يکشنبه ۲۲ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۶
کد مطلب : 117617
راستی‌آزمایی لغو تحریم‌ها حداقل ۳ تا ۶ ماه زمان می‌برد

اعتماد بی‌جا به آمریکا مانع لغو تحریم‌ها

اعتماد بی‌جا به آمریکا مانع لغو تحریم‌ها

مذاکرات غیر شفاف وین با محوریت آنچه بررسی خواسته های ایران و ۱+۴ و آمریکا از برجام نامیده می شود در حالی در جریان است که آمریکا تلاش دارد با وعده لغو تحریم ها، مرحله راستی ازمایی را دور زده و تیم ایرانی را دچار اشتباه محاسباتی اعتماد به آمریکا و اعلام تایید لغو تحریم‌ها نماید حال آنکه منظق حکم می کند که این اراستی ازمایی حداقل ماه‌ها طول خواهد کشید.
مفهوم راستی ازمایی به این معنا نیست که ایران تایید نماید که آمریکا روی کاغذ از لغو تحریم‌ها گفته است و یا لیست تحریم ها برای لغو آنها را امضا کرده است بلکه معنای راستی آزمایی آن است که روند اقتصادی کشور به طور ملموس آن را در واردات و صادرات و زندگی مردم لمس نماید در غیر این صورت راستی آزمایی واقعی صورت نگرفته است. نمود وعده های لغو تحریمی را در زمان امضای برجام می توان مشاهده کرد که شرکت های غربی به ایران سفر کرده و ادعای رویکرد به همکاری اقتصادی سر دادند اما هرگز ان وعده ها عملی نشد و حتی اروپای مدعی حاضر به اجرای اینستکس یا همان کانال مالی مشترک نشد. بر این اساس اصل راستی آزمایی لغو تحریم‌ها باید به صورت عینی صورت گیرد که مستلزم زمان چند ماه و شاید چند ساله باشد لذا رفتار هیجان زده در برابر وعده های غرب و اطمینان کردن به ادعای احتمالی لغو لیست تحریم‌ها نمی تواند تحقق بخش منافع ایران باشد. در همین چارچوب شبکه «پرس تی‌وی» به نقل از یک منبع نزدیک به تیم ایرانی در گفت‌وگوهای وین گزارش داد حداقل زمان مورد نیاز برای راستی آزمایی لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران، سه تا شش ماه است.
شبکه «پرس تی‌وی» به نقل از یک منبع مطلع نزدیک به تیم ایرانی حاضر در گفت‌وگوهای وین گزارش داد برداشته شدن تحریم‌های برجامی کافی نیست و همه تحریم‌های اعمال شده از سوی ترامپ تحت برچسب‌های دیگر هم باید برداشته شود، در غیر اینصورت نماینده آمریکا از وین دست خالی بازمی‌گردد.طبق گزارش پرس‌ تی‌وی، منبع مذکور گفت: برداشته شدن تحریم‌های برجامی کافی نیست. تحریم‌های اعمال شده از سوی ترامپ تحت برچسب‌های دیگر هم باید برداشته شود.وی تاکید کرد: علاوه بر تحریم‌های دوره ترامپ، ایالات متحده همچنین باید تحریم‌های دوره اوباما که نقض برجام است را هم لغو کند. تحریم های موسوم به ISA و Visa Program از دوره اوباما هم باید لغو شود.این منبع مطلع در ادامه اظهار داشت کمترین زمان مورد نیاز برای راستی‌آزمایی لغو تحریم‌ها، سه تا شش ماه است و افزود رفع تحریم به صورت موقت و یا نیازمند به تمدید برداشته شدن موسوم به waiver مورد قبول ایران نیست.او ضمن تاکید بر لزوم لغو «قطعی» تحریم‌ها، گفت اگر آمریکا شرایط ایران را نپذیرد، نماینده این کشور باید از دور بعدی گفت‌وگوها هم دست خالی بازگردد.«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه پس از نشست کمیسیون مشترک در وین، بیان کرد: موضع ما این است که همه تحریم‌ها چه آنها که در دوره ترامپ تحمیل شده و چه آنها که در دوره ترامپ با برچسب‌های دیگری تحمیل شده‌اند و چه تحریم‌هایی که در برجام ذکر شده، همه باید برداشته شود و آمریکایی‌ها خودشان بهتر می‌دانند باید چه کنند.
عراقچی همچنین در یک مصاحبه دیگر اظهار داشت: برای ما مهم است که وقتی این تحریم‌ها برداشته می‌شود، آثار آن را در عمل ببینیم. اگر تحریم نفتی برداشته می‌شود، اینکه یک دستوری امضا شود کفایت نمی‌کند و باید نفت در عمل هم فروش برود و خریداران نفت ایران بدون هیچ مشکلی بتوانند نفت را بخرند.نتایج بررسی‌های این دو کارگروه به نشست کمیسیون برجام در روز جمعه ۲۰ فروردین منعکس و اعلام شد که هیأت‌های برای تنفس و مشورت‌ به پایتخت‌ها برمی‌گردند و روز چهارشنبه ۲۵ فروردین دوباره در وین گردهم خواهند آمد.
در این میان دستاوردهای هسته ای که با طرح مجلس محقق شد مولفه ای برای قدرت چانه زنی ایران است چنانکه شبکه روسیا الیوم در مطلبی نوشت: ایران در حالی مذاکرات هسته‌ای خود را در وین ادامه می‌دهد که از دستاورد‌های هسته‌ای جدید خود رونمایی کرده است و به احتمال زیاد در پی آن است تا از آن به عنوان اهرم فشاری در این مذاکرات استفاده کند. پیشرفت محتاطانه در مذاکرات وین، باعث نشد ایرانی‌ها از اعلام دستاورد‌های جدید هسته‌ای - مغایر با توافقنامه هسته ای-، دست بردارند. تهران پمپاژ گاز اورانیوم را در سانتریفیوژ ها‌ی نسل‌های پنجم و ششم در رآکتور هسته‌ای نطنز آغاز کرد. ایران همچنین از آغاز آزمایش مکانیکی سانتریفیوژ‌های نسل نهم خبر داد. این کشور همچنین مرکزی را برای تولید سانتریفیوژ‌های پیشرفته افتتاح و بخش دوم تولید آب سنگین در اراک را نیز بازگشایی کرد. ایران تاکید می‌کند که مسیر توسعه و پیشرفته سازی برنامه‌های هسته‌ای صلح آمیز خود را ادامه خواهد داد.
در ادامه این گزارش آمده است: پرده برداشتن از سانتریفیوژ‌های نسل نهم دارای پیام‌های فنی و سیاسی است این پیام‌ها از کشوری است که در محاصره قرار دارد. پمپاژ گاز در نسل ششم سانتریفیوژ‌ها نیز سرعت غنی سازی اورانیوم را ۱۰ برابر خواهد کرد؛ بنابراین تهران همزمان با مذاکره در وین حجم اورانیوم غنی سازی شده را نیز افزایش می‌دهد. این غنی سازی‌ها می‌تواند اهرم فشاری باشد که ایران در میز مذاکرات از آن‌ها استفاده کند.
از سوی دیگر در حالی تهران از نقش مثبت کشور‌های مذاکره کننده در وین سخن می‌گوید که ادامه این نقش‌های مثبت را در گرو آمادگی واشنگتن در لغو همه تحریم‌ها می‌داند.محمد مهدی شریعتمدار، تحلیلگر سیاسی در مصاحبه با روسیا الیوم گفت: «ایران می‌خواهد حق خود را در لغو همه تحریم‌ها به اثبات برساند. هرچند که دولت آمریکا با عناوین دیگری این تحریم‌ها را بر ایران تحمیل کرده است. ایران همچنین می‌خواهد این تحریم‌ها دیگر تکرار نشود».
از سوی دیگر روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در تازه ترین سرمقاله خود با عنوان "فشار حداکثری شکست خورده است" ، نوشت: ترامپ در سال ۲۰۱۸ بطور یکجانبه از توافق خارج شد به این خیال که سری جدید تحریم ها ، ایران را وادار خواهد کرد که تن به توافقی جدید با آمریکا دهد اما ترامپ در این بازی شکست خورد.این رسانه آمریکایی افزود: همچنین کشورهایی مثل چین که همکاری نزدیک با آمریکا و اروپا برای امضای توافق هسته ای با ایران داشتند، خلاف میل آمریکا عمل کردند و به شکل های مختلف به همکاری اقتصادی با ایران ادامه دادند.نیویورک تایمز در این سرمقاله آورده است بازگشت واشنگتن به توافق هسته ای (برجام)، نخستین گام برای بیرون رفتن از مرداب این سیاست شکست خورده است. به هر تقدیر آنچه مسلم است آنکه لغو تحریم‌ها یک راه دارد و آن ایستادگی در عدم کوتاه امدن در قبال شروط ایران و بویژه مسئله راستی آزمایی لغو تحریم‌هاست که امری زمان بر بوده و تا زمان ملموس شدن آن در زندگی مردم باید ادامه داشته باشد.

https://siasatrooz.ir/vdca60n6049n6i1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی