دوشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۶
کد مطلب : 92253

بازي انتخاباتي اردوغان

انتخابات پارلماني ترکيه در اواسط خرداد ماه برگزار مي‌گردد و ۵۳ ميليون واجد شرايط پاي صندوق‌هاي راي مي‌روند...

انتخابات پارلماني ترکيه در اواسط خرداد ماه برگزار مي‌گردد و ۵۳ ميليون واجد شرايط پاي صندوق‌هاي راي مي‌روند. البته انتخابات براي اتباع ترکيه در ساير کشورها آغاز گرديد و پيش‌زمينه انتخابات نهايي است. اين انتخابات از آن جهت داراي اهميت است که اکثر حزب عدالت و توسعه به رياست جرب طيب اردوغان بتواند اکثريت پارلمان ۳۶۰ کرسي از ۵۵۰ کرسي و يا در نهايت ۳۰۰ کرسي را کسب نمايد قادر خواهد بود تا همه‌پرسي تغيير ساختار حاکم بر ترکيه برگزار نمايد.
براساس طرح اردوغان، نظام ترکيه از حالت پارلماني رياستي به ساختار رياستي تغيير خواهد يافت. در حال حاضر هر چند که اردوغان مقام رياست جمهوري را داراست اما اختيارات چنداني ندارد و اداره امور قانون در دست نخست‌وزير است هر چند که در حال حاضر اردوغان با اعمال قدرت بر دولت به نخست‌وزير اوغلو و به برکت جايگاهي که عدالت و توسعه در پارلمان دارد سعي در ديکته کردن سياست‌هاي خود دارد. به هر تقدير اردوغان تلاش دارد تا از انتخابات کنوني براي رسيدن به رياست جمهوري مطلق ترکيه که ضامن حداقل يک دهه رياست جمهوري وي مي‌باشد بهره گيرد. در اين چارچوب سياست‌هاي اردوغان را در چند بخش مي‌توان مشاهده کرد.
بخشي از اين سياست‌ها سفرهاي مکرر وي در قالب تبليغات براي حزب عدالت و توسعه است که نه تنها در درون ترکيه بلکه در حوزه خارج از کشور را نيز در بر مي‌گيرد و وي حتي مخالفان اين اقدامات را تهديد به مقابله کرده است اين چارچوب رفتاري بعد ديگري نيز دارد و آن حذف برخي جريان‌ها مانند جريان گولن است.
گولني که زماني، اردوغان از مريدان آن بود اکنون به عنوان مهره دشمنان ترکيه شناخته مي‌شود. اردوغان در کنار فضاي رسانه‌اي براي بيان ابعاد خيانت‌هاي گولن به ترکيه از کشورهاي غربي خواستار استرداد وي شده است.
در حوزه تبليغاتي اردوغان در حوزه داخلي سياستهاي مردم‌پسند را نيز صورت داده که از آن جمله تاکيد بر حل مناقشه با کردها و پ‌ک‌ک و برخي اقدامات اقتصادي و رفاهي است. نکته مهم آنکه اردوغان بار ديگر سياست رويکرد به فلسطين را در پيش گرفته که سخنراني وي در رام‌ا... و اعزام حياتي به غزه و تاکيد بر لزوم محاکمه عاملان حمله به کشتي مرمره که در حال امداد‌رساني به غزه بوده (سال ۲۰۰۹) از جمله اين رفتارها است اردوغان همچنين ديپلماسي منطقه‌اي را نيز به راه انداخته که سفر به ايران، عراق، تحرکات جديد در آسياي مرکزي و قفقاز و حتي در پاکستان و افغانستان در اين چارچوب است.
نکته مهم آنکه اردوغان نيم‌نگاهي نيز به حمايت‌هاي خارجي در دو حوزه عربي و غربي دارد. تاکيد بر مشارکت در جنگ عربستان در يمن و نيز زنجيره تحرکاتي که عليه رژيم صهيونيستي داشته را مي‌توان در اين چارچوب ارزيابي کرد.
به عبارتي اردوغان با بازي چند ضلعي سعي دارد تا هم رضايت مردم را کسب نمايد و هم خود را مولفه‌اي براي تحقق اهداف کشورهاي عربي و غربي نشان دهد تا شايد با اين حربه حداکثر پارلمان را کسب نمايد. طرحي که البته اقدام مصر در اعلام حکم اعدام مرسي رئيس‌جمهور برکنار شده مصر چالش‌هايي را براي آن ايجاد کرده چرا که موقعيت ترکيه ميان جريان‌هاي اخوان منطقه را به عنوان تنها حامي باقي مانده تحت‌الشعاع قرار داده که مي‌تواند تاثير منفي بر نتايج آراي حزب‌ عدالت و توسعه داشته باشد.

مولف : قاسم غفوري
https://siasatrooz.ir/vdcaeuno.49num15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی