پنجشنبه ۵ مهر ۱۳۹۷ - ۰۱:۳۱
کد مطلب : 106178
روحانی بازی رسانه و مجمع را برد؛

یک هیچ به نفع ایران

یک هیچ به نفع ایران

سخنرانی روسای جمهوری کشورها در مجمع عمومی سازمان ملل هر ساله توجه رسانه‌های جهان را به خود جلب می‌کند اما هر ساله سخنان روسای جمهوری ایالت متحده امریکا و جمهوری اسلامی ایران از جذابیت بیشتری برای این رسانه‌ها برخوردار است و بازتاب‌های زیادی را درپی دارد. سه‌شنبه شب، شب ترامپ و روحانی بود. ابتدا ترامپ با حضور در محل سخنرانی خشم، انزجار و خنده حضار را برانگیخت و توانست در یک ربع همه احساسات حاضران را تست کند! اما بعد از او روحانی با سخنانی از آرامش و صلح دوستی به مذاکره و گفت‌وگو توصیه کرد که سخنانش با بازتاب‌های بهتر و البته قابل تامل‌تری همراه بود و همین باعث شد که بسیاری از رسانه‌هایی که حتی ماهیت امریکایی و صهیونیستی دارند ترامپ را بازنده این دوئل بدانند و به جمع مسخره‌کنندگان او بپیوندند.

مبارزه با تروریست قبل از درگیر شدن امریکا و اروپا
روحانی در صحبت‌های خود به نکته مهمی اشاره کرد که با توجه به چشم دوختن همه جهان به این تریبون می‌توانست جهان را متوجه آن کند. روحانی اشاره کرد که قبل از اینکه کشوری درگیر تروریست شود ایران با تروریست‌ها مبارزه می‌کرده است و سیاست جمهوری اسلامی را به روشنی بیان کرد: «سیاست ایران روشن است: نه جنگ، نه تحریم؛ نه تهدید، نه زورگویی؛ فقط وفای به عهد و عمل به قانون. ما از صلح و دموکراسی در همه خاورمیانه، حمایت می‌کنیم. دانش هسته‌ای را واجب و سلاح هسته‌ای را حرام می‌دانیم.»
او از جمهوری اسلامی به عنوان قربانی تروریست نام برد و تلاش کرد تا تریبون‌های دنیا بشنوند که جمهوری اسلامی چه سابقه‌ای در مبارزه با تروریست دارد، حتی قبل از یازده سپتامبر: «ما به عنوان قربانیان دیروز و امروز تروریسم همواره در صف مقدم مبارزه واقعی با تروریسم بوده‌ایم و خواهیم بود. مردم ما امروز عزادار شهادت ده‌ها انسان بی‌گناه‌اند که روز شنبه توسط تروریست‌هایی بخاک و خون کشیده شدند که با کمال وقاحت از برخی پایتخت‌های غربی و در مصاحبه با رسانه‌هایی که در غرب با دلارهای نفتی اداره می‌شوند مسئولیت این وحشیگری را پذیرفتند. ما در ایران تمامی اقدامات تروریستی را بدون ملاحظه محکوم کرده و می‌کنیم. ما از بیانیه محکم شورای امنیت ملل متحد در این زمینه استقبال می‌کنیم. ولی چرا رؤسای سازمان‌های تروریستی منجمله سازمانی که مسئولیت رسمی عملیات شنبه را به عهده گرفت در کشورهای غربی فعالیت می‌کنند و برنامه رسمی برای جمع‌آوری پول می‌گذارند؟ آیا این اقدامات مغایر مقررات بین‌المللی نیست؟ چرا هیچ‌یک از ‌کشورهای تامین‌کننده مالی گروه‌های تروریستی ضد مردم ایران که سابقه تامین مالی و تسلیحاتی داعش، النصره و القاعده را نیز دارند نه تنها مورد مؤاخذه قرار نمی‌گیرند بلکه تشویق و تسلیح هم می‌شوند؟ برای اینکه دنیا ادعای مبارزه با تروریزم را جدی بگیرد، نیازمند یک اقدام مشترک جهانی برای برخورد جدی با این پدیده شوم بدون توجه به عاملین و قربانیان آن هستیم.»
با این سخنان نشان داد که شاید آن کسانی که باید از تامین مالی تروریست دست بکشند و لایحه پالرمو و اف‌ای‌تی‌اف را عملی کنند ایرانی‌ها نیستند.

عمل به مذاکره و گفت‌وگو
روحانی سعی کرد مواردی از عمل به عهد را نام برده و با این عناوین جملات بی‌اساس ترامپ را ب اثر کند او گفت: «هیچ دولت و ملتی را نمی‌توان به زور به پایِ میز مذاکره آورد و اگر چنین شود آنچه انباشت می‌شود، خوشه‌های خشم ملت‌هاست که نصیب زورگویان خواهد شد. ما هم معتقدیم که در نهایت، راه بهتری جز گفت‌وگو وجود ندارد اما گفت‌وگو، دوسویه است، و براساس برابری، عدالت و منزلت انسان‌ها و بر مبنای قواعد و حقوق بین‌الملل. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، «ورق پاره» نیست. ما از شما دعوت می‌کنیم که به قطعنامه ۲۲۳۱ بازگردید؛ ما از شما دعوت می‌کنیم که به میز مذاکره‌ای که آن را برهم زدید، بازگردید.»
به نوعی با این سخنان یکبار دیگر ثابت کرد که این جمهوری اسلامی نیست که با گفت‌و‌گو و قانونمداری مشکل دارد و امریکا و غرب هستند که دائم در این مسیر سنگ‌اندازی می‌کنندو عمل به تعهد را نپذیرفتند.

ساختار معیوب سازمان ملل
روحانی گفت: «سازمان ملل یکی از ادارات ِدولت آمریکا نیست» به نوعی با این جمله ساختار سازمان ملل را یکبار تلویحا به نقد کشید و این مهم را نقد کرد و حتی درباره قطعنامه‌های آن نیز اظهاراتی کرد که اگر سازمان ملل جواب لازم را به افکار عمومی ندهد زیر سوال می‌زود: «قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، «ورق پاره» نیست. ما از شما دعوت می‌کنیم که به قطعنامه ۲۲۳۱ بازگردید؛ ما از شما دعوت می‌کنیم که به میز مذاکره‌ای که آن را برهم زدید، بازگردید. اگر از برجام می‌ترسید و آن را کارنامه رقیبان سیاسی خود در آمریکا می‌دانید، ما از شما دعوت می‌کنیم به مصوبه شورای امنیت بازگردید. ما از شما دعوت می‌کنیم که در نهادهای بین‌المللی بمانید. تحریم نکنید که تحریم و تکفیر دو روی یک سکه است؛ در تکفیر، اندیشه انسان‌ها انکار می‌شود و در تحریم، زندگی و رفاه مردم نفی می‌گردد.»
روحانی البته اشارات خوبی به عمل در میدان به جای حرف زدن داشت و سعی داشت با این سخنان ترامپ را که بیشتر اهل شو دادن و حرف زدن است در عمل کاری دیگری را پیش می‌گیرد رسوا کند: «برای گفت‌و‌گو نیازی به گرفتن عکس‌های دونفره نیست، می‌توان در همین جا و در این مجمع عمومی، سخنِ یکدیگر را شنید. من گفت‌و‌گو را از همین جا آغاز می‌کنم و به صراحت اعلام می‌کنم: موضوع امنیت بین‌الملل، بازیچه سیاستِ داخلی آمریکا نیست. سازمان ملل، یکی از ادارات ِدولت ایالات متحده آمریکا نیست. هر گفت‌وگویی می‌تواند، از همان جایی و از همان کسی که گفت‌گو را قطع کرده و پیمان را زیر پا گذاشته است، شروع شود. شروع آن، پایان دادن به تهدید و تحریم‌ ظالمانه‌ای است که، ناقضِ اصولِ اخلاقی و حقوق بین‌الملل است.»
در نهایت بازتابی که از سخنان روحانی در قبال یاوه‌گویی‌های ترامپ در جهان صورت گرفت نشان داد که روحانی بازی را از رقیبش برده است. 

بازتاب سخنان روحانی و ترامپ در رسانه‌های جهان
در همین راستا رسانه‌های بین‌المللی سخنان روسای جمهوری آمریکا و ایران در مجمع عمومی سازمان ملل را با حساسیت بالا منعکس کردند.
رویترز نوشت: «ترامپ در نشست سازمان ملل جهانی شدن را رد کرده و علیه ایران سخرانی کرد.»
آسوشیتد‌پرس هم با اشاره به صحبت‌های رئیس‌جمهور آمریکا درباره کره شمالی نوشت: «ترامپ گفت که اکنون در سازمان ملل حال و هوای خانه را داشته و دیدگاهش درباره به کره‌شمالی نسبت به سال گذشته تغییر کرده است.»
نشنال صحبت‌های رئیس‌جمهور کشورمان را مورد توجه قرار داد و نوشت: «روحانی از آمریکا به دلیل ترک برجام انتقاد کرد.»
راشا تودی هم با اشاره به اظهارات روحانی تاکید کرد: «رئیس‌جمهوری ایران بهبود روابط با کشور‌های حاشیه خلیج فارس را خواستار شد. روحانی گفت که مساله فلسطین مهم‌ترین بحران خاورمیانه است.»
اسپوتنیک هم نوشت: «روحانی، آمریکا را به بازگشت به میز مذاکرات دعوت کرد.»
گاردین هم با اشاره به خروج آمریکا از برجام نوشت: «روحانی گفت: مبارزه با مذاکرات چندجانبه نشانه کمبود خرد است.»
اکونومیک‌تایمز نوشت: «ترامپ منزوی شدن ایران را خواستار شد و از عملکرد کیم جونگ اون تمجید کرد.»
فایننشیال‌تایمز سخنرانی روحانی را مورد توجه قرار داد و در تیتری نوشت: «روحانی، آمریکا را به تلاش برای براندازی نظام ایران متهم کرد.»
واشنگتن‌پست هم در واکنش به حرف‌های رئیس‌جمهور ایران آن بخش از حرف‌های روحانی را که گفت «تحریم‌های آمریکا، تروریسم اقتصادی است.»، مورد توجه قرار داد.

نویسنده: مائده شیرپور

https://siasatrooz.ir/vdca0in6a49nw61.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی