?>?> سیاست روز - سکوتی از جنس خیانت - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز ناگفته های رئیس کل اسبق بانک مرکزی را بررسی می کند؛

سکوتی از جنس خیانت

16 تير 1399 ساعت 21:59


در شرایطی که یک دلار در رقم های ۲۲ هزار تومان به بالا مبادله می شود و نوسانات این بازار روز به روز بر دامنه نگرانی و دغدغه های مردم می افزاید ،طی روزهای اخیر رئیس کل سابق بانک مرکزی در مصاحبه ای مفصل از پشت پرده هایی در مورد ارز ۴۲۰۰ و تلاطم های ایجاد شده دربازار ارز خبر داد که نه تنها گره ای از مشکلات امروزه بازار نگشود بلکه تکه های گمشده ای را نمایان کرد که حرف و حدیث های بسیاری را با همراه کرد.
اظهارات ولی الله سیف در خصوص نرخ ارز و البته تولد دلار۴۲۰۰ و حاشیه های مربوط به آن در شرایطی عنوان شده که بازار ارز روزهای پر التهابی را سپری می کند اما رئیس کل اسبق بانک مرکزی که خود تجربه این روزهای پر آشوب را داشته و به خوبی می داند معاندان با واژه به واژه این کلمات چگونه جریان سازی می کنند ، بی پرده مسائلی را مطرح می کند که به نظر می رسد مناسب حال و احوال این روزهای کشور نیست.
تقویم تاریخ
۲۱ فروردین ماه سال ۹۷ بود که سیف رئیس کل وقت بانک مرکزی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی بات این ادعا که دو عامل درباره ارز باعث نگرانی است ؛ گفت:« اول اینکه حجم بالایی از نقدینگی در کشور داریم که تا این لحظه، اثرش بر بازارها تنظیم شده اما آنچه بر نرخ ارز تاثیر داشته، عوامل غیر بنیادین و عدم اطمینان نسبت آینده است، دشمنان هم در این زمینه بیکار ننشسته و سعی کردند از طرق بین المللی در اقتصاد کشورمان اختلال ایجاد کنند. ما در شرایط عادی نیستیم و دشمنان ما توطئه های خود را ادامه می دهند.»
سیف در آن زمان با تاکید براین مساله که «قرار نیست این قیمت ۴۲۰۰ تومان ثابت بماند و متناسب با متغیرهای اقتصادی حرکت می کند» گفت: با قاطعیت می گویم که با دلار ۴۲۰۰ تومانی همه نیازهای منطقی کشور رفع می شود»
صحبت های آن روز سیف و قاطعیت آن درکنار حرفهایی که امروز می زند به خوبی می تواند محلی برای سبک و سنگین کردن حرفهای شخصی باشد که روزی سکاندار اصلی بانک مرکزی بوده است. فردی که امروز همچنان در مظان اتهام قرار دارد .
روایتی دیروز و ادعای امروز
روایت امروز سیف از تولد ارز ۴۲۰۰ تومانی روایتی پر از تناقض است . تناقضاتی که هنوز هم در بسیاری از تصمیمات کشور به ویژه در بازارهای اقتصادی به چشم می خورد اما از یک تصمیم دسته جمعی است که همگان مخالف بودند اما این مساله رخ داده است .
«موافق دلار ۴۲۰۰ نبودم» ا. این جمله ای است که سیف در صحبت های خود به کراتب ه آن اشاره کرده و اینگونه روایت کرده است:«در نیمه دوم سال ۹۶ بانک مرکزی به ‌شدت تحت فشار بود، چون من در عمل تا پایان سال ۹۶ بودم و بعد از آن ابتکار عمل دست خود دولت بود و ما با سیاست ارز ۴۲۰۰ تومان موافق نبودیم. به همین دلیل تا آن مقطع قیمت ارز از ۳ هزار تومان در شهریور ۹۲ به ۴۸۰۰ تومان در ۲۹ اسفند رسید. یعنی ۶۰ درصد افزایش قیمت ارز در ۵ سال. تورم جمع‌شونده در این مدت چقدر بوده است؟ پس این رشد نرخ ارز چیز عجیبی نبوده است. تازه این را بگذارید در کنار مسائل بین‌المللی، محدودیت‌های ارزی، تبلیغات گسترده ترامپ علیه ایران.»
در بخش دیگری از مصاحبه ؛سیف در صحبت های خود اینگونه مدعی شده که درزمان ریاست وی بر بانک مرکزی زمانی که مساله نرخ ارز و اعلام رقم ۴۲۰۰ تومانی مطرح شده ؛وی از جمله افرادی بوده که کاملا با آن مخالف بوده است. وی در صحبت های خود اینگونه می گوید که «دو بحث داشتیم.من فکر نمی‌کردم در آن جلسه بیش از نرخ ۴۸۰۰ تومان مورد تایید قرار بگیرد، منتها همزمان با آن این اختیار را بانک مرکزی گرفته بود که در مصوبه قید شود بانک مرکزی با مدل شناور مدیریت شده نرخ ارز را جلو می‌برد. درواقع از ۴۸۰۰ تومان شروع می‌شود. ۴۸۰۰ تومان پیشنهادی ما به شدت با مخالفت روبرو شد و یکی دو نفر از اعضای دولت سعی کردند از ۴۲۰۰ تومان نرخ را بالاتر ببرند که آقای رئیس جمهور گفت دیگر حرفش را نزنید، تمام شد.»
نکته قابل توجه در گفته های سیف آن است که وی در حال حاضر از نداشتن اختیار سخن می گوید و به نوعی داستان را مطرح می کند که گویی نه تنها اختیاری از خود نداشته بلکه با امرو ونهی های مکرر هم روبرو بوده است.
سیف (درباره جلسه تصمیم گیری درخصوص نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی) گفته است :«در آن جلسه رئیس جمهور به من نگفتند برو مصاحبه کن، اما به طور طبیعی همه نگاه‌ها به سمت من رفت با این منظور که تو برو مصاحبه کن. گفتم من مصاحبه کنم؟ من که مخالف هستم؟ اگر می‌گویید من مصاحبه کنم، نرخ ارز را ۴۸۰۰ تومان اعلام می‌کنم. بعد از این جمله آقای رئیس جمهور رو به آقای جهانگیری کرد و گفت این موضوع، موضوع مهمی است و در حدی‌ست که معاون اول باید اعلام کند. پس شما این تصمیم را اعلام کن. من به آقای دکتر جهانگیری گفتم آقای دکتر ۴۸۰۰ تومان اعلام کن. وقتی آقای جهانگیری بلند شد که برود پرسید آقای رئیس جمهور اجازه می‌دهید ۴۵۰۰ تومان بگویم؟ البته یکی از اعضای جلسه به من گفت در آن لحظه آقای جهانگیری گفت اجازه بدهید ۴۳۰۰ تومان بگویم. آقای رئیس جمهور گفت نه به هیچ وجه از ۴۲۰۰ تومان بالاتر نرود. من از نظر خودم عدول کردم. نظر من همان ۳۸۰۰ تومان است، اما چون دیدم اکثریت این را می‌گویید، گفتم تابع نظر شما باشم.»

سکوتی از جنس خیانت
کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی در واکاوی صحبت های اخیر رئیس کل اسبق بانک مرکزی به یک نکته کلیدی و مهم اشاره می کنند و آن چیزی نیست جز اینکه این قبیل اظهارات متولیان نمی تواند ردی از تصمیمات غلطی که درزمان مسئولیت آنها گرفته شده است پاک کند و اگر این افراد به مشکلات و تصمیماتی که مصوب شد اعتراضی داشتند و دلشان برای این مملکت و کشور می سوخت در همان زمانی که تکیه بر مسند داشتند باید اعتراضات خود را ثبت می کردند نه حال که شیرازه بازارهای اقتصادی کشور از جمله بازار ارز از هم تنیده شده ؛ در مصاحبه های پی در پی از مخالفت هایی می گیوند که در برابر آن سکوت کردند . سکوتی که از دید کارشناسان و تحلیلگران چیزی کمتر از خیانت به اقتصاد و بازارهای اقتصادی کشور ندارد.


کد مطلب: 114385

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/114385/سکوتی-جنس-خیانت

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir