?>?> تهديدات تركيه يك بلوف سياسي و تبليغاتي است | سیاست روز
يکشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۱ - ۲۲:۰۸
کد مطلب : 77368
مالك كايا ‌كارشناس مسائل تركيه :‌

تهديدات تركيه يك بلوف سياسي و تبليغاتي است

تهديدات تركيه يك بلوف سياسي و تبليغاتي است

مجوز پارلمان تركيه به دولت اين كشور براي انجام عمليات نظامي در سوريه موضوع مهمي بود كه برخي از رسانه هاي وابسته تلاش كردند تا از آن خوراك تبليغاتي مناسبي براي ناآرام كردن منطقه فراهم كنند واز سويي اين نكته القا شود كه تركيه تصميم به جنگ ضد سوريه گرفته است . هر چند برخي براين باورند كه اينگونه اقدامات براي ايجاد بستري به منظور بالابردن روحيه مخالفان مسلح انجام مي گيرد كه اكنون در حلب در حال عقب نشيني هستند. روزنامه سياست روز درباره دلايل تصميم پارلمان تركيه و نيز برخي سياستهاي اردوغان با "مالک کایا" کارشناس مسائل خاورمیانه ترکیه گفتگويي را انجام داد ه است كه در زير مي آيد :
مجوز پارلمان ترکیه به دولت این کشور برای انجام عملیات نظامی در سوریه را چگونه ارزیابی می کنید؟
این نخستین بار نیست که پارلمان ترکیه به دولت این کشور مجوز انجام عملیات نظامی در خاک یک کشور دیگر را می دهد. در گذشته برای مبارزه با تروریستهای "پ ک ک"، اینگونه مجوز را به دولت داده بود تا تنها برای مبارزه با کردهای جدایی طلب ترکیه وارد خاک عراق بشود.اما تصمیم پارلمان ترکیه با مجوزهای قبلی متفاوت است. زیرا در مجوز جدید هیچگونه اشاره ای به کشور خاص نشده است. این مجوز در مقام پاسخگویی به تجاوز است و دیگر اینکه هدف خاصی هم برای آن بیان نشدکه این موضوع به گسترش دامنه عمل ارتش ترکیه می انجامد.از سوی دیگر تصویب این مجوز نشان دهنده جنگ طلبی دولت ترکیه می باشد و ممکن است که در باره با سایر کشورها نیز انجام گیرد.باید توجه کرد که حتی در داخل ترکیه بسیاری از کارشناسان اقدام مجلس این کشور را در دادن مجوز عملیات نظامی به دولت "آنکارا" تایید نمی کنند و آن را یک اقدام خطرناکی برای آینده ترکیه می دانند.
از آنجا که این مجوز به درخواست رهبران حزب عدالت وتوسعه ترکیه صورت گرفته است که اکنون قدرت را در دست دارند، چه پیامدهایی بر جایگاه مردمی این حزب خواهد داشت؟
از آنجا که آمریکا و کشورهای اروپایی حامی اصلی سیاستهای فعلی حزب عدالت وتوسعه می باشد ، جایگاه مردمی این حزب در حال کاهش است. زیرا بسیاری از هواداران این حزب علویهای ترکیه هستند که با اقدامهای ضد سوری علیه دولت علوی "بشار اسد" رهبران این حزب، بسیاری ازعلویان مخالف سیاستهای دولت "اردوغان" هستند. و از طرف دیگر حتی اهل سنت ترکیه نیز نمی‌خواهد این کشور با یک کشور اسلامی مانند سوریه وارد جنگ شود، زیراکه جنگ ترکیه علیه سوریه از نظر سیاسی، امنیتی و اقتصادی به زیان ترکیه است. آمریکا با آن همه ادعاها و قدرت نظامی درعراق زمینگیر شد و بعد از ۱۰ سال ازاین کشور خارج شد درحالی که اقتصاد بسیار ضعیف ترکیه در مقایسه با آمریکا تحمل جنگ را ندارد.همچنین نباید فراموش کنیم که جنگ احتمالی ترکیه علیه "بشار اسد" به نفرت جهان اسلام و به ویژه جهان عرب از ترکیه منجر می شود.
با توجه به اینکه گروه اخوان المسلمین سوریه با "اخوان المسلمین مصر" اختلافات بسیاری دارد، چرا این دو گروه در مخالفت با بشار اسد این همه به یکدیگر نزدیکند و حتی در میهمانی حزب عدالت و توسعه ترکیه شرکت کردند؟
نخست اینکه نباید فراموش کرد که اکنون در داخل اخوان المسلمین مصر در باره چگونگی موضع‌گیری علیه بشار اسد و حتی ارتباط با ایران اختلافات اساسی بروز کرده است واین اختلافات در حال نمایان شدن است. دوم اینکه پشت سر این موضع گیریها قدرتهای بزرگی مانند آمریکا قرار دارد و همچنین دلارهای سعودی که حامی اصلی مادی مخالفان "بشار اسد" است. سوم اینکه این اتحاد میان اخوان المسلمین سوریه ومصر تنها یک نمایش سیاسی و رسانه ای است.
چهارم اینکه اکنون درمیان کارشناسان سیاسی و حتی افکار عمومی مصر این پرسش جدی مطرح است چگونه "محمد مرسی" در آخرین لحظه پیروز انتخابات اعلام شد و چه وعده ای به آمریکایی ها داد که توانست نظر آنها را نسبت به ریاست جمهوری یک اخوانی مثبت کند؟ این پرسشی است که باید پاسخ داده شود.
و نکته بسیار مهم این است که یکی از میهمانان ویژه حزب عدالت وتوسعه ترکیه، "مسعود بارزانی" است. وی همواره از حملات کردهای جدایی طلب ترکیه به ارتش این کشور حمایت کرده است و یکی از مدافعان اصلی "پ ک ک" است، اما با این وجود مورد احترام ویژه "اردوغان" است. چرا اینجا آقای "اردوغان" سکوت می کند ولی چند خمپاره که از خاک سوریه به ترکیه شلیک می شود وهنوز هم روشن نشده است که چه کسانی این کار راکرده اند، بدون تحقیق به یکباره با مجوز مجلس ، نخست وزیرترکیه دستور حمله نظامی به مناطق مرزی سوریه را می دهد؟!
با توجه به شرایط موجود، آینده رابطه ترکیه با سوریه را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا جنگ نظامی میان این دو کشور صورت خواهد گرفت؟
در دوسال گذشته، مخالفین "بشاراسد" تمامی توان وقدرت خود را در حمله به سوریه بکار گرفته اند واز طریق حمایتهای همه جانبه آمریکا، کشورهای اروپایی در خاک ترکیه آموزش می بینند و با دلارهای سعودی توانسته اند مدرن ترین سلاحها را بخرند وبه جنگ ارتش سوریه بروند ، اما هیچ موفقیت بزرگی را بدست نیاوردند.
اکنون آنها در حال عقب نشینی هستند. به جای برکناری "اسد" خواستار مذاکره با وی هستند. اینکه "مرسی" خواستار تشکیل کمیته ای با حضور ایران، ترکیه، مصر وعربستان برای حل سیاسی بحران سوریه است نشان دهنده این عقب نشینی آشکار است تا آنجا که آمریکا نیز اعلام کرده است دیگر بیش از این نمی خواهد از مخالفین مسلح "بشار اسد" حمایت کند.
بنابراین، احتمال حمله گسترده نظامی ترکیه به سوریه واشغال این کشور توسط ترکیه بسیار ضعیف است. همچنین مشکلات امنیتی ترکیه با "پ ک ک " و مشکلات اقتصادی وتجاری این کشور امکان حمله "آنکارا" به سوریه را به صفر می رساند.اینکه رهبران ترکیه سوریه را تهدید نظامی کنند ، تنها یک بلوف سیاسی و رسانه ای است ودلیل آن هم فشار آمریکا وکشورهای اروپایی به ترکیه می باشد.

مهدي عزيزي

https://siasatrooz.ir/vdcaaen0.49n0i15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی