يکشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۱:۰۴
کد مطلب : 88997
سیاست روز ضرورت توجه به استعدادهای بومی را بررسی می‌کند؛

توسعه اقتصاد با برش از الگوهای بومی

توسعه اقتصاد با برش از الگوهای بومی

در طول چند سال گذشته اقتصاد ایران روند مطلوبی را سپری نکرده و به اعتقاد کارشناسان اقتصادی منفی شدن رشد اقتصاد کشورکه ماحصل همین روند نامطلوب بوده که تداوم یافته است. تحلیلگران اقتصادی براین باورند که شرایط کنونی اقتصاد ایران از عوامل متعددی نشات گرفته است که یکی عدم توجه از آن‌ها ناتوانی در بهره‌گیری از ظرفیت‌های داخل بوده است.
موضوعی که دیر‌زمانی است به عنوان یکی از موضوعات مهم و اساسی کشور مطرح بوده و مقام معظم رهبری نیز در فرمایشات خود به آن اشاره داشته‌اند به طوریکه معظم‌له از ابتدای سال‌جاری در جمع اقشار مختلف مردم و مسئولین نظام بار‌ها "توجه به استعدادهای بومی و توان داخلی" آن هم با رویکرد "عزم ملی و مدیریت جهادی" را مطرح کرده‌اند.
فرمایشات مقام معظم رهبری در شرایطی عنوان شده که تحلیلگران اقتصادی در ارزیابی توسعه‌یافتگی اقتصاد اصول ثابتی را مطرح می‌کنند و می‌گویند: رشد بهره‌وري و افزايش کارآمدي اصل مهمی است که در تمام برنامه توسعه‌اي وجود دارد و اصولا بدون این موضوع توسعه و بهبود اقتصاد معنا ندارد.
این کارشناسان بر این باورند که الگوي توسعه اقتصاد ملي را مي‌توان با تکیه بر تجارب نظريه‌هاي توسعه اقتصادي شرق و غرب، غني‌تر و به طرح‌هاي پر دستاورد تبديل کرد اما همواره بايد توجه داشت که مدل توسعه نبايد وارداتي باشد، بلکه اقتصاد هر کشوري به الگويي بومي نیاز دارد.

توسعه فناوری بومی
حسن فاطمی کارشناس ارشد اقتصادی با بیان اینکه ایران برای قدرتمند شدن راهی جز اتخاذ سیاست خوداتکایی فناوری و تکیه و توسعه فناوری‌های داخلی ندارد به سیاست روز گفت: اگر به دنبال این هستیم که بتوانیم در مقابل تحریم‌های ناجوانمردانه غرب و موانعی که در راه پیشرفت کشور قرار داده‌اند باید به سمت پیشرفت حرکت کنیم و برای تحقق این مهم راهی جز توسعه فناوری بومی نداریم.
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر موضوع توجه به استعدادهای بومی و توان داخلی تصریح کرد: این موضوع یکی از اصلی‌ترین محورهای اقتصاد مقاومتی است.
این کارشناس اقتصادی با بیان وضع موجود را مي‌توان با بهبود روش کار و فعالیت و افزايش بهره‌وري ارتقا داد تصریح کرد: مساله مهم در این میان آن است که روش‌هاي اجرايي بايد دقیق، شفاف و اثربخش باشد.
به گفته فاطمی بهبود اقتصاد کشور نیازمند تئوري پايدار و مدل اقتصادي مطلوب براي اقتصاد است که این توسعه تنها با کمک مردم و همراهی آنها امکان‌پذیر است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه هر کشوري فقط مي‌تواند با تکیه بر مزيت‌هاي تولیدي به توسعه دست یابد خاطرنشان کرد: این مزایا از جمله نیروي انساني، منابع زمیني، جغرافیايي و‌... را در بر می‌گیرد ضمن اینکه اگر بنا داریم از منابع خارجي در این زمینه بهره بگیریم باید با ايجاد ظرفیت‌هاي جديد از آنها استفاده کنیم.
وی افزود: اثربخشي از این منابع بعد از بهره‌برداري همه منابع داخلي امکان‌پذير خواهد بود و هیچ‌گاه نمي‌توانیم بخشي از منابع داخلي را تعطیل کنیم و به دنبال جذب سرمايه‌گذاري خارجي باشیم.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر این موضوع که با تکیه بر تجارب نظريه‌هاي توسعه اقتصادي شرق و غرب می‌توان الگوي توسعه اقتصاد ملي را غني‌تر كرد: در این زمینه همواره بايد توجه کنیم که مدل توسعه نبايد وارداتي باشد، بلکه اقتصاد هر کشوري به الگويي بومي نیاز دارد و بدون تکیه بر الگوهاي بومي نمي‌توان به پیشرفت اقتصادي دست يافت.

اصل اول؛ حمایت از تولید
مهرداد لاهوتی نماینده مجلس، با توجه به اينكه در هر کجای دنیا فرهنگ خاص خود را دارد در‌خصوص تکیه بر توانایی داخلی و الگوهای بومی در کشور به سیاست روز گفت: در کشوری که از فرهنگ قوی و با ظرفیت‌های بالقوه‌ای روبروست زیبنده نیست که چشم به واردات و تولیدات خارجی داشته باشد.
وی افزود: با باز بودن دروازه‌های واردات بدون توجه به تولیدات داخل نمی‌توانیم بگوییم که در تلاش هستیم تا به الگوهای بومی توجه داشته باشیم.
لاهوتی خاطرنشان کرد: در صورتی که دولتمردان نگاه خود را به حمایت از بنگاه‌های داخلی معطوف نکنند و عزم و اراده ملی در این مورد وجود ندارد نمی‌توان به خودکفایی رسید.
به گفته وی در این راستا و تحقق اهداف آن باید عزم و اراده ملی ایجاد و در کنار آن فرهنگ ما بومی‌سازی شود.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از کالاهای وارداتی را می‌توان در داخل تولید کنیم تصریح کرد: راه نجات کشور توجه به ظرفیت‌های داخل است و اگر بنا داریم در تمام حوزه‌ها به استقلال برسیم و در مقابل تکانه‌های کشورهای غربی نلرزیم تکیه به فرهنگ و تولید داخل است.
لاهوتی در ادامه لایحه حمایت از تولید را مدنظر قرار داد و گفت: کارگروه این مساله از روز دوشنبه کار بررسی خود را آغاز می‌کند و امید می‌رود با رفع موانع پیش‌روی تولیداز این پس شاهد رونق تولید داخل و بهبود وضعیت آن در کشور باشیم.

مولف :
https://siasatrooz.ir/vdca0ona.49nao15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی