کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ارزیابی کارشناس مسائل سیاست خارجی از ماموریت جدید ماکرون:

ایران در حال تبدیل شدن به یک قدرت جهانی است

3 شهريور 1398 ساعت 23:03


درحالی رئیس جمهور فرانسه مامور ارسال پیام رهبران گروه ۷ به ایران شده که کارشناس مسائل بین الملل بر این باور است؛ در این آشفتگی اوضاع سیاسی و جنگ اقتصادی بین ۷ قدرت اقتصادی دنیا، اداره اقتصادی و سیاسی جامعه ملل از دست مدعیان آن خارج شده و در این میان تنها این نظام نو و چهل ساله اسلامی ایران است که با رهبری و هدایت رهبری مدبر و کاریزماتیک، با سرعت قابل توجهی در حال عبور از بحران‌های سیاسی و اقتصادی و تبدیل شدن به یک قدرت جهانی است.
در شرایطی که پیش از این تبلیغ می‌شد اروپا راهبردی جدا از ترامپ و ماکرون ابتکار عملی از جانب خود برای کاهش تنش میان آمریکا و ایران دارد، اما متن و حاشیه اجلاس G۷ نشان داد که اروپا و آمریکا در حال یک بازی مشترک علیه ایران هستند. رسانه‌ها به نقل از منابع آگاه گزارش دادند که در اجلاس گروه هفت (G۷) در فرانسه مسئله ایران مورد بررسی قرار گرفته و سران کشورها تصمیم گرفته‌اند از طریق ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه پیام‌هایی را برای ایران ارسال کنند.
در روزهای گذشته، رسانه‌های کشورهای غربی گزارش‌هایی درباره آن چه به ادعای آنها تلاش ماکرون برای «میانجی‌گری میان ایران و آمریکا» خوانده می‌شود منتشر و ادعا کرده‌اند ماکرون با تدوین یک بسته پیشنهادی در تلاش است از یک طرف ایران و از طرف دیگر آمریکا را به آمدن بر سر میز مذاکره و کاستن از تنش‌ها مجاب کند.
برخی رسانه‌ها جزئیاتی از طرح را هم منتشر کرده‌اند. پایگاه خبری-تحلیلی المانیتور نوشته بود ماکرون به دنبال آن است دولت ترامپ را مجاب کند در ازای حضور ایران در میز مذاکره و پایبندی کامل به برجام برای برخی از خریداران نفت ایران معافیت‌های تحریمی در کوتاه مدت صادر کند.
پیش از این نیز قبل از برداشتن گام‌های اول و دوم کاهش تعهداتی برجامی از سوی ایران از ۱۸ اردیبهشت امسال و همچنین اجرای جدی راهبرد مقاومت فعال از سوی ایران، فرانسه یک بار با اعزام مشاور ماکرون و بار دیگر با تماس تلفنی ماکرون با آقای روحانی،‌ رئیس جمهوری اسلامی ایران تلاش داشت پیشنهاداتی به ارایه برای انصراف از ادامه این راهبرد ارائه کند.
آمریکا و اروپا از ابتدا اهداف مشترکی در قبال ایران داشته‌اند و تأکید بر اختلاف بر سر ایران، نمایشی برای ماندن ایران در برجام و محدود کردن عواید ایران از این توافق هسته‌ای بوده است. در این راستا، ماکرون در دیداری که خرداد ماه در کاخ سفید با ترامپ داشت اعتراف کرد آمریکا و اروپا درباره ایران اشتراک راهبردی دارند و لازم است مذاکرات جدیدی با ایران آغاز شود.
همچنین یادآوری این نکته ضرروی است که فرانسه نخستین کشور اروپایی بود که قبل از خروج آمریکا از برجام یک طرح چهار بندی موسوم به «توافق مکمل برجام» برای دائمی کردن محدودیت‌های برجامی ایران و همچنین محدود کردن فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ای ایران، همان‌طور که آمریکا خواسته بود، ارائه کرد.
دولت ماکرون که هنوز با بحران جلیقه‌زردها و شنبه‌های اعتراضی دست و پنجه نرم می‌کند و حتی در رژه روز ملی فرانسه نیز با اعتراض مردم مواجه شد، امیدوار است با موفقیت در این پروژه نشان دهد که در عرصه سیاست خارجی توانمند است تا شاید از این طریق بتواند از شدت اعتراضات داخلی علیه خود بکاهد. با این حال مطرح شدن اظهاراتی مبنی بر مشترک بودن اهداف فرانسه و آمریکا در قبال ایران، تردیدهای زیادی را در مورد نیات واقعی ماکرون از میانجی‌گری بین ایران و آمریکا ایجاد می‌کند.

آشفتگی سیاسی رهبران گروه ۷
سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت‌وگو با سیاست روز گفت: چهل و پنجمین اجلاس سران کشورهای گروه ۷ با حضور رهبران ایالات متحده آمریکا، فرانسه، آلمان انگلستان، ایتالیا، ژاپن و کانادا دیروز در شهر "بیاریتز" در جنوب غربی فرانسه به میزبانی امانوئل مکرون در حالی آغاز شد که این اجلاس سه روزه از ۲۴ تا ۲۶ اوت ۲۰۱۹ (۲ تا ۴ شهریور) در حالی که اختلافات بر سر مسائل جهانی از جمله برجام بر آن سایه افکنده است، در شهر ساحلی "بیاریتز" واقع در جنوب غربی فرانسه گشایش می‌یابد.
وی افزود: دولت فرانسه در حالی که چهلمین شنبه اعتراضی جنبش ضد سرمایه داری را پشت سر گذاشت، با بکار گیری ۱۴هزار نیروی پلیس شهر بیاریتز را به یک پادگان نظامی و این اجلاس را به امنیتی ترین نشست‌های بین المللی تبدیل کرده است.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: در جدیدترین برگ از رسوایی سیاسی قدرت‌های اقتصادی جهان، کاخ الیزه اعلام کرد که اجلاس امسال سران هفت کشور صنعتی جهان موسوم به " گروه ۷ " بیانیه پایانی نخواهد داشت و تمرکز امسال بر ایجاد ائتلاف‌های عملی مشخص بین دولت‌هاست.
وی با اشاره به اینکه در تحلیل این وقایع می‌توان گفت به جز ژاپن و تا حد کمی کانادا، بقیه اعضای گروه در حال دست و پنجه نرم کردن با بحران‌های سیاسی و اقتصادی در درون کشورهای خود هستند، اظهارداشت: فرانسه بعنوان میزبان بیش از یکسال است که با جنبش ضد سرمایه داری و مردمی جلیقه زردها علیه دولت مستقر و سیاست‌های مکرون مواجه است و تمرکز اداره حکومت و حل مسالمت آمیز این اعتراضات را از دست داده است.
وی افزود: در آلمان نپرداختن دولت به مسائل درمانی و تامین امنیت و همچنین رویارویی جریان‌های چپ و راست که البته مهمترین عامل بدبینی برای جوانان آلمانی، قدرت گرفتن جریان راست افراطی (آلترناتیو برای آلمان) هستند، باعث ایجاد بحران سیاسی برای آنگلا مرکل، صدراعظم گردیده است.
این استاد دانشگاه بیان داشت: در ایتالیا و در غائله‌ای مشابه ، پس از ۱۴ماه مناقشه و جدال میان دو حزب حاضر در ائتلاف حاکم یعنی لیگا به رهبری ماتئو سالوینی و" جنبش ۵ ستاره" به رهبری لوئیجی دی‌مایو، دولت ایتالیا به رهبری نخست‌وزیر جوزپه کونته روز سه‌شنبه ۲۹ مرداد استعفا داد و این کشور اروپایی که پیش از این دچار بحران مالی شکننده و هرج ‌ومرج سیاسی شده بود وارد دوره‌ای جدید از بحران و عدم قطعیت خواهد شد. طی عمر کوتاه دولت ایتالیا، این ائتلاف ناسیونالیست- پوپولیست موجب ترس در دل نهادهای اروپایی شده است.
وی با تاکید بر اینکه دولت بریتانیا با دزدی دریایی نفتکش جمهوری اسلامی و آزادی آن توسط دولت جبل الطارق پس از یکماه و همچنین تخلف و تخطی آشکار قوانین دریانوردی بین المللی نفتکش خود در تنگه هرمز که موجب توقیف آن توسط نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران گردید، حیثیت و هیمنه سیاسی و نظامی خود را از دست داده است، تصریح کرد: در مورد ایالات متحده آمریکا هم، شکار جدیدترین و پیشرفته ترین پهپاد جاسوسی ۲۲۲ میلیون دلاری‌اش، توسط نیروهای امنیتی و دفاعی جمهوری اسلامی که آن هم بوسیله سامانه پدافند بومی مورد هدف قرار گرفت، همچنین محکومیت آمریکا توسط چین و روسیه در جلسه شورای امنیت بخاطر خروج از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و میان برد و البته آزمایش موشک بالستیک میان برد، ترامپ و حکومت آمریکا را در سراشیبی زوال سیاسی قرار داده است.
وی خاطر نشان کرد: به نظر می‌رسد در این آشفتگی اوضاع سیاسی و جنگ اقتصادی بین ۷ قدرت اقتصادی دنیا، اداره اقتصادی و سیاسی جامعه ملل از دست مدعیان آن خارج شده و در این میان تنها این نظام نو و چهل ساله اسلامی ایران است که با رهبری و هدایت رهبری مدبر و کاریزماتیک، با سرعت قابل توجهی در حال عبور از بحران‌های سیاسی و اقتصادی و تبدیل شدن به یک قدرت جهانی است.


کد مطلب: 110505

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/110505/ایران-حال-تبدیل-شدن-یک-قدرت-جهانی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir