کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مجلس نباید ریاست محور باشد

مجلس دهم روزهای پایانی خود را میگذراند، مجلسی که مردم آن را نپسندیدند و از آن انتقاد دارند...

20 ارديبهشت 1399 ساعت 22:50


مجلس دهم روزهای پایانی خود را میگذراند، مجلسی که مردم آن را نپسندیدند و از آن انتقاد دارند. اما افکار عمومی از مجلس یازهم انتظاراتی دارد، انتظاراتی که به نظر میرسد دغدغه منتخبین مجلس یازدهم نیز باشد.
مجلس شورای اسلامی دوره یازدهم به زودی کار خود را آغاز خواهد کرد، مجلسی که به نظر می رسد متفاوت تر از مجالس گذشته باشد.
آنگونه که از برآیند مجلس دهم دیده شده است، ناکارآمدی این مجلس حتی با انتقاد بسیاری از نمایندگان آن نیز همراه بوده است، اما نمی توان ناکارآمدی آن را تنها به گردن ریاست آن انداخت، اگر گفته می شود علی لاریجانی ریاست مجلس دهم خود رأی و خود محور بوده است، به نمایندگان خانه ملت باز می گردد، چرا که آنها چنین فضایی را ایجاد کردند تا ریاست مجلس از اختیارات و نفوذ بیشتری برخوردار باشد و در تصمیمات نیز اعمال نظر کند.
اکنون برخی از نمایندگان از خوانده نشدن گزارش تحقیق و تفحص از قاچاق کالا و ارز انتقاد دارند و این سهل انگاری و عدم ارائه گزارش را به پای رئیس و هیئت رئیسه مجلس می نویسند. اما آیا نمایندگان مجلس و هیئت تحقیق و تفحص از قاچاق کالا و ارز توان آن را نداشتند تا هیئت رئیس و ریاست مجلس را وادار به خواندن گزارش کنند؟! اگر فضای مجلس و عملکرد هیئت رئیسه و ریاست آن اینگونه بوده است، پس درست خواهد بود که بگوییم، مجلس شورای اسلامی شخص محور بوده است و باید برای این مسئله در مجلس دوره آینده فکری کاربردی کرد.
همانگونه که نام پارلمان در ایران، مجلس شورای اسلامی است، به همین خاطر در این مجلس باید محور همه نمایندگان بر اساس مشورت و رأی اکثریت باشد، به این معنا که همه نمایندگان باید در امور مجلس دخیل باشند و اجازه ندهند یک نفر برای همه مجلس که نزدیک به ۳۰۰ نماینده دارد، تصمیم گیری کند. همانگونه که حضرت امام(ره) فرمودند مجلس در رأس امور است، آیا مجلس دهم در رأس امور قرار داشت؟ در این دوره به نظر می رسد بر اساس آنچه که جمعی از نمایندگان از نحوه مدیریت مجلس انتقاد دارند، ریاست مجلس دهم و هیئت رئیس در رأس امور بوده است. مجلس یازدهم در شرف تشکیل است و در این راه، طیف سیاسی شکست خورده سعی دارد تا منتخبین این مجلس را تخریب و تضعیف کند به ویژه ریاست مجلس را که قرار است پس از تشکیل و طی مراحل قانونی انتخاب شود.
همه گمانه ها بر روی محمد باقر قالیباف است، او در شهرداری تهران کارنامه خوبی از خود بجا گذاشت، حتی زمانی که فرمانده نیروی انتظامی بود، در این نیرو تحولات مثبتی را ایجاد کرد.
تخریب و سیاه نمایی طیف سیاسی اصلاح طلب علیه منتخبین مجلس شورای اسلامی که گرایش سیاسی آنها اصولگرایی است، هیچ کمکی به حال و روز اصلاح طلبان نمی کند، چرا که آنها به عملکرد خود باختند. اکثریت منتخبین مجلس یازدهم را طیف سیاسی اصولگرا تشکیل داده اند، مجلس یازدهم فرصتی برای این جریان سیاسی است تا خودی نشان دهد و حتی برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ نیز برنامه ریزی داشته باشد. اصولگرایان نیز خود نباید بر روی ریاست مجلس حساسیت نشان دهند، آنها از ابتدای آغاز به کار مجلس یازدهم باید خط کاری مجلس را از ریاست محور به مجلس محور تغییر دهند و به مجلس شورای اسلامی در جایگاه یک نهاد تأثیر گذار با وظایف مهم بنگرند.
ریاست مجلس شورای اسلامی نباید یک جایگاه انحصاری بر اساس ریاست محوری دیده شود.
همانگونه که در بالا نوشته شد، نمایندگان مجلس دوره دهم خود تن به ریاست محوری در مجلس شورای اسلامی دادند، چرا که به نظر می رسید از ضعف در آگاهی در مظایف نمایندگی و پارلمانی رنج می بردند به همین خاطر بسیاری از تصمیمات را بر عهده هیئت رئیس و ریاست مجلس گذاشته بودند. نمایندگان اگر از توانایی پارلمانی برخوردار باشند، هیچگاه مجلس تضعیف نمی شود و اجازه نمی دهد تا دیگران برای آن تصمیم بگیرند یا لابی هایی که دولت با نمایندگان انجام می دهد، وجود داشته باشد.
مجلس زمانی در رأس امور قرار خواهد گرفت که بتواند در جایگاه مشورتی و نظارتی خود بر اساس منافع ملی و انقلاب تصمیم گیری کند و هیچ ملاحظه ای را در نظر نداشته باشد.
مجلس نیازمند نمایندگانی انقلابی با مدیریت جهادی است، که به نظر می رسد در دوره یازدهم این اتفاق افتاده است.
هر چند باید همچنان منتظر ماند تا مجلس یازدهم کار خود را آغاز کند و عملکرد این مجلس و تصمیمات آن نتایج خود را در کشور نشان دهد. اکنون نمی توان در باره این موضوع قضاوت داشت.
همه چیز به عملکرد نمایندگان مجلس شورای اسلامی دوره یازدهم بستگی دارد.
کشور شرایط سختی را سپری می کند و به نظر می آید که این شرایط به خاطر برخی اتفاقات سخت تر هم خواهد شد. نقش مجلس شورای اسلامی در این مقطع زمانی با وجود نیروهای انقلابی اهمیت بیشتری می یابد که می تواند اوضاع را بهبود بخشد.

نویسنده: سیاوش کاویانی


کد مطلب: 113674

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/editorial/113674/مجلس-نباید-ریاست-محور-باشد

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir