سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۱ - ۲۱:۲۷
کد مطلب : 75621

اصل اساسي

منطقه خاورميانه به دليل برخورداري از موقعيت استراتژيك و ژئواكونوميك همواره كانون توجهات جهاني بوده است. اين اهميت موجب شده تا...

منطقه خاورميانه به دليل برخورداري از موقعيت استراتژيك و ژئواكونوميك همواره كانون توجهات جهاني بوده است. اين اهميت موجب شده تا بيگانگان براي رسيدن به منافع سلطه طلبانه همواره به دنبال حضور در منطقه باشند. نكته قابل توجه در تحولات منطقه تشديد بحران ها و ناآرامي ها در مناطق حساس است كه نمود آن را در افغانستان، سوريه و چگونگي برقراري امنيت در خليج فارس مي توان مشاهده كرد.
در اين چارچوب نكته اساسي برگزاري اجلاس هاي متعددي است كه براي بررسي وضعيت اين كشورها در عرصه جهاني برگزار شده است. به عنوان مثال در مورد افغانستان در طول ۱۱ سال اخير ده ها اجلاس بين المللي از وين گرفته تا بن، استانبول و توكيو برگزار شده كه خود گواهي بر اهميت موضوع افغانستان است. يا در مورد سوريه تاكنون چندين نشست به عناوين مختلف برگزار شده كه مهم ترين آنها مذاكرات ژنو بوده است. درباره امنيت خليج فارس نيز به عنوان مهم ترين آبراه اقتصادي جهان نشست هاي متعددي برگزار و نظرات متعددي مطرح شده است. نكته اساسي در تمامي اين نشست ها به نتيجه نرسيدن آنها است، به گونه اي كه بسياري تأكيد دارند در نهايت نشست هاي مذكور به گرفتن عكس هاي يادگاري ختم شده اند.
با توجه به اقدامات گسترده جهاني براي به نتيجه رسيدن اين اجلاس ها اين سوال مطرح است كه چرا نشست هاي مذكور نتوانسته اند رهيافت قابل توجهي داشته باشند. در پاسخ به اين پرسش مي توان گفت كه نشست هاي متعدد درباره منطقه درحالي برگزار شده كه دو اصل اساسي در آنها مورد توجه قرار نگرفته است.نخست آنكه، امور منطقه بايد به همسايگان واگذار شده تا بر اساس ظرفيت هاي موجود و نگاه دلسوزانه مشكلات را مرتفع سازند. كارنامه تحولات نشان مي دهد كه غرب هرگز دلسوز منطقه نبوده و صرفاً به دنبال منافع خود است. دوم آنكه، بيگانگان بايد منطقه را ترك و از دخالت در امور كشورها خودداري كنند.اين دو اصل در حالي مورد غفلت واقع شده كه جمهوري اسلامي ايران در تمام ديدارهاي دوجانبه و چندجانبه و نيز اجلاس هاي بين المللي آنها را مطرح و برآن تأكيد داشته است. نمود عيني اين امر مواضع اصولي ايران در نشست هاي منطقه‌اي و بين المللي نظير نشست اخير كابل و توكيو براي كمك به افغانستان است.
نشست توكيو درباره افغانستان و نيز در نشست ژنو درباره سوريه در حالي برگزار شد كه جهانيان اذعان دارند كه بهره گيري از رهنمودهاي ايران مي تواند نقش ارزنده در حل چالش هاي اين كشور، داشته باشد. جمهوري اسلامي ايران همواره بر اصل همزيستي مسالمت آميز با همسايگان و كمك به آنها در عرصه توسعه و پيشرفت تأكيد داشته و در اين راه گام هاي بسياري برداشته است. نهادهاي بين المللي از جمله سازمان ملل بارها اذعان كرده اند كه ايران از پيشگامان بازسازي و كليد حل مسئله سوريه افغانستان است.در نشست توكيو، جمهوري اسلامي ايران بار ديگر تأكيد داشت كه تنها راهكار براي كمك به افغانستان واگذاري امور به آنها با خروج بيگانگان در كنار همگرايي منطقه اي مي باشد. جمهوري اسلامي همواره تأكيد دارد كه بيگانگان هرگز نمي توانند تأمين كننده ثبات و امنيت منطقه باشند، چرا كه صرفاً به دنبال منافع خود هستند و اين همسايگانند كه مي توانند در اين راه گام بردارند. در حوزه امنيت خليج فارس نيز مشاهده مي شود كه جهانيان اذعان دارند مواضع ايران مبني بر لزوم خروج بيگانگان و همگرايي منطقه‌اي براي تحقق امنيت، بهترين راه حل است، چرا كه كارنامه چندين دهه اخير حضور بيگانگان نشان داده كه آنها هيچ تلاشي براي تأمين امنيت صورت نداده و صرفاً به دنبال منافع خود مي باشند.با توجه به آنچه ذكر شد مي توان گفت كه، براي تحقق ثبات و امنيت در منطقه تنها راهكار توجه جهاني به طرح ها و اصول پيشنهادي از سوي ايران مبني بر خروج بيگانگان و همگرايي منطقه اي است، چرا كه تجربه نشان داده است كه بيگانگان دلسوزي براي منطقه نداشته و براي منافع خود حاضر به نابودي كل منطقه هستند، چنانكه در قبال افغانستان و عراق و اكنون در سوريه به خوبي مي توان اين جنايات را مشاهده كرد.

https://siasatrooz.ir/vdca6in0.49nmu15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی