پنجشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۳:۲۲
کد مطلب : 96538
سیاست روز واردات بی‌رویه گوشت را بررسی می‌کند؛

گرانی؛ بهانه تازه واردات گوشت

گرانی؛ بهانه تازه واردات گوشت

طبق آمار و اطلاعات موجود میزان مصرف سرانه گوشت در ایران هر نفر سالی ۶ کیلو گرم است که این رقم در ترکیه ۲۷ کیلو، اروپا ۴۵ کیلو و آمریکا و کانادا ۷۰ کیلو است که این یک نوع فقر غذایی محسوب می‌شود که از این رقم حدود ۱۰۰ هزار تن به صورت گوشت منجمد به کشور وارد می‌شود.
براساس بررسی‌های صورت گرفته سالانه میزان تولید کشور ۸۲۰ هزار تن و میزان مصرف داخلی ۸۸۰ هزار تن است با این وجود کشور تنها به واردات ۶۰ هزار تن گوشت نیاز دارد اما روند واردات این محصول به کشور به گفته منتقدان ۴۰ هزار تن گوشت بیشتر از نیاز کشور وارد است و همین عامل باعث شده دام روی دست تولیدکنندگان بماند.
واردات چیزی نیست که تنها مربوط به یک کالای خاص باشد بلکه در طول سال‌های اخیر حجم بسیار بالایی از محصولات استراتژیک از جمله مواد غذایی را در بر گرفته است که گوشت قرمز یکی از این موارد است.
اگرچه واردات بی‌رویه معضل اصلی و اساسی برای اغلب محصولات اساسی از جمله محصولات غذایی است اما این روزها گرانی این محصول به معضل جدی‌تری تبدیل شده است که هریک از کارشناسان تحلیل‌های متفاوتی را مطرح می‌کنند به طوریکه گمانه‌زنی‌های بسیاری در مورد گران تر شدن این محصول وجود دارد.
کارشناسان و تحلیلگران این نکته را مطرح می‌کنند که صادرات بی‌رویه دام زنده و کاهش عرضه آن، دلیلی خواهد بود که قیمت این محصول در بازار طی هفته‌های آینده افزایش ‌یابد و وزارت جهاد کشاورزی نیز بر گرانی آن مهر تایید زده است.
مسئولان وزارت جهاد کشاورزی معتقدند که قیمت دام زنده طی ماه‌های آینده به دلیل افزایش عرضه آن، روند کاهشی پیدا می‌کند، چراکه دام زنده سبک از سوی عشایر در هفته‌های آینده عرضه و به بازار روانه می‌شود که بر این اساس نگرانی برای کاهش قیمت این محصول به زیان تولیدکنندگان و دامداران وجود دارد که باید برای آن تدبیری اندیشیده شود.

کمبود نداریم
محمدرضا ملاصالحی رئیس مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی به ایسنا گفت: برخی تشکل‌ها با جوسازی علیه وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر اینکه قیمت دام زنده به دلیل صادرات بی‌رویه آن رو به افزایش خواهد رفت، می‌خواهند قیمت و هزینه خدمات قصابی را افزایش دهند تا از سویی به هدف خود برسند و از سویی آن را به گردن وزارت جهاد کشاورزی و تولیدکنندگان بیندازند.
وی افزود: از ابتدای امسال تاکنون تنها حدود ۴۰۰ هزار راس دام زنده سبک به کشورهای مختلف و حاشیه‌نشین خلیج‌فارس صادر شده است، در حالی که هم‌اکنون حدود ۴۸ میلیون راس دام زنده سبک در کشور وجود دارد و براساس قانون افزایش بهره‌وری باید سالانه سه میلیون راس دام متکی به مراتع در راستای تعادل‌بخشی به جمعیت دامی کاهش پیدا کند.
رئیس مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی کاهش جمعیت دامی متکی به مراتع به معنای کاهش تولید گوشت قرمز در کشور نیست، بلکه باید به ازای این جمعیت کاهش یافته، دام‌های پربازده کیفی تولید کنیم و از سویی دیگر بتوانیم این جمعیت دامی را در سیستم‌های بسته و خارج از اکوسیستم پرورش دهیم تا بتوان ضمن افزایش توان تولید پارامترهای دیگر در این زمینه مانند ضریب تبدیل گوشت ما به ازای مصرف هر کیلوگرم علوفه، سرعت رشد و کیفیت لاشه را بهبود بخشیم.
ملاصالحی گفت: در چنین شرایطی و با توجه به اینکه جمعیت دامی بسیاری باید در راستای تعادل‌بخشی به اکوسیستم و مراتع در هر سال کاهش یابد، صادرات ناچیز دام زنده می‌تواند به عنوان سوپاپ اطمینان در زمینه‌ تنظیم بازار دام زنده و گوشت قرمز که در برگیرنده منافع تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان باشد به وزارت جهاد کشاورزی کمک کند.

واردات سالانه۴۰هزارتن گوشت مازاد
از سوی دیگر رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران با بیان اینکه هیچ‌گونه کمبودی در زمینه دام زنده نداریم، گفت: سالانه ۴۰ هزارتن گوشت مازاد وارد می‌شود و دام روی دست دامدار مانده است.
سیداحمد مقدسی در گفت‌وگو با مهر در واکنش به مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه کمبود دام سبب افزایش قیمت گوشت در بازار شده است، اظهار داشت: چنین مساله‌ای به هیچ عنوان صحت ندارد.
وی با بیان اینکه عده‌ای قصد دارند تولیدکننده و صادرکنندگان را مقصر گرانی گوشت در بازار جلوه دهند، افزود: نکته جالب اینجاست که قیمت گوشت برای تولیدکننده گران نشده اما برای مصرف کننده افزایش یافته است.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران کشور تصریح کرد: این افراد درحال زمینه چینی برای افزایش قیمت بیشتر در بازار هستند که مباحث فوق را مطرح می‌کنند.
مقدسی با بیان اینکه طی ماه‌های اخیر قیمت گوشت برای تولیدکنندگان ۱۰۰۰ تومان کاهش و برای مصرف‌کنندگان حدود ۳۰۰۰ تومان افزایش یافته است، گفت: در حال قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم دام سنگین (گوساله زنده) برای تولیدکننده ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان است درحالی که دامدار دام خود را به سختی با قیمت ۱۰ هزارتومان به فروش می‌رساند.
وی ادامه داد: حتی اگر قیمت دام خریداری شده از دامدار ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان باشد، نرخ گوشت برای مصرف کنندگان حداکثر باید ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان باشد درحالی که این عدد در حال حاضر بیش از ۳۵ هزارتومان است.
مقدسی با اشاره به اینکه شرایط دام سبک نیز تفاوت چندانی با دام سنگین ندارد، افزود: درحال حاضر گوسفند روی دست عشایر مانده است و کسی گوشت را از دامداران خریداری نمی‌کند ضمن اینکه مسئولان باید حتما به این شرایط رسیدگی کنند تا عده‌ای با سوءاستفاده، نتوانند قیمت را برای مصرف‌کننده بالا ببرند.
وی با بیان اینکه به دستور دولت صادرات دام مازاد از کشور آزاد است، ادامه داد: آنچه که بعنوان دام صادراتی از آن یاد می‌شود مازاد تولید است که روی دست تولیدکنندگان مانده و کسی نیست که آن را بخرد.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران همچنین ضمن انتقاد شدید از واردات بیش از نیاز گوشت منجمد به کشور اظهارداشت: واقعا جای سوال دارد چرا با وجود آنکه ما با مازاد دام در کشور مواجه هستیم این همه گوشت وارد می‌شود؟
مقدسی میزان واردات گوشت منجمد به کشور را ۱۰۰ هزارتن اعلام کرد و گفت: میزان تولید ما ۸۲۰ هزار تن و میزان مصرف داخلی ۸۸۰ هزارتن است با این وجود کشور تنها به واردات ۶۰ هزارتن گوشت نیاز دارد. وی با بیان اینکه ۴۰ هزارتن گوشت بیشتر از نیاز کشور وارد می‌شود، تاکید کرد: همین عامل باعث شده دام روی دست تولیدکنندگان بماند.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران کشور درباره آخرین وضعیت بازار لبنیات و شیرخام نیز گفت: متاسفانه بهبودی در شرایط ایجاد نشده است.
مقدسی اضافه کرد: مشوق صادراتی که برای صادرات لبنیات در نظر گرفته شد و به تصویب رسید با وجود گذشت حدود ۴۰ روز از این ماجرا؛ هنوز به این صنعت تخصیص داده نشده است.

https://siasatrooz.ir/vdcaamno.49nie15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی