دوشنبه ۱۵ تير ۱۳۹۴ - ۰۲:۳۳
کد مطلب : 92848
رايزني مجدد وزراي خارجه ايران و ۱+۵ در وين

توافق همچنان در سايه اما و اگرها

توافق همچنان در سايه اما و اگرها

ناظران سياسي معتقدند روندي كه اعضاي ۱+۵ در اين دور از مذاكرات پيش گرفته‌اند احتمال به نتيجه رسيدن و توافق شدن را همچنان با ابهام روبرو كرده است و تاكيد كردند تيم مذاكره‌كننده هوشياري بيشتري به خرج دهند تا توافقي حاصل نشود كه عزت و اقتدار ملت با آن معامله شود.
مذاكرات هسته‌اي ايران با اعضاي ۱+۵ همچنان كانون توجه محافل سياسي و رسانه‌اي جهان است. ديروز وزرای خارجه کشورهای روسیه، فرانسه‌، انگلیس و آلمان به وين رفتند تا شايد گره اين مذاكرات كه با زياده‌خواهي‌هاي غرب ايجاد شده بالاخره باز شود وانگ‌یی، وزیر خارجه چین نیز امروز به این مذاکرات مي‌پيوندد.
به گزارش تسنيم ديروز محمد‌جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان بار دیگر دیداری را با جان کری، همتای آمریکایی خود داشت.
وي در پایان روز هفتم نیز در پیامی تصویری خطاب به ۱+۵ به آنها توصیه کرد دست از دشمنی بردارند و رویکردی معقول در پیش گیرند.
گفت‌وگوها و مذاکرات طرفین در آستانه انقضای مهلت ضرب‌الاجلی که سه‌شنبه گذشته برای هفت روز دیگر تمدید شد، لحظه به لحظه در حال تشدید است.
دو شب پيش سید‌عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه کشورمان در یک گفت‌وگوی تلویزیونی با تشریح آخرین وضعیت مذاکرات هسته‌ای پرداخت و تأکید کرد در صورتی که کنگره آمریکا توافق هسته‌ای را رد کند ایران با قدرت به برنامه هسته‌ای خود بازخواهد گشت.
عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران خاطرنشان کرد: در روز توافق تمامی تحریم‌هاي اقتصادی و مالی اتحادیه اروپا، آمریکا و شورای امنیت یکجا لغو و متوقف مي‌شود و همزمان نیز اقدامات ما انجام مي‌گیرد که البته همزمانی اقدامات ما و آنها مشکلی است که باید به گونه‌اي رفع شود.
یک منبع نزدیک به مذاکرات با بیان اینکه تا این لحظه هنوز هیچ چیزی به جمع‌بندی نرسیده، گفت: گفت‌وگوها درباره موارد مورد اختلاف ادامه دارد و هیچ تاریخی قطعی نشده است.
سفر آمانو به تهران از دیگر رویدادهای مهم این روزها بود. پس از آن که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز شنبه اعلام کرد که با همکاری تهران می‌تواند تا پایان سال گزارش پی‌ام‌دی را منتشر کند، حالا نیویورک‌تایمز می‌گوید که چنین کاری در مدت زمان باقی مانده تا آخر سال، ناممکن به نظر می‌آید.
به گزارش فارس، ساعاتی پس از مصاحبه «یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ابراز خوش بینی نسبت به ارائه گزارشی از ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران با همکاری مقامات ایرانی، حالا یک روزنامه آمریکایی نسبت به امکان عملی تهیه چنین گزارشی در این مدت زمان، ابراز بدبینی کرده است.
نیویورک‌تایمز نوشته: «اینکه آژانس بتواند آن مسائل (پی‌ام‌دی) را تا پایان سال حل و فصل کند، محل شک و شبهه است.»
این روزنامه پرتیراژ آمریکایی در ادامه مقاله‌ای که در این خصوص نوشته، با مقامات بی‌نام آمریکایی هم در این خصوص مصاحبه کرده است.
یک مقام بلندپایه دولت آمریکا هم ضمن تأیید این مطلب، می‌گوید که آمریکا برای شروع روند برداشتن تحریم‌های ایران «نمی‌تواند منتظر گزارش آژانس باشد»؛ وی گفته: ما منتظریم ببینیم که به آنها (بازرسان آژانس) دسترسی‌های مورد نیازشان داده شده است.
حاشيه‌هاي اين روزهاي مذاكرات در حالي هر روز ابعاد جديدي به خود مي‌گيرد كه بحث توافق بدون امضا نيز اين روزها روند مذاكرات را با كندي قابل توجهي مواجه كرده است.
مگر مي‌شود توافق ميان طرفين حاصل شود اما امضايي صورت نگيرد، آن وقت چه تضميني براي الزام تعهد به ويژه براي طرف مقابل وجود دارد؟ طرف مقابلي كه براي دبه كردن و بي‌تعهدي سابقه‌اي طولاني دارد.

توافق بدون امضای آمریکا اشتباه راهبردی برای ايران است
یک کارشناس روابط بین‌الملل با تاکید بر اینکه "توافق بدون امضای آمریکا اشتباه بزرگ راهبردی برای ایران است"، از تیم مذاکره‌کننده خواست تا آمریکا را مجاب به امضای توافق نهایی با ایران کند.
فوائد ایزدی با اشاره به اظهارات دو شب پيش عباس عراقچی درباره روند مذاکرات هسته‌ای، گفت: آنچه به عنوان توافق هسته‌ای و انجام سه مرحله در مذاکرات نام می‌برند، طراحی خود آمریکایی‌هاست و حتی خانم شرمن قبل از آنکه تیم مذاکره‌کننده آمریکا وارد وین شود، این موضوع را به صورت کامل شرح داده بود و حتی متن اظهارات ایشان هم‌اکنون در سایت وزارت خارجه آمریکا وجود دارد.
وی با بیان اینکه، توافق بدون امضای آمریکا بسیار خطرناک و اشتباه استراتژیک برای جمهوری اسلامی ایران است، تاکید کرد: موارد متعددی وجود دارد که آمریکایی‌ها به امضاهای خود پایبند نبوده‌اند حالا که قرار است امضا نکنند شکی نیست که آنها پایبند نخواهند ماند.
ایزدی با بیان اینکه اظهارات اسفند‌ماه سال گذشته جان کری در کمیسیون روابط خارجی سنا قابل تامل بود، گفت: وقتی جان کری در کمیسیون روابط خارجی سنا، گفت که توافق با ایران از نظر حقوقی برای آمریکا الزام‌آور نیست و نمایندگان سنا می‌توانند تحریم‌ها را لغو نکنند، خیلی تعجب کردم چون واقعا نمی‌دانستیم منظورش چیست و حالا با اظهارات شب يك شنبه عراقچی متوجه شدم که منظور جان کری چه بود و آمریکایی‌ها چقدر دقیق عمل کرده‌اند.
این استاد روابط بین‌الملل دانشگاه، گفت: طبق آنچه آقای عراقچی شرح داد، در این توافق ما نمی‌توانیم به تعهداتمان عمل نکنیم اما آمریکا چون امضا نکرده الزامی به پایبندی به این توافق ندارد. خب مشخص است که ما به عنوان شهروند درجه ۲ در شورای امنیت مطرح هستیم و آمریکایی‌ها که شهروند درجه ۱ محسوب می‌شوند بحث‌شان جداست.
ایزدی با تاکید بر اینکه "توافق بدون امضای آمریکا اشتباه بزرگ راهبردی برای ایران است"، خاطرنشان کرد: اگر قرار است آمریکایی‌ها توافق را امضا نکنند، این سؤال مطرح می‌شود که ما در این ۲ سال برای چه زحمت کشیدیم؟ توافقی که برای آمریکا الزام آور نیست چه ارزش حقوقی دارد؟
وی از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای خواست تا آمریکا را مجاب به امضای توافق نهایی با ایران کند تا به لحاظ حقوقی همانطور که برای ایران الزام‌آور است برای آنها نیز باشد.

ترک میز مذاکره شکست امریکا را به همراه دارد
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: صحبت امریکایی‌ها برای ترک میز مذاکرات نوعی دبه از سوی طرف مقابل است. ترک میز مذاکره شکستی برای امریکایی‌ها به حساب مي‌آید.
سیدسعید حیدری‌طیب در گفت‌وگو با مهام گفت: مذاکرات در خیلی از موضوعات فشرده است و به سختی پیش مي‌رود. به نظر مي‌رسد، در موضوعاتی نیز پیشرفت‌هاي خوبی حاصل شده است. در بحث بازدید از مراکز نظامی گروه ۱+۵ عقب‌نشینی خوبی داشته است که پیشرفت خوبی برای ما به حساب مي‌آید. خیلی از موضوعات فشرده است و قدم به قدم پیش مي‌روند. وي در‌خصوص صحبت اوباما برای ترک میز مذاکرات نيز تصريح كرد: این رفتار نیز نوعی دبه و چانه‌زنی از سوی طرف مقابل است. ترک میز مذاکره شکستی برای امریکایی‌ها به حساب مي‌آید. هرگونه شکست در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در نهایت ناشی از مواضع امریکا و گروه ۱+۵ است.
عضو كميسيون انرژي مجلس تبعات شکست مذاكرات را در مرحله اول برای کشور‌هاي ۱+۵ است برشمرد و گفت: لازم به ذکر است، مسئولان و اعضای تیم مذاکره کننده ایران در همه شرایط گفته‌اند که برای رسیدن به توافق خوب به هیچ جدول زمانی پایبند نیستیم. بحث تحریم‌ها و مواردی مانند بازرسی از اماکن امنیتی و دانشمندان ایرانی از موضوعات مورد اختلاف ایران و گروه ۱+۵ است.

امريكا همه گزينه‌هاي روي ميزش را امتحان كرده
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: آمریکایی‌ها همه گزینه‌های روی میزشان را امتحان کرده‌اند. اگر به اقتصاد مقاومتی تکیه کنیم، آخر گزینه را فتح کرده‌ایم.
علیرضا خسروی در مورد روند مذاكرات هسته‌اي گفت: در حال حاضر در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ شاهد زیاده‌خواهی از سوی طرف مقابل هستیم. ایالات ‌متحده امریکا با توجه به سوابقش در قتل، غارت و خون‌ریزی مدعی مذاکره خوب است. مذاکره بر‌اساس نگرش آنها رسیدن به خواسته‌هایشان است. در صورتی‌که مذاکره خوب از دید ما موارد دیگری را شامل می‌شود. تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای تا به امروز تلاش خود را کرده است. همه مردم ایران در ایام شب‌های پر‌برکت قدر باید دعا کنند که اتفاقی خوب برای کشورمان رقم بخورد. امیدواریم اسم این افراد در کنار اسامی چون امیرکبیر نوشته شود و اسمشان را با بدنامی به یاد نیاورند. پشتوانه مقام معظم رهبری از تیم مذاکره‌کننده ایران و تعاریف خوب ایشان بهترین سرمایه برای اعضای تیم مذاکره‌کننده است که به باید به نحو احسن حفظ کنند.
وي به مبحث تبعات تمدید مذاکرات نيز اشاره كرد و گفت: روزهای ابتدایی مذاکرات هم این موضوع را تذکر دادیم که آمریکایی‌ها مذاکره را برای مذاکره می‌خواهند. تمدید مذاکرات و ادامه داشتن آن به ضرر ما خواهد بود. به نوعی باید از چرخه مذاکرات خارج شویم. بعد از اتفاقات ژنو همه کارها را در کشور تعطیل کردیم که به یک توافق نهایی و خوب برسیم. باید به قبل از ژنو برگردیم و کار را ادامه بدهیم، توافق با این شرایط مصلحت مردم را در بر ندارد.
وي در پاسخ به اين سوال كه عدم توافق چه تبعاتی را برای ایران و دیگر کشور‌ها در بر دارد؟ نيز گفت: عدم توافق از یک جنبه‌ها به نفع مردم ایران است، رویکرد اقتصاد مقاومتی را با یک رویکرد بیشتر ادامه مي‌دهند. راه برون‌رفت ما از این شرایط اقتصادی تکیه بر خودمان و واگذاری کارها به خودمان است. مطمئن باشید آمریکایی‌ها همه گزینه‌هاي روی میزشان را امتحان کرده اند. اگر به مردم و اقتصاد مقاومتی تکیه کنیم، آخر گزینه را فتح کرده‌ایم.

https://siasatrooz.ir/vdcaaano.49nuy15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی