط به‌این‌سادگی دستخوش حوادث نخواهد شد.


کد مطلب: 105870

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/105870/تلاش-دور-کردن-تهران-بغداد

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir