سه شنبه ۸ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۳
کد مطلب : 94701

ديدار بازندگان

تركيه در حالي با مجموعه‌اي از بحران‌هاي امنيتي و اقتصادي در داخل و نيز چالش‌هاي گسترده منطقه‌اي و جهاني مواجه است...

تركيه در حالي با مجموعه‌اي از بحران‌هاي امنيتي و اقتصادي در داخل و نيز چالش‌هاي گسترده منطقه‌اي و جهاني مواجه است كه ديروز «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری ترکیه در پاسخ به دعوت رسمی پادشاه عربستان، عازم آن کشور شد.
اين سفر در حالي صورت گرفته كه كارنامه دولتمردان دو كشور بيانگر رفتاري آنان در زنجيره‌اي از بحران‌ها است. از يك‌سو عربستان كه در حوزه اقتصادي با كسري بودجه شديدي مواجه است در يمن پس از ۱۰ ماه كشتار و جنايت دستاوردي نداشته در حالي كه پيشروي‌هاي ارتش‌هاي سوريه و عراق عليه تروريسم شكست‌هاي سنگيني بر پيكر سعودي وارد ساخته است. اذعان جهاني به نقش جبهه مقاومت و روسيه در امنيت جهاني و تهديد بودن عربستان براي صلح بين‌الملل را نيز بايد به اين چالش‌ها افزود. اردوغان نيز دوراني بس بحراني را سپري مي‌كند. در حوزه داخلي محبوبيت مردمي آن به شدت كاهش يافته در حالي كه برخي اعتراض‌هاي خياباني و تهديدات امنيتي نيز بر بحران‌هاي وي افزوده است. تحريم‌هاي روسيه و نيز ناكامي‌هاي گسترده در عراق و سوريه نيز اردوغان را در مسير سرنوشتي نامعلوم قرار داده است. با توجه به اين شرايط برخي ناظران سياسي بر اين عقيده‌اند كه اردوغان به منظور جلب حمایت برای رویارویی با روسیه و تحریم‌های این کشور و نیز تقویت پیمان سه‌جانبه ترکیه‌ای، سعودی و قطری، به ریاض سفر كرده است.
نكته مهم آنكه اين سفر دو روز پس از کشته شدن «زهران علوش» سرکرده گروه موسوم به جیش‌الاسلام صورت گرفت که هم پیمان ردیف اول رهبران سعودی و ترکیه است و کشته شدن وی ضربه شدیدی به آنها و نقشه‌هایشان برای سرنگونی نظام سوریه وارد کرد. علاوه بر این رئیس‌جمهوری ترکیه به سرمایه‌گذاری‌های عربستان و افزایش سطح مبادلات تجاری بین دو کشور چشم دوخته است تا از این طریق تحریم‌های اقتصادی که ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه وضع کرده است جبران شود. رويكردي كه حلقه تكميلي آن طراحي آنكارا براي احياي روابط آشكار و گسترده با رژيم صهيونيستي است. البته اين سفر با گلايه‌هايي نيز همراه است چراكه انتشار بیانیه نشست فوق‌العاده وزرای خارجه اتحادیه عرب در محکومیت استقرار نیروهای ترکیه در خاک عراق و بدون ملاحظات رسمی از سوی عربستان، برای مقامات ترکیه و شخص اردوغان به مثابه یک شوک به شمار می‌رود.
با توجه به اين شرايط مي‌توان گفت كه سفر اردوغان بيش از هر چيزي نمايش ظاهري اتحاد و همگرايي ميان دو بازنده‌اي است كه در معادلات داخلي و خارجي كشورشان دوراني سراسر شكست و ناكامي را سپري مي‌كنند و صرفا با رفتارهاي ظاهر‌سازانه به دنبال پنهان‌سازي روزگار سياه خود هستند.

مولف : قاسم غفوري
https://siasatrooz.ir/vdca60no.49nyw15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی