جمعه ۲۷ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۹
کد مطلب : 117671

اردوغان و روابط جدید

عرصه سیاست خارجی ترکیه طی هفته های اخیر با تحولات قابل توجهی همراه بوده است...

عرصه سیاست خارجی ترکیه طی هفته های اخیر با تحولات قابل توجهی همراه بوده است. در اقدامی تامل برانگیز منابع خبری از گفت و گوی تلفنی میان اردوغان رئیس جمهور ترکیه با سلمان پادشاه سعودی خبر دادند در حالی که روابط دو کشور طی سالهای اخیر با بحران و اختلافات بسیاری همراه بوده است.
در همین حال ترکیه از رویکرد به مذاکرات و توافقات با یونان خبر داده است. از سوی دیگر خبرهایی از مذاکرات میان مصر و ترکیه برای احیای روابط منتشر شده است در حالی که این روابط از زمان سرنگونی مرسی و جریان اخوان المسلیمن و به قدرت رسیدن السیسی در مصر با بحران مواجه بوده است. همچنین بهبود روابط میان امارات و قطر در جریان است. نکته قابل توجه آن در مناقشه اخیر میان روسیه و اوکراین نیز، ترکیه سیاست مذاکره و تعامل را در پیش گرفته و چندان موضع منفی علیه مسکو نداشته است.
در همین حال منابع خبری از گشایش‌هایی در روابط میان ترکیه و رژیم صهیونیستی خبر داده‌اند. حال این سوال مطرح است که چرا چنین تغییر رویکردی در سیاست های ترکیه صورت گرفته است؟ بخشی از این رویکرد را می توان برگرفته از چالشهای داخلی اردوغان دانست. بحران کرونا و ضعف‌های مدیریت اقتصادی، زمینه ساز تشدید بحران اقتصادی ترکیه شده بویژه اینکه حوزه گردشگری این کشور نیز آسیب های زیادی دیده است. ترکیه امید دارد تا بهره گیری از سرمایه های کشورهای عربی به بهبود شرایط اقتصادی کشورش دست یابد.
نکته دیگر آنکه هر چند این رویکرد ترکیه شباهت‌هایی با سیاست‌های گذشته آن مبنی بر تنش با همسایگان صفر دارد اما استمرار حملات به عراق و اشغال خاک سوریه بیانگر تفاوت های این دو رویکرد است. این سناریو مطرح است که ترکیه که در سوریه ناتوان بوده است سعی دارد از ظرفیت‌های کشورهای مذکور در میان گروه های تروریستی برای ادامه اشغال سوریه و حملات به عراق برخوردار شود.
در این میان یک سناریو نیز مطرح است و آن بعد جدید تنشها میان ترکیه و اروپا است. مقامات اروپایی در حالی به ترکیه صفر کردند که از یک سو وضعیت حقوق بشر در این کشور را رد کردند و از سوی دیگر چندان تمایلی به همراه با ترکیه در قبال آوارگان نشان ندادند و حتی از آمادگی اروپا برای تحریم ترکیه خبر دادند.
با توجه به این شرایط پیش آمده میان ترکیه و اروپا می توان گفت که آنکارا با رویکردهای منطقه ای به دنبال تقویت موقعیت خود در برابر سیاست تحریمی اروپاست که نرمش ترکیه در قبال بحران اخیر میان روسیه و اوکراین نیز در این چارچوب قابل تامل است. البته با تجه به رفتارهای بحران ساز کشورهای مذکور در منطقه این رویکرد نمی تواند مولفه ای برای بهبود وضعیت امنیت در منطقه باشد و شاید بتوان آن را سرآغازی برای بحران‌های جدید در منطقه دانست.

نویسنده: قاسم غفوری

https://siasatrooz.ir/vdca00n6649n6i1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی